Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.266
    ^Пред да ја избркаат Махидевран од сарајот. :D

2. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    А што ќе биде причината да ја натера на ова? :^)

3. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.281
    А Ибрахим колку се занесувааааа......:worried:
    Кога Величенствениот се потсеќаше крај морето и се сети кога Ибрахим му рекол..’’Еден ден ти ќе владееш со овој свет„ ,и потоа го дадоа Ибрахим како им вели на амбасадорите ‘‘Јас владеам со оваа империја’’..
    Факт е дека Ибрахим многу се сменил,станал амбициозен и сака да му ја превземе власта на султанот..
    Јас во почетокот на серијава многу го сакав.Едвај ги чекав моментите кога свири на виолина,а Хатиџе стои на нејзината тераса и го гледа...Во тие моменти и ми идеа солзи..Но сега ми се гади кога го гледам :puke:

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.266
    Многу се опушти Ибрахим. |( Кога рече дека Тој владеел со целата империја писарот само го погледна и си продолжи со пишувањето. Се надевам дека Султанот ќе дознае за ова еден ден. ]:)

На Ammy.Lee му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Ибрахим сега е друг човек. ]:) Многу е сменет. Не е оној обичниот човек,што се влечка по султанот и му ги исполнува сите желби. Сега има за цел да ја превземе моќта на султанот,но тоа не е можно- во никој случај. :D ТОЈ е син на рибар од Парга,Тео,стана вториот човек во османлиската империја- Главен Везир,Паша. Виде Ибрахим дека Султанот со него се однесува многу добро и пријателски е настроен,и почна тоа да го искористува. Моќта го расипа,и направи да биде алчен за највисокото место ~ Секој човек кога ќе воочи дека има можност за нешто поголемо-сака да го искористи. :) Е затоа не е добро,Султанот да има толку блиски контакти со некој обичен човек. Затоа што Паргали на почетокот го почитуваше и го ценеше, а сега гледа како да го искористи за да стигне до Султанското место. А да не зборуваме за тоа дека ја изневерува сестра му.. :puke:

6. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.266
    Ако му е за се. ]:)
    А и Хатиџе убаво си кажа, што овој без зборови си остана кутриот. :D Али ме нервира секогаш кога со Хурем зборе нешто и вика као демек таа треба да му биде благодарна, зашто тој ја донел во сарајот. |(

7. sweet-star

sweet-star Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2012
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    1.738
    А зошто ќе ја избркаат?
    Баш сакам 8)

8. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    Махидевран зошто ќе ја избркаат?..... -->
    ќе се задолжи кај лихвар и кога нема да може да ги врати парите, таа лихварката ќе дојде во харемот и ќе сака да каже на сите....после нешто Ѓулфем ќе и пререче за долгот...и Хурем кога ќе дознае, заедно со Зумбуљ ага ќе и наредат на една од робинките да ја претепа Ѓулфем и да и каже ..која е таа за така да разговара со Махидевран султан.. :) после тоа величествениот ќе дознае за се..и мислам затоа дека ќе ја избркаат од сарајот, а плус и Мустафа е во Маниса ;)

На sweet-star му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Тоа мислам дека се случува во 62/63 епизода. ;)
    Баш ќе биде фино да го гледаме фијаското на Махидевран ~ 8)

И да,ме интересира што ќе се случува во наредните/неснимени епизоди.
    Дали Махидевран ќе остане во другиот сарај,или пак ќе се врати.. !?
    А Мустафа според правилата ќе треба засекогаш да остане таму ??
    Навистина не разбирам. :^)

10. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Не не Мустафа по смртта на Величествениот ке треба да се пресели во харемот и да биде Султан
    ама нема да го дочека тоа

11. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Ооо..па штом е така..значи дека Махидевран засекогаш ќе си остане со Мустафа. Неа ја испратија со синот во друг сарај. А Мустафа нема да се врати повторно во Топкапи затоа што не е султан. :)

12. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Јас лично би сакала Махидевран да се врати за да мора да и се поклонува да Хурем да ги слуша нејзините наредби како што ги слушаше наредбите на Величествената тоа ке биде убаво за гледање :)

На Sara123 и Danilela им се допаѓа ова.
  13. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Како и да е.. :)
    И да остане Махидевран засекогаш во другиот сарај,и да се врати во Топкапи,пак ќе биде понижена од страна на Хурем. 8) 8) Пак ќе биде победена и изиграна. Врти сучи,Махидевран пропаѓа во дупка ~ ;)

14. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Не ми текнува дали на овој форум прочитав или на некое друго место ама знам дека принцовите не останувале со својот татко (секако дека останувале) ама кога ќе бидат полнолетни го напуштаат главното седиште на Султанот затоа што тој самиот им дава задача да одат во некое градче/област која што се наоѓа далеку од Топ Капи Сарај и да владеат со таа област во негово име исто како што Сулејман бил задолжен за Маниса додека бил принц а татко му бил во Топ Капи. Секако дека Принцовите задолжително мора да одат таму со своите мајки (Султанки) чија единствена грижа е да го чуваат или пазат на својот син (која е нормална мајчинска обврска) е сега веќе кога тој Принц ќе станел Султан обавезно главен правец му е Топ Капи и таму ќе живее цел живот.

15. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Јас мислам дека мајките на принцовите(султанките) не одат со принцовите/кога нив им се дава должност да упрауваат со некоја област во име на Величествениот Султан. :)
    Величественава не била со Сулејман во Маниса, или била !? :^)

16. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Но сепак Махидевран ке се надева дека ке се врати во харемот по смртта на Величествениот како Величествена Султанка целиот харем во нејзини раце ке биде нема од никој да зависи и ке се поклонува само пред нејзиниот син ке ја избрка Хурем а нејзините деца дали ке останат живи не се знае но по
    смртта на принцот сите нејзини планови ке се уништат :D
    Хурем исто така никогаш нема да го дочека тоа бидејќи
    ке умре пред Величествениот ама јас мислам дека така е и подобро немало да може Селим да го истрпи а и како ке ја преживеела смртта на Величествениот и дали воопшто ке ја преживеела :?:

А за тоа со мајките и јас мислам дека не одат заедно со синовите во понатамошните епизоди
    Величествената ке биде во кома и ке се сеќава како со кочија оди кај Величествениот заедно со Хатиџе
    а и Хурем да не беше Махидевран да ја испратеа со принцот кој ке управува со харемот?

17. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Некој ми вика тие што знаат малку повеќе од историја дека и мајките иделе со своите принцови и дека единствената жена што останала со Султанот а не отишла со својот Принц била Хурем :?: па сега не знам ни ја во која верзија да верувам :^)

18. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Па најверојатно Хатиџе. :) Нема кој друг.

19. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Јас од тоа што го видов и разбрав (на бугарски беше)
    Величествената со Хатиџе одеа накај Величествениот исто така и Ибрахим беше таму а и двајцата беа млади
    така да најверојатно таа престојувало во харемот на Султан Селим сега и јас не знам точно

20. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    сега ја гледам репризата од вчерашната епизода......величествената ја назначи Нигер за благајник на харемот...ова го направи намерно за да ги раздели со Ибрахим? или уште не дозна за тоа? :)