Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. Golden

Golden Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.407
    https://www.facebook.com/photo.php?v=43 ... =3&theater Случајно најдов најава за 94 епизода.Хурем испраќа разбојници да и го земат документот на Шах Султан.Не знам што документ е но,колку што можев да разберам лошо и се пишува на Хурем доколку тоа дојде во рацете на Сулејман.Се надевам Хурем ќе успее да го земе тој документ.

Би сакала да искоментирам за Нигар.Служеше на Хурем сега на Шахубан.Хурем и го спаси животот од мутавата таа сега на двете неотесани им служи.Веќе не и ја разбирам улогата.Одвратно суштество.
    :punch:

2. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Навистина Нигар испадна многу одвратна. :tmi:
    За неа навистина немам коментар.
    Шах Султанија наскоро ќе доживее толку голем пораз, што самата ќе признае дека жената на султанот е личноста во чии раце е целата моќ.
    Секој нареден чекор на Шахубан ќе биде доближвање до гробот што самата си го копа.
    Всушност сите се подмолни и себични и си гледаат само за себе.

3. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Феминки...на Канал 5 рекламираа дека денес почнува Величествениот во 21:25 часот,а и на нивната веб страна горе има како Величествениот султан нова сезона 21:25 часот... :3

4. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    Abe sto napravija ovie od Kanal 5 mnogu kasno pocnuva nekoj luge stanuvat rano Za Na rabota koj mozi Do 21: 30 da sedi :fubar:

5. Barbica

Barbica Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    489
    Koj легнува денес во 21.30? хахаха
    И така серијата не е за деца.

На Sanjichka007, sweet-star и Someonespecial им се допаѓа ова.
  6. untouchableGirl

untouchableGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    Оф јас капната сум денеска од 5 сум станата |(
    Белки ќе издржам до вечер. :yawn:

7. hrcace

hrcace Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    160
    Да си поспиеше сега ова време и вечер таман ќе беше :D

8. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    ako ti ne spijas nekoj luge spijat. toa vreme Eve Jas sekoj. den stanuvam vo 4 i pol zatoa velam Deka kasno e |-)

9. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Изгледа дека терминот е така наместен бидејќи Аси на сител тв трае до 21:30 часот и поради таа причина Величествениот е во 21:25 часот

На sweet-star му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tashaa

Tashaa Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    38
    A reprizite od kolku gi davaat ili nema da ima..? :?:

На dzanina и ceca-1 им се допаѓа ова.
  11. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Еве ја програмската шема на Канал 5 од денес до Петок. Според мене терминот на Величествениот во 21:00 часот е супер и плус епизодата ќе трае 1 час и 15 минути, ќе се емитува секој работен ден а репризите ќе бидат во 17:00 часот. Поидеално од ова не можи да биди :)

Прикачени фајлови:

• Kanal5.png
      Kanal5.png
      Големина на фајлот:
      18,9 KB
      Прегледи:
      426
    На Tashaa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. untouchableGirl

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    Ах бе ја пропуштив. :envy:
    А сигурно во 5 е репризата?

13. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    ова се мои мислења... :)
    Хасеки Хурем Султан позната како Александра Лисовска или Рокселана,сопруга на османлискиот султан Сулејман I и мајка на османлискиот султан Селим II...во серијата таа е една фасцинантна појава која покажува цврстина и силна верба во себе,дека може нештото што е најдобро од неа да го извлече...Таа влегла во харемот кој броел околу 300 девојки. Во историографијата таа е опишана со црвена коса, многу интелигентна и весела. За неа венецијанците кажувале дека била доста млада но не и убава.Во серијата според мене таа е исполнета со убавина и како што треба појавување на една султанка.Мислам дека и во историјата била многу убава,затоа што Сулејман пак во едно писмо и напишал:
    Моја драга божице, моја чудна убавино. господарка на моето срце, сопатница на моите желби, моја единствена, ти си ми помила од сите убавици на светот.
    Што е еден вид доказ дека многу ја сакал и одвнатре и однадвор...Во серијата таа е многу итра и силно вљубена во Сулејман и се прави за на престолот да дојде нејзин род,поточно се бори повеќе за Мехмед,не претпоставувајќи дека Селим е наследникот на нејзината љубов-Сулејман..
    Махидевран Султан(Ѓулбахар) Додека за Хурем зборувале дека била вештерка и слично,за првородениот син на Сулејман (Мустафа) и неговата мајка (Махидевран) се зборувало само добро...Така кажал венецијанскиот амбсадор.Ѓулбахар-пролетно цвеќе...првата љубов на Сулејман од која не се одвојуваше..секаде беа заедно,одеа на лов во вилата во Едрене...па му роди и првото дете-машко како иден наследник на величествениот султан во тој век...Махидевран изобилува со убавина и прекрасна појава достојна како за султанка,но сето се засени кога нејзиното место го превзеде робинката од Украина,Александра-подоцна наречена Хурем...Со појавата на Хурем,на Махидевран и се прикажува во нејзе како опасност,бидејќи Хурем му роди 4 сина и 1 ќерка на Сулејман и убиен е син му Мустафа...Махидевран во себе чувствувала омраза и беспомошност,при што кога Селим Втори доаѓа на престолот таа завршува како да кажам мизерно..но Селим ќе и помога,идржува и слично од почит кон братот Мустафа и таткото Величествениот султан Сулејман Први.Во серијата таа на некој начин е поразена од Хурем во поглед што срцето на Сулејман е освоено од Хурем,а Махидевран како да се изгуби во лавиринтот на срцето на Сулејман.Таа беше многу упорна да на Мустафа му се роди син,што Фатма тоа и го подари.Внук...мислам Сулејман дека ќе се вика,но таа радост незнам колку долго ќе и трае,зашто
    мислам дека бебето на Мустафа и Фатма ќе умре..гледав на нет негде
    Ѓулфем првата жена на Сулејман.Откако го губи детето таа се повлекува на некој начин во себе.Иако го изгубила детето,Сулејман ја остави да живее во неговиот харем.Во серијата многу е некако здружена со Хатиџе,како верна другарка нешто така,советник незнам како поточно да кажам..но сепак убава е во надворешниот лик,но мислам дека е непотребна појава во серијата...
    Хатиџе е за неа...ќе кажам само дека многу е наивна во врска со љубовта кон Ибрахим.Па тој ја изневери,но нејзината љубов кон него како динамит пукна и пак го сака така...но Кадер како да му влева страв.Сепак жалосна глетка ќе има во нејзините очи кога
    Ибрахим ќе умре
    Малку мислам дека се занесува во серијата,како да е помоќна од Хурем-правејќи разни заплети и игри против неа,но сепак Хурем победува секој пат кога Хатиџе и смислува некаква замка...
    Сулејман Величествениот султан...десеттиот султан на Османлиите.5 сина и 1 ќерка..Цврста и големо прошрена империја,моќен владетел и обожаван сопруг...Од чукањето на срцето во ритамот љубовта кон Хурем,ете тој ритам го натерал човекот да се ожени..Цврст карактер,но излезе наивен кога му поверува на Ибрахим да го погубат Искендер Челеби..Подоцна се покаја,но доцна...Во историјата е познато дека умре 8 години после Хурем и наредил да биде закопан до нејзниот гроб.Колку што знам
    умрел во поход,но неговата смрт ја криел Мехмед Паша Соколовиќ,му го балсамирале телото и потоа откако се стишила состојбата го однесле во Империјата.
    и Халит Ергенч мислам дека успешно ја доловува улогата на султан во серијава..
    а и за Шах султан да напишам неколку збора..Таа ја немаше кога беше погребот на Величествената,ја немаше кога беше церемонијата за Мустафа и бракот склучен помеѓу Сулејман и Хурем,церемонијата за Мехмед исто така...А сега ете се сетила да дојде кај брат и’,а претходно како само Бејхан султан да му е сестра на Сулејман...Убава е така по лик и личи на султанка-сестра на големиот султан со титула Величествен,но прави многу заплети и замки за Хурем...Ах Шахубан,не знаеш дека што и да направиш Хурем вака-така исплива од твоите замки и заплети и победува во битките твои и на Хатиџе што ги правите против неа...А и Дениз Чакир(позната нас како ферхунде-ифет) одлично глуми сестра на султан
    :)

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. hrcace

hrcace Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    160
    Dve prasanja
    Vo koja epizoda se pojavuva Sahuban?
    I ova da ja zamolam Sara ako moze da mi dadi link od stranata so epizodite na srpski zosto taa go postirase a ne mozam da baram nanazad sega. :)
    Fala

15. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.121
    А оваа Хатиџе што се замислува? :?:
    Не сакала детето на Ибрахим да остане во сарајот. И пречело. |( Како ќе и биде нејзините деца да ги избркаат во некое друго семејство и да остане само детето на Ибрахим. Многу се занесува.

А ова какво е пуфле некое :inlove: :inlove: рачето му е колку на Ибрахум увото. Срцулче! :lol: :inlove:

На MaggieTatum му/ѝ се допаѓа ова.
  16. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    rSuper barem Ke mozam da ja gledam reprizata :clap: ;)

17. untouchableGirl

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    Имаше денеска? Ако имаше дајте линк не ја гледав. :lol:

18. untouchableGirl

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    Зумбулов :o
    П.С: Не можам да редактирам.

На MaggieTatum му/ѝ се допаѓа ова.
  19. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    :D vidi go ti zumbul aGa pa zgoden bil inaku vo serijata. Ne.Mi se dopaga mozebi deka glumi malce kako zence :rofl: Ali Na slikata vopsto Ne e los :rofl: :lol:

20. untouchableGirl

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    Во серијата е најсмешен. Прав фраер е иначе. :lol: