Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Јас го напишав тоа дека после смртта на Ибрахим овие двајца ќе се поблиски од кога и да било
    а знаете зошто? Затоа што Сулејман веќе долго време го трпеше Ибрахим
    За време на походот овој пашата направи да се убие Искендер Челеби а Сулејман иако знаеше дека е невин допушти да го обесат па после ќе му излезе на сон т.е неговата совест ќе го прогонува и ќе слушнете после само како го колне Ибрахим ради смртта на Челеби. Таа ноќ беше света ноќ за муслиманите Рамазан и следната година или после две години Сулејман ќе нареди да се убие Ибрахим на истата ноќ - света ноќ Рамазан.
    На Ебусуд Ефенди ќе му каже дека чуствува жал за Ибрахим ама не се кае и дека голем товар
    симна од плеќите. Хурем беше многу изненадена кога слушна за смртта на Ибрахим.
    Сулејман свесен дека единствената која е секогаш тука за него, единствената која ќе го даде животот за него кога и да посака и единствената која никогаш нема да го предаде е Хурем.
    Сулејман е самиот тој кој ја направи нивната блискост уште поголема а не Хурем

2. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Конечно Фирозе дома. :) Сега се спремам да ја изгледам 76 епизода, каде што ќе и кажеме чао на Фирозе. Не ми е јасно зошто кога излезе од кочијата тие агите сите и се поклонија. :^) Знам дека рече нешто Хурем но, не разбрав. А робинките како покиснати гледаа како си оди уште една девојка која решила да стане султанка и да го превзеде местото на црвенокосата.
    Не разбрав баш добро.. дали тоа во 85 епизода Хатиџе ќе признае дека таа стои зад обидот за убиство на Хурем ?

На feminium и Ana.N им се допаѓа ова.
  3. UnderTheSun

UnderTheSun Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    15
    Некој што редовно ја следи серијава ако може да ми каже дали сите деца се прикажани на Султанот јас како што можам да приметам ги форсираат Мустафа,Мехмед и Михримах другиве слабо
    еве ги сите деца на Султанот според записите
    Шехзаде Махмуд (1511–1521)
    Шехзаде Мустафа (1515–1553)
    Шехзаде Мехмед (1523–1543)
    Шехзаде Абдулах (1522-1524)
    Михрима султан (1524–1578)
    Шехзаде Селим (1525–1574)
    Шехзаде Бајазит (1527–1561)
    Шехзаде Чихангир (1535–1553)

И уште нешто некој ако има информации да напише дали навистина постоела Фирузе или е измислен лик во серијата? :^)

4. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    Принцот Махмуд го родила првата миленичка на Султанот, Фулане хатун.. умрел мал.. Принцот Абдулах го родила Махидевран, ете пиши колку години живееле.. во серијата овие не се прикажани, вероватно поради тоа што кратко живееле.
    Инаку Фирузе не постоела, а династијата од каде што доаѓа, Сефевидската династја постоела и била најмоќната персиска династија која долго војувала со Османлиското царство.

5. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Тој Тахмасп што денес се појави во серијата е во роднински врски со Фирузе (не знам точно дали тој и е маж, татко или брат на Фирузе)

6. Majuv4ence13

Majuv4ence13 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513

Eве сликички од најубавата,најјаката,најопасна СУЛТАНКА :inlove: :inlove: :inlove: :inlove:
    Леле оваа Фирузе ич не ми е убава права ѓупка..Стварно незнам што и бендисал Султанот???Незнае ни да збора се лигуши одвратна ми е :puke:

На untouchableGirl, Hurrem-Aleksandra и Ana.N им се допаѓа ова.
  7. UnderTheSun

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    15
    Некој што редовно ја следи серијава ако може да ми каже дали сите деца се прикажани на Султанот јас како што можам да приметам ги форсираат Мустафа,Мехмед и Михримах другиве слабо
    еве ги сите деца на Султанот според записите
    Шехзаде Махмуд (1511–1521)
    Шехзаде Мустафа (1515–1553)
    Шехзаде Мехмед (1523–1543)
    Шехзаде Абдулах (1522-1524)
    Михрима султан (1524–1578)
    Шехзаде Селим (1525–1574)
    Шехзаде Бајазит (1527–1561)
    Шехзаде Чихангир (1535–1553)

И уште нешто некој ако има информации да напише дали навистина постоела Фирузе или е измислен лик во серијата? :^)

Принцот Махмуд го родила првата миленичка на Султанот, Фулане хатун.. умрел мал.. Принцот Абдулах го родила Махидевран, ете пиши колку години живееле.. во серијата овие не се прикажани, вероватно поради тоа што кратко живееле.
    Инаку Фирузе не постоела, а династијата од каде што доаѓа, Сефевидската династја постоела и била најмоќната персиска династија која долго војувала со Османлиското царство.

Значи во серијата не е спомнато дека Абдулах воопшто и постоел.Иначе Абдулах го родила Хурелм не Махидевран ама починал пред да наполни 5 години :) А за Махмуд во право си го родила Фулане хатун :) А прикажана е болеста на Чихангир?Јас како што гледав детево што го глуми е здраво и право :^) И како што приметив Селим неговиот наследник исто и Бајазит не се прикажан или се лажам?

8. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    И јас се согласувам со тебе feminium :!:
    Дискусиите не се непристојни и нема баш кавги, ама мислам дека некои ептен се внесени во серијата и малце претеруваат. Јас онака неутрално ја гледам, на моменти посимпатична ми е Хурем, ама нешто посебно да навивам, не :lol:

На feminium и babyblond им се допаѓа ова.
  9. UnderTheSun

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    15
    http://www.youtube.com/watch?v=gaVtC5A5frA
    Малце офтопик ама песнава додека ја слушав ми текна на Хуремица и нејзините патешествија во Харемот
    They start coming and I start rising
    Must be surprising, I'm just surmising
    I win, thrive, soar, higher, higher, higher
    More firе :D

10. Majuv4ence13

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513
    Гледам многу се мразеле со Шехерзад затоа заедно седат :lol:

11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.531
    Допаѓања:
    115.159
    За Фирузе
    Таа е измислен лик во серијата. Претставува шпион од персиската династија кој е дојден да го убие Суелјман. Но девојката не е правата Фирузе, туку Фирузе е член на Перзиската династија, а оваа е пуштена да се претсваи како неа. Не е убаво разработен ликот и останаа недојасности.

На Hurrem-Aleksandra и Sara123 им се допаѓа ова.
  12. kate-pp

kate-pp Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    135
    Уште колку епизоди остануваат за Хурем да откриен дека Фирузе е шпион? Нека ја тргнат веќе, многу ми е глупаво што ја гледам Хурем повредена, и што сите и се потсмеваат, а уште повеќе бидејќи Надија е невина а овии си ја искористуваат.
    И дали Мустафа ќе се ожени со девојката од Маниса, Елена мислам дека беше?
    Серијава е доста непредвидлива, сезонава е најинтересна и најнеизвесна досега!

13. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Колку што јас знам Мустафа нема да се венча со Елена. Ќе ја испрати дома. Ибрахим паша ќе разговара со него. Ќе му каже дека не вреди да ја уништува наклоноста од страна на неговиот татко за една сосем обична девојка од која нема да има никакви бенефиции. Жално што некои луѓе не разбираат дека можеби љубовта е најголемото нешто што Мустафа ќе го добиеше. :) Јас сум до 77 епизода, и колку што знам Елена ќе си оди. Но, не сум сигурна. Како што и самата спомна серијава е доста непредвидлива. :) А Фирозе си оди во 76 епизода, правилно по 100 минути што трае.

14. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    A според македонскиве епизоди кога ке биде 77-турска??, Која е сега??

15. nati44

nati44 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    545
    Мене тоа воопшто не ми е збунувачки!! Бидејќи
    Тој се правеше дека е султан .. Веќе премногу му простија па и ова да го простат

Инаку ќе искоментирам нешто друго.. Хатиџе сега сака да ја убие Нигар.. Но се праша ли таа дали Нигар воопшто сакала да биде со пашата! (Да, знаеме дека сакаше) но ако таа НЕ БИ сакала, ќе можеше ли да го каже тоа и да го спречи.. Ако се противеше би се случеле многу полоши работи!! И јас мислам дека Хатиџе од нејзина гледна точка треба да се лути само на Ибрахим!! :fubar:

Немам гледано понапред од она што оди на канал5! :!:

16. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Вчера беше 67-1 дел и ако продолжат вака со емитување 77 епизода ќе се емитува негде околу крајот на Март или почетокот на Април

17. Majuv4ence13

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513

На TheaEsposito му/ѝ се допаѓа ова.
  18. andjela.p

andjela.p Активен член

Се зачлени на:
    24 декември 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    30
    Ќе сака, и ќе ја донесе во Харемот, ама Сулејман и Махидевран ќе се бунат зашто ќе сака да се жени со неа, и не знам кој ќе успее да го убеди да ја испратат од палатата Хелена. Не памтам кај го читав ова, ама негде прочитав

19. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Мојот коментар се надоврзуваше на постот на други форумџики. :)
    Пишав збунувачки затоа што некои ја обвинуваа Хурем за неговата смрт.

85.

20. hrcace

hrcace Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    160
    Ибрахим ќе му рече