Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Discussion in 'Серии и емисии' started by t.w.e.e.t.y, Dec 15, 2011.

1. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

:l: :l: :l: :l: :l: :l: аааааааааааааааааа фала ти мнооооогу ми го разубави денот :rofl:

Alesii, Sara123 and cat250 like this.
  2. Majuv4ence13

Majuv4ence13 Популарен член

Еве неколку сликички од мојата омилена ХУРЕМ :inlove: :inlove: :inlove: :inlove:

Attached Files:

• h1.jpg
      h1.jpg
      File size:
      47.2 KB
      Views:
      144
    • h2.jpg
      h2.jpg
      File size:
      48.5 KB
      Views:
      144
    • h3.jpg
      h3.jpg
      File size:
      54.8 KB
      Views:
      144
    • h4.jpg
      h4.jpg
      File size:
      55.6 KB
      Views:
      144
    • h5.jpg
      h5.jpg
      File size:
      6.3 KB
      Views:
      144
  3. Majuv4ence13

Attached Files:

• h6.jpg
      h6.jpg
      File size:
      121.2 KB
      Views:
      142
    • h7.jpg
      h7.jpg
      File size:
      20.8 KB
      Views:
      142
    • h9.jpg
      h9.jpg
      File size:
      62.4 KB
      Views:
      142
    • h14.jpg
      h14.jpg
      File size:
      27 KB
      Views:
      142
    • h15.jpg
      h15.jpg
      File size:
      42.1 KB
      Views:
      142
  4. Majuv4ence13

Attached Files:

5. antonina

antonina Популарен член

Се придружувам кон тим Сулејман & Хурем
    За сите оние кои се заинтересирани за смртта на Ибрахим и имаат време да одделат ви скенирав :)
    Извадок од книгата Султановиот харем

Attached Files:

• 12.jpg
      12.jpg
      File size:
      217.9 KB
      Views:
      128
    • 11.jpg
      11.jpg
      File size:
      387.4 KB
      Views:
      128
    • 1.jpg
      1.jpg
      File size:
      366.1 KB
      Views:
      128
  6. Majuv4ence13

И јас ја прочитав книгава..Со филмот нема врска.Во книгава пишува дека на Хурем првото дете односно Мехмет не и е од Сулејман,туку од некој слуга..Книгава нема благе везе со филмот..А и Хурем е поинаку опишана во облекувањето,стилот итн.За оние коишто сакаат да ја прочитаат се вика Султановиот Харем од Колин Фалконер. :) :)

7. i...ja

i...ja Истакнат член

А можеш да раскажеш нешто во многу кратки црти ако не те мрзи? :)

Alesii likes this.
  8. Sara123

Sara123 Популарен член

Antonina..ме заинтересира со книгава.. И тоа ептен.. :) :)
    Едно прашање,дали е пишувана брз база на историските случувања,и дали има некаква поврзаност со историјата ?? :^)

9. Majuv4ence13

Па во книгава се разкажува со султановиот харем...За Хатиџе се разкажува дека ја омажиле на 10-11 годишна возраст за постар од неа,но тој подоцна умира и ја враќаат во харемот..Таткото на Хатиџе и Сулејман умира и тој доаѓа на власт..Доаѓаат и робинки меѓу кои што се Александра Ла Роса и Марија.Александра Ла Роса е бунтовна девојка која што само што ќе го види султанот решава да се одмазди за она што го направиле на нејзиното семејство(нели ги убиле мајка и,татко и и сестра и).Овие Зумбуљ Ага,Ѓул Ага итн.претставени се како црнци.По некое време Марија(приајтелката на Хурем)останува бремена од еден балтаџија(не ми текнува сега на името) и Марија ќе ја моли Александра да и помогне да се спаси од бебето затоа што се сметало дека робинките се припаѓаат само на Султанот Сулејман и не смееле да имаат односи со никој друг во сарајот.Хурем истата вечер во дворот го гледа султан сулејман и без никаков страм му ја бакнува облеката и му се поклонува а тој истата вечер ја поканува во неговата одаја да му служи.Гилбехар(Махидевран) мајката на неговиот прв син Мухамед(мустафа)кога ќе разбере за тоа полудува и решава по секоја цена да ја спречи Хирем(Хурем)но за жал не и успева.Хурем продолжува со своите интриги и оди кај балтаџијата од кого што затруднела Марија и се договара со него дека таа може да го спаси доколку тој и направи дете..Таа ја убива трудната Марија(пријателката)а балтаџијата и го дарува неговото семе,спие со Хирем..Хурем останува бремена и на тој начин станува султанка..Султанот ќе биде крајно опседнат со неа и таа опседнатост ќе го донесе до пропаст.Хирем е најопасна.Таа е најопасна. Таа е паметна, моќна, таа секоја интрига паметно ја смислува, добро ја осмислува секоја пропаст на своите ривалки но воедно и му се умилкува на султанот а со тоа и го освојува. Самиот султан малку по малку запаѓа под нејзините моќи и станува зависен од нејзиното присуство во неговиот живот.Благодарение на таа опседнатост Сулејман на крај ќе ги изгуби своите сојузници, своите синови и на крај ќе остане и без царската лоза. Морам да се согласам со она кое е напишано на самата корица на книгата дека ова е приказна за свет на интриги, моќ, сензуалност, каде што не владее ни силата ни политиката, туку убавите жени кои се наѓаат зад ѕидовите на големиот харем.

Всушност,таа воопшто не го сакала султанот само сакала да му се одмазди и го доведува до пропаст,додека во серијата е претставено дека таа многу е вљубена во СС што дури и убива за него..Како што слушнав книгава е напишнава врз база на историските случувања..Во книгава имињата не се како што ги знаеме во филмот..Книгата нема благе везе со филмот.Дури Хурем е претставена како погрдичка...Има и еротски случувања :rofl: Махидевран е претставена како лепотица (Ружа на пролетта,Гилбехар).

i...ja likes this.
  10. Sara123

Sara123 Популарен член

Е сега ептен ме запали по книгава.. Ептен.
    Би сакала веднаш да ја прочитам. :)
    Ама некако и ме замисли.
    Ме замисли за вистината.
    Ме замисли и некако ме остави без зборови..
    Јас верувам во нешто..во нешто за кое незнам дали е точно.
    А дали тоа што се зборува во книгата, е вистината,како во историјата ?
    Колку страни има ?

Alesii likes this.
  11. Majuv4ence13

Книгава е некаде 500 и нешто страници и навистина додека да ја земам до библиотека едвај стигнав на ред..Чекав некаде околу три месеци и јас на почетокот едвај чекав да ја прочитам,ама кога ја прочитав и јас како тебе останав со подзината уста неможев да поверувам дека Хурем не го сакала султанот дека се правела само заради освета за нејзиното семејство.А дали тоа што го пишува во книгата е вистина навистина незнам затоа што едни велат дека е а други дека не е..На другарка ми мајка и работи во градската библиотека и таа ми кажа дека било вистинито..Изумив да кажам дека во книгата Сулејман го убива сопствениот син што е многу трагично..Ова го потврди и мојата наставничка по историја..Така да што е тука е..Серијата за разлика од книгата е многу поинтересна.

Attached Files:

12. Nenasitni

Nenasitni Истакнат член

Фала многу девојки,ама сеа проблем мие ова Јавава.Прво пробав преку фирефокс и ја симнав (дека нели на самото клипче имаат дадено линк) ама пак не сакаше (на линкот од кат250)
    После и преку хром пробав на линкот од милена ,исто ја симнав јавата ја инсталирав.Ама пак не пушта.
    што правам погрешно :$

13. cat250

cat250 Популарен член

Не знам што е грешката мене ми се уклучува линкот што ти го пратив баш пред малку гледав еве линк со бугарски превод на делчиња е ама се надевам ке се снајдеш http://www.femina.mk/out/?id=1c8107f2e4 ... 93728bfd88 :)

Вака ли ти пишува

Ако ти пишува така инсталирај го Java и потоа отвори видео и почекај ова да ти се појави
    кликни во квадратчето (ако го прифаќаш ризикот) потоа run и ке ти се отвори

Attached Files:

• 993.PNG
      993.PNG
      File size:
      1.9 KB
      Views:
      182
    • 994.PNG
      994.PNG
      File size:
      18 KB
      Views:
      183
    Nenasitni likes this.
  14. E...V...I...L

E...V...I...L Истакнат член

Не е. И серијата и романот се само инспирирани од историјата, а останатото е плод на бујна фантазија. Историјата кажува нешто сосема трето, а не било така едноставно да се изведат толку интриги и толку убиства во сарајот каде што живее султанот покрај сите тие мерки на безбедност. Особено не во тоа строго и конзервативно време, па да не зборуваме за деца на робинките од слугите, мислам..шпански серии.
    Според историјата Хурем-султан не ни имала некоја поголема врска со убиствата, особено со она на Ибрахим-паша. Ибрахим не бил најомилен меѓу турските големци, го сметале за христијанофил, султанот воедно чувствувајќи се загрозен од растењето на неговата популарност меѓу народот го искористил ова првото како оправдание за да се ослободи од него, за што подоцна се покајал бидејќи никогаш не станал сигурен дали постапил исправно. Мустафа исто така е убиен поради стравот на Сулејман дека тој ќе изврши државен удар, а не поради убедувањата на Хурем, што и да му зборувала таа, не можела само така да го убеди да си го убие синот без доволно јака причина.
    Инаку, Турците не ја сакале многу Хурем-султан, затоа и припишувале и многу работи кои всушност реално и не била во состојба да ги изврши. Да не зборуваме за муабетите дека била вештерка, маѓепсничка и разни глупости..
    Иначе еве една ретка слика што ја најдов, украински приказ на Анастасија Лисовскаја-Рокселана :)

Sara123 likes this.
  15. antonina

antonina Популарен член

Сара
    Во врска со тоа дали е базирана на вистинити податоци вака пишува:
    Книгата има 600 стр, преубава е, особено описите. Се е доловено и раскажано до детаљ. Има мала измена во имињата, Хурем-Хирем,Махидевран-Гилбехар,Изабела-Јулија. Вистина е дека има еротика во избилие, харем е тоа. Прв син на Хурем бил Селим, дете без потенцијал, без борбеност во него, дебел и лицемерен никаквец кој само јаде и го исмева сакатиот Џихангир, миленикот на Сулејман. Ни самата Хурем не е сигурна кој е татко на Селим, дали Сулејман или Кизлар-агата. Мустафа е убиен од страна на бостанџиите, со свилен кабел( по традиција така се погубувани гл везири и оние кои имале царска крв. Во целата приказна Хурем има замешано прсти како за смртта на Ибрахим така и за Мустафа. Мустафа е убиен на 40-45 години и има 4 деца од своите кануди. И се воодушевувам на Хурем, прекрасен соговорник,паметна и храбра. Дури и Сулејман смета дека таа е попаметна од него со нејзините ставови. По смртта на Ибрахим тој се советува со неа за државните работи. И кажува дека нејзиниот ум е заробен во тело на жена,толку е паметна што би можела да биде везир,адвокат..
    Ова е Епилогот (крајот на книгата) имам околу 150 стр до крај и уште не знам како Селим ќе стане Султан бидејки никој не го сака, го сметаат за пијаница. Edit: Сулејман ќе остане без својот харем, заслужна за тоа е кој др ако не Хурем. Исто така има и доста лезбејски сцени од страна на Изабела (Јулија) со нејзината пријателка Сирхана.
    Ја купив 350 од Саем

Attached Files:

• 11.jpg
      11.jpg
      File size:
      247.9 KB
      Views:
      172
    • 1.jpg
      1.jpg
      File size:
      228.3 KB
      Views:
      172
    Sara123 likes this.
  16. Nenasitni

Nenasitni Истакнат член

Фала многу девојки,ама сеа проблем мие ова Јавава.Прво пробав преку фирефокс и ја симнав (дека нели на самото клипче имаат дадено линк) ама пак не сакаше (на линкот од кат250)
    После и преку хром пробав на линкот од милена ,исто ја симнав јавата ја инсталирав.Ама пак не пушта.
    што правам погрешно [/quote]

Не знам што е грешката мене ми се уклучува линкот што ти го пратив баш пред малку гледав еве линк со бугарски превод на делчиња е ама се надевам ке се снајдеш http://www.femina.mk/out/?id=1c8107f2e4 ... 93728bfd88 :)

Вака ли ти пишува

Ако ти пишува така инсталирај го Java и потоа отвори видео и почекај ова да ти се појави
    кликни во квадратчето (ако го прифаќаш ризикот) потоа run и ке ти се отвори[/quote]

Се снајдов,господ здравје да ти даде cat250 :D :* :* :*

cat250 likes this.
  17. Marie.m

Marie.m Популарен член

Сакам да ве прашам, кога ќе почнат да го даваат Величествениот пак?

18. Sara123

Sara123 Популарен член

Antonina,Evil,ви благодарам за информациите.
    Но,јас сеуште не сум задоволна со она што се знае.
    Сакам да знам се,сакам да знам што точно се случувало,дали Хурем била толку злобна или тоа било преправано затоа што Турците не ја сакале..
    Ме интересира се ама баш се во врска со тоа време,со тие настани.
    Животот на Хурем го сметам за многу голема мистерија..
    И да,знам дека постојат многу приказни и повеќе страни,некои велат вака и другите така.
    Е тоа дополнително ми ја отежнува ситуацијава.. :D
    Ама ај јас избегав од темава. Да не бидам офф-топик.
    Сепак ова е тема само за серијата во која многу работи се преувеличени и измислени за жал.. :worried: :worried:

E...V...I...L likes this.
  19. cat250

cat250 Популарен член

Со нови епизоди ке почнат од Септември :)

Marie.m likes this.
  20. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Добре дојде во нашиот тим :) Јееееееее сега сме три (јас ти и milenna.torres) :* :* :*

milenna.torres, antonina and Alesii like this.