Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Убаво сфатив јас...? Селим бил потајно вљубен во Хурем...? Синот бил вљубен во мајката,така?

2. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.708
    Допаѓања:
    23.141
    Аман деца, спојлер!
    Аман од оваа Хурем више!!! И она почна со паранојата шо се свива над сарајов. |( Зар толку стана патетична што една Хатиџе и' присмета? Она ли нареди за работава? А Нигар би била прав монструм доколку не би ја спасила Хатиџе. Само не знам дали повеќе го направила тоа за да и' се одмазди на Ѓулшах или да ја спаси таа што и' прости такви гнасотии? Се' мислам првото ќе да е.

3. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Леле во што ја претворија серијава.. Навистина сум разочарана.
    Колку лесно се влегувало во одаите на султанките, во овој случај на сестрата на Сулејман. А многу пати се случило некој да сака да убие султанка. :!: Колку лесно се убивало, лесно се решавало на таков чекор.. измислици... Јас разбирам дека ова е серија а не документарец но со волку глупи работи да се занимаваат не разбирам..
    Ако Хасеки Хурем Султан го наредила ова, тогаш навистина моќта и удрила во глава.
    Некоја жичка и се откачила и неа, покрај толку стресови, интриги и сплетки. :D
    Зар Хатиџе и пречи ? :D Зборувам за во случај ако ова е дело на Хурем.

Овој што ја гледал 69 нема раскаже.. јас денес ќе ја гледам.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Користете спојлер..

Инаку мислам дека Хурем нема никаква врска со ова.
    Ѓулшах отсекогаш работеше на своја рака,и додека и служеше на Махидевран преземаше работи кои не се дозволени, и тогаш постапуваше исто,па затоа и беше исбркана од страна на Махидевран..Но,сега ја најде Хурем ,бидејќи не беше зашитена...
    А Хатиџе отсекогаш била наивна и глупава...Дури преглупава и пренаивна за една султанка :x Никогаш не се однесувала како султанка на една голема империја..
    За било што...Еве да земеме како пример за неверството на Ибрахим,плачеше ,офкаше,и на крај повторно ќе му верува. :fubar: :swear: И што е најглупаво кога ќе го убијат,до смрт ќе жали... :fubar: :devil:

5. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Не би сакала Хурем да стои позади оваа работа ама па Хатиџе стварно некој треба да ја замолчи еднаш и тоа засекогаш се надевам дека некој друг ќе нареди да ја докрајчат а не Хурем.
    Има шанси да биде она ама па и нема истовремено затоа што мутавата е сепак сестра на Сулејман зарем она ќе ја убие неговата сестра? Таа многу убаво знае дека тој Хатиџе од сите сестри највеќе ја сака и дека ќе му биде многу тешко ако она умре (мајка му умре па сега и она)
    би сакала да не е она, но ќе видиме

На HurremSultan му/ѝ се допаѓа ова.
  6. HurremSultan

HurremSultan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    119
    Немa врскa... :)
    Хурем знaе декa aко јa убијaт Хaтиџе, прво неa ќе јa обвинaт. Хурем не јa сaкa воопшто Ѓулшaх зошто секогaш прaви што ќе и текне и со тоa и создaвa проблеми нa Хурем, пa тaкa ќе сaкa дa се ослободи од неa. Хaтиџе и Фирузе ќе се шетaaт во грaдинaтa и тогaш Ѓулшaх случaјно ќе ги слушне и ќе сфaти декa Фирузе е миленичкaтa нa Сулејмaн што сите јa кријaт. Хaтиџе ќе јa види и ќе нaреди дa јa зaтворaт. Хурем ќе јa прaти Нигер дa јa прaшa зошто е зaтворенa и Ѓулшaх ќе и кaже, aмa Нигер немa дa и јa кaже вистинaтa нa Хурем, ниту ќе и кaже декa Ѓулшaх јa открилa миленичкaтa. Ќе и рече се скaрaлa со Хaтиџе, јa извреѓaлa и зaтоa јa зaтвориле. Нa Хурем ќе и е преку глaвa од нејзиното прaвење проблеми и тaкa ќе јa нaместaт Ѓулшaх зa дa се ослободaт од неa. Нигер ќе појде и ќе и рече декa Хaтиџе нaредилa дa јa погубaт, ќе јa излaже, пa ќе и рече aко не јa убиеш ти неa ќе те убие тaa тебе. Ѓулшaх ќе се сложи. Ќе и помогнaт дa избегa од зaтворот и дa појде дa јa убие Хaтиџе. Но плaнот не е тaков. Хурем се договори со Нигер дa јa спречи Ѓулшaх пред дa јa убие Хaтиџе, aмa Нигaр немa дa јa спречувa, се додекa не дојде Хурем. Нигер ќе сaкa Ѓулшaх дa јa убие Хaтиџе, a Хурем сaмо сaкa дa се ослободи од Ѓулшaх не и од Хaтиџе. Хурем многу ќе се исплaши и ќе и викa нa Нигер, зошто знaе декa неa ќе јa окривaт aко Хaтиџе умре. :) :)

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. anna-bella.777

anna-bella.777 Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    5
    Jas citav na vikipedija deka vo istorijata na Sultanot Suejman posle nego na prestolot doajga Selim. I Mustafa i Bajazit i Mehmet i Dzihangir kje umrat a samo toj ke ostane ziv. Ponatamu vo serijataisto vidov deka kje glumi nasata Sabina Ajrula Tozija koja inace i go pozajmuvase glasot Daje Hatun. A kje glumi i Ejsn(Cansu Dere) od Ezel kako robinka vo haremot.

8. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Абе знаев јас ;)
    Хурем е премногу интелегентна за да направи таква глупост со Хатиџе
    за Хурем тука збориме а не за Махи
    ама сепак ми се допаѓа што сака од другата да се ослободи
    никогаш не ми се допадна тоа што сега е со неа
    супер идеја Хурем смисли :rock:

9. hrcace

hrcace Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    160
    одамна се зборува на темата за овие работи :)

10. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.708
    Допаѓања:
    23.141
    Call me crazy, ама мене Перчем Ага ми е баш симпатичен... :l:

Иначе интригиве им станаа толку безвезални, провидни и глупи и невозможни шо не верувам дека би “упалиле“ ни во село Трооло кај баба Ратка (ко шо викаше Офи :lol: ) а не па во една империја, огромна империја.

Хурем ми е убава, ама за султанка не ми има држање ич (добро, тоа соодветствува со нејзината улога, таа немала благородничка крв)...Махи ми има поаристократски изглед.
    И добро шо сменија тоа костимите, вака не личат на султани, туку на пачаври да ми простите на израз. Којзнае дали и конкубините во тоа време така се носеле со деколтиња до пупак.

11. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Добро е што Хурем не стои зад оваа работа.
    Обидот да се убие Хатиџе Султана.

Сега кога ХуремСултан раскажа во споилер што ќе се случи, мене ми текна дека уште кога излезе 69/70 епизода јас ја имав гледано но без превод, па затоа нешто ми дојде познато. :) Уште од времето на Лео кога Нигар Калфа ја предаде Хурем со писмата па со дневниците.. и со сплетките со Ибрахим за таа да си се спаси, Нигар Калфа ја гледам како негативец. Нигар е многу паметна жена, знае да ги изврти работите во своја корист. Но, многу пати и наштетила на Хурем Султана само затоа што таа самата се наоѓала во тешка ситуација поради глупостите што ги правела. :!:
    Колку пати Хурем и простила за многу работи а таа си продолжила да го прави она што најдобро знае.
    Заклучувам дека Нигар Калфа се прави за своја корист, и никогаш воопшто не ни била добра помошничка/слуга на Хурем. Дури и кога и помагаше да ја избркаат принцезата Изабела и да го подметнат заразеното марамче Нигар соработуваше со Ибрахим. :!:

Со Нигар Калфа нема веќе договор.

12. HurremSultan

HurremSultan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    119
    Дa, Хурем немaше нaмерa дa јa убие Хaтиџе, туку сaмо и нaпрaви местенкa нa Ѓулшaх, демек овaa сaкa дa јa убие a Хурем и Нигер ќе јa спречaт. Се нaдевaм добро ме рaзбрaвте. Инaче ми се допaѓa што Хурем се ослободи од Ѓулшaх. Во Нигер никaко не може дa се имa довербa. Освен што ќе нaпрaвеше проблем со тоa што не сaкaше дa јa спречи Ѓулшaх дa јa убие Хaтиџе, дури со години ќе крие од Хурем декa миленичкaтa нa Сулејмaн е Фирузе.

13. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Ме интересира на кој начин Хурем ќе дознае за Фирозе ?

14. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    Значи да искоментирам нешто што се однесува до костимите...
    Според она досега што сум го истражувала и прочитала, костимите во серијата немаат апсолутно допирна точка со она како навистина се носеле тогаш.
    Во тоа време не се носеле фустани, туку шалвари... и да конкубините носеле провокативна облека нели, и многу накит.. но само во харемот, тогаш жените не излегувале од харемот.. а во него освен султанот (од мажите) и агите (кои биле евнуси) не смеело да влегуваат други мажи бидејки тоа било приватност, сопственост САМО на султанот.. а во серијата тука можеа да влегуваат и Пашите (Ибрахим Паша), па и Бали беј го бидовме во харемот.. А тоа било строго забрането, тогаш мажот кој ке погледнел жена на султан (султанка, конкубина) му се сечела главата. И секако султанките кога излегувале надвор од харемот носеле бурка, и биле целосно покриени... а не како што неколку пати ја видовме Хурем Султан кога одеше во сарајот на Хатиџе Султан или кога излегуваше во главниот двор со голи гради и откриено лице.. тоа било тотално неприфатливо и никако не се случувало.

Мислам дека во серијата се ПРЕ МИЗЕРНО облечени султанките, многу малце накит, некогаш не ни носат круни што во тоа време не било така... според она што го имам читано, султанките сакале да носат многу накит, така докажувале пред другите султанки која повеќе била сакана и ценета.. со тоа што носела повеќе злато, дијаманти.. кои ги правел султанот. :D

И уште нешто за харемот, значи во харемот имало над 300 жени.. а во серијата ако има 30.. добро разбирам дека не можи тоа да се изведи али веќе кога зборуваме за грешките ги има многу,
    робинките кога доаѓале ЗАДОЛЖИТЕЛНО морале да ја прифатат муслиманската вера...
    и конкубините на почетокот учеле најмалку 7 години, да пеат, да танцуваат, еротски вештини и дури после тоа го запознавале султанот... значи жените таму живееле со години без да знаат како изгледа султанот, само некои кои биле специјално избрани успевале да го видат лично а само оние среќните со многу напори успевале да одат по „златниот пат“.. тоа воопшто не било лесно да се стигне до одаите на султанот, а во серијата е баш обратно... Хурем Султан само по неколку дена од пристигнувањето во харемот успеа да влези во султановите одаи.. - тотално невозможно.

Што се однесува до безбедноста на султанките, во тоа време не се осудувале да убијат султанка.. тоа било неприфатливо.. и невозможно... тие биле еднакво заштитени како и султанот.
    И како што сум читала жените во харемот имале еднаква моќ со султанот, всушност жените управувале со империјата... тие владееле со султанот. Во случајот Хурем султан како една од највлијателните жени во историјата... таа имала целосна контрола врз султанот, поради неа султанот го убил својот син Принцот Мустафа и Ибрахим Паша...
    Во историјата, книгите секаде се спомнува за нивната голема љубов... но всушност не постоело љубов, Хурем Султан била многу моќна и паметна жена... всушност таа не била заљубена во султанот, туку го користела за да изполнува своите цели... за да постигне моќ и одмазда.. затоа што всушност во тоа време не постоело друга цел освен преку моќ да се опстане во харемот.
    Тоа било борба за живот или смрт во четири ѕидови каде што за да се опстане морало да се спријателиш дури и со ѓаволот како што велеле... а тоа што Хурем Султан успеала да го заведи султанот ја направило неверојатно моќна. Таа сигурно била ектремно убава, тогаш немало пластична хирургија нели... па според она што сум го читала била најубата жена во харемот, со раскошни облини,заносна боја на коса, поседувала ретка убавина поради која султанот се вљубил на прв поглед... и после неа тој немал други жени.
    Актерката која ја толкува мислам дека совршено ја отсликува вистинската Хурем...
    ама сепак никогаш не можиме да знајме како всушност изгледала една од најубавите и најмоќните жени во историјата затоа што во тоа време било ЗАБРАНЕТО да се сликаат жените од харемот.
    Too pity! :/

На Tiki-lolipop и Sara123 им се допаѓа ова.
  15. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Кога Хурем ќе нареди Фирузе да оди на средба со Принцот Мехмет, Фирузе ќе појди во одајата на Хурем и ќе му речи дека таа не можи да оди на средба со Принцот Мехмет бидејќи таа е миленичка на Сулејман

На tea4e и Sara123 им се допаѓа ова.
  16. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    Инаку еве една радосна вест за обожавателите на Бали Беј

наскоро се враќа во серијата повторно :)

знаев дека сценаристите нема да не остават со толку малку.. :D

На kosmodiks му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Кога Шах Султан се појави со серијата, сите зборуваа дека таа ќе биде сојузник на Хурем. На почетокот и јас така мислев но секогаш се сомневав во тоа. Ама сега сум сигурна дека Шах Султан мати некоја работа зад грбот на Хурем. Таа сигурно има некој план кој сака да го оствари против Хурем. Погледнете го видеото и на крајот ќе го забележите изразот на Шах Султан
    http://www.startv.com.tr/dizi/muhtesemyuzyil/video-galeri/sayfa/1/sah-sultan-hurreme-gercek-yuzunu-ne-zaman-gos

18. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Оф леле.. и мене на почетокот не ми се допаѓаше оваа Шах Султан, а и помислата што не мора да и се поклонува на Хурем не е баш убава. Уште ова фалеше. Јас кај се израдував дека конечно некој од семејството на султанот ја засакал Хурем и дека е од нејзина страна. Ми се чини дека сите ја предаваат и работата против неа.
    А можеби и не е она што мислиме. Која епизода е ова ? Го има ова со превод.. ?

На Ana.N му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Ова е 82 епизода и не знам дали ја има со превод

20. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    ја има еве ја со српски превод http://sulejmanvelicanstveni.blogspot.c ... -cela.html