Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Па да...Ама незнам дали ќе бидне венчавката со Рустем Паша или не... :?:

Инаку кога Мехмет и Михримах ќе отидат во палатата кај Хатиџе ќе се сретнат со еден писател мислам дека беше и мислам дека тој ќе се заљуби во Михримах,а и таа убаво го гледаше.. :?:
    Еве го..Ама мајкатаа ,не е како Бали Бег.. ]:)

Прикачени фајлови:

• Untitled.png
      Untitled.png
      Големина на фајлот:
      178,5 KB
      Прегледи:
      424
    На hrcace му/ѝ се допаѓа ова.
  2. hrcace

hrcace Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    160
    Па јас мислам дека ќе ја мажат за Рустем зошто тој така нели станал моќен и така можел да и помага на Хурем. Ако е така штета што Михримах ќе биде жртва и нема да може да се мажи за кого сака. Џабе ќе и е што му е ќерка на султанот.

3. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Сепак да бидеме реални Сулејман го дозволи бракот на Хатиџе со Ибрахим затоа што бил Везир и плус негов пријател а за жал Малкочоглу не е Везир а Сулејман не би ја дал ќерка му на некој од пониска класа од Везир. Се знае дека ќерките на Султаните се мажат само за Везири и никој дуг :(
    А жал ми е за Михримах ако се надева на повеќе од колку што и е дозволено затоа што да се биде ќерка на Султан си има и своја цена она сепак мора да гледа дали тој брак ќе одговара најпрвин за династијата за султанското семејство а после за себе...

А тоа болдираното што е I could not agree more with u
    Мехмед многу си го сакам :inlove:
    После Сулејман тој ми е омилен машки лик и Бали беј

4. Majuv4ence13

Majuv4ence13 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513
    Еве ја Румејса Султан :)

5. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    Која е оваа??Што улога ке има??
    Се извинувам ако пишува поназад, но одамна не сум ве читкала :$

6. Majuv4ence13

Majuv4ence13 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513

Jedna od prelepih turskih glumica, Tuba (iz serije Asi) ce se pojaviti u seriji, kao Mustafina miljenica. Ime joj je Rumejsa. Ona je poreklom iz Bosne (otac joj je Bosanac), a majka iz Francuske. Pravo ime, pre islamizacije, joj je bilo Nadja. Podarila je dete princu Mustafi, prvo cerku Ajse, pa sina Mehmeta. Ostala je trudna i treci put, ali posle muzeve smrti je pobacila. Vratila se u Bursu sa decom i nastavila tamo da zivi. Mustafa je ubijen po Sultanovom naredjenju, ali je istu noc ubijen i njegov sin. Kazu da se od tog dana Sulejman potpuno promenio i da je preko noci ostario 10 godina zbog tuge za sinom i unukom. Ali takvi su bili surovi zakoni osmanlijskog carstva. Onaj ko nasledi presto imao je legitimno pravo po zakonu da ukloni(ubije) svu svoju bracu. Takodje, sultan ako bi se osetio ugrozenim imao je pravo da ukloni i svoju vlastitu decu. Bajazit nije bio najpoznatija licnost u istoriji, kako je to neko napisao (barem ne ovaj Bajazit), jer je i on ubijen po Sultanovom naredjenju. Bio je glavni pretendent za buduceg sultana, ali je Sulejman u njemu video i najvecu opasnost i pretnju. Bajazit je ubijen , a ubijeno je potom i njegovo sestoro dece. Najmladji sin je imao samo 6 meseci. Hurem je svojim spletkama uspela da se resi Mustafe, a u tome su joj pomogli cerka i zet. Inace, svojim velikim uticajem na Sulejmana, uspela je da svom ambicioznom zetu izdejstvuje mesto velikog vezira. Iako je Selim po redosledu trebao da nasledi sultana, Hurem se uz cekinu pomoc zalagala da to ipak bude Bajazit. Na njenu srecu, nije dozivela sve te tragicne dogadjaje koji su kasnije zadesili njenog miljenika i njegovu decu. Umrla je posle duze bolesti 1558. godine, vise od 10 godina pre Sulejmana koji je istinski tugovao za njom. Dao je da joj se uradi mauzolej u kome je i sahranjena, da bi mu uvek bila blizu. Voleo ju je upravo zbog njene nesavrsenosti, ali i zbog sposobnosti da se izbori za svoje mesto u surovom muskom svetu. Ne zna se da li je volela i ona njega, ali je moc volela i zelela vise od svega. Dok su se duge zene odusevljavale nakitom, njena ambicija je bila da se bavi politikom. U tome je i uspela, i bila je rame uz rame sa sultanom. U velikoj dzamiji Sultaniji koju je Sulejman izgradio za vreme svog zivota, imala je tajnu odaju odakle je mogla pratiti sastanke velikog veca i znala je sve sto se u to vreme desavalo u osmanlijskom carstvu. I ako je njen motiv zaista bila osveta, u tome je definitivno uspela. Njen sin Selim ( nazvan Selim Pijandura), bio je najgori sultan u istoriji otomanske imperije. Debeo, zadrigao i zapusten ( kako ga istorija pamti) najmanje se zanimao za carevinu. Sva bitna pitanja i odluke je prepustio velikom veziru Mehmed Pasi Sokolovicu, a on se zatvorio u harem i uzivao samo u picu i zenama. Smrcu Sulejmana Velicanstvenog i dolaskom na presto Selima Pijandure, otomanska imperija pocinje da tone i nikada se vise nije oporavila.

Извинете што е на српски ама ме мрзеше да преведвам :D

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  7. hearted

hearted Нов член

Се зачлени на:
    7 јануари 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    4
    што ќе направит хатиџе со ибрахим ?:
    нема да се разведат или ?

8. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Нема да глуми.
    Овде Туба е во посета на Мароко... ;)

9. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    25.785
    дали знае некој да ми каже во која епизода замина Бали Бег?? до тука ја гледав серијава и се разочарав и ја прекинав,ама сега сакам да ја продолжам.

10. BI-44

BI-44 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    1.062
    Допаѓања:
    688
  11. antonina

antonina Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    809
    Историски Михримах на 17 години е омажена за Рустем Паша.

12. untouchableGirl

untouchableGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    :o Вистина? Не ми се верува бе. :x

13. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    За фановите на Хасеки Хурем Султан мало потсетување нај добрата сцена која верувам ги наежи а по малце и расплачи сите..

http://www.youtube.com/watch?v=OcUhgWUr ... ults_video

На Sanjichka007, cresa-jagoda, sweet-star и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Деновиве не сум во состојба да ги гледам епизодите на интернет, па ме интересира дали е излезена и 84 епизода ? Имам уште многу за гледање, додека да стигнам до неа.. но не интересира.. :) !?

Малкучоглу ќе се појавел.. Се надевам дека и овој пат нема да заврши толку трагично.
    Хуремка и вети на ќерката дека ќе ја омажи за оној што го сака.. но сепак и овој пат ќе постави во своја корист. Тоа е.. нема што да се прави.. Како што веќе спомнавте, прво се гледало за доброто на империјата и за некои меѓусебни интереси. Бракот помеѓу Михримах султан и Рустем паша би бил многу корисен. Хурем работи против желбата на ќерката но тоа ќе и донесе поголем успех и поголеми достигнувања. Не би било возможно ќерка на султан, да се венча со некој кој нема висока позиција. Сигурна сум дека Михримах не е единствената султанка (ќерка на султан) кој е венчана против своја волја, за жал. :tmi:

Во истата ситуација Хатиџе султан имала преголема среќа.

15. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Во Турција, в Среда ќе се емитува 84 епизода. Вечерва треба да излези 2 најава

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. antonina

antonina Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    809
    Ке ја погубат Нигар?

17. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    2-та најава за 84 епизода..

http://vbox7.com/play:m50352e64b

Конечно Султанот со свои очи ке ја види вистинската слика за неговата „невина“ сестра..
    тоа уште повеќе ќе ја зајакни Хурем и Султанот уште повеке ке биде на нејзина страна после ова..
    инаку уште еден обид на триото фантастико да ја убијат Хурем, секако дека ке биде неуспешно, а и искрено многу слаби планови имаат.. :D
    Инаку баш ме израдува тоа кога Михримах застана на страната на нејзината мајка, и и се спротивстави на Хатиџе... две родени султанки а овде секако дека Михримах има поголема важност. единствената ќерка на Султанот за чија солза би го срушил и светот како што рече Хатиџе еднаш, е сега ме интересира како на тоа ке и се спротивстави Хатиџе. :devil:

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sweet-star

sweet-star Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2012
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    1.738
    Хурем колку среќа има.....
    п.с. Знае некој што е работата со онаа Фирузе и што ќе се случи со нејзе?Некако сомнителна ми е.... :?:

19. nati44

nati44 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    545
    Јас од овде ништо не разбрав.. не пишува што што е не можам да се снајдам :(
    Сакам да отидам во живо и да го видам!! :wasntme: :wasntme:

20. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Сите велат дека принцовите се тие што ја прават Хурем моќна тоа е точно само 50% затоа што останатите 50 ги има со Михримах.
    Принцовите се потребни да и тоа многу ама тие се машки деца и мора да преминат од машката страна на пример принцот нели само додека е мал е со мајка му ама штом наполни 17-18 почнува се повеќе и повеќе да биде со Султанот (во сите тие работи кои имаат врска со Султанот како вежбања со татко им, па походи, па некои други државни работи и на крај да се оди во некој друг град да се управува со него и да поднесат извештај до Султанот) сакам да кажам дека се повеќе и повеќе се вмешани во некои обврски кои си има повеќе работа со Султанот а не со мајка му.
    Додека принцезата (женското дете на Султанот) она нема што да се меша во државните работи како што можат нејзините браќа ама па се наоѓа на највисокото ниво после кралицата мајка (Валиде) во Харемската Хиерархија и една од најглавните жени таму во Харемот.
    А Хурем заедно со Михримах е доста моќна затоа што нејзината ќерка е Султанка од раѓање и може многу да ја заштити мајка си од непријателите затоа што она има доста огромна моќ.
    И мене ќе ми биде мило ако Михримах и се спротивставува на тетка и “султанка од раѓање“ затоа што овие две дами се на исто ниво ма да Михримах многу повеќе е помоќна од неа затоа што Хатиџе е само сестра на Султанот е Михримах е негово дете кој тој многу си ја сака зашто една му е

На Sara123 и Ana.N им се допаѓа ова.