Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Ратататаааам!
    Ви ја претставувам најдобрата кралица во историјата на Кралството Англија-Елизабета...чекааај бе!
    Пардон-ја помешав жената,ова е Хасеки Хурем Султана-116 епизода :$

2. sagittarius57

sagittarius57 Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2013
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    2.269
    А чиј син е Махмут ?

3. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Аааааа Мерјем!!!!!! :$

Иначе не ми текнува на кој султан е(Махмут де)...познато ми е името,ама не можам да се сетам Махмут на кој султан му е син... :^)
    ќе ја гледам серијава в петок ќе ја даваат,баш се заинтересирав :geek:

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Наскоро, во 4-та сезона ќе се појави уште една нова миленичка на Величествениот.
    Принцезата Лехистан.

5. Kaylie

Kaylie Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    1.402
    Од каде ова? :o Мислам и јас па, што се чудам, се знае.
    А постоела вистински принцезава или е само уште еден измислен лик ?
    Премногу почнаа да ги повторуваат едните исти работи и веќе е премногу досадноооо. :yawn:
    Серијава ја гледам само поради Нурбану и Селим.
    И имам едно прашање:
    Што толку прашинаа креваа за тоа кој ќе ја глуми улогата на Фатма Султан (жената од Бајазид) кога таа се нема ни појавено во серијава или ја немам приметено?

6. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Да имаше смајли шо се крсти сега ќе го бапнев тука...
    Ха беее........

7. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Измислен лик е секако, тоа е повеќе од јасно. За Сулејман после Хурем не се знаело дека постоеле други миленички што најверојатно и ги немало. Ваквите ликови ги вметнуваат заради гледаност секако, да има околу што да се вртат настаните.
    Во 116-та епизода,ќе се роди Принцот Мехмед.. синот на Принцот Мустафа од Михруниса Хатун,
    инаку во историјата бил роден од Румејса Султан. Единствената хасеки султанка на Принцот Мустафа. Тој немал деца со други жени освен со неа, за разлика од серијата каде се е сосема испревртено.

И исто така се појави уште еден лик во 115 епизода. Принцот Елкас Мирза, кој вистински постоел но никогаш немал никаква поврзаност со Михримах Султан. Тој бил Персиски принц, брат на Персискиот Шах Тахмасп еден од најголемите непријатели на Сулејман.
    Во 116 еп. и пишува љубовно писмо на Михримах и таа решава да се разведе од Рустем Паша.
    Но развод секако нема да има :)

Хурем се враќа во Топкапи. :)

Уште еден непостоечки настан уфрлен во серијата. Невозможната свадба на ХуриџиХан Султан и Принцот Бајазид :tmi: |( Која нема да заврши сјајно како и тајниот брак на Мустафа за кој ќе дознае Султанот конечно.

Мислам дека е време да ја видиме Фатма Султан - жената на Принцот Бејазид. Се кренала голема фама околу нејзиниот лик па да очекуваме наскоро и нејзино појавување.
    Се шпекулира дека нејзиниот лик ќе го глуми Ѓокче Бахадир, позната по улогата на Лејла во Кога лисјата паѓаат. Иако од секогаш сметав дека Ѓокче би била баш по погодна да ја удостоеше улогата на Хурем по заминувањето на Мерием.

На Kaylie му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Ѓокче Бахадир моментално глуми во серијата Aramızda Kalsın и поради тоа не е можно таа да ја глуми улогата на Фатма Султан

9. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    117-та епизода 1 најава

http://moevideo.net/video/78968.7be1ed7 ... 2e3c4c763d

Елкас Мирза испаѓа момчето со кој Фатма Султан го изневери пашата :o Ах кога ќе дознае само Хурем... како и тргнало, само открива по некоја тајна на непријателите 8)

Омилениот Принц Селим назначен за намесник Султан на престолнината :clap: Ова и требаше, сега на Хурем и доаѓа пролетта, има сите да играат како таа што ќе им свири.
    И конечно и Нурбану Султан ќе се докажи, се надевам дека ќе и помага на Хурем во управувањето на харемот. Конечно, трите најмноќни султанки Хурем, Михримах и Нурбану. Има да ечи сарајот. :D

На Kaylie му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kaylie

Kaylie Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    1.402
    Тоа сакав да прашам:
    и Нурбану ќе дојде во Топкапи или ќе остане во Маниса? Баш ќе биде интересна епизодава, одвај чекам да излезе. :)

11. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Еееех бре..оваа серијата на Алфа шо почнаа да ја даваат,во саботата гледав реприза и станува збор за некој си Зијат Хан и неговата жена Камер Бану и нивниот син ханзаде Махмут....И сега во првава епизода ги повикуваат да учествуваат во војната што ќе биди за султанот Селим против шахот Исмаил...
    Извинете шо си сум љубопитна,ама за кој султан Селим станува збор?Таткото на Суљо,султан Селим Свирепиот или...?

12. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Селим I - таткото на Сулејман.

А инаку серијата е според вистински настани или? :?:

Едит: Вест за 119-та епизода

Умира Афифе Хатун,спасувајќи ја Хурем за време на уште еден обид да ја убијат.
    Навистина ми ежал.. беше една од најдобрите и наверните поданички на Хурем.
    Во почетокот кога се појави имаше многу моќ, ама со текот на епизодите многу ја омекнаја.
    Како и да е.. мислам дека и е време и на одвратната Фатма Султан. |(

На simonna.a и Kaylie им се допаѓа ова.
  13. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Еееее за Афифе.....нашата Сабина совршено ја долови улогата на тој лик ;)
    А за оваа серијата на Алфа,не знам баш дали е според вистински настани оти сега почнав да ја гледам,втората епизода е повторно во петок(секој петок на Алфа),ама заради Суљо јас си гледам репризата во сабота..насловот на турски е Mahmut ile Meryem 8)

Еј,абе нз дали забегав ама Кара-Ахмет паша не беше сопруг на оваа клета жена Фатма султан? :^)

14. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Турските портали пишуваат дека во 2014 година ТИМС продукција започнува нов проект заедно со Мерием во кој што Мерием би требало да ја глуми Kösem Sultan.
    Не знам дали оваа информација е вистина но доколку е со нетрпение чекам да започне овој проект :D

На Kaylie, feminium и Golden им се допаѓа ова.
  15. Kaylie

Kaylie Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    1.402
    Би било и за Косем Султан интересно, но уште поинтересно би било и да направат серија/филм за Нурбану! :rock:

На Marijana93 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Уште еден многу убав и допирлив монолог на Михримах во 116 епизода. Ме наежи :mm:

http://www.turkweb.tv/izle/79533/116-bo ... n=FanPages
    „ Јас Михримах. Султанка на месечината и сонцето, Михримах..
    Омиленото дете на Султанот Сулејман, и парчето срце на Хурем Султана..
    Најубавата султанка што ја видела истамбулската палата и целиот свет.
    Највредниот накит, најубавата облека, и целото богатство паѓа пред моите нозе..
    Судбина на една владетелка, претскажана од куглата на една гатачка.
    Животот кој го живеам, правдата која ја делам и богатството кое го поседувам се сон на секоја жена.
    Јас Михримах... Никој не ја знае вистината, онаа која не ја давам никој да ја дознае.
    Ден по ден моето срце полека умира, полека избледувам..
    Околу мене животот се врти, а мојот маж се наоѓа среде бојното поле.
    Пред мене се се руши, се одкинуваат глави.. се одземаат животи.
    Целиот мој живот ме прати болка и мака која пред мене се простира, пред мене се случуваат бури,
    а моите усни не ги допираат.
    За моето срце никој не прашува.. Како и на сите жени, и моето срце е испреплетено со тајни..
    И судбината еден ден, ќе излезе на виделина, како и тајните..
    Попратени да бидат откриени, на крај се се открива,и притоа пробудува сомнеж кај нашите сакани.
    .. И кога тогаш, само една тајна може да ја промени вистината за целиот живот...! “

Навистина почнував да се изненадувам колку лабилно го претставуваат ликот на Михримах Султан.
    Воопшто не ми е достојно доловен нејзиниот карактер на султанка, ќерка на еден светски владетел.
    Од почетокот на серијата заприметив дека ја прикажуваат како многу наивна и лесно превртлива личност.Таа нејзина лесна заљубливост, прво во Ташлиџали Јахја, па потоа за миг го заборави и се вљуби во Бали Беј.. Со едно писмо и одма ја освојуваа и одма паѓаше на колена. Па сега и со овај елкас Мирза и неговото лажно писмо, кое ќе се види во 117-та епизода дека е пишено од Фатма Султан |(
    Воопшто недостоинствено се однесува,би се омажила со првиот што ќе и се најде на патот и што ќе и напише љубовно писмо. Ете веднаш падна на една и тоа лажна поема и одма реши да се разведе од Рустем Паша. Невозможно е султанка како неа да се однесува толку незрело.

Од режисерот и сценаристот на серијава јас навистина многу се разочарав. Почетокот на серијата ветуваше многу. Се држеа сосема стрикно на истриските настани.. ама ова веќе почна да излегува од контрола.

Инаку во 117 епизода повторно ќе го видиме Сумбуљ ага, на голема радост на сите нас :)

Што се однесува до новата серија за Кошем Султан. Мислам дека не е возможно Мерием да ја игра нејзината улога. Ќе и треба време додека да се припреми и врати во форма. А и .. мислам дека не би било фер спрема нејзината улога како Хурем, оти сепак сите ќе ја паметиме Мерием како Хурем.. а сега кога би се појавила во улога на друга султанка мислам дека и нема да можиме да ја замислиме како сосема друга. И продуцентите се свесни дека Мерием секогаш ќе биди запаметена како Хурем и колку султанки да глуми никоја нема да ја има таа автентичност на ликот како што ја има кај неа.

Би било добро да снимат серија за Нурбану Султан, сепак таа е втората најмоќна султанка во историјата а потоа доаѓа Кошем Султан. За Хурем и Кошем веќе има серии.. така одамна кажав дека би ме радувало премногу кога би направиле серија за Нурбану во главна улога со Мерве. :)

Неодамна пронајдов два редки портрети на Хурем и Михримах Султан.. па решив да ги споделам со вас, знам дека ве интересира. :)

Михримах Султан

Хурем Султан

На SnowWhite8, cresa-jagoda и Kaylie им се допаѓа ова.
  17. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    1.620
    Јас го најдов монологот на Хурем султан ама на турски. Ако знае некој турски да го преведе баш ме интересира не успеав добро да го преведам на гугл
    ben alexandra la rossa,
    osmanlı sarayına satılmış rutenyalı köle.
    dinyeper nehri’nden karadeniz’e savrulmuş köle.
    anası, babası, kardeşleri, sevdikleri yok olmuş köle
    bu dev dalgaların üstünde her an ölsem de
    cennette aileme kavuşsam diye dua eden
    17 yaşında dünyanın kederini, zalimliğini öğrenmiş
    bir günde bin yaş almış, yaşamaktan caymış, kadersiz, kimsesiz alexandra.
    ben alexandra la rossa,
    kederimi kimseye söylemedim, paylaşmadım,
    derdimi derin kuyulara vardım, denize döktüm, dalga alıp götürdü.
    canımı yakan her şeye kahkaha ile cevap verdim.
    gözyaşımı sadece ailem için akıttım.
    bu köle kızdan bir sultan yaratıp kadere karşı koydum.
    ve işte şimdi, hayatımın, kaderimin değiştiği yerdeyim.
    sultan süleyman’ın sarayında.
    başlarına yıkmak istediğim bu saray,
    artık benim evim, yuvam.
    intikam için duran kalbimin aşk için yeniden atacağını nerden bilebilirdim ki?
    ben hürrem,
    sultan süleyman’ın kölesi, cariyesi, sultanı,
    beş evladının anası, nikahlı karısı hürrem.
    miski, amberi, varı, sevgilisi, parlak ayı, yakını, sırdaşı,
    güzeller içinde sultanı, hürrem.
    ben hürrem,
    mehmet’in, mihrimah’ın,
    selim’in, beyazıt’ın, cihangir’in talihli anası.
    haseki hürrem sultan.
    evlatlarım, ben size, kendime bir söz verdim, yemin ettim.
    vaktiyle diz çöktüğüm, etek öptüğüm, af dilediğim herkes,
    gün gelecek benim önümde diz çökecek dedim.
    işte o günler geldi çattı.
    bana türlü cefayı, kederi, eziyeti layık gören düşmanlarımın sonu geldi.
    artık korksunlar benden!
    zira aldıkları her nefesi zehir edeceğim onlara.
    ateş olup üzerlerine yağacağım,
    harem ne ki?
    dünyayı ben yöneteceğim!

18. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Омилената сцена од цела серија. Се ежам кога ќе ја слушам. :x
    http://www.youtube.com/watch?v=OcUhgWUryP4

Јас,Александра Ла Роса.
    Руска робинка продадена во Османлиската палата.Робинка доведена од Дњепар до Црното Море.
    Робинка,која ја изгубила мајка си,таткото,браќата и сите сакани.
    Која на бродот се молела на Бога да ја однесат тие големи бранови, и да отпатува во рајот за повторно да биде со својата фамилија...Робинка која на седумнаесет години ја запознала бедата и суровоста на светот,која една година остарела колку за илјда.
    Се одкажала од животот,несреќна и сама без никого,Александра...
    Јас,Александра Ла Роса. На никого не ја доверив својата болка,и со никого не ја поделив...
    Ги закопав своите маки во длабок бунар и ги излив во морето, брановите ги однесоа.
    На се што ми ја повредуваше душата му возвраќав со насмевка. Леев солзи само за своето семејство.
    Се побунив против мојата судбина,од робинка станав султанка.
    И еве сум на место кое ми го промени животот и судбината.
    Во палатата на Султан Сулејман која сакав да им ја срушам над глава сега ми стана мој дом,
    мое гнездо...
    Како можев да знам дека срцето полно со желба за одмазда,повторно ќе чука пробудено од љубов.
    Јас,Хурем. Робинка, Султанка, негова венчана жена, Хурем.
    Мајка на пет негови деца. Негов мирис, благо, негова пријателка и сопруга, негова убавица над убавиците, Хурем...
    Јас, Хурем. Среќна мајка на Мехмет,Михримах,Селим,Бајазит и Џихангир.
    Мајка на престолонаследник, Хасеки Хурем Султан!
    Деца мои! Едно нешто си ветив на себе и на вас, се заколнав дека ќе дојде ден кога оние на кои им ги бакнував фустаните и молев за простување, еден ден ке клекнат пред мене!
    Еве,дојде тој ден. Дојде крајот на сите непријатели кои ми приредија толкаво патење,тага и страдања.
    Сега нека се плашат. Бидејки секој здив ке ги убива!
    Дождот на нив ке паѓа!
    Што е за мене харемот... Јас ќе владеам со целиот свет!

На SnowWhite8, Miss.Bass, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    еееее Хурем да ја игра Косем султан?
    Абе од ТВ,од компјутер нема да се тргнам :D
    Одвај чекааам....

20. simonna.a