Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. Aryana

Aryana Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    71
    Три сестри има Сулејман од Величествената, а оваа Фатма што се појави сега е од друга жена од султанот.

Инаку серијава ми е мерак да ја гледам само заради Селим и Нурбану. Михримах ептен се дигна во облаци и стана препотентна кучка, веќе не можам да ја гледам, а и Џихангир со депресиите негови веќе претера.

2. A.Fenty

A.Fenty Нов член

Се зачлени на:
    24 ноември 2012
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    124
    :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove:

3. Kaylie

Kaylie Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    1.402
    Фотографии од 119-та епизода:
    Знам дека досаѓам, ама видете колку е само најубава и најмила султанка... :inlove:

На MayDiamonds и Ana.N им се допаѓа ова.
  4. Mahidevranfan

Mahidevranfan Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    2.063
    Која е оваа ? :^)

5. Kaylie

Kaylie Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    1.402
    Кралицата од полска. Дојдена е да ја посети Хурем. :)

На Mahidevranfan и feminium им се допаѓа ова.
  6. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Значи серијава е 1000 епизоди се некоја сестра, млада мома сака да ја отстрани Хурем од престолот :rofl: .

Боже ме сачувај, денес прв пат гледав епизода од кога почна сезонава, и некоја нова сестра на Суљо сака да ја тргне Хурем, абе едно те исто само со различни женцки 8) .

Него, мене ме интересира таа кафеавата султанка од сликите која е?
    Михриман знам дека е на Хурем ќерка, а таа кафеавата од кај никна?
    И овој Мете од Бурни кого глуми, чив син е што е и зашто е?
    Да знам кога ќе ја пратам уз досада шо се дешава да не бифам изван света.
    И да, разбравме дека Хурем му мести младо моме на Суљо он да си ги празни тестисите, демек да ја коти династијата, и така натака :D Ама нели да не ја зтрудне некои магии фрла

7. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.249
    Допаѓања:
    1.667
    Јас не сум многу во тек, а ова што дојде со Фатма султан ќерката на Ибрахим што свири виолина е од Хатиџе или Нигер калфа, нели Хатиџе имаше две ќерки што се случи со нив ?

8. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Хатиџе колку шо знам имаше близнаци.Едно машко и едно женско:Осман и Хуриџихан Султан,а Есмахан беше ќерка на Нигер и Ибрахим-таа колку шо се сеќавам ја однесоа кај брат му на Ибрахим :wasntme:
    А оваа шо дојде со нетокму султанката,пардон Фатма султан е Хуриџихан,ќерката на Хатиџе и Ибрахим...
    Децата на Хатиџе се кај Бејхан Султан,ама ете Хуриџихан залета со Фатма накај Топкапи сарајот ;)

На Amelia му/ѝ се допаѓа ова.
  9. m3a3c3a3

m3a3c3a3 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2011
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    259
    Каде можам да ја гледам 101 епизода со превод?
    Таа кај што умира хатиџе...

10. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Ме изнасмеа :D
    Таа од десно до Хурем што прашуваш е Нурбану Султан. Првата жена на Принцот Селим која му роди и принц Мурад. Во историјата била првата најмоќна султанка после Хурем која станала ко-регент на нејзниот маж кога дошол на престолот, а воедно и Валиде Султан и него и на нејзиниот син Мурад кој го наследил престолот после Селим. Нурбану е многу важен лик мислам дека треба повеќе да ја експонираат во серијата.

Мете го глуми Принцот Бејазид.

И да.. Хурем самата му испрати наложница на Сулејман бидејќи така е редот, но тука Фатма Султан ќе замеша прсти и ќе направи се Валерија или Назенин како што ќе ја преименува да оди повеќе пати на халвет за да затрудни. Таа ќе ја роди Разие Султан.. која според историјата била родена од Махидевран.. али тоа е тоа сега :)

Инаку исправка за погорниот пост..
    Султанката што дојде заедно со Фатма Султан се вика ХуриџиХан.. ќерката на Хатиџе и Ибрахим, инаку има и брат Осман ама сеуште го немаат прикажано.
    А ќерката на Нигар Калфа и Ибрахим Се вика ЕсмаНур. Не е прикажана во серијата одкако умре Ибрахим, според последните зборови таа ја испратија да живее во Парга заедно со братот на Ибрахим.
    А ЕсмаХан ('хан' е титула која ја додавале на женските и машките кои имале крв на династијата)
    е ќерката на Шах Султан и Љутфи Паша.. не ја прикажаа во серијата многу, таа замина да живее со нејзиниот татко Љутфи Паша одкако го прогонија кога се разведе од Шах.
    А во историјата била омажена за најстариот Принц Мехмед на Сулејман и Хурем.

На simonna.a и ludoto19 им се допаѓа ова.
  11. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    Вчера не бев во можност да гледам и ете одма нешто ново се десило :D Како дојде до тоа оваа Валерија да оди кај Султанот? :^) Кај баш нејзе Хурем ја најде, ептен ми е антипатична уште кога почна да и се понаша на Нурбану :devil:
    и сега султанка ќе стане? :^) забега серијава :lol:

На diamonds5 и theowndemon им се допаѓа ова.
  12. Marijana93

Marijana93 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    1.383
    Допаѓања:
    9.599
    Мислам дека си грешка за Фатма Султан (ако е таа) затоа што според историјата величенствената ги родила
    Султан Сулејман
    Принцот Орхан
    Принцот Муса
    Принцот Коркут
    Хатиџе Султан
    Бејхан Султан
    Шах Султан
    Фатма Султан
    Хафса Ханим Султан
    Се изгубив тотално ај објаснете ми за Фатма Султан која e всушност :?:

13. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    4.900
    На која страна ја гледате серијава со превод?

14. donnalia

donnalia Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    212

http://natabanu.com/

15. Golden

Golden Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.407
    Јас колку што знам Фатма Султан е сестра на Сулејман.Но,нејзина мајка не е Ајше Величествената туку мислам дека е од друга жена и Султан Селим | (таткото на Сулејман) :D
    Еве сега прочитав на Википедија дека била ќерка на Ајше Хафса Султан(Величествената) и Селим | но,незнам колку е точно. :?:

На Aryana и Marijana93 им се допаѓа ова.
  16. Hellen

Hellen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    73
    Wow MayDiamonds , скоро никогаш никому не реплицирам на форумов па извини однапред ако ти смета што баш на твое мислење пишувам коментар. селим гледам на мнозинството од феминките овде им е најсипматичен и тоа го почитувам, за вкусовите не се расправа ама да кажеш дека неурамнотежена пијаница била најдостојна за престолот на една таква имерпија е, во најмала рака смешно. Mустафа носи погрешни одлуки ?! Mустафа ако го оценуваме објективно ( значи настрана (не) симпатии кон него како жени и симпатии кон Xурем ) Mустафа е принцот кој требало да дојде на претсолот. Mудрост, праведност и онаа љубов кон браќата и во ниеден момент непоколебливост да се оди против воспоставената традиција да се убијат конкурентите за тронот веднаш штом се дојде на власт наспроти неспособност да се владее со себе ( а не пак со империја) и желба за одмаза по секоја основа се изборот меѓу Mустафа и селим?! џихангир би бил подобар владетел од селим. иако мислам ако се земе предвид дека Xуремка немало да дозволи Mустафа да дојде на престолот тогаш бајазид бил далеку подобар избор од селим. Aма, селим очигледно било најлесно да го управува Xурем и добил тоа што во никој случај не заслужувал ниту на сон. не знам кои грешки на Mустафа му ги замеруваш, тоа што носи одлуки позади кои стои а не празни ветувања и лаги на мало дете ? ( не пијам тато, не не, само додека да се свртиш ти на друга страна...)

17. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Во ред е, секој има свое мислење. Не реков дека Принцот Селим е најдостојниот принц за да дојде на престолот, ако размислиме подобро според мене најдостоен беше Мехмед, да можеби не беше доволно искусен но доколку живееше подолго сигурно ќе беше најомилениот принц и меѓу народот.
    Тоа не го кажувам јас, туку во историјата се спомнува дека Мехмед бил најсаканиот принц во династијата од страна на Султанот кој и самиот бил убеден дека Мехмед ќе биде неговиот наследник и поради тоа Махидевран гледајќи дека Мустафа почна да ја губи љубовта во очите на султанот, направи завера и го уби Мехмед.
    Што се однесува до вториот најстар принц на Хурем - Селим, да.. не го исклучувам фактот што неговите пороци се доволни да не биде добар конкурент за престолот, но сакав да кажам дека за разлика од Бајазид е многу посозреан и посмирен. А тоа му доликува на еден Принц, не потпаѓа под ничие влијание како што неговите браќа одма подпаднаа под влијанието на Мустафа и на Фатма.
    Си држи своја страна и си се бори за себе, размислува подлабоко за сите проблеми и не сака да избрзува во донесувањето на одлуките за разлика од Бајазид и Мустафа кои секогаш гледаат да му биде нив убаво а настрана од тоа дали одлуката што ќе ја донесат му доликува на еден Принц и дали ќе ја навредат династијата.
    Причината поради која што Принцот Селим стигна до престолот е поддршката на неговата мајка и неговата жена Нурбану. Хурем направи одличен избор кога ја избра Нурбану за негов сопатник..
    Да не би била таа не верувам дека тој би се снашол лесно, ама да гледаме реално.. и да не беше Хурем, да беше Махидевран и Султанот немаше да биди она што е.

Да не ги гледаме само лошите страни, читам доста за Османлиската империја и султаните, и Селим не бил така лош владетел да бидеме реални. Помагал многу во изградбата на добротворни установи, по убиството на Принцот Мустафа тој се погрижил да биде закопан како што му доликува на еден принц, дури и се грижел за Махидевран Султан која била препуштена на немилост без никакви средства од страна на Сулејман. А што се однесува до империјата, имал и и некои значајни походи кои придонеле за територијалното зголемување на царството.
    Селим доста личел на својот татко, Султан Сулејман и тој пишувал поезија на својата жена Нурбану и бил заљубен во уметноста. :)

На Valentina.Vaki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Hellen

Hellen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    73
    фала што сподели некои од добрите страни на селим ( историски ), MayDiamonds. никој не е 100% добар или 100% лош, се гледа дека во истоијата сплетките доаѓаат од жените и дека жените ги водат војните на мажите, за своите сопрузи и синови. Jас колку што гледав во серијава, убеденоста на Cулејман дека Mехмед е потенцијалниот наследник повеќе извираше од сон отколку од реална проценка. Jас повеќе добивав впечаток дека најголеми очекувања имаше од Mустафа. историјта секако знае за други факти, овде некои рбаоти се романтизирани и прилагодени на намерите на продуцентот. браво за човечноста на селим да се погрижи за Mахидевран. Jас само пак ќе речам од она што го гледаме од серијата Mустафа ги има сите квалитети на добар човек и потенцијално добар владетел. на бајазид можеби му недостига тактика и дипломатија ама дека некој може да го вози како што нурбану и еден обичен вратар ( газанфер) го возат селим, не се согласувам. барем јас имам впецаток дека бајазид се приклони кон мустафа по своја волја, дека сам си процени кој вистински го сака и го почитува. биди ми поздравена и ужувај во серијата подеднакво како и во читањето на историски факти за Cулејман и неговите синови :)

19. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Јас се извинувам....бев малце збунета и по грешка напишав таму нешто за ЕсмаНур и ХуриџиХан му гиз грешив малце имињата ама нема врска ;) :lol:

20. bubac

bubac Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.867
    Don't worry Ќе ја спастре и неа Хуремица :D :rock: