Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. E...V...I...L

E...V...I...L Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    ОК cat, твое мислење, јас не мислам дека Ибрахим е полош од Хурем, баш мислам дека се исти што се однесува до желбата за власт, само што јас него го гледам како поинтелигентен а и како лик ми е посимпатичен од неа, поспособен е и поитар, додека таа да ја немаше љубовта на Сулејман ќе беше никој и ништо, и онака само лае наоколу, провоцира и сите и ги знаат потезите, само и ќутат ради Сулејман што не е реално и не соодветствува со вистинските настани и карактерот на историската Хурем султан. Но, очигледно ти имаш убаво мислење за неа и лошо за ликот на Ибрахим така да џабе ќе пишуваме.
    П.С Он може сака власт и моќ, тоа го опива и се занесува одвреме навреме, ама го цени султанот и лојален му е, неколку пати се докажа тоа, така да не гледам простор за разглабање повторно.

2. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Не не, сега ќе си оди Даје. Ќе тргне накај тој сарај што и е подарен, ама по пат ќе ја нападнат(по наредба на Ѓулшах) па таа ќе отиде кај Нигер калфа дома. Таму ќе живее некое време. Кога величествената ќе се разболи Даје ќе оди да ја види, ама ќе ја избркаат прво, нема да ја пуштат, ама потоа ќе ја вратат бидејќи нели она најубаво се грижи за неа. :)

Во врска со желбата за власт и јас мислам дека се исти, ама дека е поинтелегентен не би кажала баш. Дури и самиот си призна еднаш(или пак допрва ќе се случи, веќе испомешав тв и нет :lol: )во своите монолози :D како тоа некој како него не може против една жена. Нешто такво беше :)

За Лео веќе имам искоментирано. Само ќе повторам дека не го уби Хурем, ниту пак му го стави локумот во уста. Баш напротив. Најдете ја епизодата и потсетете се. Локумот беше во рацете на Хурем, таа плачејќи го приближуваше се поблизу и поблизу до устата и тогаш Лео го зеде и рече дека тој ќе умре за таа да живее! ;)

За крај, сликичка од Махидевран најдов, па да ви ја ставам фанови

Прикачени фајлови:

На Toprak и Shpagetta им се допаѓа ова.
  3. Shpagetta

Shpagetta Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2011
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    2.392
    А Ибрахим демек ќе беше нешто ако не беше љубовта на Хатиџе. Таа кога ќе посака може да го разоткрие и да го разведе, па ќе видиме тогаш што ќе прави пашата. И не би се согласила со тоа дека Ибрахим е поинтелигентен и поитар од Хурем, ама нема потреба да се повторувам, членката над мене си кажа се, и се согласувам со неа од збор до збор :)

На Danilela му/ѝ се допаѓа ова.
  4. E...V...I...L

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    Девојки, треба уште еднаш да ве потсетам дека Ибрахим стана везир пред султанот да дознае за врската со Хатиџе или..? :)
    Може е малку покварен, не негирам и не го оправдувам за секое, ама знаете што значи од она што беше тој, јаничар собран од сиромашно семејство, практично никој и ништо да стигне до онаа позиција во земја и кај народ што не е негов? :) Ене видовте, уште од почетокот почнал да се образува, правел нешто за себе и станал успешен дипломат и воен стратег. Да ве прашам нешто женски, Хурем видовте да направи нешто за своето образование во оваа серија? :) Всушност таа се што постигна го постигна преку креветот на Сулејман. Ете одговор како може една жена против сите тука, и не е тоа нејзиното ништо посебно зашто заљубен човек лесно се влече за нос (нормално ако тој дозволи, а Суљо очигледно дозволи). И не би рекла никако дека е поинтелигентна не од Ибрахим туку од било кој тука зашто направи многу непромислени потези и колку пати само Сулејман ја фати на дело? Додека Ибрахим многу нешта си прави на своја рака а султанот не дозна :)
    Па, не е крив ни Ибрахим ако не е Хурем. Сега самата таа и рече на Величествената дека се ослободила од Лео, а Ибрахим и бил соучесник.

5. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841
    Што тука гледам мажот ми почнавте да го оговарате ааа :^) Според мене Ибрахим е многу интелегентен, да не беше немаше Сулејман да го одбере да му биде животен сопатник( за такви ги бирале најпаметните христијански деца). Хурем во секoј случај ми е позлобна од него и погрда, и веќе сто пати спомнавме за тоа со Лео, не мораше Лео да умре можеше Хурем да го изеде локумот,а испадна дека сепак Сулејман прв доби скулптура. Ибрахим плачеше кога Сулејман се разболе и да не прочитам веќе дека не го почитува или дека не му е пријател, зошто вистинскиот пријател се гледа баш во таква беспомошна состојба :)

6. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Лео самиот отиде таму Хурем да ја бара потоа и испраќаше писменца и благодарение на Нигар Ибрахим дозна за писменцата и го затвори потоа ја викна Хурем и Лео го донесе им даде отров кажа дека еден од нив двајца може жив да остане Лео бидејќи многу ја сакаше Хурем рече јас ке умрам за ти да живееш кажи ми за што е крива Хурем?
    Зошто Лео ја сакаше?
    Зошто Лео писменца и испраќаше?
    Зошто Ибрахим им даде отров?
    Зошто Лео бидејќи ја сакаше неможеше да дозволи таа да умре а тој да живеее и затоа сам си зема од отровот?

На Toprak му/ѝ се допаѓа ова.
  7. E...V...I...L

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    Значи уште еднаш, Хурем самата рече дека го тргнала Лео и дека Ибрахим и бил соучесник.
    Ибрахим тоа што го направи со Лео го направи за да и покаже сила на Хурем, а Хурем ако беше толку паметна како што ја правите ќе се извлечеше некако, поточно ќе го извлечеше Лео. Ама it looks like she isn't that smart, right?
    И уште нешто што заборавив да напишам, Хурем прва почна да го задева Ибрахим. Откако легна со султанот почна да му наредува и да го навредува. Нормално дека Ибрахим ја замрази после тоа.
    Толку од мене на темава, зашто пак дојде истиот досаден муабет со локумот.

8. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    И јас веке не се карам за Ибрахим зошто не вреди Хурем во врска со локумот не е крива а така и кажа на Величествената затоа што се чуствува виновна (иако не е бидејки тој сам сакаше да умре за таа да живее) а ако Хурем не е паметна немаше да стане венчана жена на Величествениот доколку таа не е паметна нема да стане Величествена султанка а доколку Ибрахим е толку паметен нема да го убијат Хурем се најде во безизлезна ситуација и затоа така се случи

9. E...V...I...L

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    А чекај, ти досега се караше? :D И Хурем колку за информација нема да стане Величествена туку само ќе раководи со харемот, не дека е многу паметна туку дека такви ќе бидат околностите. Ја најде Махидевран која сама себе се закопува тука како лесен противник, затоа. А Хурем освен среќа и љубовта на Суљо нема ништо друго посебно што ја одржува. На крај ова е само сапуница во која секакви глупости се можни, вистинската Хурем не била ваква, а да била немало да успее :)

На pupi.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Читам тука дека заради тоа што Хурем го испила „отровот“ од љубов кон Сулејман била нетачна а Сулејман дозволувал да го влече за нос затоа што ја сакал и заљубен човек не размислува правилно значи него можеме да го оправдиме само затоа што бил заљубен и дозволувал многу работи а нејзе не можеме да ја оправдиме од истата причина што го испила отровот без размислување само за да му удоволи на Султанот на нејзината душа (како што она го нарекува) и уште ја викаме нетачна особа :^) па нели и она го сака многу очигледно и она не размислува правилно а да размислеше зарем ќе го пиеше она тоа - НЕ! можеше да си живее со принцовите, да го задржи истиот статус, и ништо немаше да и фали. Ама она не сакаше да живее живот без Сулејман и како што знаеме љубовта е причината поради која постапуваме глупаво во некои моменти и ете ја гледаме Хурем како се труе за него само за да му ја исполни желбата. Што се однесува до Ибрахим не го оспорувам неговиот памет се гледа дека е интелегентен човек ама само на професионален план што се однесува на неговиот личен живот и не е многу паметен ете гледаме како една жена успева секогаш да го надмудри дури и тој еднаш ја признал како таква (кажа нешто како: како може една жена да биде помоќна од повеќе луѓе нешто така) Вистина е тоа дека Хурем преку креветот на Сулејман добива се што сака ама понекогаш и тоа не е доволно го употребува и својот ум за да го добие тоа што сака и пак и успева значи не била способна само преку една работа што значи не била ни она глупава знаела како да ги испреврти работите во своја полза не е ли тоа интелегентна особа? И не можеме да речеме вистинската Хурем Султан не би постапила вака од каде па ние можеме да знаеме што се случувало во тие четири ѕида |( уствари никој не знае и мило ми е што Хурем ќе умре пред да стана Валиде Султан затоа што да се биде мајка на таков Султан е премногу понижувачко за една жена како неа ама и за еден човек како Сулејман. Сигурно не им било лесно да се биде родител на таква пијандура и катасрофа од Султан

11. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Па да ке раководи со Харемот зар тоа не е доволно а како Величествениот го натера да ја венча тоа значи дека Величествениот е глуп па она го натерала?
    А за тоа како Махидевран да ја отргне ке смисли план да глупавите смилсуваат планови кои функционираат како се ослободи од Изабела смисли план да не беше Ефсун таква каква што испадна и Принцот ке го убиеше повторно смилси план зошто? зошто е глупава?
    Ибрахим колку и да сака да стане Султан тоа не треба толку да го покажува но не тој и скулптура и престол ке се направи па и Хатиџе ја изневери од Нигар и дете сакал тоа паметен го прави? Попаметен од Хурем?

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    203
    женски ај ве молам дајте ми линк од 63 епизода со превод(последната од втората сезона мислам) јас каде што ја гледам серијава последната епизода не е цела ставена и гледав на јутуб ама не е то то без превод....

http://www.exyutv.com/turske-serije/sulejman-velicanstveni/sulejman-velicanstveni-cjeli-serijal#prettyPhoto[iframe]/55/

Хурем и тоа како била ваква, се вели дека до толку го заслепела султанов што дури и таа преку него владеела, и ЗАРЕМ е малку љубовта и среќата што ја одржува??!!!...Како си го напишала она како тоа ништо да не е според тебе :?:

Најјака фразаво цел филм според мене беше оваа :
    Хурем на Махдевран: Ти можеби управуваш со харемот, но јас управувам со креветот на Величенствениот :D :clap:

13. E...V...I...L

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    Бидејќи повеќе од пола мои прашања и аргументи :wasntme: останаа неодговорени нема ни јас повеќе да ви одговарам, се е кажано а нема крај вашата маѓепсаност oд оваа Хурем.
    А каква била всушност Хурем-султан си има историски биографии и описи од тоа време (НЕ романи, туку биографии), прочитајте нешто ако ве интересира, немам време сега јас да седнам и да раскажувам.
    Да, да иста ваква била, ќе го повишувала таа тонот на Османлиите (меѓу кои и на Величествената) уште од почетокот и ќе останела со главата на рамена, ахм :)
    Хурем-султан била опасна и интелигентна жена-да, а не со благо-ретардирано однесување и потези како што е тука прикажана.
    И ако немате нешто ново да кажете нема потреба од цитирање, знаеме дека ви е срцка-буцка не знам што : D и дека си ја сакате, сто пати истото сте го повториле. Реков толку од мене.

На pupi.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. crtanfilm

crtanfilm Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    80
    добро да историја нема врска овде мн променија во серијата
    луге јас да бев како овие што живеат во палатата само ке си уживав со никој не се замарав ама тие се расправаат :D Еве слики од хурем пак што и ги ветив на сара дека ке ги поставам и уште еден поздрав до неа, супер си :)
    :inlove: :inlove:

Прикачени фајлови:

15. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Здраво Девојки, не сакам да се мешам,гледам на големо дискутирате. :)
    Па и да се замешам,се знае што ќе кажам. |(
    Сакам во понеделник да ја гледам епизодата на интернет (со превод нормално)
    Имам страна каде што ги има епизодите,тукууу...мене ме интересира до која епизода сме стигнати и колку преостануваат ?
    Зошто не знам која ќе треба да ја пуштам.. 50.. 51 !??

16. crtanfilm

crtanfilm Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    80
    сара поздрав 57 епизода е сега :D

17. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
  18. Barbica

Barbica Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    489
    Од утре (понедленик) Величествениот во 19 часот и три нови труски серии на Канал 5.

19.00 - Величествениот
    21.00 - Капали чаршија
    22.00 - Крај
    23.30 - Доктори

19. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Јас стварно не знам што да кажам веќе... не можело во тоа време да бидеш добар човек а поготово не
    во тој сарај. Сите сакаат да те гледаат 2 метри под земја а ти ништо да не правиш за да се одбраниш :^)
    Е што требаше она да направи да ќути и да гледа само ко теле :wasntme:
    -Дојди Хурем треба да се спремаш за халвет и после гледа дека Ѓулшах ја чека Махидевран пред одајата на Султанот и она само требаше мирно да прифати и да си отиде
    -Хурем ти најдовме добра прилика да се омажиш за синот на везирот само за да се ослободиме од тебе и она пак требаше да молчи и ништо да не прави
    -Сите знаат дека Махидевран и ставила отров во јадењето и никој ништо не и прави затоа што таа е миленичка на Султанот и мајка на неговиот прв принц а ти Хурем баш ни е гајле за тебе ти си само робинка и она требаше да каже: Секако направете се што можете да ја штитите Султанката а за мене не грижете се добро сум јас отровот уште повкусно ми го направи јадењето и за мене и за син ми во стомакот
    -Вечерва ќе ја пратам твојата најдобра другарка да спие со Султанот затоа што те мразам до смрт, она: Сепак ти си најблискиот човек на Сулејман Ибрахим ако сметаш дека е така правилно која сум јас или Ѓулнихал да се противи
    -Само што ми стигнаа две нови робинки и сакам едната да ја пробам ако имам време може и со тебе да завршам работа Хурем ти чекај да те викнам а она: Како ќе кажете Султану мој ќе чекам во мојата одаја додека вие спиете со другата робинка па ако имам среќа може ќе се сретнам со Махидевран во ходникот по пат како ми се смее во лице ајде одам јас а ти уживај
    -Знам дека ти не ја уби Ајше ама нема да му кажам на Султанот се додека не и клекнеш на колена на Махидевран она: Еве веднаш одам ако треба и ќе трчам пеш а ти само кажи му на Сулејман те молам
    -Хурем веќе не си ми интересна веќе ми се здосади да спијам само со една жена за среќа една принцеза ми го украде вниманието и многу ми е интересна и едвај чекам да си поиграм со нејзините силикони во мојата одаја ако и за неа го губам интересот јас пак тебе ќе ти се вратам, она: Сулејман со ова што ми го кажа ме израдува од дното на душата мило ми е што сепак некоја друга ќе те задоволи едно време додека пак не се заинтересираш за мене и веднаш штом ќе посакаш јас одма ќе ти дојдам во кревет
    -Мислеше дека можеш да си го криеш бившиот љубовник од мене ако еден од вас го изеде локумот што е полн со отров тогаш нема да му кажам на Величествениот и ти и твоите деца ќе преживеете, она: Леле Ибрахим па со кој памет ја се осмелувам да му помогнам да си отиде Лео жив кога тој заслужува да умре на лице место а и јас со него ако се излезе добро може и двајцата да умреме уште подобро за тебе нели и немај гајле ја воопшто нема да те мразам и нема да пробам ниту еднаш да те убијам заради одмазда
    -Хурем Султан го прочитав твоето писмо и ќе кажам дека сум пресреќен и ептен задоволен што робинките кои ги испратија Валиде и Махидевран те запалија жива само ми е жал што не те убија ама надежта последна умира и секако дека нема да му го дадам писмото на Султанот затоа што не сте толку важна што се замислувате, она: Навистина Ибрахим имаш право, беше многу глупаво од мене што сакав да му кажам на Сулејман дека кога тој е отсутен јас тука едвај гледам жива глава да извадам извини уште еднаш и благодарам за твоето прекрасно писмо
    **********************************************************************************
    ДАЛИ САКАТЕ ДА МИ КАЖЕТЕ ДЕКА ОВА ВСУШНОСТ ТРЕБАШЕ ХУРЕМ ДА ГО НАПРАВИ??? :puke: :puke: :puke:

На Toprak му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Toprak

Toprak Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    277
    Не можам да се начудам кога читам за Хурем како била глупа и необразована жена и демек само на интриги владеела со харемот и со султанот.
    За што зборувате вие ? за вистинските настани или за серијата ???????
    Еднаш напишав ама незнам дали некој ме прочита : Хурем во сарајот дошла кога имала 14 год и до 17 год се образувала па потоа влегла во Харемот(исто како гејшите во Јапонија).Ги учеле да зборуваат турски, пишуваат (има безброј сцени кај што дае им вели на девојките -ајде сите во училница),да пеат песни, да свират на некој инструмент и да играат за да можат да го забавуваат султанот)Како прво таа била Попска керќа што значи дека не била неписмена и кога дошла.
    Истото важи и за Ибрахим,и тој бил школуван додека живеел на чифликот,свирел виолина, знаел неколку јазици,математика, историја и сл.Ибрахим утепа многу луѓе зад грбот на Сулјеман,не само Лео кој се спремаше да си оди туку и еден во затворот кој можеше да биде сведок са глупостите на Ибрахим кога дури и Бали бег се подзамисли за работата на ибрахим.Ако беше Ибрахим поштен ке го пуштеше лео да си оди дома и онака знаеше дека нема ништо помеѓу него и Хурем а и Сулејман не знаеше дека тие се познавале, но Ибрахим за да и покаже на Хуерм и за да ја повреди му го даде локумот.
    Што значи дека Сулејман ги одбирал паметните и образованите за свои сопатници а тутурутките како махидевран која се занимава со трачарски работи по паметот на Гулшах или на Зумбуљ ага.
    Се сеќавате на муабетот на Валиде кон Махидевран кога Сулјеман беше болен и слушна дека целта и е да стане валиде ??
    И рече вака : Слушај Махидевран, многупати си ме прашала која е разликата помеѓу тебе и Хурем. Знаеш ли која е разликата: Таа мисли со своја глава а ти мислиш со паметот на другите !!!
    Е ако Хурем била глупа ,Валиде сигурно немаше така да ја процени.

На Hurrem-Aleksandra и bonnie19 им се допаѓа ова.