Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. Breezy

Breezy Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    476
    Допаѓања:
    767
    Како можев да ги изоставам тие? :fubar: :D
    А да, и да не заборавам кога не сакаше ни да ја погледне, а не па да ја дои Михримах. Зошто не е машко, зошто нема да може да си ја оствари целта со уште едно потенцијално-идно султанче. А според тоа што го читам од оние што ги изгледале и наредните епизоди, Михримах ќе биде таа што ќе ја одржува империјата.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    Еее и не само тоа, по смртта на Хурем, Сулејман нема да сака со синовите да се консултира за походи за ова за она, само на Михримах и` кажувал се` и оваа го советувала...не за кого е речено ами за кого е печено работава :D

А тоа со нејзините предрасуди за Михримах и радости ко ќе роди машко...битен показател на ограниченоста и назадноста на тоа време.

(Муабетов ме потсети на Јасмин од ЉиК шо со детето во првата половина од серијата комуницираше исклучиво преку вебкамера :D )

На Sara123 и Breezy им се допаѓа ова.
  3. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Хурем со многу примери докажа дека го сака Султанот за разлика од Махидевран која едвај чека да умре Султанот

4. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.265
    ~ и Величетвената. Секако за таа да управува со харемот. |(

5. unconditionaLove

unconditionaLove Активен член

Се зачлени на:
    8 април 2012
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Дали ке можите да ми оставите линк од некоја страна каде што ке можам да ги гледам епизодите од серијата ? :)

6. Ubava-Crvenokosa

Ubava-Crvenokosa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    80
    Махидевран кај кај е поопасна змија од Хурем затоа што Хурем пред лице им прска отров на непријателите а Махидевран скришно без никој да ја види и да ја чуе :D Е сеа вие рачунајте си кој е поопасен тој што пред тебе ти кажува дека не те сака или тој позади грб? Махидевран не заслужува да управува со Харемот затоа што е најголемата кучка во универзумот а секако после неа е Валиде ;)

П.с. сеа кога прочитав да и таа била од Крим затоа знаела руски жената, не знам зошто запна да се закача со Хурем кога од иста дупка се а Ајбиге може и затоа се слага со Хурем затоа што од исто место се и двете :)

7. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.265
    Имаш и во претходната страница ;)
    инку еве со бугарски превод ---> http://www.femina.mk/out/?id=0a4fc0cf83 ... 4899e48300

8. The.Princess

The.Princess Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    146
    Да бе, девојките само за султанот се донесени. Ама од друга страна онаа Фатиме како и да се викаше нели „му се додворуваше“ на Зумбул ага, го масираше, ова она само за да не оди кај Изабела да виде што станало со нејзе. Сепак султанот незнаеше, ама да знаеше, незнам, стварно што би направил... Се сеќавате кога Шехерезад кога глумеше рече: Не ми е јасно како сумтанот има илјадници жени и Хурем веднаш рече: Не! Не е точно! Има право, како му се жени, кога повеќето од нив не ги ни погледнал а не па да спие со нив. А што е многу грубо. видов Махи му бираше девојки на Мустафа.. Ами ако несака принцот со таа девојка??? Или која му ја дадат - таа. Чудни ми чуда. Толку робинки носат а султанот едвај една ќе погледне. |( |(

9. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Девојките освен што се донесени во харемот да му ги задоволат потребите на Султанот и да му раѓаат деца има и девојки (тие со кои Султанот не спие) што се задолжени за одржување на сарајот слугинки подобро речено а ако се покажат добри во својата работа може Султанката да дојде и да си избере девојка која ќе ја служи само неа и нејзините деца се разбира а ако мајката на Султанот му праќа девојка тој мора да ја прифати нејзината одлука, ако ја врати девојката назад значи покажува непочитување кон мајка му (барем јас така си го сфаќам тоа)

10. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Некои мислат дека Хурем не го сака Султанот,а некои мислат дека го сака.
    Јас ќе си стојам до тоа дека Хурем (од серијава) го сака Сулејман.А за во истотијата незнам што било како било-само тие си знаат што навистина се случувало.
    Е добро сега,Хурем не дека не го сака тронот и владеењето-баш напротив тоа е нејзината цел. :)
    Султанот и е најлесниот пат до тоа.На почетокот беше со ставот дека треба да се одмазди и да стане Султанка.Можеби со текот на времето согледала и некои други можности,се заљубила. :)
    Па всушност за Хурем да сака некого треба да и биде убаво со него.Султанот се и угодува,и дозволува и дава можност за убав живот,ја цени,ја сака.А и плус доби некој статус како Султанка,доби почит од луѓето.Сето тоа го доби од Сулејман.Човек што направил се за тебе(неможе да не го сакаш)Хурем гледа дека има и некаква корист од таа љубов.Па веќе кога добива љубов од некого и покрај тоа моќ,зошто не би го засакала ?! :) А имаат и деца ... :wasntme:

11. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Хурем во историјата многу го сакала Султанот (барем така велат) нивната љубов била инспирација за многу поети така имам прочитано ако најдам линк ке ставам :)

12. The.Princess

The.Princess Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    146
    Да, да! Го сакала многу. Дури може и повеќе. Всушност ако не го сака, сигурно не би стигнала до статусот султанка. Па дури и ако тој ја сака нејзе. Имам сега некои работи за Валиде да кажам.

Вака сега, Валите многу ме нервира. Таа всушност треба да воспоставува ред и мир во харемот, да придонесе рамноправност кон султанките, а не да зазема страна. Ја засакала Махидевран и точка. Зошто? Зашто таа му била првата жена на Султанот? Зашто таа го родила првото дете? Не ми е јасно? Што има Махидевран што Хурем нема? Та сите нејзе ја сакаат. Уште како ме изнервира Валиде кога рече кога Михримах рече дека ги видела Ајбиге и Бали беј оваа истресе: Ќерка на мајка.“ :envy: Лудача... А учте колку работи и има направено на Хурем? Сеа ќе речета: А Хурем колку гревови стори? Таа тоа го направи од љубов кон децата и султанот, а валиде правеше интриги само за да ја откачи Хурем од величествениот. Само зошто ли да ја откачи? Можеби бидјќи таа управува со харемот подобро од неа? Да не спомнуваме што и направи... Го искористи дневникот на Лео за да му „докаже на Султанот дека Хурем го изневерува“. После, со пашава се договорија ќе ја убиваат, среќа бали беј дојде и ја спаси. Како не и е срам. Од друга страна и нареди на робинките да ја изгорат. Чукнта е оваа. Се прави ли ова на жена во која син ти е до уши заљубен, мори лудооо??? Ми се :puke: кога че ја видам на ТВ.

На Shpagetta и Ubava-Crvenokosa им се допаѓа ова.
  13. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    јас мислам дека Махидевран не е прва жена на султанот..некаде прочитав дека прво бил со Ѓулфем и дека таа му родила дете кое умрело :)
    незнам колку е точно ова, поправете ме ако не е точно :D

14. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841

Точно е :)

15. Ubava-Crvenokosa

Ubava-Crvenokosa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    80
    Валиде Ајше Хафса Султан ја подржува Махидевран затоа што исто гомно се и точка.

На Lollipop7 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Величествената сама одлучува од чива страна ке биде дали од страна на Махидевран која едвај чека Султанот да умре за нејзиното дете да биде Султан а таа Величествена или од страна на Хурем која мноогу го сака Султанот и да Ѓулфем била прва но бидејки детето и умрело најверојатно не ја ни рачунаат така да на некој начин Махидевран е прва бидејки прва родила дете односно престолонаследник.

17. heart.stealer

heart.stealer Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.016
    Допаѓања:
    278
    мене што ме загрижува е утрешната епизода со бебчето ;( мислам дека нема да можам да ја гледам ,само кога ќе го видам инсертот се ежам а не да ја гледам :(

18. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    Јас ќе ти кажам мое гледиште за тие работи. Тие жени имале тежок проблем со сопствениот идентитет. Одеднаш им мењаат и име и вера и се` и ги учат на некој начин да бидат против народи со националност и религија како и тие што ја имале порано. Одеднаш од Елена станува Елиф, од православна, муслиманка и тоа скоро сите на кревки години. И одеднаш, таа Русинка, учи дека тие им се непријатели, дека тие ќе им бидат слуги кога овие ќе ја освојат земјата и тн. Ги учат дека сега тие се муслиманки ова она, а тие ни самите не знаат што се.

Имаше таков еден момент и со Ибрахим, но не се сеќавам точно, ама се сеќавам добро кога Хурем и Сулејман се караа за Изабела и оваа кога му рече: „Ама таа е ѓаурка, таа ни` е душман.“ Колку и да било колку да го убеди султанот дека треба да ја тргне, кај и` падна баш тоа на памет. Ама овој тогаш убаво и` го спушти кога и` рече: „И ти овде дојде православна, па сега си муслиманка.“

И така тие живеат во заблуда дека се моќни дека се деца од семејството наречено Османска Империја, се` додека вистината не им го плесне шамарот и не им покаже од каде дошле. Ете тоа и` се случи и на Валиде. Ова, според мое видување.

19. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.265
    Не се карајте за џабе. Се гледа дека Махидевран не чуствува никаква љубов спрема Силејман. Тоа пак ќе се докаже во епизода кога Султанот ќе доживее срцев удар. Сите ќе плачат само таа ќе се праве дека и жал, а всушност таа ќе се радува дека син и` ќе владее со тронот. :punch:

20. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Јас сум си од Хурем тимот :lol: , ама ова Хуремчево многу ме изнервира во последниве епизоди со тоа отровот за Мустафа. За нејзиното дете ја боли, а за туѓово нема гајле... Аааааа па ќе и раскинам крај краева.... :lol: