Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.265
    Кога принцовите ќе станат полнолетни, Султанот им дава дозвола да се женат а потоа им доделува сарај во друга област. ;)
    Ако сум грешка поправете ме. :$

2. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Додека барав за мајките на Султаните дали се преселуваат со нив или не најдов интересен податок

1.По историско-хронолошкиот редослед, првата Еврејка која стана жена на султан, била Ајша Хафиза (1479.-1534.) - мајката на Сулејман

2.Интересен е фактот дека и жената на Сулејман Величествениот била Еврејка – Хурем Султана (1506. -. 1558).

3.И жената на синот на султанката Хурем, гореспоменатиот султан Селим II, била исто така Еврејка - султана Нурбана (1525. -. 1587).

3. crtanfilm

crtanfilm Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    80
    а како е керка на православен свештеник еврејка?
    и нели величествената е сестра на гирахан тие нели се турци?

4. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Не знам јас тоа дури барав го најдов ова мене ми имаше смисла бидејќи нели Хурем и Величествената од исто место се

5. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.265
    А Хурем не е од Русија? :wasntme:

6. crtanfilm

crtanfilm Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    80
    хурем е од украина нели е ќерка на поп и татарите ја грабнале и ја продале а величествената е од семејството гирахан што владеат со крим. брат и, нели таткото на ајбиге беше со величествениот на походот.

7. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    И двете се од Русија

8. crtanfilm

crtanfilm Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    80
    од украина се ама хурем е украинка а величествената турчинка

9. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Ова мое мислење е грешно се извинувам им се извинувам на сите кои ги збунив нема да се повтори но за жал е предоцна за да го избришам се извинувам повторно :(

10. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Ibrahim Pasa- го нарекувале и "Makbul Maktul" (favorite and killed) Ibrahim Pasha. :D
    И прочитав дека Палатата на Ибрахим,иако била изградена од некој кој не припаѓа на Отоманската династија,сепак заслужува да биде назначена за палата ~

Hurem Sultan била од Украина.
    Hurrem Sultana was born in 1506. She was the wife of Sultan Suleyman the Magnificent and she played an important role in the Ottoman history as being the favourite wife of the Sultan. Hurrem Sultana was Russian originated and her real name was Roxelanne. As a child, she was presented to the Ottoman palace by the Khan of The Crimea because of her beauty. She had a special education in the palace. She attracted the interest of Sultan Suleyman, by using her femininity, intelligence and talents. She became very influential for the women of Harem and for the other people of the palace. She won the love and reliance of Sultan Suleyman in a short time and became the legal wife of him. She acted very well planned and her intrigues very negatively effected the Ottoman Empire in the 16th century. Prince Mustafa was the eldest son of Sultan Suleyman, born from Gulbahar Hatun. Hurrem Sultan had ordered firstly to strangle her most dangerous rival Gulbahar Hatun and next 40 years old prince Mustafa. Hurrem Sultan became very influential in the governmental administrations and she supported the war with Persia and she restored the peace with Russia and Poland. She died before seeing, one of her sons on the throne. She was 52 years old when she died.

Hurrem died in 1558, eight years before her husband who, after her death did not marry again or take another concubine. His love poems to "the throne of my lonely niche, my wealth, my love, my moonlight," bear witness to this ruler's deep love and devotion to the empire's first sultana.

11. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Што се однесува до Хурем девојката била од Крим-Рутенија која била тогашна Русија а сега е Украина.
    Што значи дека Хурем била Ру-син-ка а не Украинка :)

Пс: Ај кој ќе биде тој љубезен да ми каже што се случи денес во Величествениот затоа што си излегов денес на шетање и заборавив на времето и гледам 8 и пол саат навечер и не ја видов епизодата :@

12. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Ке ти ја раскажев но на брзање сум еве ти линк со српски превод тука можеш да ја изгледаш
    http://www.femina.mk/out/?id=c166a5e907 ... start%3D45

На Hurrem-Aleksandra му/ѝ се допаѓа ова.
  13. crtanfilm

crtanfilm Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    80
    a крим тогаш паѓал под полска јас како што читав :!: :?:
    а руси украинци сл се тие :)

треба да ме чита сега онаа по историја 4 ка што сакаше да ми остави :lol:

14. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Рутенија е латински збор кој бил користен во 13 век и ја опишувал земјата на античките Руси.
    Неговото географско и културо-етничко име бил применуван и за тие области кои спаѓале во
    Источна Европа. Но во суштина името му е латинско кој упатувал на античкото место наречено Рус.
    Рус бил оформен од повеќе области а тие се: Белорусија, Северна Украина, Западна Русија мали делови од Северо-Источна Словачка и Источна Полска

Ама највеќе била Русија застапена така да сметам дека луѓето што живееле во Крим биле Руси
    тоа е мое мислење не мора да значи дека Крим било руско ама јас така си мислам.
    а и во серијата Хурем била преставена како Русинка а не како Украинка

15. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Крим е во Украина гарантирам на карта можете да го видите уште го има

16. Maxymous

Maxymous Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2012
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    70
    Бидејќи се разврза голема дискусија околу Хурам од каде, кога се радила итн. а доста податоци од Википедија што ги изнасовте не се точни, како и повеќето информации на интернет, ме заинтерсира темава па разговарав со татко ми кој е инаку професор по историја на факултетот во Белград специјализиран за Отоманска историја.

Тој вели дека Хирем (Хурем) се родила 1499 или 1500 (не се знае точниот датум) во јужна Украина (Рутенија). Била ќерка на селски поп и домаќинка. Името и било Анастасија или Александра, таткко ми мисли дека е Анастасија.

Кога Тататрите ја пустошеле Рутенија како сите млади девојки така и Хирем ја грабнале и продале на турците. Во харемот дошла 1500 (колегата на татко ми тврди 1499), со околу 20 г. Дали имала образование и целиот нејзин харемски живот не ни е познат зошто мажите кои ги пишувале овие записи не можеле да влезат, пристап имале само харемските аги (Ѓул и Зумбул) и Суљо. Европејците ја знаат како Рокселена, а турците како Хурем Хасеки Султан а подоцна и Валиде.

Многу допринела за спријателувањето на Турција со Полско-литванскиот сојуз под чија власт била Рутенија. Ја претставуваат како русинка зошто украинската национална свест се развила подоцна.

Сега за децата 1522 Мехмет, 1523 Џихангир (Гиангир кај европејците), следуваат Селим и последно дете е Бајзит. За свадбата 1530 европејците запишале дека била најраскошната свадба што светот ја видел.

Умрела 18 април 1558 под неразјаснети околности.

На Sara123, Danilela и crtanfilm им се допаѓа ова.
  17. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Изгледа згрешив :?: не видов на карта ама од ова дознав дека Хурем е Украинка
    Hürrem was seemingly born to a father who was a Ukrainian ("Ruthenian" in the terminology of the day) Orthodox priest. She was born in the town of Rohatyń, 68 km southeast of Lwów, a major city of the Ruthenian Voivodeship in the Crown of the Kingdom of Poland (today in western Ukraine).
    Била родена од татко Украинец а мајка и незнам изгледа Полјакина била родена и живеела во градот Rohatyń (не знам како се изговара) главен град во Кралството на Полска која е сега Западна Украина

се надевам дека сега веќе знаеме на што сме :whew:
    иначе информацијава ми е од Википедија е сега ако и ова не е точно :^) ... јебига
    И ако била Украинка зошто овие нашиве со синхронизација кажаа дека е Русинка или така е и во оригиналот?

18. Sarence

Sarence Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    623
    Оној пашата плашливец е Хатиџе му рече ако ме изневеруваш скапо ке платиш и тој одма и раскина со Нигар, да бев како него за нејзин инает баш ќе ја зајакнев врската,ама глупчо си е што да се прави и тој не сака,ама то е :P
    Извинување до оние што го подржуваат, но морав :P

19. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841

Хахаххаа многу грешиш. Пашата важи за еден од најпаметните личности во серијата, а секако и во историјта бил многу интелегентел човек. Заради тоа бил избран да биде животен сопатник на Сулејман. Ибрахим многу добро изигра. Гледаш како веднаш го промени расположенитето кај Хатиџе за една вечер. Таа веднаш престана да се сомнева. Тоа ти се вика мозок 8)

20. ivinakit

ivinakit Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2012
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    577
    имаш неколку грешки тука, пишуваш дека дошла истата година кога се родила 1499/1500, а имала 20год, :^) и михрримах си ја испуштила во децата или и ти како Хурем само принцовите ги сметаш :lol: