Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. A.Fenty

A.Fenty Нов член

Се зачлени на:
    24 ноември 2012
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    124
    грешка си, ова е Хурем :!:

2. A.Fenty

A.Fenty Нов член

Се зачлени на:
    24 ноември 2012
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    124
    морам, посилно е од мене :lol: ]:)

3. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.150
    Колку време султанов ќе биде со оваа Фирузе :devil: според некои клипчиња што гледав изгледа долго време |( Туку во 72 епизода Хурем ќе сака да испие отров ама Афифе ќе ја спречи па ќе се гушнат после, што е ова станала добра старава или местенка е некоја :?:

4. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    Најава за 85 епизода

http://www.facebook.com/photo.php?v=573372756006125&set=vb.206801676033740&type=2&theater

http://www.facebook.com/photo.php?v=575 ... =2&theater

Султанот конечно ке се увери во „невиноста“ на Хатиџе.. после ова мислам дека Хатиџе треба да биде прогонета и никогаш повеќе да не се врати ни во својот сарај.. Јас мислам дека поради тоа се сврте против Султанот и почна да го наговара Мустафа против него и против семејството... највероватно и таа ке биде таа која ке го спреми атентатот на Султанот со цел Мустафа да дојде на тронот, за да не му преостани царството на Хурем... нели сега Хурем стана уште помоќна кога доби целосна доверба и заштита од Султанот.
    Сега кога веќе се приближува и смртта на Мустафа ке има жестоки борби, ќе биди доста жустро..
    инаку баш ме интересира кој ке го спаси Султанот од нападот, вероватно ке биде Рустем ага.. (претпоставувам)
    Како и да е.... ова е уште еден доказ за тоа дека Хурем навистина владеела со империјата, после Ибрахим таа имала целосна контрола врз Султанот.
    Веќе започна да се состанува со пашите, да крои планови.... наскоро кога ке ги придобие и пашите,ке ја осигура иднината на Принцот Мехмед дека нема да има ривалство откако Мустафа ке умри.. мислам дека дури тогаш ке биде задоволна она она што го сака.. да владее со светот.

Кога читав наназад за тоа како покрај толку жени во харемот, само Хурем успеала да го задржи вниманието на султанот со години... мислам дека во прашање не била само убавината туку пред се интелегенцијата... тоа што Хурем го поседувала, не го имала никога во харемот.. а во тоа време воопшто не било лесно покрај толку убави девојки во харемот вниманието да запри само на една..
    Како што читав, жените во харемот живееле со години без да го видат лицето на султанот, и ако после 9 години не биле повикани на халвет.. биле ослободувани и омажени.
    Хурем му била повеќе од љубовница, негов пријател и сопатник... кој секогаш го сослушувал Султанот и му помагал во се.. она што Махидевран никогаш не била, таа секогаш го гледала како господар а не како пријател... и поради тоа тој после Хурем ја заборавил.
    Инаку секој Султан можел да има 6 жени (хасеки) главни султанки...
    Сулејман имал 5 - Хурем, Махидевран, Ѓулфем, и Фулане.

5. antonina

antonina Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    809
    ^
    А таа Фулане ќе ја прикажат во серијата?

6. UnderTheSun

UnderTheSun Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    15
    Еве што има на википедија
    In Istanbul on 26 November, 1539, at the age of seventeen, Mihr-î-Mâh was married off to Damat (literal translation, son-in-law) Rüstem Pasha (1505 -10 July, 1561), the Grand Vizier under Suleiman. Though the union was unhappy, Mihrimah flourished as a patroness of the arts and continued her travels with her father until her husband's death.Иначе малава ги надживеала сите мајка и татко и браќата сите и маж и опасна била нема шо :D

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  7. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.656
    Допаѓања:
    22.410
    И шо, ќе си оди Фирузе. Доволен пораз за Хурем (која се удираше во гради дека сем неа, султанот не може друга да погледне) е дека беше таму со години и беше миленичка на султанот. Па и убаво и' дојде малку reality check после сите свињарии шо и' ги изнакажа на Хатиџе кои може само свиња како неа да ги каже. За гордоста, за ова, за она. И' се ситеше на солзите на Хатиџе која делумно и' го спаси животот кога сакаа да ја изгорат. Будала па и Хатиџе. Седи си мирна, нека напраат сапун од неа aко сакаат. Ете сеа, малце и други да се ситат на нејзините солзи. А ако на Хурем и' треба смртта на Ибрахим за да биде поблиска со султанот, тоа кажува доволно. Доволно за тоа колку е Ибрахим поинтелигентен од неа. Нему не му треба мртва Хурем за да биде близок со султанот. Барем тоа што му го направи султанот, заради неговите постапки го направи. Се прави нешто дрска, главна, а уствари очајно пати од ниска самодоверба и мисли дека нејзиното грофтање и хистеризирање ќе го излечат тоа. :lol:

На LilBaby му/ѝ се допаѓа ова.
  8. sekerce1

sekerce1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    7
    ме интересира дали ке умри хурем ако некој знај нека пиши :)

9. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.656
    Допаѓања:
    22.410
    Би требало пошо нели серијава е за владеењето на Сулејман, а тој ја надживеал Хурем цели 8 години.

10. sekerce1

sekerce1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    7
  11. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.656
    Допаѓања:
    22.410
    Зборам мое лично видување, не го земај здраво за готово...како и да е, ќе има уште многу дотогаш.

12. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    Фулане Хатун била нај првата жена на Султанот, пред Ѓулфем.. нејзиното правилно име не е запишано во истроијата, некаде пиши дека се викала Фатима, некаде Ѓулнихал.. таа го родила првиот принц Махмуд.. кој подоцна умрел, најверојатно бил убиен од страна на Махидевран.
    Инаку нема да се појави во серијата, всушност.. постојат многу жени на Султанот кои не се прикажани, исто така и живи принцеви.. да не биде пренаструпано со ликови.

На antonina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Сигурно во серијата Хурем ќе ги надживее сите, вклучувајќи го и Сулејман
    Баш би било убаво Принцот Мехмет да седне на тронот а Хурем да биде Валиде Султан :)

На dulcela му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Да не умреше Мехмед во историјата со гаранција од 100% тој би бил Султан после татко му
    и немаше брат му Селим да биде по никако!
    Али никој не е бесмртен и во серија кога тогаш и Хурем и Сулејман ќе умрат тогаш ќе заврши
    и цела серија затоа што приказнава е за нив двајца а не само за Сулејман и неговите походи

15. nati44

nati44 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    545
    Не она никогаш не умира она е таква! :D :D

Знам на што мислеше но не си се изразила добро јас вака го сватив на почеток!! :D :lol: :*

16. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    И јас да кажам нешто во врска со
    смртта на Ибрахим.
    Да не се лажеме сега, Ибрахим паша многу пати сакал да ја убие Хурем, на еден или на друг начин. Можеби тој самиот не поттикнал такво нешто но, се приклучувал во дејствувањата на Валиде султан (во серијава) А и самата Хурем сака да го убие него. Некаде прочитав дека Хурем сакала да го убие Ибрахим за да стане поблиска со султанот. Апсолутно не се сложувам. :) Ибрахим не може да ја замени Хурем, а и Хурем не може да го замени Ибрахим. Двајцата си имаат посебно и незаменливо место, за султанот. Единствената цел која Хурем сака да ја постигне со убивањето на Ибрахим е нејзиниот принц да седне на престолот. :) Ибрахим паша секогаш се залагал за Мустафа.. тоа е сосем очигледно и познато за сите. :!: Ибархим е пашата `на Махидевран`и инсистира индиректно Мустафа да седне на тронот. Тоа не и одговара на Хурем.. и затоа крв ќе падне. Доколку Хурем го имала најстариот принц, сигурна сум дека и Махидевран би постапила исто. :)

17. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.656
    Допаѓања:
    22.410
    Самите си пишаа погоре дека демек откако ќе
    умре Ибрахим
    дури тогаш уште поблиски Хурем и Сулејман ќе станат, ќе има поголема моќ оваа над него. Жално. На живо не може да го победи па мора да прави планови да го убие. Затоа сум против ваквото прикажување на историјата. И со право се лути чичко Ердоган.

18. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    Девојки извинете ми ама сте станале скренале бре :tmi:
    Ова е само серија а во реалноста т.е историјата ибрахим му бил пријател на сулејман-но потоа кога ја почуствувал власта го сменил мислењето ама хурем се што сторила сторила за одмазда.И двајцата имале иста цел бре, а вие се карате кој бил подобар. :!:
    Претходно се каравте која е поубава од султанките-па ова се само глумици, во историјата и двете биле убави како онака би спиел тој со нив. :!:
    Зато уживајте си во серијава и во тоа што е прикажано во неа-ова е серија инспирирана од историјата а не документарец ;) :hai: :hai:

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Јас не можам да согледам начин како Хурем и Ибрахим би се натпреварувале ?
    Двајцата дејствуваат на различни полиња, имаат различен тип на моќност. Ако нивната победа од натпреварувањето претставува поголемо влијание врз султанот.. тогаш и двајцата имаат успеано во тоа.
    Според мене никој не може да издвојува победа, затоа што не може да има натпревар помеѓу двајца незаменливи. Најзбунувачки е самото тоа што султанот наредува
    да се убие Ибрахим.
    Туку нема планови на Хурем. :)
    Зборувам за во серијата. А за во историјата, не можеме да зборуваме. Ако е за тоа и јас можам да си замислам дека Махидевран или некоја друга жена ја убила Хурем.

Феминиум - не знам дали ова се однесува и на мене но, ако мислиш така грешиш. Ние само си го искажуваме ставот. Тоа што е различен не значи дека има препукувања, како што некои знаат да направат.

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  20. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    Не не не читав имиња онака општо ја гледав темава постојано има мислење и контра мислење никои не се сложува овдека со некое мислење, има премногу дискусија за ликовите од серијата, за историјата..
    ако погледнеш 2-3 страни поназад ке видиш и мислења од типот: лош ти е изворот на податоци, Самите си пишаа погоре дека демек, и многу такви реченици кои наликуваат на расправии :!:
    Јас ја сакав многу серијава ама сега оладив некако :| и така ве читам повремено и не навлегувам во детали

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.