Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. 1LTennis

1LTennis Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Дали некој може да ми каже дали султанот ја нареди смртта на Ибрахим или...? затоа што не ги гледав последниве епизоди :)

2. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    И мене... :|

На Sanjichka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Искрено, смртта на Ибрахим многу ме потресе.
    Ова некој да не го сфати сериозно и погрешно :D , беше кажано во смисла дека ми беше многу криво
    Неговото присуство во серијава проклето многу ми фали.
    Уште пред еден месец кога на интернет за прв пат ја изгледав епизодата во која пашата умира, се почувствував многу глупаво од проста причина што ни самата не можам да разберам зошто толку многу ми е криво што Ибрахим веќе го нема. А пред да се случи тоа, ја чекав неговата смрт. [​IMG]

На Sanjichka007 и Ana.N им се допаѓа ова.
  4. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.654
    Допаѓања:
    22.365
    Искрено на местото на Хурем, не само што би ме потресла веста за смртта на Ибрахим, туку баеги би ме исплашила, особено ако не сум го планирала/очекувала тоа.

Затоа што реално, врската на Сулејман со Ибрахим и таа со Хурем имаат многу сличности.

- И кон едниот и кон другиот е доста силно емотивно приврзан.

- Бил слеп и глув за клеветите кои му се упатувале, како за пашата така и за Хурем.

- И едниот и другиот повеќе пати биле во состојба да умрат за него.

- И едниот и другиот ги кренал од калта до ѕвездите.

- И едниот и другиот сакаат да владеат а со тоа ја разнишуваат самодовербата на султанот и го повредуваат неговото его. Никогаш не му давале до знаење дека му се целосно потчинети. И двајцата сакале да бидат на исто ниво со него. Не гледам некоја разлика меѓу изјавите на Ибрахим дека сите ќе му се поклонуваат и онаа на Хурем дека Сулејман ќе стане нејзин роб.

Како да постои некоја шема....

Искрено, на нејзино место, прво би помислила кој ли подол начин ќе употреби мене да ме тргне од патот еден ден... неколку пати имам наведено дека не би ме зачудило доколку еден ден се открие дека зад релативно раната смрт на Хурем за која има толку оскудни информации, се крие баш тој.

А за Ибрахим...едноставно, не успеа подло и свирепо да го убие сопственото минато како тоа што го направи Хурем. Не заборави кој е. Затоа се врати во минатото, кај неговата мајка која ја довикуваше со свирење на виолина...

Во душата остана Тео, остана Христијанин...тоа и го докрајчи.
    Претпоследниот негов монолог на почеток на 82 еп. (на кој поштено си се исплакав) кажа многу.
    Го уби и неговата искрена приврзаност кон султанот... заради која „не и` ја скина главата на змијата додека се`уште беше мала“.

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. A.Fenty

A.Fenty Нов член

Се зачлени на:
    24 ноември 2012
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    124
    ke moze da stavite slika ? :)

6. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Се согласувам со болдираното.
    Што се однесува за црвеното - стварно мислиш дека Сулејман би ја убил Хурем? :x
    Мене тоа ми е невозможно да го помислам после се што направил за неа (во историјата)
    Вистина е дека неговиот однос со Хурем и Ибрахим е сличен ама за нијанса поише Хурем ја сакал од Пашата. Со Ибрахим биле многу блиски не како пријатели туку како браќа и затоа имал еден таков посебен однос со него, ама па Хурем му била многу поблиска, па жената многу Принцови му роди и една Султанка која Сулејман ептен ја сакал. Хурем му даде семејство, била негов сопатник, пријател, љубовница - според мене многу побитна од Ибрахим така да не верувам и сигурна сум дека Хурем не
    умрела под негова наредба. Иначе си мислам дека Хурем и Принцот Мехмед биле убиени од некој непријател и не умреле од болест како што се зборува.

7. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.654
    Допаѓања:
    22.365
    Се` е можно. Ни` останува да си претпоставуваме и да си фантазираме. :lol: А за Хурем и Мехмед сум речиси сигурна во тоа што го велиш и ти, па како да не било можно да наместат дека умреле од болест. Доволно било едно марамче од заразен да им подметнат. A дека умреле случајно од болест или од природна смрт, не верувам.

На нејзино место, по ваквата смрт на Ибрахим, прво би се запрашала што ќе биде со мојот живот.

8. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Е, значи чудо едно - кога и да видам мислење на Теси во темава добивам желба да допишам или да се дообјаснам за некоја тема.
    Ќе бидам кратка.

Ок.
    Факт е дека со двајцата бил емотивно врзан и чувствувал длабока поврзаност.
    Се сложувам со тоа.
    Но, не го делам мислењето дека Хурем треба да се плаши од таа постапка на султанот.
    Не ми држи вода таа теза, искрено.
    Од проста причина што султанот во никој случај не може да се чувствува загрозен од Хурем.
    Ни малку не мислам дека тој бил причината за смртта на Хурем, но да еве признавам и јас многу
    често сум го помислила истото. Не може туку така сите докази да ги снема. Сигурно има нешто подлабоко, но кога поубаво ќе размислам султанот не би можел да го поднесе тоа. :)
    Султанот бил на еден начин зависен од Хурем и таа му го пополнувала секојдневието.
    Колку и нејзината моќ да се зголемувала, неговиот статус не можел да биде загрозен.
    Затоа што таа не се мешала директно во политички прашања и нејзината моќ не се наоѓала на исто поле со моќта на султанот. Додека кај Ибрахим било поинаку.
    Тој бил човекот после султанот. Единствената граница која ги делела била едно место разлика во хиерархијата. :) Ибрахим и си сакал да има моќ како султанот и сигурна сум дека некогаш го трефнувало некоја таква идеа, како и сите нормално е тоа. Но, Хурем колку и да напредува таа не може да биде на местото на султанот или да го повреди неговото его. Највисоко што таа може да се искачи е многу пониско од самата позиција на Сулејман.

Баш напротив...
    Ибрахим го докрајчи тоа што не беше доволно Христијанин.
    Тој заборави на се и се одлучи да служи на османлиите.
    Тој правеше се за државата и ја чувствуваше како своја.
    Ибрахим се откажа од своите корења, предци и земја за моќта која султанот му да даде.
    Несомнено. Тој учествуваше во многу војни и битки во корист на османлиите.
    Тој се бореше за султанот, за османлиите и беше праведен и верен војник на државата.
    Додека Хурем правеше се во своја корист, исклучиво за свои лични интереси.

Хурем, исто како Ибрахим - била принудена да заборави на она што било.
    За да преживее во харемот таа се искачи на највисокото место.
    Никој никогаш нема да дознае дали љубовта на Хурем кон султанот била вистинска, или пак можеби тоа го правела за да му се одмазди. Не знам и не ме интересира како е прикажано во серијава, тоа нема никаква врска. Да не се одалечувам од темата, Хурем и Ибрахим имаат слична магија. :emo:
    Една драматична, силна и загадочна femme fatale и најблискиот пријател на самиот султан кој добивал повеќе привилегии отколку што било замисливо, исто како и самата Рокселана.

:)
    Ама сум краткаа... |(

9. MaggieTatum

MaggieTatum Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    509
    може некој да ми даде линк од епизодата што беше вчера?? толку време ја чекам смртта на Ибрахим и не ја гледав баш таа епизода :doh: , a до сабота не ми се чека :/

10. bikk

bikk Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2012
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    8
    Многуууууууууу го сакав Ибрахим ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( А таа Хурем фала богу ке цркне многу рано нема да доживее да биде Велицествена

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  11. dulcela

dulcela Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    134
    Во која епизода ќе умре Хурем ?

12. dulcela

dulcela Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    134
    Не знам што е работата, ама на странава www.natabanu.com не ги дава претходните епизоди, ги покажува како избришани, само последната од денес ја има.. Ако знае некој друга страна кај што може да се гледа со превод нека пише :)

13. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.487
    slusnav deka ke se razboli hurem ? vo koga epizoda i dali e tocno toa? ://

14. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    аааа да...во 90 и некоја..не се сеќавам баш кога...мислам дека Хатиџе ќе ја повика
    па некој од позади некоја од девојките ќе му стави марамче на устата...ама после Хурем ќе заздрави..така мислам дека беше...да не те лажам.. :?:

15. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    На повеќето веб страни каде што се прикачени епизодите од серијата со превод, имав прочитано дека им ги бришат епизодите поради кршење на авторските права бидејќи е забрането копирање и умножување.

16. Mahidevranfan

Mahidevranfan Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    2.063
    И јас се сложувам со тоа дека Ибрахим учествувал во многу битки и војни кои им биле од корист на османлиите, додека Хурем исклучиво прави со во своја корист.. :!:

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. untouchableGirl

untouchableGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    Ич не го сакав Ибрахим и едвај чекав да умре, ама погубувањево стварно не ми беше баш мило :|

18. jagoda1979

jagoda1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    Не го сакав Ибрахим откако почна да работи против Хурем, но сепак ми беше жал за него. Криво ми е што се постави така уште на почеток. Да имаше една трошка од христијанството останато во него требаше да знае дека треба да е близок со Хурем, бидејќи и двајцата делеа иста судбина, христијани - потурчени. Само така ќе беа посилни и двајцата. И што ми е нај кеиф, најбитните луѓе во животот на Сулејман (Хурем и Ибрахим), оние што се клучни во многу одлуки за имепријата не беа муслимани (Александра и Тео).

19. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.654
    Допаѓања:
    22.365
    После оваа постапка ... ај што подло умре, туку подло и го погребаа ми се повраќа од Сулејман (во серијава). Толку нестабилно, толку подло створење, уф! :puke: Мора на сите да им се покажува која е неговата висина над другите. |( Ибрахим беше далеку поспособен и поинтелигентен од него и тоа го стави него во сенка. И суетата се разбуди...

На Rubiii му/ѝ се допаѓа ова.
  20. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Хурем не е крива што Ибрахим сакаше да стане султан
    Пред моите статуи моите поданици ке се поклонуваат епа си заслужи

На Hurrem-Aleksandra му/ѝ се допаѓа ова.