Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Мене повеќе ми се допаѓаат оние кои ги носат во филмот а за накитот слушнав дека бил вистински скапоцен накит :)

2. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Конечно среќна, 87 епизода со превод тука - http://www.femina.mk/out/?id=522c8958f4 ... ogspot.com
    Уште од вчера си се спремам за гледање. Сигурно е многу интересна. :wasntme:
    Па.. јас одам да ја изгледам. Се надевам на уште една победа.

3. analia13

analia13 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2010
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    31
    Сакам да прашам која епизода сега треба да се емитува на тв.Бидејќи сакам да ја гледам порано.

фала однапред :P :P

4. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Во следната епизода Хурем конечно ке дознае :)
    Знае некој што ке се случи и зошто ке се онесвести :?:

5. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Само што ја изгледав 87 епизода.
    Имам за коментирање..
    Прекрасен момент кога султанот и го испраќа љубовното писмо на неговата единствена законста жена Хурем Хасеки Султан. :) Друго, Шах-и-Хубан султанката испадна очајна. Очигледно е дека само на едно нешто се вади. Веќе навика и стана да ја потсетува Хурем дека таа дошла како робинка, владеела со харемот како робинка и ќе умре како робинка.
    Само не ми е јасно.. зошто сите само Хурем ја потсетуваат за нејзиното минато.. а за Ибрахим демек никој не се сеќава..Навистина не знам со кое право Шахубан го прави сето тоа.
    И досадно ми е веќе да повторувам дека сценаристот претерува. Почнувам да го сфаќам Ердоган. Оваа Шахубан не може да разбере дека Александра умре. Не постои. Се роди Хурем. Слободна жена, која султанот ја ослободи за разлика од Махидевран која е робинка, мајка на најстариот принц. :emo: Хурем стана Хасеки Султанка, венчана жена на Султанот на светот. :!:
    Во серијава, моќта на сестрите на султанот се преувеличува. Тие биле сосем рамноправни со законската жена на султанот. Читав на интернет дека тие немале некоја голема моќ затоа што биле женски припадници на династијата и нивната моќ не можела да се зголеми. Тие не придонесувале ништо за династијата за разлика од Хурем која можела да го понуди идниот султан. А додека пак Хурем била мајка на престолонастедници, жена на султанот и исто така припадник на династијата. :) Но, колку и јас да го потенцирам ова сценаристот не разбира. Очигледно. Како и да е..
    А пак Нигар испадна преголема кучка. Без срам работи зад грбот на Хурем. На Хатиџе султан од ден на ден и се развива паранојата. Жално за неа. Ако до сега не успеала да ја победи Хурем, не знам на што се надева сега.. Си ја загрозува сопствената иднина. А што е најважно од се, сомнежот на султанот расте и расте.. Тој потсвесно се плаши(сомнева) во Мустафа. Колку и сурово да звучи крајот на Мустафа се ближи!
    Мистеријата е решена. Девојката кај Махидевран не била Жулија Гонзага, туку некоја богата која се занимавала со трговија. Кадиите и правеле проблем па се жалеше кај Махидевран. Мустафа се понуди за помош.

На Ana.N му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Што ли ќе биди со Хурем?
    http://www.startv.com.tr/dizi/muhtesemyuzyil

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ella89

Ella89 Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    6
    http://www.sulejmanvelicanstveni.net/su ... om-zivotu/
    Ах што сакав друго да спомнам. Некаде прочитав дека Хурем воопшто не била донесена од татарите во палатата туку лично Кримскиот Кан ја претставил на Сулејман поради нејзината убавина. А друга приказна пак е дека Хурем или Александра била купена на пазарот за робинки и донесена во харемот уште пред Сулејман да се пресели таму. А третата е секако онаа и која сите мислат дека е најточна, тоа што го видовме во серијата.
    Хурем била лично избрана од Ибрахим и танцувала за Султанот тогаш тој се заљубил во неа и ова е точно. Точно е дека побарала Сулејман да ја ослободи од ропство и потоа кога ја викнал да оди кај него го одбила. После ова ја протерал но пак ја вратил и ова е точно. Точно е дека Махидевран ја истепала а Хурем не се бранела за да испадне целосна жртва но не е точно дека после тоа Махидевран продолжила да живее таму. Султанот веднаш ја протерал во Маниса заедно со Мустафа. Исто една битна работа во серијата испуштиле. Харемот се запалил целосно и сите соби биле уништени па така Хурем заедно со децата се преселила во главната одаја на Султанот. И откако го средиле харемот Хурем никогаш повеќе не се вратила таму останала во одаите на Султанот. И ова била една од многуте игри на Хурем. Јас не знам како ова го испуштиле во серијата.

8. Moschino

Moschino Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    17
    Може линк од епизодата каде Хурем се онесвестува(со превод)?

9. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Почнав да ги читам твоите мислења во темава, и навистина ми се допаѓаат.
    Ме интересира од каде поточно ги црпиш овие информации за животот на Хурем и нејзините игри.
    Ако е точно дека таа живеела во одајата на султанот, тогаш тоа е навистина добро осмислена игра.
    Од ден на ден, како повеќе нешта дознавам за неа - толку повеќе и се восхитувам. Навистина знаела како да го добие она што го сака, и да извади од султанот се што може. :wasntme:

10. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    Ве молам, која можи нека ми одговори :)
    Дали Хурем ќе умри сега откако ја разболеа, или ќе биди болна, ама принцот Мустафа прво ќе умри па таа?

11. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Историски гледано, Хурем уште многу ќе живее. Ако настаните во серијава се одвиваат според историјата, тогаш Хурем нема да умре. Треба многу работи да се случат пред таа да умре. :)

12. SweetCandyyy

SweetCandyyy Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    9
    А нели треба пред Хурем да умре да умрат Хатиџе, па Мехмет, па Мустафа, па Џихангир... мислам дека така пишува во историјата па нели би требало да биде така во серијата... :) :^)

13. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Излезе најавата за 88 епизода со превод.
    http://www.femina.mk/out/?id=522c8958f4 ... ogspot.com
    На Хурем и се појавуваат пликови/рани од заразеното марамче кое Хатиџе и го подметна. Болеста полека но сигурно дејствувала.. Хурем се онесвестува..

Двајцата омилени.

14. Ella89

Ella89 Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    6
    Sara123 постојано читам и тоа од различни страни и различни текстови. Во иднина ќе пробам она што ќе ми остави впечаток кога ќе го споделам да го споделам и изворот. Другите информации ги имам наоѓано сите на различни места. Сакам да читам сега две книги напишани за султанот сулејман.

15. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    Да ја свежниме темата со по некоја слика од зад камерите :)

На ceca-1, HurremSultan и babyblond им се допаѓа ова.
  16. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.656
    Допаѓања:
    22.410
    Значи Ибрахим без брада е 100% друга личност. А Рустем ми е, во најмала рака, ГРД.

На HurremSultan му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Ибрахим воопшто не можев да го препознаам. :!:
    Нур ми е преубаво облечена во една од сликите. Има многу убав стил. :)

18. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Мерием нема да згреши ако се реши да игра во серии нешто од типот на “Две Фамилии“ затоа што
    девојката е едноставно многу смешна кога прави такви фаци хахах :D :D :D
    Во Величествениот сега ја гледаме нејзината хардкор верзија повеќето е сериозна и ретко ги прави оние
    нејзини интересни ама слатки гримаси ама гледав и интервјуа со неа и кога се смее има една смеа заразна што прави и ти да се насмееш :D Многу ја сакам оваа девојка се надевам дека ќе ја видам и понатаму во некои други серии (по можност хумористични)

Видете ја овдека абе ја умре водителката од смеење
    https://www.youtube.com/watch?v=52JLwEy76yo
    Мерием Узерли :* :* :*

Пс: За вие што сте напред со гледање со серијата и кои што го знаете Мерџем ага
    абе овој Мерџем ага и Аслан од Аси да не е истиот човек? :^)

19. untouchableGirl

untouchableGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    Конечно на Фирузе и започна пеколот. ]:)
    Мерием ми е преубава.

На Ana.N му/ѝ се допаѓа ова.
  20. HurremSultan

HurremSultan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    119
    Ибрахим мислам дека не е воопшто фотогеничен затоа вака чуден изгледа. А Мехмет многу бил згоден, во серијата како дете е а на сликиве многу поразличен.
    Иначе тој вампирот Мерџан ага е Аслан од серијата Аси. Јас таа серија не ја гледам ама дома ја гледаат и сум го забележала.

На Hurrem-Aleksandra му/ѝ се допаѓа ова.