Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Discussion in 'Серии и емисии' started by t.w.e.e.t.y, Dec 15, 2011.

1. Toprak

Toprak Истакнат член

Ma не само од тие две туку и од гласот на Хатиџе. Со преходниот глас од Трајанка Илиева -Тац,баш беше таква како што е, лигава , како анемична...а сега со овој дебел глас не личи на таа што си беше.
    Махидевран ја синхронизираше Марија Кондова- Зафировска,и на незе и одговараше, а Нигер и Шах Султан ја синхронизираше познатата Ферхунде од Лисјата - Гордана Ендровска и штета за незе. Мене Белечанец (Хурем) одсекогаш ми било катастрофа и штета што само таа остана. Сега таму само Сашко Коцев(Зумбуљ) вреди, и султанот.

2. Rama

Rama Форумски идол

Во право си , ама што да им правиме ќе ги гледаме и слушаме вакви,не знам што мислат овие од канал 5 ама ајде :)

3. Golden

Golden Популарен член

Сихноризацијата 0!Ич не ми се допадна.Махидевран,Нигер и Хатиџе се занигде.Хатиџе иако беше мутава со минатиот глас као тиква ама сепак таква и беше.На Махи минатиот глас многу и одговараше.Сеа на ништо не личи.Исто и Нигер и Шах Султан.И онака го изгубив инетерсов за серијава а,ова уште толку ме натера да не ја гледам.

4. dragan4eDR

dragan4eDR Популарен член

5. Seashell31

Seashell31 Популарен член

Ова на канал 5 се нови епизоди или репризи?

6. Ana.N

Ana.N Истакнат член

110 епизода

Фатма Султан ќе го убие својот поранешен сопруг за кој требаше повторно да се омажи :o

7. Golden

Golden Популарен член

Нови епизоди :)

Seashell31 likes this.
  8. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

111 епизода

Валерија ќе роди принцеза :D
    само ме интересира што ќе биде со неа подоцна :^)

9. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Од каде излезе оваа Валерија бре?
    Нели султанот имаше деца само од Махидевран и Хурем?
    Добро,Ѓулфем-ама нејзе мислам дека и умре така нешто... :?:
    Измислија овие нешто или вистина е? :^)

10. MayDiamonds

Вистина е дека Сулејман имал ќерка Разие Султан ама тоа уште од првата жена Фулане Хатун додека тој беше принц во Маниса, во серијата не ја прикажаа. Е сега не се знае точно некои историчари викаат дека Разие Султан била всушност ќерка на Махидевран, а некои на Фулане.. Инаку секаде пишува дека таа го родила Принцот Махмуд. За оваа Валерија - Назенин не постојат никакви записи, таа е сосема измислен лик. А што ќе биде со оваа новата принцеза не се знае :^)

11. Toprak

Toprak Истакнат член

НИШТО.....како со прекинот на канал 5 повеќе од 6 месеци, па заборавивме што гледаме, така и со сценариото на турциве. И тие ја испомешаа. Ако беше вистинска приказна ,така требаше и да биде а не со измислени принцези од други векови кои се појавуваат и исчезнуваат наеднаш без да знаеме каде заминаа......без веза....и мене ми се одмили, а како бевме сите залауфани кога почна.....

12. MayDiamonds

Величествениот никогаш не беше сниман да го кажува она што во стварност се случило, и затоа е серија и на почетокот пишува дека настаните и ликовите се инспирирани од историјата.
    Затоа не очекувајте да гледате историја, ако ве интересираат вистинските случувања има документарци кои се правени од историчари кои истражувале и се посветиле комплетно во истражувањето за тој период на владеењето на Сулејман. Но во нив има многу малце за случувањата во харемот, се е поврзано со походите.
    За жал не успеав да пронајдам ниту еден документарец во кој се раскажува за харемите а тоа е поради тоа што за нив многу малку се знае и нема воопшто записи :(
    Затоа преостанува да гледаме серии во кои можеме да се наситиме со 1/3 вистина.
    Како и да е.. многу ги измешаа настаните, и тие кои биле вистинити ги измешаа многу... смртта на Хатиџе ја поместија за неколку години, ненадејно направија да умри и Румејса Султан.. првата жена на Принцот Мустафа со која имал неколку деца а во серијата ништо од тоа не прикажаја.
    Тоа е, преостануваат уште неколку епизоди од оваа последна сезона.. по смртта на Мустафа мислам дека ќе ја убрзаат серијата затоа што и нема некои значајни настани. После тоа Хурем бавно ќе се повлекува и неа ќе ја замени Нурбану Султан. (сега не сум сигурна колку години има моментално Хурем) ама би требало наскоро и да ја прикажат нејзината смрт. После тоа не верувам дека ќе продолат со прикажување на животот на Сулејман по нејзината смрт затоа што нема многу значајни случувања освен смртта на Принцевите.. тоа ќе биде прикажано секако затоа што веќе во најавата прикажаа каде што стрела го погодува Бејазид, а тој бил убиен по смртта на Хурем.
    За да не бидат сцените многу наеднаш пренатрупани додаваат непостоечки настани и ликови со цел да соберат повеќе гледаност.
    Како и да е.. на почетокот кога почна серијата изгледаше многу поинаку од сега..
    сега воопшто не ми се допаѓа како е прикажан Сулејман, за разлика од почетокот кога го прикажаа како моќен владетел.. сега го кажуваат само каде што чита книги и сонува сонови каде Мустафа му ја одзема власта |( Глупости.. ама тоа е тоа :D

13. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Со смртта на Румејса направија голема глупост. И како замена за неа ја доведоа Михруниса |(
    Е сега одредени извори велат дека сценаристот намерно ја убил Румејса поради тоа што актерката која ја толкуваше нејзината улога изјавила дека продуцентот Тимур Савџи сексуално ја малтретирал. И за да не ја менуваат актерката, одлучиле едноставно да го убијат нејзиниот лик. Но подобро би било да ја сменат актерката, отколку да ја доведат Михруниса која е измислен лик

14. simonna.a

simonna.a Форумски идол

15. Golden

Golden Популарен член

Леле,колку би било најубаво вака да заврши!Ааааа :inlove: Иако нема шанси си се изнарадував кога го видов видеово :D

16. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Аааааа ќе си го гледам ова секој ден :D Една секунда да ми трае бар среќата, и после ми текнува дека е монтирано..
    Јас уште си ја гледам на канал 5, со Мерием, кога ќе ја сменат веќе ништо.. и така со гласовиве ги упропастија..

17. Ana.N

Ana.N Истакнат член

simonna.a likes this.
  18. Kaylie

Kaylie Истакнат член

19. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Како шо почнаа Мухриниса да ја измислат за Мустафа,а го убија ликот на Румејса...
    Па оти па да не? :^)
    Ќе се пријавам да сум хасеки на Селим бре! :lol: ;) :D

20. MayDiamonds

Почнаа ужасно да ме нервираат со овие фустаните што ги повторуваат, мислат ние склеротични сме и забораваме дека фустанот кој го носеше Хурем кога ја прогласија за Величествена го носи Фатма Султан :D :^)

Хуриџихан ги носи истите фустани и накит од Хатиџе и се повеќе личи на неа :o

п.с. Еве ја Фатма Султан