Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Ибрахим и даде отров на Нигар да и стави во јадењето ама принцезата не јадеше и слугинката умре што значи дека умре од отровот на Ибрахим ако не знаеш точно подобро не пишувај.

Да се разбереме се вика Мустафа не Мухамед
    и Ефсун ке умре

2. Ubava-Crvenokosa

Ubava-Crvenokosa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    80
    Viva La Amore :inlove:
    Мноооооооооогу убава епизода стварно, е вака ги сакам гулапчињата сложни и заљубени се надевам дека ќе глеаме уште вакви епизоди ;)

3. Toprak

Toprak Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    277
    Хурем по потекло христијанка од европска земја отиде во сарајот и прво стана миленичка на Султанот.Тој се заљуби во незе оти беше поинаква од другите.Наместо со покор и страв да му се обраќа таа беше премногу слободна со него уште првиот ден кога го виде.Наместо да ќути со главата надолу кога тој поминуваше таа му свика како да и е другар : Еј Сулејман ??? И сите беа запрепастени ама на Сулејман тој пристап му се бендиса. Велат кога седеле во соба заедно таа го засмејувала,му ги имитирала тие што живееле во сарајот.И името кое и го даде Сулејман, Хурем, значи “Насмеана“. Хурем успеа на Султанот во сарајот да му воведе европски или да речам христијански правила за бракот.Таа рече дека ке биде негова жена и нема да дозволи да има контакт со други жени освен незе и успеа во тоа.Дури го убеди и да се венча со незе и тоа е преседан оти султаните не се женеле.Тие си имале свој харем и си мењале жени,на која ке и се посреќело да му роди машко дете му се рачунала како жена, добивала подобра привилегија ама не му била венчана жена и затоа Валиде беше многу лута на Сулејман кога рече дека ке се жени и му рече дека ги крши правилата и ако го стори тоа ке се откаже од него.Значи кога ке се ожени веќе за него нема други жени.Затоа и Ибрахим не смее да има друга жена оти е венчан со Хатиџе.Затоа и Мустафа сакаа да го оженат за да не се занимава со робинките, нели рекоа да не си направиме уште една Хурем ајде поарно да го ожениме !!До 1459 год кога ке умрел султанот кој имал повеќе деца од повеќе жени во харемот наследник бил најстариот но тогашниот султан, му го заборавив името, вовел нов закон Ч Султан да не биде најтариот син туку најспособниот, и од тогаш почнала братоубиствената борба меѓу браќата. И не само што браќата се тепале кој да го наследи таткото туку и татковците султани си ги тепале синовите ако виделе дека им е загрозен тронот.Најозлогласен бил Селим на Сулеман таткото тоест на Валиде мажот.Дури и Валиде еднаш кажа како успеала да го спаси сулејман да не ја облече отровната облека што таткото им ја донел на синовите. Инаку Селим, на Сулејман татко му урел на поход во Египет од некаква болест на кожата, рак или некоја зараза.Тој прво го убил татко му Бајазит за да му го земе тронот,потоа си ги убил браќата само еден се спасил а тоа е Џем со семејството кој побегнал на Родос.И не знам дали се сеќавате на таа епизода кога беа во поход на Родос кој го држеа Венецијанците нели Сулејман си го најде братучедот со фамилијата кога сакаше да бега со чамецот ама не ги ликвидира.Многу е интересна таа Османлиска историја од тој период !! Интересно е што серијата нема врска со вистинските настани. На пример Сезнајко или како што трирците го викаат Матракчи (Насух Матракович)е од Босна од градот Високо и не живеел во времето на Сулејман туку во времето на татко му. Бали бег е од Семендре (Смедерево),семјството му живеело кај Белград и тој живеел во времето на Бајазит, дедо му на Сулејман.Бил многу храбар борец и животот го завршил како еден вид градоначалник во Будимпешта и умрел 1477 год.Принцезата Изабела од Кастиља е всушност позната Кралица Изабела на Шпанија и Поругалија која навистина била мажена за Фердинад Арагонски ама живеела многу пред сулеман. Тоа е познатата Кралица Изабела која го праќа Колумбо на пат до Индија кога ја открива Америка а тоа е во 1502 год.(ако се сеќавате имаше и филм за колумбо со Жерар Депардје како колумбо)Што значи Изабела кај сулејман се појави одкога тој стана султан значи после 1526 год што значи дека таа веќе била мажена и стара а не како овде вереница на Фердинанд. Има и многу други работи како на пример облеката.Онаа облека е европска мода која во Османсликото царство ја донесле од франција дури кон каракот на 18 век.Кога живееле во тоа време жените носеле шалвари. Зумбуљовците во тоа време биле црнци.Ги кастрирале и ги носеле од африка да се грижат за жените.Намерно ги земале црнци за да жените не се заљубуваат во нив ;) Има и други пикантерии. Јас пак се распишав. Ако ви смета кажете ке прекинам !!

На Sara123, Danilela, sunfemina и 3 други им се допаѓа ова.
  4. hrcace

hrcace Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    160
    Подлец е :envy:

5. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.842

Ибрахим не ми го гибајте оти на сите главите ќе ви ги сечам хахаха шала секако :lol:

6. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.281
    Anyone? :^)

7. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Kе има реприза денес во 15:35

На Ammy.Lee и Aquarius7 им се допаѓа ова.
  8. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    674
    Tи пишувај си кој сака нека чита кој не сакам нема да чита. Мене ми се интересни овие факти што ги пишувате вие што подобро ја знаете Отоманската историја.

И слугинката на Хурем која беше од Скопје, ти текнува, ја набедија дека го убила коњот, заради тоа Сулејман нареди да ја убијат, а тоа всушност и беше целта на Величествената да ја ликвидира најверната слугинка на Хурем.

9. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Ах Ибрахим, Ибрахиииим... :@ :@ :@
    Многу високо лета човеков. Уште едно семејство ќе си направел, бе.. аиии, викаш?! |(
    Па сега, ПРЕМНОГУ сака бе! Ем власт, ем семејство на кое нема да му се поклонува и дрн дрн. Епа НЕМОЖЕ! Ти си избрал власт и има да го почитуваш Султанот кој ти го овозможил тоа и жена ти јоа безусловно те сака, со чија помош ти стана ГЛАВЕН ВЕЗИР! Незнам што толку се навреди господинот кога Хатиџе во некоја од поранешните епизоди му рече дека таа е државата и дека тој зависи од неа. Зар не е вистина тоа?! Зар Ибрахим не го знаеше тоа?! И всушност, тој е само обичен вратар кој благодарение на неа станал главен везир. Тој е Тео/Паргали од Парга. И една проста слугинка Нигер никогаш нема да може да ја замени Хатиџе Султан и никогаш нема да може да го сака како што таа го сакаше. Сега баш ќе ми биде мило кога Хатиџе ќе дознае за нив двајца и ќе го разведе (барем така си рпедпоставувам јас)! Сакам да биде омаловажен и засрамен пред сите, што е разведен од една жена. Всушност Хатиџе каква моќ има и самиот не е свесен. Таа може што сака да прави со него, ама сепак не се однесува така затоа што го сака. Но Ибрахим веќе не го заслужува тоа. Баш ќе сум среќна ако Хатиџе престане да го сака, како што тој направи. Да не пати и да не се нервира за некој кој не вреди!

10. Ubava-Crvenokosa

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    80
    Ако барем малку има достоинство и се почитува самата себе тогаш одма ќе го разведе.
    Најубаво ќе биде ако она самата побара да му ја скинат главата е тогаш и те како има да ја
    почитувам :!:

На TheaEsposito му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Toprak

Toprak Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    277
    Ибрахим е свесен дека прави грешки.Тој и сам кажа, животот што го живее е помеѓу рајот и пеколот и дека со секое повисоко задожение кое му го дава Султанот тој е се поблиску до смртта. Свесен е ама не може да се контролира оти го заслепе моќта која му ја дава функцијата.Во својата куќа ке си направи престол како на Сулејман и како султан ке ги пречекува гостите од странство и ке ги тера да му бацуваат рака како на султан. А Хатиџе многу ке се разочара од Ибрахим.Делото (прељуба) што тој го направи не е многу сташно во тоа време да има друга жена,ама тој е венчан и живее со незе и затоа не смее да ја изневерува. Хатиџе пред да му каже дека сака да се разведе од него ке му каже дека е многу увредена и дека никогаш во животот не и се случувале убави работи додека не го сретнала него и со него ја запознала љубовта и дека неможе да му прости оти и ја уништил единственат убава работа што ја имала а тоа е љубовта.
    Инаку Хурем кога дошла во сарајот имала 14 години.Три години ја спремале за во харемот.Учела јазик, пишување,танцување,пеење и сл. Дури на 17 год,ја ставиле во харемот.Била многу итра и ја сватила борбата за опстанок во харемот.Ако не била таква немало никогаш да преживее во такво место во кое човечкиот тоест робскиот живот не вредел ни 5 пари.Најбито било да ја добие наклоноста на султанот и ја добила а потоа знаела како да ја добие и неговата подршка.Таа пред него никого не го накодоши за тоа што и се случуваше туку за да дојде до целтаи негова подршка му се обраќаше со милозвучни зборови.Еве вчера например, не вика : Избркај ја Махидевран, туку му вели : Махидевран со својата злоба којзнае какво влијание има врз принцот и којзнае со што му ја полни главата !! Демек султанот да свати дека махидевран сака да го сруши султанот и на негово место да дојде син и.
    И веднаш кај Сулејман се појавува сомнеж. Или на пример, не му вика , Ибрахим вака прави или така прави(а таа ги знае сите игри на Ибрахим) смени го, туку му вели: На пашата премногу одговорности му дадовте, дали е тоа исправно, да не почне да ги злоупотребува !! Или пак за статуата, не му рече : Замисли пашата си прави статуа за него туку од околу : Вчера бев кај Хатиџе да ги видам децата !! Сѕлејман : Браво !! Убаво ти текнало !! Хурем : И така додека ги чекав видов дека Ибрахим си викнал мајстот за скулптури ( а не вика го видиов кај што си прави скулпрура за него) !! И опп !! Одма кај Сулејман сомнеж и желба да оди да види што се случува и го начека Ибро на позирање !!
    Значи ептен знаела како да му се увлече на сулејман под кожа. И за тоа секоја и чест !!

На TheaEsposito му/ѝ се допаѓа ова.
  12. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Да најубаво ке биде ако она сама побара ма да не ми се верува некако слаб карактер има неможам да дочекам да дојде таа епизода многу работи направи сварно залужи да му летне главата за мене доволно беше да видам да го убие Лео ;( за да го замрзам а работите што се случуваа понатака беа само доказ за неговата злоба ке биде убаво и да умре од рацете на Хурем таа лично да го убие а не само да замеша прсти во неговото убиство

На Ubava-Crvenokosa му/ѝ се допаѓа ова.
  13. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Искрено и јас би сакала тоа да се случи.
    Си заслужува Ибрахим!

На Ubava-Crvenokosa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Ни Хурем ни Хатиџе нема да го обезглават туку Сулејман :D

15. Ubava-Crvenokosa

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    80
    Абе не е битно кој само нека го убијат и да го тргнат веќе аман |(

16. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Мене па расправиите со Ибрахим и Хурем ми се интересни.
    затоа што и двајцата го сакаат истото. Двајцата од христијани стануваат муслимани,и важни за отоманската империја. Султанот и двајцата ги почитува, и ги сака на некој начин.
    Тие моменти кога они двајца `зборуваат` за проблемите,ми се многу интересни. :D А незнам зошто.
    И да,Црвенокоса во право си.Хатиџе ако му побара развод на Ибрахим-е тогаш веќе ќе ја почитуваме и ќе знаеме дека има гордост и свое јас. ;)

17. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    да да да, расправиите на Хурем и Ибрахим се многу интересни...нема да биде иста серијата без Ибрахим или без Хурем... :D
    инаку
    во 63та епизода Хатиџе ќе му каже на Ибрахим дека сака да се разведе од него, ама незнам дали ќе се разведат :)

18. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Еве некои слики. ;)

Прикачени фајлови:

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  19. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    Да, да и мене тие двајца ми се исти во многу аспекти. Сега факт е дека Сулејман се постави многу поинаку со Хурем отколку Хатиџе со Ибрахим. Да, за тоа што го понижуваше плескајќи му го в лице тоа од каде дошол. Ја глеате Нигар, „паша, паша“ море си знае таа убаво- ]:)

Ама некој погоре мислам дека рече дека и Хурем претрпе понижувања...да, но не од Сулејман. Едно е некому да му викаш „месечино моја портокалова, дрн дрн очите мочите“, а Ибрахим иако доби титула, пак си остана Паргали...Паргали кој треба да се клања на семејството на жена му, додека Сулејман е во состојба на сите да се спротистави за да ја почитуваат Хурем. Има голема разлика помеѓу машка и женска гордост, особено во тоа време. Kако што можете да приметите, жените тогаш дури и по цена на нешто што се вика понижување во денешно време ги воздигнувале саканите „јас сум твојата робинка, ти си мојот господар дрн дрн“ мажите се палеле на тоа, сите од султан до слуга. А како што може исто да се примети, таквата заслепеност што ќе им ја предизвикале, женулињава и те како си ја користеле за вртење на маживе околу малото прсте....

P.S. (се извинувам за офф) Значи Сара дефинитивно најубави слики од серијава ги копаш жими се`... :)

ццц да го види ова пупи сега :lol:

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.842
    А не знам зошто толку ја напаѓате Хатиџе. Кога сакаш некој ќе направиш се што можеш да го задржиш, во тој момент не мислиш на гордоста |(