Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Еве што е.
    Хурем ќе сака Михримах со сила да ја омажи за Руштем паша.Но,Михримах нема да го сака.
    Тоа е моментот кога Михримах ја моли на Хурем да не се случи тој брак,но Хурем се знае-кога ке науми нешто не се откажува... :fubar:

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    203
    Сигурно ви текнува на епизодата кога...
    Хурем и вети на Михримах дека ќе ја омажи за оној за кого Михримах сака....

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  3. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    За тие што ја бараа 77 епизода http://www.vbox7.com/groups/e3ad5909a700

На Sara123 и phoenix4235 им се допаѓа ова.
  4. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Па повеќе од јасно беше дека Х.Хурем ќе си го истера своето.. и ќерка и ќе ја омажи за некој влијателен човек кој ќе и помага во нејзините планови.
    Во овој случај мислам дека Рустем Паша ќе биде дел од играта помеѓу двете највлијателни султанки Х.Хурем и Махидевран Султан.
    Знам дека тој ќе и помогне да го ликвидира најстариот син на султанот Сулејман, Мустафа. После смртта на Ибрахим Паша, мислам дека тој ќе биде главен везир.

5. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    ^^ Да така ќе биде.Освен тоа ќе и служи не самоо за Ибро да го истера туку и Фирузе.
    Со него
    повеќе пати ке се обиде да ја убие Фирузе.Еден пат ќе ја фрлат од балкон.

6. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Златна Моја Хурем :* :* :*

7. Majuv4ence13

Majuv4ence13 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513
    Турскиот премиер ја протера Хурем

Турската актерка Мерием Узерли, која во серијата ја игра улогата на Хурем, може да биде оддалечена од снимањето на серијата и тоа по барање на турскиот премиер Тајип Ердоган.

Тој на почетокот на минатата недела одржал состанок со Министерството за култура и биле повикани продуцентите на оваа исклучиво гледана серија за познатиот султан. Соопштено им е дека ќе мора многу да се менува во сценариото, бидејќи според мислењето на премиерот „актерите и сценаристите прават кривично дело и се подбиваат со историјата“.

Ердоган меѓу првите ја спомнал Мерием и побарал во останатите епизоди да биде покриена со бурка, за да биде во сооднос со вистинската султанка од 16 век, или во итна постапка ќе и биде забрането да работи во Турција. Тоа многу ги налутило продуцентите.

И актерката бурно реагирала на барањата на премиерот, порачувајќи им дека не може и не смеат да се мешаат во нечија работа или кариера поради личните ставови. Мерием дошла на сетот и одбила да носи бурка, па снимањето било прекинато. Дали и кога ќе продолжи не е познато. Таа во петокот наутро отпатувала кај родителите во Германија, а додека продуцентите ја очекуваат да се врати, Ердоган не отстапува од неговите барања.

Ццц каков сељак е овеј Ердоган..Немаат друга работа па за серијата се фатиле...Умноболни :devil:

На Sara123 и feminium им се допаѓа ова.
  8. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Што ми ја задева Мерием премиеров? :^)
    што им се меша на продуцентите како да си ја работат работата?
    Сега тој ли има завршено за филмска академија или тие луѓе таму што работат со целиот екипаж на „Величествениот“
    Како ќе му биде на него да му се мешаат таму во тие глупи политички работи
    ма ајде да не претерува тој премиер што си мисли дека е тој сопственик на Р.Турција ли??? :puke:
    И колку пати луѓето повторуваат ова не се базира врз реалниот живот на Султанот дека е само земен како еден постоечки историски лик и од него си направиле серија со многу ФИКЦИЈА!!!
    а не ДОКУМЕНТАРЕЦ ама на премиерот почнуваат да му се затнат ушите и го прескокнува овој дел и пак си тера по свое човекот Е СТВАРНО ВЕЌЕ АМАН МИ СЕ СМАЧИ ОД НЕГО!!!
    Ај нек си брка работа таму во собранието и да не се замара и себе и нас гледачите со глупости

9. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.238
    Допаѓања:
    48.560
    Леле зар ќе почне баш тоа време кога сум на работа :( ај нека ја даваат покасно :( и репризите сигурно ќе се на пладне :devil: и тогаш не можам да ја гледам :( ;(

10. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Господинот Премиер на Турција си има некаков проблем.. или евентуално комплекс.
    Ќе и забранел на Мерием Узерли да работи во Турција затоа што РЕЖИСЕРИТЕ (а не она) решиле серијата да се одвива по некој редослед, кој тие го смислиле. :^)
    Побарал од Мерием да носи бурка.. Мене ме иритира тоа што ја спомнал меѓу првите, и доаѓа како од неа да бара да носи бурка.. ако веќе тоа се однесува за Хурем т.е. Мерием, би требало да важи за сите жени таму. И не ми е јасно, каква вина има Мерием ? :^) Што била избрана како најсоодветна која може да ја долови Хасеки Хурем Султан ?

Јас не му ја разбирам поентава.

11. Majuv4ence13

Majuv4ence13 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513
    По Хурем плукаат дека не носела бурка а за Махи што да се каже????

12. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    Да не е случајно затоа што мајка и' не е муслиманка? :^) Не дека треба да е некој критериум за дискриминација и различен третман, ама шознам...на тоа прво ми текна како на разлика меѓу неа и Нур (Махица) Демек јабанџивче и друг третман...

13. hrcace

hrcace Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    160

Првата на сликата со Махидевран не е таа мислам. Кај има таа толкави гради? :^)

14. Filiposka

Filiposka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    261
    A што очекуваш од човек кој сака да го воведе носењето на марама да биде задолжително и кога Г-ѓа Ердоган никаде не оди без марама..........и да погрешно се свртува кон актерката целта,ако веќе има цел траба да му бидат режисерите и сценаристите

15. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    И мене тоа прво ми падна на памет, но не сакав да напишам да не испадне оваа се нешто мрчи..
    На друг начин не можам да го објаснам ставот на Господинот Премиер.
    Штом жена му носи марама, демек тогаш е оправдано неговото бурно реагирање.
    Не,не мене таа замисла не ми се допаѓа.
    Факт е дека жените во тоа време носеле марами и ја подржувам целата замисла за прикажување реалност во серијата.. ноо..начинот на кој што премиерот изреагира и `се закани` не ми се допаѓа.

Се надевам дека ќе се пронајде некое решение и серијата ќе продолжи да се снима. :?:

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  16. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Premierot e ljubomoren sto serijata ima pogolem rejting i popularnost od nego :)

На Hurrem-Aleksandra и feminium им се допаѓа ова.
  17. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Махи е. :!:

18. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    203
    Леле не ми се верува што читам!!!
    А што и опина на актерката, ако си има некој проблем нека си го решава со сценаристите и режисерите! И баш си е убаво доловено, без марама никаде не одат, сите мажи се вртат да не ги гледаат Султанките. И плус не се мрднати од палатата, жими до градината што одат. Нормално дека дома нема да бидат забулени во харем пред жени пред Султанот и пред кастрирани мажи :) Ајде сега 77 епизоди со круна, од 78 со марама нема логика :fubar: Ако имале нешто против требало да кажат пред почетокот на емитување на серијата!
    И во секој филм треба да се има уметничка слобода и креативност!
    Тој па да не бил таму пред 500 и кусур години да види дали Хурем низ харемот носела марама или не!
    Истото и со Трето Полувреме и блокадата од Бугарија, треба да се остават уметниците до онаа мера до која не почнуваат да прават драстични историски грешки! Ајде сега Ангела Меркел нека рипа против сите кои снимаат филмови за Втора Светска оти Хитлерче не бил доловен како што треба! Ама тоа за во друга тема!

Сето ова може да се реши само со еден натпис пред почетокот на филмот нешто во овој стил : Базирано на вистинска приказна, но со доза на слободна уметничка креативност на режисерот. дрн дрн јариња...
    Сепак како што кажа некој погоре ова е серија, а не документарец.

На Sara123 и tessie им се допаѓа ова.
  19. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Е не ми се верува овој претера зошто само Мерием да носи бурка а другите ни марами не носат можете да ја замислите Хурем со ова јас не :(
    Нема да се чудам и ако вакво ја натера да носи

Прикачени фајлови:

• burka.PNG
      burka.PNG
      Големина на фајлот:
      115,4 KB
      Прегледи:
      136
    • 224.PNG
      224.PNG
      Големина на фајлот:
      144,5 KB
      Прегледи:
      136
  20. Angel-Adriana

Angel-Adriana Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    556
    Мерјам НЕ СМЕЕ да носи марама. По мајка е ГЕРМАНКА!!!