Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. Majuv4ence13

Majuv4ence13 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513

Значи да се разбериме оди на википедија и напиши махидевран султана па прочитај..Султанот ја сакал повеќе Хурем не затоа што била убава ја сакал затоа што била паметна а Махидевран била навистина многу убава дошла од Црна Гора..Махидевран не ја претепала Хурем туку тоа е така претставено во серијата и незнам што толку имаш против мене јас она што го имам прочитано го пишувам тука...И нема потреба тебе да те прашувам што да постирам а што не тоа е мое право.. :) Што се однесува до Хурем таа добивала се што ќе посака и тоа е една од особините што ми се допаѓаат кај неа..И те молам ако не ти се читаат моите постови немој ни да ми враќаш и друг никој се нема противено на она што го напишав туку ти..Ај Чао :*
    П.С Нигде немам речено дека Махидевран била најдобра од сите прекини да си фантазираш :emo: нЕ те чепкам не ме чепкај..

и да не бидам оф топик

Мислам дека на Михримах Султан подобро би и одговарала улогата од Серенај Сарикаја(Јешим од Лале)изгледа поопасно..Мислам глупо е како мала плавуша со кафеави очи сега порасната кафеава коса и плави очи.. :?: Ама ок тоа е...Најмногу ќе ми биде ќеф ако бидат заедно со Бали Бег :inlove:

2. hrcace

hrcace Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    160

Немам ништо против тебе туку не ти се точни информациите. Ти рече дека султанот ја избркал затоа што дознал дека мустафа не му е син, а тој ја избркал затоа што ја истепала Хурем не знам како може да не знаеш. А Хурем покрај што била најпаметната била и најубава, така секаде пишува. Затоа убаво те замолувам кога незнаеш што е точно а што погрешно немој да постираш информации од историја :^)
    Еве и во Википедија сега проверив :^)
    The situation was made worse when a fight between the two women broke out, with Mahidevran beating Hürrem up. This angered Suleiman, who subsequently sent Mahidevran to live with her son.
    И тоа дека Ибрахим заменил бебиња ти беше многу глупо, извини вака ама немој повеќе :^)
    Гледам дека си се редактирала па уште мене будала ме правиш назад велеше како во историјата Махидевран била многу добра а Хурем била злобната што и направила штети.

3. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Ниту верувам во википедиа, ниту во серијава, ниту пак во книгите кои се тотално испревртени. Никој не може сега да тврди што и како точно се случувало. За џабе ви се препукувањава.
    Туку, јас сакам да замолам некого да ми даде линк од епизодите со српски превод. Јас ја имам таа страната sulejmanvelicanstveni.blogspot но преводот не се чита, нешто е расипано. :f:

4. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    http://www.turske-serije.com/sulejman-velicanstveni.html

Еве јас овде ја гледам и досега немав некој проблем

Што се однесува за Махидевран таа била исламизирана албанка затоа што во тоа време повеќето албанско население биле мислимани а помалку биле христијани. Махи спаѓа во категорија на муслимани.
    Таа била најубавата конкубина на Сулејман ама се додека Хурем не се појави затоа што таа ги засенила сите други девојки од харемот не само со убавината туку и со паметот. Се знае, за да одиш на халвет кај Султанот мора да бидеш многу убава девојка а не верувам дека Сулејман би спиел со некоја грда покрај толку многу робинки едноставно не иде. Ама тој се заљубил во Хурем не затоа што физички го привлекувала туку затоа што била многу интелегентна.
    Овие двајца се венчаа после смртта на Валиде Ајше Хафса Султан (мајка му) а не како во серијата.
    причината поради која Махи била прогонета од сарајот е затоа што ја нападна Хурем а Сулејман многу се изнервира ради тоа и ја избрка засекогаш.
    Сулејман прекршил многу закони и традиции за Хурем:
    Имале повеќе од едно дете (по правило ако конкубината на Султанот ако роди дете во овој случај Хурем останала бремена и го роди Мехмед тој не смее повеќе да има сексуални односи со истата робинка која му роди принц а гледаме дека после Мехмед, Хурем остана бремена уште 5-6 пати.
    Ја венчал како единствена законска жена (нешто што ниеден Султан не го направил тоа)
    И спиел само со една жена покрај толку робинки а после смртта не спиел со никоја.

Ибрахим и Хурем имале една заедничка работа ради која не ги сакал народот а тоа е затоа што биле
    екс христијани. На народот многу им сметало тоа што еден исламизиран Грк бил десна рака на Сулејман и една исламизирана Украинка успеала да стане венчана жена на Султанот.
    Ете затоа ги мразеле и двајцата и ширеле разни озборувања за нив

На hrcace и Sara123 им се допаѓа ова.
  5. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Благодарам за линкот. :)
    Најавата за 85 епизода.
    http://www.femina.mk/out/?id=f568f7fe5a ... tveni.html
    Ме зачуди тоа што
    кога Хурем султан му кажа на пашата -не ми текнува по име- дека принцот Мустафа сака д го искористи отсуството на величествениот, и да го превзеде тронот, тој изреагира како ништо чудно да не кажува, демек веќе биле запознаени. :^) Се надевам дека набрзо ќе се сними 85. Ме интересира Шах султан до кога ќе биде присутна во епизодите ?

На Hurrem-Aleksandra му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.255
    Допаѓања:
    1.682
    на оваа што султанот и го фрли виолетовото марамче многу ми е позната од која серија е ?

7. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Најверојатно од “Езел“ таму ја глумеше кобилата Ејшан

На Ana.N и Amelia им се допаѓа ова.
  8. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.255
    Допаѓања:
    1.682
    да да таа е благодарам

9. DramaQueen1

DramaQueen1 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2012
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    156
    А како ќе се спаси Хурем од оваа Фирузе? Aј некој нека пише во спојлер. :)

10. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.656
    Допаѓања:
    22.410
    Седи си во одајата сега грo-грo ]:)

На cansuuuu и LilBaby им се допаѓа ова.
  11. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Ама интересна испадна малата султанка, Михримах. :lol: Уште не дораснала, ќе наредувала. Се гледа чија ќерка е.
    Некаде прочитав дека султанот никогаш нема да дознае каква навистина е Фирозе. Ибрахим паша, успешно ќе го сокриел тоа. Но, сепак жално за Хатиџе, Махидевран и останатите штетници. Покрај толку обиди за уништување на Хурем.. ниту еден не успеа целосно. Мило ми е што ќе се докаже дека чувствата помеѓу султанот и Фирозе не се толку моќни за тој да ја венча. :) Единствениот успешен обид за уништување на Хурем е и најзлобен. Смртта на Хасеки Хурем Султан. Зборувам за во историјата, а во серијава не знам како ќе го прикажат тоа. :?:

На Ladyinred91 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. nati44

nati44 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    545
    Ова од каде го најде?? :^)

Инаку ја убија Нигар или не??

13. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Хурем тим сигурна сум сега дека ова ви се најгадните епизоди ама издржете
    еве сега ќе ви кажам нешто што ќе ве израдува многу
    После заминувањето на Козата Фирузе, Султанот за да се извади што бил неправеден кон Хурем
    пак ќе почне да и кажува љубовни поезии дури ќе и се извини во поезијата нешто од типот како
    “што/како да направам за да ја вратам твојата љубов“ Оваа само го слуша и се заборава и пак ќе си
    бидат како гулабчиња ама после смртта на Ибрахим Сулејман е уште повеќе под контрола на Хурем
    нивната блискост се повеќе и повеќе расте веќе се гледа дека е 100% под влијание на Хурем што и да
    му каже веќе се ќе и верува едноставно и јаде од рака ]:)

Затоа велам да издржите затоа што многу поубави денови ќе доаѓаат ;)

На Ladyinred91, Ana.N и hrcace им се допаѓа ова.
  14. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Хурем го освојува Холивуд :)
    http://hitportal.com.mk/Show_Bizz-detail/hurem-go-osvojuva-holivud/#_

15. Majuv4ence13

Majuv4ence13 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513
    ЦАРИЦА Е :inlove: :inlove: :inlove:

16. cansuuuu

cansuuuu Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2012
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    111
    Ми ја зеде реченицата од уста :D :rofl: :rofl:
    ps.(Ако мислиш на Хурем)

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Абе што ја бива, ја бива девојката
    ептен професионално си ја работи работата
    Браво! само нека продолжи така :* :rock:

18. A.Fenty

A.Fenty Нов член

Се зачлени на:
    24 ноември 2012
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    124
    тоа што сакав да ти го кажам, сара123 го кажала пред мене. :) Хурем нема да седи долго во одајата, не се радувај ]:)

19. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Не можам да ги чекам Канал 5 да ја испратат Фирузе, затоа јас уште одсега и велам "Бај бај Фирузе" :lol:
    http://www.youtube.com/watch?v=YOt6PGP2DIM

На Sara123, Majuv4ence13, A.Fenty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.656
    Допаѓања:
    22.410
    Добро, морате ли, ама баш морате ли СЕКОГАШ да ме реплицирате кога ќе речам нешто против вашата сакана Хурем? Ја не ви се обесувам за секој збор против Ибрахим.

И да, знам дека нема долго да седи, ама додека седи со лезет ќе си ја гледам и онака по смртта на Ибро нема да ми има поента да ја гледам повеќе серијава. :*

;)

На cansuuuu му/ѝ се допаѓа ова.