Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Discussion in 'Серии и емисии' started by t.w.e.e.t.y, Dec 15, 2011.

1. dream.queen

dream.queen Истакнат член

читам тука се спомнува синхронизација ама да си кажам од цела синхронизација Зумбуљ ми е најј :rock:
    а моментот е кога ќе каже 'Султанкееемммммммммммммммм' :rofl: :rofl:
    за тие што гледале што ќе се случува во другите епизоди ме интересира дали Махидевран воопшто ќе се враќа во сарајот односно дали пак ќе ја има во други епизоди?

A.Fenty likes this.
  2. hrcace

hrcace Истакнат член

мене ми досадува серијава, се исто па исто се повторува

3. cansuuuu

cansuuuu Истакнат член

(не знам дали прочитавте)Прекинале со снимањето на серијата зашто Хурем се здебелила,па не и одговарале фустаните.. :lol: :lol:
    http://glam.mk/index.php/home/cela_vest/525 :lol: :)

4. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Леле хахахаха :D Ова озбилно? :o

cansuuuu likes this.
  5. l0vE...-love

l0vE...-love Популарен член

Стварно во наредните епизоди султанот ќе спие со други девојќи !? :?: :?: нема да е фер спрема хурем

6. the-girl1

the-girl1 Популарен член

Навистинаа?? :^) :?: лелеее

7. ocila

ocila Истакнат член

Како ја шутна махидевран...БРАВО ЗА ХУРЕМ....

8. Lella

Lella Форумски идол

Многу се пали Махи, ама ќе и дојде редот.. Малце сцената што беше кога Нигер роди, како да погодив дека е сон :| Па ок, можда е напраена да погаѓаме, како и секогаш, пишам глупости.

Знам дека Хурем ќе стане уште појака, па таа е најјака ]:) А јас питалка, да ве питам, кога ќе дојде некој нов сојузник на Хурем, едвај чекам :$ , овој Зумбуљ не ми е сигурен :|

9. cansuuuu

cansuuuu Истакнат член

Да го пишува истото и во еден турски магазин,па би требало да е точно :)

10. Toprak

Toprak Истакнат член

Нов сојузник на Хурем ке биде Рустем паша кој ке се контра со Ибрахим и ке му ги фаќа грешките а подоцна ке го замени Ибрахим после неговата смрт.Тој воедно и ке се ожени со Михримах и ке им биде зет.Инаку во срајот ке дојде една персиска принцеза, Фирузе ( Ејшан од Езел), и со незе Сулејман ке ја изневерува Хурем.Незе ке му ја наместат Хатиџе и Махидевран кои многу ја мразат Хурем.Хурем ке знае дека Суљо ја изневерува со некоја ама нема да знае со кого.Инаку и Хурем цело време се дружи со незе оти таа се замимава со некакво баење,нешто предвидува и сл. и ке и помага на Хурем околу децата ама Хурем долго време нема да знае дека таа е жената со која Суљо ја вара.После таа Фирузе чудно ке исчезне од палатата, нешто слично како со принцеза Изабела. Нигер ке роди и Хатиџе детето ке го даде во некое семејство а Нигер ке ја врати во харемот.После долги години ( 4-5 ) Хурем дознава каде е детето и и го носи на Нигер во палатата.Во моментов во палатата пристигнува сестрата на Суљо (таа прв пат ја гледаме дека постоела) Шах Султан (Ферхунде-Ифет).Хатиџе и Махидевран нема да и даваат да се дружи со Хурем а таа пак не ги слуша и станува ептен другарка со Хурем.

11. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Изгледа она ќе и биде како што Ајбиге од Крим и беше многу ќе им оди муабетот заедно па ќе си се
    дружат :)

12. hrcace

hrcace Истакнат член

Па што велам јас истото па истото цело време веќее :^) Многу траат овие турскиве, треба да ги скратат со епизоди кога гледаат дека немаат идеи

13. HurremSultan

HurremSultan Истакнат член

Пa вaкa... Фирузе ќе биде донесенa во пaлaтaтa кaко робинкa. Рустем aгa ќе открие декa имa тетовaжa со грбот нa персискaтa динaстијa. Сите ќе мислaт декa е шпиункa, aмa тaa ќе кaже нешто друго. Ќе се испостaви декa и сaмaтa тaa е султaнкa, којa побегнaлa зaедно со семејството откaко стрико и кој е влaдетел сaкaл дa го убие нејзиниот тaтко пошто го гледaл кaко опaсност зa престолот. Бaш во овaa епизодa преводот не ми беше многу добaр и колку што успеaв дa сфaтaм мислaм декa беше вaкa. Ќе кaже декa криелa којa е од стрaв дa не јa предaдaт. Е бидејќи Ибрaхим пaшa ќе потврди декa не е шпиункa ќе и простaт и немa дa јa убијaт. Султaнот беше многу зaнесен со неa, миленичкa му беше, и пишувaше дури љубовни писмa. Пошто кaко муслимaнкa не може веќе дa остaне во сaрaјот, сите мислеa декa султaнот ќе се ожени со неa зa дa јa зaдржи, дури и Хурем ќе мисли тaкa. Инaче Султaнот немa дa спомне тaкво нешто, пa не би реклa декa рaзмислувaше дa се жени. Без рaзмислувaње јa испрaти од сaрaјот. Со тоa се виде "колку многу е зaљубен" :P Еднa женa сaкa Сулејмaн тоa е Хурем :) Исто така со со Фирузе мислам дека султанот и се одмаздуваше на Хурем пошто и беше лут, Хурем му се спротивстави и му рече не се мешај во моите одаи. Исто му рече избркај ме од сарајот ако сакаш. Инaче Фирузе е зaробенa по нaпуштaњето нa сaрaјот и тогaш некој и се обрaти со "Хумерјa" што знaчи тaa не беше вистинскaтa Фирузе, туку користеше нечиј друг идентитет.
    Инaче Рустем aгa ќе се појaви кaко глaвен коњушaр, ќе биде одговорен зa коњите, aмa секaко тоa ќе биде сaмо почеток, пошто неговaтa последнa позицијa ќе биде местото нa Ибрaхим пaшa. Рустем aгa е еден од луѓето нa Искендер Челеби, човекот што го викaaт "Вaшa екселенцијо". Тој е нaјголемиот непријaтел нa Ибрaхим и нa секој нaчин ќе пробa дa го уништи. Порaди тоa е во сојуз со Хурем Султaнa. Но и покрaј сите обиди дa го уништи Ибрaхим, овој него ќе го уништи. Ќе му нaпрaви тaквa стaпицa што нa крaј ќе го обесaт. Тоa што не можеше дa го нaпрaви Искендер Челеби, ниту безбројните непријaтели нa Ибрaхим Пaшa, ќе успее Рустем. Рустем aгa е неговиот крaј. Голем сојузник нa Хурем, претерaно опaсен ;) Ќе ги докрaјчaт зaедно и Ибрaхим и Мустaфa. Рустем ќе биде глaвен везир нa местото од Ибрaхим и ќе биде зет нa динaстијaтa, ќе се ожени со Михримaх. Инaче до епизодите кaј што сум стигнaтa, нaд Ибрaхим висaт стрaшни оптужби, меѓу нив еднa декa сaкaше дa го отруе султaнот, пa декa непрaведно јa обвинувa Хурем зa обид зa убиство нa Мустaфa, тукa пaшaтa нaјмногу ќе се зезне :P Уживaв во тaa епизодa. Султaнот е многу гневен ошто пaшaтa јa изневери Хaтиџе, но овaa лигaвицa ќе му прости. Исто сaкaше сaм дa нaпрaви држaвa во држaвaтa и тaму сaм себе се нaрече Султaн. Кaтaстрофa. Не знaм до когa ќе го трпи Сулејмaн и когa ќе се прелие чaшaтa пa ќе летне глaвчето нa пaргaлчето.
    Според онa што го знaм од историјaтa, Рустем и Хурем ќе му нaпрaвaт стaпицa нa Мустaфa и тaкa ќе го убие султaнот. Очекувaм овa и во серијaтa дa го видaм. Инaче нaјмногу ме нервирa лигaвaтa Хaтиџе, којa освен зa лигaвење зa ништо друго не јa бивa, од инaет што пaшaтa јa иневери со слугинкa ќе се истурa врз Хурем. Ќе му јa пикне Фирузе нa величенствениот, со тоa сaкa дa јa мaчи Хурем, демек и тaa дa пaтелa ко неa. Мa немој, што е кривa Хурем што пaшaтa јa нaпумпa Нигер ? :P Сите ќе се здружaт против Хурем, ќе се бори сaмa против сите јaчa него икaд :rock: Ќе пaли и жaри низ хaремот :rofl:
    Серијaтa изгледa досaднa зошто нa кaнaл 5 многу јa крaтaт и зaто што што јa синхронизирaaт. Когa се гледa целa епизодa од 105 минути и тоa нa турски дaлеку поквaлитетно изгледa. Вaкa ги влечaт нaстaните со недели. Нaпред Хурем :rock: Сaмa против сите... :rock:

Sara123 likes this.
  14. untouchableGirl

untouchableGirl Истакнат член

Хаха сите се свртеа против Махидевран ЈЕС ЈЕС ЈЕС ЈЕЕЕЕЕЕС! ]:) Убо и е сеа 8)

15. tessie

tessie Форумски идол

Па во таква ситуација, единствен начин да преживееш е да се сплотиш со помоќниот. Всушност Ѓулшах и Ѓулфем воопшто не се глупави. Особено не Ѓулфем, Ѓулшах повеќе имаше среќа одошто памет во ситуацијата. А и поисплатливо е да бидеш на страната на Хурем во секој случај. Таа не сакала да си го изгуби патот до целта ни со еден единствен чекор, затоа секој сојузник, дури и да е и еден слуга, знаела да го вреднува се' додека не и' се испречува на патот и не претставува закана за неа. Додека пак Махидевран е станата толку опасно (по неа) параноична и затоа сите сојузници си ги испобрка, самата.

Ѓулфем како си ги намести коцките, нит се тепа за султанот, нит (нагласено) зазема страна, па пак ем си има почитување и удобна положба, не претставува закана веќе долго време ни за М ни за Х и си живее убав живот, нити некој ја чувствува како закана па да прави далавери да си оди од сарајот, далеку помирен живот од оној на Хурем и Махидевран шо не знаат на која се' не интрига ќе станат дел утре и дали децата ќе им останат на број, ем секогаш успева да застане на страната на помоќниот.

Потегот шо го направи синоќа, што кажа дека Хурем би требало да управува со харемот не беше ни малку наивен, или пак од гневот кон Махидевран заради тоа кое наводно и' го стори, туку знаеше дека што и да биде, штом стигнала дотука, која и да биде на тоа место, Хурем ќе ја исчисти по брза постапка. Затоа подобро да се покаже на страната на посилниот за да си има додатни привилегии.

Патела по Сулејман и по своето дете еднаш, но годините очигледно ја натерале да научи да живее со тоа. Никого нити труеше, нити со некого се замараше. И искрено, во таква ситуација, да можам да бирам, јас попрво би била Ѓулфем отколку Хурем. А зашто некој погоре пиша дека
    Рустем ќе ја зеде Нигар? Нели ќе стане тој зет на Хурем?

Оф топик: Значи како што имам јас читано знам за тоа како Рустем го наместил Мустафа. За време на некој поход во Иран(мислам), Рустем му предложил на Мустафа да оди и да го придружува татко му. Вo исто време Сулејман добива известување дека Мустафа доаѓа да го убие. Тоа било пресудно Но и ситуацијата тогашна помогнала Сулејман да поверува во тоа, а не верувам дека ни самиот Мустафа не паѓал во искушение за истото. Каква била ситуацијата? Алчноста на Хурем очигледно не застанала ни пред сарајот во Маниса. Сулејман имено од Маниса, го ставил Мустафа да владее во Амасја, а на неговото место дошол...кој не ако не Мехмед. Потоа Мехмед умира, а Сулејман подзаборава дека го има Мустафа и претежно е преокупиран со подготвување на помладите синови за тронот. Не била само една местенка на Рустем што го довела Мустафа во таква положба, тоа било процес, почнал со клевети во кои султанот не сакал да верува, а потоа и ситуацијата сама си ги наместила коцките во полза на Хурем и РУстем.

И искрено не верувам дека навистина жените од харемот биле толку моќни па само со ножеви се шетале наоколу ко Рамбо и се давеле туку така. Mислам дека никој немал поголема моќ врз нечиј живот од султанот. А и шпиункиве бе, некако во серијава многу едноставно се пикаат во харемот, чиниш на роденденска забава во игротека се, од тој аспект не е реално. Но поентата било да стане поголема атракција за што поголема група гледачи, а не верно да се прикаже историјата збор до збор.

А историски гледано, многу ми е сомнителен фактот што никаде не пишува со сигурност како умрела Хурем, султанот не верувам дека не знаел. Пиле да пеело на прозорот тој сигурно знаел, не па вакво нешто...но временска машина нема, може само да нагаѓаме.
    :)

Sara123 likes this.
  16. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Хахаха, нема шанси ова да е точно!
    Костимографите ги шијат фустаните според глумиците, не носат готови. :)

Иначе може некој да ми каже што ќе се случува со Хатиџе и Ибрахим понатаму? Ќе му прости?

17. Sara123

Sara123 Популарен член

И јас се сложувам со Теси, но само делумно. :)
    Ѓулфем Хатун има мирен и спокоен живот. Никој не ја гледа како конкуренција, а сепак има некои привилегии - сепак не е третирана како обична девојка во харем. Има некои значење.
    Но, сепак јас повеќе би сакала да сум на местото на Хурем или на Махидевран. Тие се султанките со големи амбиции. А додека пак Ѓулфем има мирен и досаден живот. :)
    Хасеки Хурем и Махидевран прават интриги, за моќ. Тие се свесни дека колку повеќе земаш, толку треба и да бидеш претпазлив затоа што со моќта заедно доаѓа и ризикот. :!:

Ја гледав епизодата вчера.
    Е, токму тој момент го чекав од летото.
    А сега ќе го чекам моментот кога Фирозе заминува, си оди.

18. ocila

ocila Истакнат член

Конечно ми дојде вчера долго чеканата епизода...
    Браво за зумбул знае на која страна трена да ее....
    Е сега ќе ја чекам епизодата кога ќе си оди Фирозе...

19. A.Fenty

A.Fenty Нов член

Конечно величенствениот момент :inlove:

20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Ќе се изначекаш. Оригинални 13 епизоди беше присутна, па сега рачунај кај нас колку време ќе ја гледаш.

lolyta777 and ocila like this.