Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    Вака значи... мене не ми беше зборот да ја споредувам серијата значи содржината со историјата она што навистина се случило... факт е дека серијата има многу малку вистина според она што навистина било и се случило... во тоа сосема те поддржувам.
    Инаку да разјасниме.. значи на почетокот на серијата ако не сте забележале пишува дека СИТЕ ЛИКОВИ И НАСТАНИ СЕ ИНСПИРИРАНИ ОД ИСТОРИЈАТА што дава до јасност дека не се работи за целосно прикажување на она што вистина било, значи да бидиме јасни... никој денес не може да биде сигурен и да има точни информации за тоа што вистина се случувало затоа што НЕ ПОСТОЈАТ информации за животот во харемот.. и така да се друго преостанува да биде само според некои мали записи прекажувани од генерации и генерации. И според тоа мене ми беше зборот.. дека режисерите и покрај малкуте информации кои ги имале сепак успеале да сплотат една неверојатно добра приказна (земајки го предвид фактот повторно ке кажам дека е замо измислица)... и целиот тој сплет и расплет... се е добро изведено и осмислено.
    И сепак.. значи сваќам дека нормално е и да има такви на кои не им се допаѓа серијата заради тоа што прикажува лажни работи... ама сепак како што кажа некој претходно ова е серија а не документарец.
    И не прифаќам да речи некој дека серијата како серија значи настрана од историските неточности не е добра.. сепак се работи за најскапата турска серија воопшто снимена, и се е на врвно ниво и не можиме да се пожалиме!

П.С. ве молам не ме напаѓајте одма... значи не зборам дека го одобрувам тоа што во серијата се прикажани невистини туку зборувам како да е само обична преточена приказна.. :)

На Hurrem-Aleksandra и phoenix4235 им се допаѓа ова.
  2. E...V...I...L

E...V...I...L Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    ^ Не се само историските неточности, нив во секоја историска серија ги има. Кога спомнав историски серии, исто така мислев и на оние измислени приказни со измислени ликови кои се одвиваат во одреден историски период, значи не беше тоа поентата. Проблемот е во тоа што серијата сама по себе е далеку од некој ранг на најдобри серии, дури и сапуници. Толку наивни (да не речам глупи)заплети и расплети.. не знам како тоа режисерите си ја завршиле добро работата.
    Па и не знам што да кажам, денес критериумите се изместени. Во ред е, мислете си што сакате. Не сакам да наметнувам или да се НАПАЃАМЕ, само дискутирам.

3. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148

Eхе од летото е. :!:

4. Barbica

Barbica Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    489

Дефинитивно, ова е најпростата историска серија што постоела, освен ако не постои некоја индиска историска која без погледнување ќе ја прогласам за најлоша :lol:
    Северна, Јужна Америка, Шпанија, Англија снимаат висококвалитетни историски серии, кои заслужуваат внимание и почит, а не нешто вакво безвредно. Толку лошо претставена историја, војувања, сценографија и толку безлично дејство немам видено никаде. Личи како некоја тотално аматерска серија.

На E...V...I...L му/ѝ се допаѓа ова.
  5. molikaMk

molikaMk Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    2.599
    Новата година ќе ни почне со Хуремка :party:....Почнува од 31 декемри. коооооооонечно :)
    ВЕЛИЧЕСТВЕНИОТ
    Телевизија која ќе ја прикажува : Канал 5
    Период на емитување: од 31 декември
    Земја на потекло : Турција, 2011-
    Број на епизоди : 80+

6. Majuv4ence13

Majuv4ence13 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513
    Значи вака еден апел до тие што не им се допаѓа серијата нека не се мачат да отвараат и да коментираат и со тоа да ја грдат темата..Разбирам дека секој има право на свое мислење ама не мора да содржи коментари од типот глупава серија,малограѓанска серија,безвредна,проста или :puke:..Едноставно мене кога нешто не ми се допаѓа ниту отварам ниту коментирам и готово,затоа што ништо не добивам со тоа што ќе оставам коментари за една серија која што не ја гледам и не ме интересира..Мислам дека за ова и останатите кои што ја сакаат серијата ќе се сложат со мене.Како и да е да не бидам оф топик!

Мислам дека во серијата не е баш се претставено и инспирано од историјата затоа што неодамна ја прочитав книгата Султановиот Харем која што нема благе везе со серијата..Во книгата пишува дека првото дете на Хурем било од некој паша,дека цело време била со султанот заради освета и пред умирање му признава на султанот дека цело време само сакала да му се освети со тоа што го натерала да го убие Ибрахим,да го убие Мустафа и да изгуби се ...Исто така таму пишува дека Мустафа не е син на Сулејман туку дека Махидевран родила девојче но го заменила со машко за да не биде отфрлена од султанот.Во книгата султанот пишува дека е многу верен на Хурем(рокселана) која што подоцна му станува легитимна жена.Но,тој е бесен кога дознава дека таа цело време си поигрувала со него и долго време после нејзината смрт се чувствува осамено и не сака да контактира со никого.Сепак серијава е интересна иако многу работи не се вистинити,но ако беа вистинити ќе требаше да биде документарец.. :)

Со нетрпение се чека 31 :party: :)

На Hurrem-Aleksandra му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Ама кул термин дадоа за серијава значи
    31.12.2012 :rock: :rock: :rock:
    Браво ;)

На cansuuuu му/ѝ се допаѓа ова.
  8. cansuuuu

cansuuuu Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2012
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    111
    Чувството кога ја рекламираат новата сезона од Величествениот(со датум) :dance: :party: :hug: :l: :l: :l:

9. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    како бе ја никако да ја фатам рекламата за серијава со термин??? :^)
    до сега не сум ја видела сеуште

На Majuv4ence13 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Па сега рекламите ги даваат со термин.
    На 31 почнува. :D :rock:

На Hurrem-Aleksandra и ocila им се допаѓа ова.
  11. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    За 8 дена почнува, се надевам дека ќе можам да ја гледам првата епизода, секако ако е со разумен термин затоа што е на 31 нели. :) Ме интересира дали ќе ја има во истиот термин ( всушност тој термин беше многу пати поместувам и изместуван)
    Ни јас рекламата не сум ја видела(ни таа со термин, ни таа без термин) затоа што без серијава, не ни помислувам на Канал5, а не пак да уклучувам. Темава ми е единствениот извор за новости за серијава. :) Се надевам дека новата сезона ќе биде поинтересна. Всушност, вчера прочитав на темава некоја форумџика пиша дека ќе биде поинтересна од било кога. ^_^

12. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Јас сега ја видов рекламата ја чекав и конечно ја видов уште малку неможам да дочекам :)

13. ocila

ocila Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.901
    да јас ја гледам и ќе биде многу интересна ... :D :D

14. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    На Hurrem-Aleksandra му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sweet-star

sweet-star Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2012
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    1.738
    Конечно ќе почне на 31. Ама барем ни се исплатеше трпението. :D

16. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Мислаам дека нема да е во ист термин затоа што 100 пати го преправаа додека беше.. :?:

17. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
  18. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Се надевам дека тоа е сон, инаку не верувам дека Хурем е толку неискусна во правење интриги. Таа не би можела да изигра така. Хурем не би го убила со сопствени раце, затоа што така сигурно би паднала во стапица. Таа знае како да постапи и што да направи за да го ликвидира од играта. Таа може подобро да одигра. ;)
    Зборувам за делчето каде што некој пробува да го убие Мустафа.

19. Angel-Adriana

Angel-Adriana Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    556
    Хурем е царица, ја обожавам! :rock:

20. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    И јас мислам така.. али веќе се навикнавме со тие лажни тревоги кои на крајот испаѓаат само сонови |(
    ... всушност ме заинтригира делот
    кога Мехмет го нема на карпата...
    иако не мислам дека Ибрахим туку така би го убил.. тогаш тој би паднал во стапица... ама од друга страна тој самиот кажа дека започнува војна и не гледа кој ке настрада..
    како и да е... ке биде жестоко а се надевам дека нема да настрадаат невините. :?:

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.