Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. Toprak

Toprak Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    277
    Оваа нели е Мукадес од Фатманѓул ???
    Ако е таа, многу убава ја направиле :)

2. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    Не е истата, може наликуваат малку но Мукадес се вика Есра Дерманџиолу
    а Фатма султан Meltem Cumbul .

3. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    Девојки од ја по долга пауза пак почнав да ја гледам серијава :)
    ама проблмот е сега што неможам тука да ве следам, ај ако може некоја од ва нека ми напише од појавувањето на Шах султан па навака што се случува??

Моментално со дејствието сум стасана со појавата на Шах Хубан султан(она што го даваат на канал 5 момнтално)

ме интересира што ќе биде со Шах,Хатиџе,МАхидевран кој принцови ќе умрат...и тн ?? :?: :?:

Благодарам однапред :$

4. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079

Тоа е тоа поглавното.. иако сметам подобро да не читаш, по интересно е кога нема да знаеш што се случува... има многу напнати и интересни епизоди, штета ќе биде да ги уништиш со пред тоа дознаени детали ;)

Шахубан е досега најсилниот противник на Хурем. Доста тактично ќе се обиде да ја уништи иако тоа нема да и успее. Во сојуз со Хатиџе, Махидевран и Мустафа ќе направат се за да ја тргнат Хурем од власта, ќе најмат шпион (инаку тоа ќе биде најблиската калфа на Махидевран - Дијана) ќе ја испратат во сарајот Топкапи и некако таа ќе ја добие довербата на Хурем и ќе стане нејзина слугинка.. и таа ќе ги пренесува сите планови на Хурем на Шах Султан. Подоцна Шах ќе и нареди на Дијана да ја убие Хурем арно ама нема да успеј и Хурем ќе открие дека е шпион, после тоа Дијана или Фахрие Калфа како што ќе биде преименувата одкако ќе стигне во сарајот ќе стане најблизок и најлојален помошник на Хурем.. и ќе премине на нејзина страна. По смррта на Ибрахим паша ќе биде ставен за голем везир Ајас паша а тој ќе биде убиен (Шах султан ќе му подметни болна робинка заразена од чума мислам и тој ќе умри) и на негово место како голем везир со помош на Шах ќе стане нејзиниот маж Љутфи паша.
    Шах ќе стане посилна и ќе ги има сите конци во рацете, со помош на Хурем, Рустем ќе стане паша.. и еден од везирите. Подоцна Хурем ќе му подметни робинка која ќе го заведува Љутфи паша за тој да биде обвинет за неверство и да биде тргнат од голем везир и а Шах Султан да се разведи од него, но тој нема да падни во стапицата туку Шах Султан ладно ќе се однесува спрема него и тој ќе ја натепа и со тоа Сулејман ќе го тргни од голем везир и ќе го испрати во прогонство. Тука му опаѓа моќта на Шах Султан. После одкако Хурем ќе исчезни Михрмимах ќе ја уцени Шах да си замине од палатата (не се сеќавам за што ја уцени). После тоа Шах заминува и нема повеќе сплетки.
    Заборавив за Хатиџе да кажам и таа ќе ги има главните планови за уништувањето на Хурем.. ќе и подметни болест со магија и Хурем ќе почне да го губи разумот, и ќе ја истепа Хатиџе. Хатиџе ќе биде исчезната (Хурем ќе ја киднапира и ќе ја држи во заложништво) а после неколку епизоди Хатиџе ќе го направи истото.. тогаш ќе ја нема Хурем (тоа беа последните епизоди кога ја менуваа актерката)
    демек Хурем била исчезната 10 година и по некое време Бали Бег ќе ја пронајде.
    Во меѓу време пред да се појави Хурем, умира принцот Мехмед кој е инаку испратен во санџакот Маниса, Махидевран праќа некој ага да ја добие довербата на Мехмед и да стане негов близок пријател и помошник, одкако тој ќе успее.. му подметнува болест на Мехмед и Мехмед умира.

Во новата сезона се појавува Фатма Султан, уште една сестра на Величествениот, некои викаат дека таја била најмалата, исто планира да ја тргне Хурем од власта. Рустем паша е поставен за голем везир, и Хурем има голема моќ. По смртта на Мехмед, во Маниса за раководител е назначен Принцот Селим а Мустафа е сеуште во Амасија.. тука се раѓа неговиот гнев спрема Хурем и спрема Сулејман.
    Принцот Бајазид е љубоморен на Селим и прави се за да Сулејман јаизгуби довербата во Селим.
    Во сарајот доаѓа нова робинка, Сесилија која е спремна да направи се за да биде во харемот на Принцот Селим... таа неколку пати се обидува да ги убеди агите да ја земат во Маниса но не успева и на крај и се обраќа на Хурем и Хурем решава да и помогне. Таа и дава за задача да го штити принцот Селим и да му го одвлекува вниманието од алкохолот. Сесилија заминува во Маниса како Нурбану.. подоцна ќе стане негова хасеки султан..
    Се појавува и ќерката на Хатиџе и Ибрахим, ХуриџиХан која се заљубува во Бејазид.
    Мустафа работи во сојуз со Барбароса, Хазар Хајретин Паша и прават планови како да и ја одземат власта на Хурем т.е. како да го тргнат од власт Рустем Паша.. Тие му прават замка и тој ја губи довербата кај Султанот и го испраќа во заточеништво.
    Мустафа се заљубува во ќерката на Хазар Хајретин - Михруниса.
    Хурем престана да добива менструација и според правилата на Султанот треа да му биде испратена робинка, Фатма Султан јавно пред целиот харем ја обелоденува тајната на Хурем и Хурем е приморана да му испрати робинка на Сулејман за да ја зачува својата чест. Таа му ја испраќа Валерија.. пред тоа таа прави процедура да не може да забремени арно ама за тоа дознава Фатма Султан. Валерија прекрстена во Назенин станува миленица на султанот и подоцна забременува.

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  5. untouchableGirl

untouchableGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    Дај кажете која е девојкана што дојде да ја извести Махи дека доаѓа Габриела...
    Познато ми изгледа ама не ми текнува која е.

6. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    ^ Фидан Калфа :)

7. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.117
    Таа е онаа со шишките како перде? :^) Ако е таа тогаш не сте свесни колку сакам да знам дали ќе премина откај Хурем. Видов дека MayDiamonds раскажала се’, ама не читав, не сакам да дознаам, единствено сакам да знам дали ќе премина на страна на Хурем, а ако не премине дали ќе дознае Хурем дека таа била предавник, ако да, кога и како :$

Инаку не можам да се навикнам на новите гласови, особено не на Махи, Хатиџе како и секогаш страшно ме нервира, а Шах Хубан ми е многу антипатична. Не знам што би се случило ако Величествениот дознае за тоа што го и’ го направи на Хурем. Тој се осуди да ја избрка и неговата најсакана сестра Хатиџе, дури и после смртта на Ибрахим, така да се сомневам дека на Шах Хубан нема да и ја отсечат главата.
    И не знам што се замислува со тоа круната или што и да е од 3 метри, мисли дека личи на Хурем или што? |(

8. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Таа за која зборуваш е Фахрије Калфа. После неколку епизоди таа ќе премине на страната на Хурем и верно ќе и служи но дотогаш ќе продолжи да и биде шпион на Шах Султан. Хурем ќе дознае дека Фахрије цело време и работела зад грб но на крајот се ќе се открие и Фахрије ќе и раскаже се на Хурем.

9. Marija9

Marija9 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    1
    Штотуку ја догледав 110 епизода...и заврши баш кога се породи Валерија...машко роди????? ако е така, ќе биди мн безвеза...

10. Mahidevranfan

Mahidevranfan Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    2.063

Валерија изгледа ќе роди женско дете :?:

11. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.117
    Е супер :wasntme: А после неколку наши епизоди или после неколку турски :D Зашто има голема разлика. А кога ќе дознае Хурем? Пред да помина на нејзина страна или откако ќе помине? :?:

12. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Канал 5 моментално се стигнати до 87 (турска) епизода, а Хурем ќе дознае за Фахрије во 90 (турска) епизода. Тоа ќе се случи пред Фахрије да премине на страната на Хурем. Кога Хурем ќе ја дознае целата вистина, тогаш Фахрије ќе се заколни дека ќе и служи верно на Хурем :)

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kaylie

Kaylie Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    1.402
    Ја изледав 110 епизода и многу жал ми падна за Џихангир и Хурем... :( А за Нурбану ептен се радувам. ^_^ Жал ми е што не ја дадоа сцената каде што на Валерија и Фатма Султан им кажуваат дека Нурбану е бремена. Сигурно Валерија би пукнала од љубомора, зошто она ќе биде Султанка само 2-3 години додека Сулејман не умре, а после ќе и го убијат детето, а нејзе ќе ја протераат, додека пак Нурбану го има жел живот пред неа. Допрва ќе биде Величенствена. :angel:

14. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Селим и Нурбану премногу ми наликуваат на Сулејман и Хурем во почетокот.
    Селим го има целиот оној став на Сулејман, воздржан е.. смирен и сталожен. Не избувнува веднаш како Бејазид, а и го има тој поглед.. од сите принцеви тој најмногу ми личи на Хурем и Сулејман, додека Нурбану ми е баш иста Хурем.. насмеана, па кога ги грешеш зборовите на турски ме присети во почетокот кога Хурем на Сулејман му рече „прекрасно магарешко утро“ :D Таа е наследничката на Хурем.
    Дефинитивно најубавиот помеѓу Прицновите
    :inlove:

На Kaylie му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Toprak

Toprak Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    277
    За Селим викаат дека бил низок,грд и дебел и оти многу пиел. Најникаквиот син на Сулејман и Хурем. Од пијанство и умрел,демек бил пијан во бања (амам) и пијан паднал на мермерот па искршил глава.

16. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Најнова фотографија од Мерием :inlove:

Прикачени фајлови:

На Kaylie, cresa-jagoda, untouchableGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  17. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Омилената султанка :inlove:

На Kaylie му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Ауууу бе, многу е грда, бљак :puke: Кај ја најдоа одвратна ми е :puke:
    Дури и новата Хурем е поубава од неа :worried:
    Греота за Селим лепотанот....

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  19. untouchableGirl

untouchableGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    Нурбану не ми е ништо посебно...ама Селим... :inlove:
    Би требало јас да му бидам султанка ]:)

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    Од кога се мислев да кажам колку ми е грда Нурбану, ама не бев спремна да им рециплирам на султанките кои ке ме нападнеаа :D стварно се е до вкусот, не гледаме сите со исти очи ама сметам многу ја форсираат сите оваа :tmi: :tmi: