Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Еххх па нема ли на кого да биде блесав??? :D На мајката ќе си личи детето :rofl:
    Иначе ликот на Хатиџе почна да ме нервира :^) премногу лигавење, морал и патетика :puke:

На antonina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Barbica

Barbica Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    489
    Jaс не можам Хатиџе и Ибрахим да ги поднесам. Овој со песните, таа со плачките цела серија.
    Хурем е најдобра :lol: :rofl:

На musicgirl55 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    многу ми се допага серијата ,сите ликови ми се супер и баш погодени
    многу ми е жал ш ;( то сликарот ке умре тој што е влубен во хурем и тоа од нејзина рака ке зеде отров ухх многу жално ;(

4. Barbica

Barbica Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    489
    A да стававте споилери? Толку е тешко?

5. E...V...I...L

E...V...I...L Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    :D Хе
    Баш затоа што читам знам дека има многу измислици. Земи ја Садика за пример, таа не постоела. Махидевран не ја претепала Хурем на почетокот како што беше во серијата туку после многу години затоа султанот ги испратил неа и Мустафа во Маниса. Сулејман и Хурем се венчале откако умрела величествената а во серијата ќе биде жива. Хурем станала муслиманка откако родила и тоа едвај ја убедиле. Во серијата сама си побара. Како нема измислици? Мислиш се било розево во харемот и најголемата неправда била султанот да не сака да спие со некоја : o ? Знаеш што ја снаоѓало девојка што одбивала да легне со некој паша ако и понуделе? Знам дека ова е само филм, не треба се да биде реално, но не можеш да велиш дека е објективно и дека е жива вистина затоа што не е. А турците се бунат од други причини. Поради сцените каде што султанот пие алкохол и поради голотијата во харемот. Повеќето сцени се цензурирани и протестите се смирија малку. Па продуцентите самите се оправдале дека ликовите само се инспирирани од историјата и не е се реално.
    И за крај погледнете го стилот на облекување на жените и видете колку е вистинито :rofl:
    Хурем султан

Махидевран султан

Валиде султан
    Spot the diference? :rofl:

6. Star19

Star19 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    70
    A го видовте ли девојчето - Михримах колку пораснало и колку е убаво :inlove:
    Иначе јас навивам за Хурем многу ми е интересна :lol:

7. E...V...I...L

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    А сега сакав да ја постирам сликава. Махидевран ми е најубава во серијава и најсофостицирана од жените. И Хурем е убава, слатка некако во ликот само малку крупничка е.
    Хатиџе и не ми е нешто, но улогата во серијата и е добра сега за сега, таман.
    Нигар калфа најубаво глуми 8)
    Величествената е очувана жена, онаква убавина на оние години, браво.

Сакав да кажам, последните неколку епизоди со убиството на Ахмед паша и бунтот на јаничарите беа многу добри. Штета што почесто не е така туку замараат со лигавештините од харемот.
    Еве ја во приватен живот. Насмеана природа.
    http://www.youtube.com/watch?v=9f6SpkLp ... detailpage
    http://www.youtube.com/watch?v=50SLgGOz ... detailpage

8. tanja6

tanja6 Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    1.570
    Допаѓања:
    568
    даниелче,зашто ма хатиџе слаби нозе имала,слаба била,мене па баш ми е убава,и баш и се супер нозете,се разидуваме со мислењата тука :) јас па ич нејкам дебели нозе не ми изгледаат убаво некако,попрво би се одлучила за слаби неголи за тупурлести некои ;)
    серијава инаку ми е мнооогу убава,како бајка е направена,се разликува од останатите турски серии.само не ја гледам редовно некако се ја заборавам,и дома ко сум,се ке ми текне у 8 саат за неа,кога веке завршува серијата :D за улогата на сулејман направиле одличен избор,навистина му лежи улогата на глумецот.хурем е слатка,не е нешто посебно убава,ама какви фаци прави посебно кога плаче да се свалаш од смешки..интересни ми беа случките околу љубовта на ибрахим и хатиџе,многу ми беа мили,ко се оженија ми дојде душата на место :D последниве неколку дена не сум ја гледала треба да надокнадам за викенд у сабота ги даваа репризите нели,у колку саат се?

На TheaEsposito и eli25 им се допаѓа ова.
  9. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Многу ми е жал за Хатиџе. Таман и се насмевна среќата, го изгуби бебето. :( Сега пак ќе биде скисната ко порано.

10. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    673

Сликиве гарант се сликани у зимо, еве уште по некоја
    [​IMG] Хурем

[​IMG] Хурем и Султанот

[​IMG] Хурем

[​IMG] Хурем

[​IMG] Махидевран.

Колку толку успеале да доловат се, сепак е тоа далечна историја и има многу малку слики.

Еве јас ја поддржувам Хурем, а сум против Махидевран бидејќи Махидевран го има цел харем на своја страна од робинки до врв, а Хурем од сам старт е сама, сите се против неа и нејзината љубов со Султанот, всушност тоа ја заштитува инаку би ѝ се нафрлиле ко оси, само Нигер Калфа ѝ е верна и Ѓулнихал, друго се ја мрази, зашто? затоа што го освоила Султанот! Сите неправди ги претрпе заради таа љубов, додека пак Махидевран ниедна барем колку што јас знам.

11. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841

Ама нема потреба, ново ќе направат со Ибрахим :)

На TheaEsposito му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sanjickar

sanjickar Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    39
    нормално е дека облеката на слики од пред 800 години нема да биде иста како облеката во серијата.Едно е познато ...дека отоманците и нивните жени посебно жените на Султанот биле облечени во најскапите свили ...носеле многу злато а облекте им биле изработени од најскапите ткаенини.Друго,познато е дека харемот имал многу голема улога и влијаел во сите сфери на државата и војувањето,тоа било место каде што се чувале конкубините...но покрај тоа воглавно било место каде што се случувале најголемите интриги и игри.Има доста работи кои во серијата не се прикажани...зашто ако се прикажат е дури тогаш ќе ја забранат серијата.Постоел таканаречен маркет на робови од каде ги купувале девојките...а многу често и сиромашните родители сами ги оставале девојките овде со надеж дека ќе бидат избрани за конкубини и со тоа ќе имаат подобар живот.Пред да бидат однесени во харемот биле прегледувани..а подоцна откако ќе влезеле во харемот веднаш им биле сменувани имињата и биле потурчувани.Потоа веднаш како и во серијата ги учеле на нивната традиција и култура.
    .
    Садика не е никаде спомната во литературата..но тоа не значи дека не постоела.Нормално дека во историјата ќе се пишува само за значајните ликови но тоа не значи дека останатите кои се спомнати не постоеле.Земете го пример учителот кој требаше да се жени со Хатиџе..воошто не беше истакнат во серијата, но во историјата е доста познат учител кој постоел во време на владеењето на Султан Сулејман.
    И за оној кој рече дека сме од страната на Турците...мила моја не сум од нивна страна но и не ги мразам...зашто за 5 века владеење тие ни ги зачувале црквата,јазикот,културата....баш за време на нвното владеење биле градени најмногу цркви....и се ова се нешта кои додека денес сите други ги оспоруваат ни ги признава само Турција.

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. E...V...I...L

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    Само сликите што ги постира се од европски автори и се плод на фантизија и на невидено ;) и пак воопшто не личат на она во серијата. Ако во харемот шетале онака секако дека низ целиот сарај каде имало мажи не смееле. ;) Вистина мислите дека им било дозволено така да излегуваат, пак уште и некој да ги црта? :rofl:
    Амбиентот е нереален. Читав и дека во тоа време во Турција светли бои преовладувале во облеката, продуцентите изгледа црпат инспирација од Тјудорс. Ова како занимливост само го пишувам.
    Мене ми е глупаво да ја величам едната или другата ако се знае какви биле. И Махидевран претрпе многу, тоа што ти не го гледаш е друг проблем. Неа ја бранат сите затоа што за разлика од Хурем нема амбиција да владее и не претставува опасност за нив. Неправди кон неа има еден куп сега немам доволно време да почнам и со тоа.

14. sanjickar

sanjickar Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    39
    Махидевран нема амбиција да владее???Ќе видите во следните епизоди...како му го тупи мозокот на Мустафа и го врти против неговиот брат.Разликата меѓу Хурем и Махидевран е што Махидевран е злобна и лоша ...за разлика од неа хурем не е воопшто лоша и злобна само се служи со мудрост и итрини.

На musicgirl55 и interesna им се допаѓа ова.
  15. E...V...I...L

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    500 години стара не 800. За другото во право си делумно, но не е прикажана линија на отпор кај некои ликови. Што е нормално затоа што серијата е турска но не можеш да кажеш дека е објективна и реална. Садика докажано е дека не постоела. ;) При такви мерки на безбедност немало шанси да влезе. Уште ќе тврдиш дека немало измислици а самите продуценти признаа дека нормално е да има? А се сеќавате колку глупаво го убија тој Бунџук ага без да успее да каже нешто за неа? И sanjicka многу ја мешаш серијава со вистинската историја. Немам време и за тоа да пишувам сега како мене ми се чинеше бунтот. Вчера навиваше за Сулејман, во ред твое право да ти беше Сулејман подобар во однос на јаничарите, но многу некако ги браниш. Сепак сечењето глави е голема бруталност. Mahidevran vo sporedba so Hurem ima 0 ambicii za vlast. A Hurem bese ostra so site, normalno e da ja zamrazat. No da bile site protiv nea kako sto e opisano vo serijata nemalo da ostane ziva 30 godini. Kolku i da ja sakal sultanot. I tesko e za niv dve da se zboruva, zasto serijata edno kazuva istorijata drugo. Jas gi razbiram i dvete. Ne se za plukanje, ne se ni za branenje.

16. sanjickar

sanjickar Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    39
    Зошто да не ги бранам?Изнесувам факти!Не е сечењето глави голема бруталност...со тоа само се воведувало ред во империјата и се спречувале можни наредни бунтови и издајници.Затоа и била најмоќна империја со ред и праведност.Сулејман бил апсолутно позитивен лик кој им ги дал сите права на христијаните ако не ми веруваш мене еве ти дел од разговорот со еден наш голем историчар во врска со Султанот Сулејман
    http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=D0D63 ... B903489952
    Да вистина е дека сите биле против неа...зашто на сите им сметала големата љубов на Султанот кон неа....ја мразеле зашто таа го постигнала она што било против традицијата и она што никоја друга не можела...а тоа е да се стане венчана жена на Султанот тоа барем ти го пишува секаде..ја мразеле зашто таа била едниствена жена која имала огромно влијание на државните работи и на империјата.

На interesna и musicgirl55 им се допаѓа ова.
  17. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    мала поправка, ова е Михримах султана.. ќерката на Хурем и султан Сулејман :)

18. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Да тоа е Михримах и во еден претходен пост и јас јас објавив ;)

Инаку серијата ептен ми се допаѓа барем знаеме дека не е измислица дека се си оди според историјата. И најнормално што има измени така е поинтересно, но во глобала се задржани на вистинските настани :)

19. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    3.188
    Една работа што многу ме нервира во серијава е таа анорексичната кучка - Махидевран |(

Од втората епизода ме нервира, т.е уште од кога се појави. Толку нешто испиено, а злобно, не знам ... Дај боже да ја тргнат колку што е можно порано од серијава, оти не можам да ја гледам више, ќе заманам со нешто кон телевизорот кога е во кадар :^). Глуперда бре ... После она била жртва ... Која жртва бре?!?
    Кој и е крив што султанов не ја рецка повеќе? Хурем само си се бори за себе, и тоа не на начин на кој што анорексијава се бори! Со труење, со тепање, со обиди за убиство, со клетви за да умрела на пораѓај! :fubar:

Ееее, исчукана жена бре! Цело време само мрчи, а врска си нема од ништо. Тогаш кога ја отру Хурем, требаше да и го сецнат тоа злобното главче, али не! Хурем за нешто што не направи ја избркаа од сарајот, а оваа што се не направи, пак си седи покрај султанот! Неправда бре! :swear:

Али така е кога овој Ибрахим ја заштитува, а и таа Величествената госпожа и оди по газот! |(
    Јас би ја бесела! :tmi:

Не ме нервираат ич серииве, ниту пак ликовите, али оваа кучка не можам да ја гледам! :devil:

На baguf4e, musicgirl55, interesna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Па не сакам ни јас дебели :D ама не сакам ни вакви слаби, што знам, златна средина најдобро. :D
    Кога машко ќе фати да наполни рака а не коски да го избодат. :tmi:
    И не забушавај да ја гледаш серијава, па да има што да си коментираме. :) :*

На tanja6 му/ѝ се допаѓа ова.