Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. cansuuuu

cansuuuu Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2012
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    111
    Најава за 83 http://www.startv.com.tr/dizi/muhtesemy ... m-fragmani,
    и 82 епизода http://www.muhtesemyuzyil.tv/Bolum :)

На feminium и HurremSultan им се допаѓа ова.
  2. Ella89

Ella89 Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    6
  3. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.661
    Допаѓања:
    22.477
    ^
    Мене многу работи од текстот не ми се за верување затоа што немаат никаква логика. Да бе, некој друг да ја видел Хурем гола сем султанот, па уште и таков портет да му поклонила, ќе им одело главчето и на сликарот и нејзе. А за напивките верувам, ама во општество во кое жените немале никаква вистинска моќ да ги сменат работите како и ни врз својот сопствен живот, убавината и таквите работи им биле единствено оружје.

А за љубовта, па нормално членови на династијата не ја доживувале семејната љубов и блискост од оние “обичните смртници“. Па и денеска во кралските семејства, едно кафе со твоите не можеш да се напиеш доколку тоа не е испланирано и по протокол. Факт е дека на оние со „плава“ крв животот отсекогаш па и денес им тече по пат спротивен од спонтаниот. Прво со години, некогаш и децении тие на дворот не си ги ни гледале сопствените деца ради тие походи и сл. И во серијата е прикажана таа дистанца. Мајките не ги викаат „мамо“, туку „валиде/величенствена“. Барем во оригиналот, за синхронизацијата не сум ни сигурна, не ја ни пратам толку редовно серијата и тогаш кога ја пратам обично преку интернет со превод.

На HurremSultan и Sara123 им се допаѓа ова.
  4. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Значи фамозниот Ибрахим паша ќе умре. И јас како ХуремСултан кога почна серијава едвај чекав да го убијат, но сега малку ми е потресно сето тоа. :!: Знам дека омилениот Ибрахим сам си го ископа гробот, но помислата колку само беа добри пријатели со султанот, и од каде се почна а до каде дојде нивната ситуација прави да размислувам на нешто друго. :) А и епизодите нема да бидат толку интересни. Но, ајде ќе гледам од добрата страна - еден непријател помалку. Браво за Хурем. :) Јас повеќе би сакала Хасеки Хурем Султанката да направи некоја добро осмислена интрига и да му направи стапица на пашата одколку вака. Барем е веќе јасно дека тој е нејзиниот прв непријател и нормално е да сака да го елеминира од играта. А вака кога Султанот наредува.. јазиво ми е.. :worried:

И сега не сум свесна Хатиџе во што ќе се претвори.. :wasntme:

На Ana.N и HurremSultan им се допаѓа ова.
  5. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Штотуку дознав дека во следната епизода Бали Бег се враќа во серијата :D
    И во следната епизода ќе има временски скок од 3 месеци (зборувам за 83 епизода)

На feminium и silk им се допаѓа ова.
  6. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    А во што може да се претвори една мутава и глупава жена како неа
    во уште помутава и похистерична а нема да ме чуди ако и паметот го изгуби
    од сите ликови она е највеќе за лудачка кошула :fubar:

На silk, HurremSultan и Sara123 им се допаѓа ова.
  7. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Може некој да ми објасни што се случува тука, каде е ова ? Сеуште не сум стигнала до 75 епизода.

8. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    Ова е кога Султанот со семејството ке отидат во Маниса да го посетат синот на Принцот Мустафа.

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    ^^Синот на Фатма и Мустафа кој ќе се вика Сулејман :D
    Но,ќе добие сипаници и ќе умре,и поради болката по синот и Фатма ќе се обеси.

На Hurrem-Aleksandra му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Искрено жалам за бебето :(
    ама ептен сум среќна заради Фатма гоблинката :devil: :party:

На HurremSultan и Ana.N им се допаѓа ова.
  11. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    После смртта на бебето, Фатма ќе ја обвинува Хурем дека таа е виновна за тоа, но на крајот Фатма си го доби тоа што го заслужи.
    Не знам дали знаете ама една робинка од харемот на Принцот Мустафа е бремена и Фатма пред да се обеси ќе сака да ја задави, но во последен момент ќе стигни Фидан и ќе ја спречи.

12. HurremSultan

HurremSultan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    119
    Глупaчa Фaтмa... Фaтмa ќе жaли зa синот точно aмa нaјвеќе ќе жaли што ќе стaне никој и ништо. Се зaнесувaше декa е мaјкa нa првото дете нa принцот, мислеше глaвнa султaнкa ќе стaне когa ќе и дојде времето, aмa се виде што јa снaјде и убaво јa снaјде. Кaко јa изгоре еднaш нa Хурем имaше среќa што продолжи дa живее. Глупaчa грдa :devil: :@
    И овaa лигaвaтa глупaчa Хaтиџе ќе јa нaвреди Хурем толку многу што постојaно ќе се сеќaвa нa нејзинaтa нaвредa. Плaчкa Хaтиџе. Што се зaмислувa бе тaa, дa беше и мaлку пaметнa немaше дa му дозволи нa Ибрaхим дa јa гaзи. Пa и преку глaвa му дојде нa пaшaтa со нејзиното цимулење и вaдење низ нос тоa што бил женет зa султaнкa. Гревови. Нa Хaтиџе и предвидувaм трaгичен крaј... :)

13. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Знам...Девојката ќе е заедно со Мустафа во Маниса.

Значи по наивна и по глупа од Хатиџе нема,нема и нема! Сега...знае дека Ибрахим ја изневерува и дека чека дете од друга,и тоа од најобична калфа,таа ќе му прости и ништо нема да каже,а кога ќе го убијат до смрт ќе го жали... :fubar: :fubar: :fubar: :swear: Ма ејј.. :fubar:

14. HurremSultan

HurremSultan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    119
    :lol: :lol: :lol: Јaс пa во еднa емисијa прaвенa зa животот нa Сулејмaн од историчaри слушнaв декa Хурем прво имaлa врскa со Ибрaхим пa потоa со Султaнот, пa зaтоa тaa омрaзa кон него. Но и во емисијaтa нaпоменувaaт декa овaa прикaзнa постоелa сaмо кaко мит во семејството.
    Инaче нa бaјги местa имaм прочитaно декa Селим не бил син нa Сулејмaн оти со него зaпочнaлa ерaтa нa нaјлошите Султaни и почнaл пaдот нa Отомaнскaтa империјa, којa со Сулејмaн го достигнaлa врвот. Сите синови, внуци и прaвнуци нa Селим биле aлкохоличaри, aгресивни, некои психички пореметени итн.
    Пa дa, Турците си се прaвдaле со тоa зaтоa што почнaле дa пропaѓaaт. :D Дури зa тоa јa окривили Хурем... :lol:
    Инaче по онa што го имaм читaно зa Мустaфa, бил многу ценет и успешен кaко принц, многу обрaзувaн, воспитaн, со убaви мaнири и сите мислеле декa ќе го нaдмине Сулејмaн, ќе стaне уште поголем влaдетел, пa тaкa сигурно нa тој нaчин ќе го воспитaле и неговиот син итн. :)

15. hrcace

hrcace Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    160
    Јас мислам дека тоа се измислици,и тоа погоре што го пишува за напивки, за сликање гола, а и ова за врската со Ибрахим |( . Откако почна серијата почнале глупости да измислува кој ќе стигне, изгледа затоа премиерот сакал да ја прекине серијата, сигурно на глава му се качиле глупи луѓе што си прикачуваат на интернет што ќе им текне :fubar: никаде нема такви историски податоци затоа нека си ги затнат муцките, не им е доста што за глумците измислуваат, сега и нова и смешна историја нека напишат :swear: Извинете нa револтот ама морав :fubar: едит и немојте да верувате во се што ќе прочитате

На Hurrem-Aleksandra и HurremSultan им се допаѓа ова.
  16. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Ова ќе е ќерката на Шах Султан,Есмахан Султан.

А ова маж и.

A еве ја Махи со внукот :D

Прикачени фајлови:

На Ana.N му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Мора да признам дека Махи ја личи за баба
    супер и стои сега таа улога ептен ја личи :)

18. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    И покрај тоа што Махидевран претерано ме нервира и иритира со нејзината иронија, секогаш сум мислела дека Махидевран ја личи да биде Султанија. :) Има посебна грациозност и однесување, и според мене многу добро си ја врши работата како Махидевран Султан. А на страна тоа што си го пика носот каде што не треба и тоа што би направила се за Хурем да ја снема. :!:

Има нешто што не ми е јасно во серијава..
    Како тоа можело една обична робинка без никакви права, обична најобична девојка од најниска класа во харемот, да проба да убие Хасеки Султанка, венчана жена на султан, мајка на принцови а сега и раководителка на харем? :^)
    Фатма во серијава е тотално утната, измислена. :)
    Фатма би имала загарантирана смрт, дури и од помислата да убие султанка.
    А сега ќе се занесувала што ќе биде мајка на првото дете на принц.. несултантукупринц сеуште :devil:
    Не ми е јасно како Махидевран може да ја мести за нејзинот син.. штом Фатма е способна да убие султанка.. па нели и самата Махидевран е султанка ? Како може да верува.. Ако на Фатма и се понуди подобра можност би ја оставила Махидевран.. :)

На Ana.N му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Еве јас ќе ти објаснам:
    ЗА ДА БИДЕ ПОИНТЕРЕСНА СЕРИЈАТА
    кратко и јасно зар не?
    Демек Иза-силикона постоела во времето на Сулејман е како да не, мислам дека таа принцезата била возрасна личност додека нашиот Султан бил уште дете.
    Сите знаеме дека во серијата има мнооооооооооооогу неправилности и многу неточни нешта кои никогаш не би можеле да се случат у тоа време ама па нели сега ова е серија а не документарец а режисерот и текстописецот не се глупи и знаат дека доколку ја направат серијата баш таква како што стварно била во тоа време нивната публика ќе била само неколку илјадници а не милиони како сега.
    Ние народот сме си такви луѓе сакаме да гледаме работи како што се интригите, измамите, возможни&невозможни љубовни врски, караници, тепаници, убиства и завери ете тоа нас не интересира
    мене повеќе ми се допаѓа оваа измислената верзија затоа што е со повеќе фантазија т.е (многу поинтересна од реалноста) а доколку сакам да знам како навистина беше е тогаш ќе си читам книги и готова работа ама серијата сакам да ја гледам ваква каква што е мене ама ич не ми смета

Овие се чисто онака за да те расположам

20. untouchableGirl

untouchableGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    Ѓулшах ќе сака да ја убие Хатиџе :o
    Ќе влезе кај неа и ќе ја гуши со перница ама Хатиџе ќе стане и Ѓулшах ќе ја фати шамар ќе и удри и ќе падне Хатиџе на земја. Ѓулшах ќе седне на неа и ќе извади нож и ќе сака да ја прободе и пред ја ја прободе ќе влезе Нигар и ќе ја спаси Хатиџе
    ќе ја убие Ѓулшах

http://www.youtube.com/watch?v=by7v1slj62A :|