Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Теси, и јас до некаде го мислам истото за Ибрахим. Многу паметен човек кој знае секогаш да се снајде. Воедно и најдостојниот ривал на Хасеки Хурем Султан. Но, неговата единствена мана е тоа што настојува принцот Мустафа да седне на тронот. Колку би било убаво кога Ибрахим би се залагал за Хурем и нејзините деца. Е тогаш навистина премногу би го засакала како лик, сигурна сум. :) Ми се допаѓа значењето на Ибрахим во серијата, но сепак јас влечам на страната на Хурем. Но и без тоа, пашата го ценам и сигурна сум дека не заслужува да умре на тој начин. Но, потоа веднаш си размислувам - Што е Хурем крива ? Зошто тогаш Валиде султан и главниот вериз и поставија опасна стапица која требаше да биде нејзниот крај ? се договорија да ја убијат
    На враќањето од кај Хатиџе.
    А колку само би било убаво Хурем и Ибрахим да се здружат. ^_^
    Знам дека нема теоретски шански па дури и да фантазирам нешто не ми сече. Ибрахим е многу важен лик за мене.. можеби баш затоа што е достоен непријатен на Хурем. Но, за жал сите овие добри работи што ги напишав за него паѓаат во вода кога ќе помислам дека се би дал за Хурем да биде поразена. :!:

2. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Епа во споредба со Ибрахим Хурем е ангел...
    Хурем не е таа која изврши неверство...

3. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Па уште прашуваш како смее.
    А зошто не прашуваш, како смееше Хурем си дозволи така да и се обрати? Да му се спортистави на султанот и така безобразно да се однесува со неговата сестра, Хатиџе Султан.. ?
    Јас мислам дека, дури е и малку еден шамар.

Стварно и се дивам на Хурем како си ја постигна целта, и дојде до посакуваното, но се е во ред додека не се поминат границите. А овој пат Хурем ги премина.

4. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Хатиџе скапо ќе плати за шлаканицата која што и ја удри на Хурем. Е сега Хурем ќе стапи во акција. Прво ќе ја спаси Нигар од погубување (бидејќи Хатиџе ќе нареди да ја погубат ама Рустем Ага ќе ја спаси по наредба на Хурем). Потоа Хурем ќе нареди Нигар да ја донесат во харемот и кога Хатиџе ќе ја види ќе биди во ШОК. После тоа следува караница помеѓу Хатиџе и Хурем и баш ќе биде интеренса таа сцена која обавезно мора да се гледа :)

На Hurrem-Aleksandra му/ѝ се допаѓа ова.
  5. HurremSultan

HurremSultan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    119
    Јaс ќе кaжaм неколку рaботи зa Ибрaхим. Нaвистинa Ибрaхим беше еден од нaјвaжните ликови во серијaтa и мене многу ми се допaѓa тоa што му посветиле многу внимaние. Сепaк се рaботи зa еден од нaјголемите везири во отомaнскaтa империјa. Јaс кaко го сфaќaв Ибрaхим во серијaтa... Кaко деветгодишно дете бил грaбнaт од Осмaнлиите, дaлеку од домa, детството го поминaл без неговото семејство, зборувaл туѓ јaзик и уште кaко дете бил воспитувaн дa служи нa империјaтa. Го посветил својот живот служејќи и робувaјќи нa империјaтa, знaчи нешто што немaло никaквa врскa со него, непознaти луѓе, туѓa религијa, се туѓо... Се ожени зa принцезaтa од големaтa империјa. Неговите децa исто пaк ќе живеaт зa империјaтa, ќе бидaт пaши, овa онa, што знaм. Пaк ќе и служaт нa империјaтa. Се што имaше и дaде нa империјaтa. Буквaлно се. Целиот свој живот и се што имaше. Дури и Хaтиџе еднaш му рече мене ми служиш, јaс сум држaвaтa. Врскaтa со Нигер кaлфa му беше можеби некaков мир, бегство од империјaтa, нешто што беше сaмо негово, исто ќеркичкaтa што јa имaше со неa. Тие се сaмо негови, му припaѓaa нему не нa империјaтa. Тaкa спомнa и сaмиот еднaш. Е сегa тоa што беше aлчен зa влaст и моќ си беше. Не мислaм декa не јa сaкaше Хaтиџе, не знaм aмa сепaк сaкaше дa стaне моќен многу моќен повеќе дури и од Султaнот. Дa не беше тaкa немaше пред фрaнцузите дa се фaли декa одлуките нa Сулејмaн не вaжеле додекa лично тој не ги одобри и немaше сaмиот себе дa се нaрече Султaн. Неговaтa идејa дa создaвa новa држaвa и тaкa нaтaкa. Е сегa не знaм зошто толку многу го поддржувaше Мустaфa.. Можеби зaшто знaеше декa е идеaлен нaследник. Не верувaм декa во Мустaфa се нaдевaше нa повеќе влaст, оти со Султaнот тој јa имaше сетa влaст и моќ што јa сaкaше, не верувaм декa сaкaше дa го тргне Сулејмaн или пa дa го чекa дa умре зa дa влaдеaт зaедно со Мустaфa. Ич не ми се допaднa нaчинот нa кој што умре Ибрaхим. Султaнот требaше дa се соочи со него и дa му јa кaже причинaтa зошто сaкa дa го погуби, овој нaчин беше мизерен. Сепaк Ибрaхим сaм си го бaрaше, нaвистинa претерa. И се што нaпрaви тој беше големa нaвредa зa Султaнот инaче не би го погубил својот нaјдобрaр пријaтел зa џaбе.
    Јaс уште нa почетокот нa серијaтa сaкaв дa го убијaт, зaтоa што ме нервирaше кaко се однесувa со Хурем a тaa е мојот омилен лик од серијaтa. Кaко и дa е, еден непријaтел помaлку зa Хурем иaко без него ќе биде бaјги досaднa серијaтa. Сепaк вaквa смрт не зaслужи. Никaко.Инaче што се однесувa до Хурем Султaнијa... Мојaтa омиленa Султaнкa. Јa сaкaм и поддржувaм порaди нејзинaтa хрaброст, смелост. Поинaквa е од другите. Од робинкa стaнa моќнa Султaнкa, зa се сaмa се исбори без ничијa помош. Се покaжa кaко силнa и хрaбрa женa. Не ги опрaвдувaм сите нејзини постaпки aмa во се јa поддржувaм. Што и дa се случи секогaш сум нa нејзинa стрaнa. Јa зaсaкaв уште од почетокот нa серијaтa и уживaв дa јa гледaм кaко од робинкa се претворa во моќнa женa. Сметaм декa нејзинaтa љубов кон Сулејмaн е искренa, исто тaкa знaм декa и тaa сaкa дa стaне моќнa и се прaви дa си јa оствaри целтa, aмa од сите тaкви во серијaтa(a според мене сите се тaкви) јaс зa неa нaвивaм. До некaде нејзините постaпки се опрaвдaни пошто морa дa нaјде некaков нaчин дa преживее и дa успее тaму. Исто тaкa дa ги зaштити синовите... :)
    BTW Хурем дебелa или слaбa зa мене е нaјубaвaтa женa во хaремот. Ниеднa го немa нејзиниот шaрм, нејзинaтa нaсмевкa, толку мило му се обрaќa нa Сулејмaн, хрaбрa е, одлучнa и ептен зaбележливa кaко појaвa... :inlove: :inlove: :inlove:

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ej-bi

Ej-bi Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    16
    Се ставив само за да искоментирам за кавгава на Хурем и Хатиџе. Браво за Хурем! Хурем не елоша жена, хурем е жена со амбиција и цели која само е реална и сака да ги отвори очите на сите освен тоа што Ибрахим си заслужи таа така да го гледа и да го мрази и да сака да умре. На почетокот ви текнува? Махидевран, Величенствена покојна, Хатиџе и тој не ја сакаа од почеток, а таа немаше згрешено ништо. Убаво си кажа таа, пред тие што клечев , ќе клечат пред мене
    Браво за цврстината на изградениот карактер, од робинка без живот, стана вистински јак карактер. Моментот кој ја крена глава после шлаканицата на Хатиџе беше паметлив.
    И сега хиените против неа само зашто величенствениот ја сака.. Хатиџе па, глупа поглупа кутра.. плаче само, од почеток на серијава таква. Султанка е , ете и, местото неможе никој да и го земе, што сеа сака..?
    Браво Хурем!

На untouchableGirl, cresa-jagoda, Hurrem-Aleksandra и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Само што заврши епизодата на тв, јас повторно гледав. :D Па да искоментирам нешто, да се испукам - тоа морам сериозно.

Офф леле.. навистина јас не знаев дека до волку оваа почитуванава величествена Хатиџе била параноична. Се шета како дух низ харемот. Се собрале трите Султанки над султанките спремни да ја поразат Хасеки Хурем Султан. :D Звучи интересно, но малку невозможно. По патот на величествената Махидевран сега и Ѓулфем Султанија тргна.. На Махидевран сите добро и го знаеме капацитетот, Ѓулфем е лесно залаче (не можам ни залак да ја наречам ) додека патетичната господарка Хатиџе Султан е преинтелигентна па затоа ќе го добие она што го повикува. Смрт на нејзиниот љубен маж. Морам да признаам, сите три се одлична група и од се срце им посакувам малку повеќе од сето она што Хурем го поседува. :) Можеби во серијава ја претставиле како преимпулсивна но, јас зборувам за нејзините достигнувања. Чувствувам дека ми се враќа старата нервоза, па затоа морам да скратам. Хатиџе рече дека одајата на Валиде Султан може да припаѓа само на величествените. Индиректно и дава комплимент на Хурем со самото тоа што Хасеки Хурем Султан успеа да се пресели таму. :)
    Ќе замолам да не ми се цитира мислењево. Ова е моето гледиште.

На untouchableGirl и Ana.N им се допаѓа ова.
  8. analia13

analia13 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2010
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    31
    Сакав да прашам има ли некои шанси да ја следам серијава на интернет односно понапред од што нашиве ја даваат на тв. (по можност да биде со превод-спски,хрватски)

Е вака сега да ја искоментирам денешнава епизода
    Како што кажав во претходниот пост Хурем станува се поочајна. Секако сега на патот има нови непријатели( Хатиџе,Ѓулфем и Махидевран) а и Султанот не и е баш наклонет. Секако шамарот што денес го доби од Хатиџе нема да помине така лесно, ќе смисли Хурем нешто. Таа не остава ништо да биде неказнето. :!: .Мислам дека точно е тоа што го кажа денес Хурем дека секогаш Махидевран барала грб каде да се скрие овојпат тоа е Хатиџе Султан.
    Како и да е поздрав до сите се надевам на брз одговор!!! :D :D :* :* :wasntme: :wasntme:

9. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Линкот.
    http://www.femina.mk/out/?id=522c8958f4 ... ogspot.com

10. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    576
    Стварно не ја можам оваа Хатиџе. Воопшто не се однесува како султанка. Само плаче, кука, и се некој друг и е крив за тоа што и се случува. Како може да е толку глупава, толку ниски работи да прави, па ајде сега ќе смислува нешто против Хурем! Глупача жива е... Не гледа дека пашата воопшто не ја сака, Нигар сама и кажа дека он проба да ја спаси, ама неее, Хурем е крива! |( Да, и Хурем и го направи бебето на Нигар! Она да не и кажеше, уште со години ќе ја вртеа како сакаат ( не дека сега не е така ). Незнам стварно како може вака да се однесува една султанка.. Повеќе на обична робинка ме потсеќа!

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  11. babaDara

babaDara Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    622
    А можете да ми кажете која е новава девојка што се појавува. каква улога ќе има таа?

12. hrcace

hrcace Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    160
    Ако сакаш да знаеш што ќе биде со нејзиниот лик до крај
    Вака сега, таа е Фирузе. Сега ќе ја малтретира по пат овој што ја купи и Хурем ќе поминува одтаму, ќе ја спаси и ќе ја однесе во сарајот да и биде слугинка, ама Хатиџе ќе му ја потпикува на султанот и султанот ќе се заљуби во неа по цели денови ќе е со неа и кога Хурем ќе дознае ќе сака да се ослободи од неа ама малку потешко ќе и биде. После ќе излезе дека Фирузе е од некое кралско семејство од Персија и дека сака да го убие Сулејман и на крај ќе успее да си ја спаси главата ама ќе ја избркаат од сарајот или ќе избега незнам точно и толку од неа :)

Јас се зачудив на нешто друго
    Mahidevran
    Mahidevran Gülbahar Sultan was haseki sultan to Suleiman the Magnificent and mother of Şehzade Mustafa, Şehzade Ahmed and Raziye Sultan.
    каде и се другите деца на Махидевран? :o

13. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.661
    Допаѓања:
    22.474
    Вчера Хурем ја претера! Како можеше да ги изнакаже тие погани зборови? И после ќе рече некој искрено го сакала Сулејман. Мајка му му ја уби на некој начин, се радува на несреќата на сестра му...извинете ама мене тоа не ми личи на сакање. Си се покажа во вистинското простачко светло. И ваква станала венчана жена на султан, yea right. Сега сфаќам зошто толку се бунат против серијата...затоа што толку простотилук на едно место нема на пазар да најдеш не пак во еден харем со жени кои биле воспитувани и учени на достоинствено однесување и манири. Таква жена која направила пресврт во отоманската историја, која го кренала гласот на жените во владеењето на империјата ја направија обична простакуша.

Ама убаво и' го спушти Хатиџе (таа нашла да збори за гордост на султанка од раѓање): „Ти ми зборуваш за гордост...потсети се од каде дојде.“ И вистина. Таа можеби е макијавелист, се борела цело време за да дојде до целта, со тоа да, може да се пофали, но со гордост, малку морген. Дури кога доби моќ се сети на нејзината гордост. Си ја продаде верата, името, невиноста, спомените за саканиот, се' што беше таа дотогаш за да дојде до целта. Мене тоа не ми личи на гордост. Гордост ќе беше да умреше, но да не станеше робинка на ќефот и креветот на Сулејман...малку ги збрка поимите.

Барем Ибрахим направи големи работи за империјата и не дојде до таа моќ која ја има единствено преку кревет и правење деца...а, да и труење на препреките.

Mалку и' беше шамарот. За таква навреда на султанка, немаше да биде малку и главата да и' ja отсечат.

Што се однесува до Ибрахим, најмногу се согласувам со мислењето на HurremSultan.

А Хатиџе не требаше да се венча со него. Дефинитивно не може таа да биде со некој кој имал понизок сталеж во општеството од неа. И верувам дека за доброто на империјата, ако ништо друго, Ибрахим се обиде да ја засака. Но, тоа потсетување дека тој му служи на семејството нејзино ги упропасти сите шанси за тоа. Не е природно да останеш вљубен во заедница со некој со такво размислување за тебе, да не те ни гледа како глава на семејството, туку како негов слуга.

14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.547
    Допаѓања:
    115.317
    Токму заради тоа што е искривена историјата и вметнати се ликови кои не постоеле и случки кои не се случувале серијата е одудувана од Премиерот на Турција.

tessie знам дека не ја вариш Хурем ама молим те молим те не ми го оправдувај Ибрахим. Да беше по некоја случајност Хурем мајката на наследникот на тронот, ќе беше и по неа далдисан како и по Махидерван за да си ги спаси грбот. Очигледно не си ја гледала убаво серијата :lol: :lol:

15. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.661
    Допаѓања:
    22.474
    Со ова во потполност се согласувам.

Свесна сум и самата го пишав тоа неколку страници поназад.

Е добро де, не го оправдувам, стопати реков негативец е. И Хурем би се здружила со секого кој би и' помогнал во нејзиниот напредок. Но кога би бирала меѓу Хурем и Ибрахим, би го избрала Ибрахим. :) Повеќе ми се допаѓа неговиот начин на дејствување. Неверството му беше голема дамка која нема оправдување, но го разбрав и за тоа. Во претходните постови на долго и широко објаснив зошто е така, а и ХуремСултан малку погоре пишала многу работи за Ибрахим со кои се согласувам. Малку повеќе да внимаваа при креирање на ликот на Хурем, можеби немаше така да мислам. ;) Едноставно, секој си ја гледа серијава со свои очи, а мене искрено Турциве многу повеќе ми се допаѓа како посветуваат внимание на ликовите кои според мнозинството се негативци. Поубаво ги креираат, повеќе внимаваат на детали, на целата нивна психологија, размислување... Пошо нели на позитивните, и така се' ќе им простиме. :lol: Затоа ja сакав и Ферхунде од Лисјата и Ибрахим сега ...

Едно само знам сигурно
    мене лично голем дел од смислата на серијата ќе ми се изгуби кога ќе го нема Ибрахим.

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.547
    Допаѓања:
    115.317
    не знам дали примети во 82 епизода, кога беше убиството на Ибрахим, кога дојде Љутфи паша, мажот на Шаџ султан што рече кога беа на гости кај Хатиџе и ибрахим? Мислам дека со внесувањето на ликот на Шах Султан ќе биде мошне интересна серијава. Инаку мене Махидерван ми е одвратна, кога со Мустафа збореше за детето, мораш син бла бла, а овој само нека е здраво и живо. искомплексирана квачка. Бре па неа колку не ја варам, ковчесто створење, уффф :devil:

17. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Патем Хурем вчера заборави дека мноооогу пати се има најдено на местото на Хатиџе, кога пиштеше, плачеше, корнеше коси, урлаше ко нездрава исто ко и во вчерашната епизода кога дозна дека некоја друга му праќаат на Суљо.
    А ко што читам овде, сепак Суљо ќе спие со таа Фирузе. Жал ми е што се перчеше толку дека со никоја друга не смеел да спие, а има со минимум 4 спиено освен Хурем. :D

Она ги труе, убива преку други сите што спиеле со Суљо, ама она заборава дека веќе претходно се задоволил со некоја друга. И она баш нема многу гордост. Само си ја витка опашката и молчи.

И нели, кога не си иде по меракот, се заканува дека ќе си оди, Есма за грев 100 пати ја има пакувано и распакувано ради нејзините блефирања. |( Нема она храброст, а богами ни моќ да си збере парталите и да си замине со децата, оти така нели самата ќе се предаде, а тоа не и иде во полза нејзе и на АТЕРОТ НА НЕЈЗИНИТЕ ДЕЦА. Затоа сакала во таа соба на Величествената да престојува. :rofl: За атер. :D

Јас по прикажувањето на 83та епизода на Канал5, се откажувам од гледањето на серијава. Без Ибрахим нема поента. А богами таков сексуљав маж нема ни да се појави по турскиве серии. ]:)
    Где да одем да га тражим. :D Уште од првата епизода ми е омилен, пустиот има нешто во него бре, па и со зборови одма ќе ме купи, само и друго треба да покаже успат. :rofl:

На E...V...I...L и tessie им се допаѓа ова.
  18. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.661
    Допаѓања:
    22.474
    Ќути, Хурем и гордост = магаре и музика :D

На E...V...I...L и LilBaby им се допаѓа ова.
  19. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Само што дознав дека во 83 епизода Хатиџе, Махидевран и Ѓулфем ќе направат план за да ја убијат Хурем. Мене ова ми е смешно бидејќи што можат да направат три жени кои немаат мозок :D
    Од друга страна па, Шах Султан ќе и го сврти грбот на Хурем. Сигурна сум дека таа е донесена во харемот за да и биде противник на Хурем а не сојузник. Ибрахим сега го нема, мислев дека работите ќе се подсредат ама ништо од тоа. Наскоро ќе има борба помеѓу Хурем и Шах Султан. Ама тоа нема да биде обична борба. Изгледа Шах Султан сака да го направи тоа што Величествената не можеше - Да го открие вистинското лице на Хурем пред Величествениот. Таа сака Величествениот да ја замрази Хурем а можеби и да ја протера од харемот. Не знам што се врти во главата на Шах Султан ама сигурна сум дека тоа е нешто опасно. Работите во харемот уште повеќе ќе се измешаат и следуваат се подраматични и подраматични епизоди.

20. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.661
    Допаѓања:
    22.474
    Ако и' е таа намерата на Шах, и' посакувам успех. :lol: па аман веќе од тоа нејзино дрекање и хистеризирање, малце шетња заслужи :lol:

На E...V...I...L му/ѝ се допаѓа ова.