Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    А кај ќе и оди душата на Махидевран што го уби Мехмед???
    За разлика од Мустафа, Мехмед немаше направено ниту еден грев и ниту едно злосторство.

На Hurrem-Aleksandra и Kaylie им се допаѓа ова.
  2. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.653
    Допаѓања:
    22.340
    Мустафа немаше врска со убиството на Мехмед. А кое злодело направил Мустафа? Само го местеа кутриот. A за колку летнати глави на овој или на оној начин е одговорна Хурем, тоа не е битно.

Најгаден лик ми е колку само животи уништи...

... Aма ете и` ги на Хурем Селим (еден од најнеуспешните владетели) и Бeјазид, затоа што братоубиство носи братоубиство. :devil: Апла деца задоени со омраза кон блискиот и апетити кои ништо не може да ги запре.

На Mahidevranfan и Marijana93 им се допаѓа ова.
  3. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    Она што го направи Михримах дефинитивно истото и јас би го направила. На една страна се мајка и, маж и и браќата, а од друга страна е нејзиниот полубрат и Махидевран. Несомнено е дека доколку не постапеше така, ќе беа уништени сите, па и самата таа... Добро ни е познато на сите каква омраза има меѓу нив, па таа ја донесе соодветната одлука- на престолот може да има само еден султан, па поприродно е тоа е нејзиниот брат, отколку полубрат а до него султанка која сака да и се одмазди на мајка и...

На Hurrem-Aleksandra, Kaylie и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  4. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Реално да гледаме, во серијата Мустафа не е ни половина прикажан од она каков што бил во реалниот живот а причина за тоа е што најверојатно некој од сценаристите го сака неговиот лик и нормално ќе го прикажува онака како што му одговара.
    За разлика од него Хурем Султан, никогаш не била обожавана од страна на турците.. бидејќи била родена христијанка и за прв пат во историјата таа ја прекршена традицијата, султанот се оженил за неа, и тоа е причина зошто била нарекувана вештерка, и мислеле дека се занимава со маѓии и била злобна. Исто нели како што англичаните ја мразат Ана Боленска, втората законска сопруга на кралот Хенри VIII поради која тој ја раскинал поврзаноста со Католичката црква, исто како и Хурем Султан.. Ана Боленска била огрдувана дека била вештица, имала 11 прсти, три гради и така натаму што секако не било вистина.
    Да се вратам на муабетот за Принцот Мустафа.
    Во серијата нормално како син на Махидевран Султан, која за разлика од Хурем.. турците ја сакале и поддржувале, нормално дека ќе пишуваат и раскажуваат се најдобро за него што во стварноста не било така. Како и секој Принц, така и тој се борел за престолот и сметал дека има право да го наследи како првороден наследник.
    Фактите се јасни дека омилен син на Султанот Сулејман бил токму Принцот Мехмед, најстариот син на Хурем Султан.. за тоа сведочи фактот дека кога самиот Принц Мехмед наполнил години за да можи да оди во провинција, султанот го тргнал од управител Принцот Мустафа во „саџакот на престолонаследниците“ Маниса и го назначил Принцот Мехмед.. што дава до значење дека самиот Султан го одредил Мехмед за негов наследник.
    Секако после тоа дека се јавила омраза меѓу браќата, тоа е очигледно.. планот за да биде убиен Мехмед највеќе му одговарал на Мустафа.. секако. Кога тој ја тргнал единствената пречка на патот кон престолот, Султанот повторно назначил управник на провинцијата Маниса еден од синовите на Хурем - Принцот Селим, тоа докажува дека Мустафа и покрај се не уживал доверба и љубов кај Султанот, што значи дека Султанот му била едиснтвена пречка за да стапи на престолот.
    Имало многу завери од негова страна против Султанот, што дошло до резултат Мустафа да биде погубен.

Од самиот почеток ни е јасно дека серијата е сосема испревртена и настаните не одговараат со оние во историјата, тоа можеме да го забележиме одамна.
    Така да.. не се потпирајте на ликовите создадени од сценаристите кои ги прикажуваат онака како што им одговара нив, туку на вистинските историски личности и какви биле тие во стварност.
    Постојат книги, многу извори на информации кои ќе ви помогнат да ги погледнете работите од вистински агол.. ;)

На Hurrem-Aleksandra, Kaylie, Filiposka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    Се согласувам со тебе, особено во делот за Хурем султан... Таа никогаш не била обожавана од страна на народот, и покрај сета парична помош која им ја давала и сите изградени џамии...
    Исто така според тоа што сум го прочитала јас, таа имала 7 деца, а во серијата има 5...

Но тука дискутираме за серијата, која иако е испревртена сепак е интересна, барем беше додека не ја ангажираа оваа ќофтаџиката... ;)

6. SunFlower94

SunFlower94 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2010
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    362
    Може да ми кажете кој е тој со црната качулка, што не му се гледа ликот кој е? ( ако се дознава во понатамошните епизоди)

7. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Серијава без Хурем.
    Многу иронично. :)

8. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Даа таа ја испрати,ама направи голема грешка ете :D

9. little-barbie

little-barbie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    25
    и јас се согласувам дека серијата без хурем не е тоа што беше... но логички беше да ја заменат затоа што глумица како хурем што беше нема смисла да објават дека е во менопауза... и ке изгледаше многу помлада од нејзините деца...
    јас ја гледам серијата на султановадружба.нет кај нас грешно е предевена серијата.. таму е преведена како сулејман величествениот-голема љубов.... и јас мислам дека затоа во серијата повејке се зборува за љубовта меѓу нив а помалку има походи и борби.. мене искрено серијата ми е една од подобрите што се имаат емитувано кај нас...за разлика од некои турски серии кои немаат никаква смисла :)

10. Mahidevranfan

Mahidevranfan Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    2.063
    Овој пат нема да се „бунам“ за новата епизода (сеуште сум на страната на Махидевран, без галје :P ) Без коментар останав, но како и да е ова мораше да се случи некогаш..
    Мене ова не ми се допаѓа Михримах што го направи, но во тоа време не се знаело за поимот „љубов“, па така да..
    Ах, бре Мустафа мој, што ми ти направија ;( :fubar:
    На сликава мечот не се важи :wasntme:
    Султанот меѓу принцевите :inlove:

Една феминка го имаше ова оддамна објавено :$
    "...O, nesretna sudbino, vrištim od boli. Donijela si toliko patnje, Ti sama si - čista patnja... Nikoga nisi usrećila, nikome nisi donijela radost... Što si to učinila, kakvu si nam nesreću i tugu donijela, prokletnice?! Gdje je on, najveći među prinčevima - sultan Mustafa?"
    Ова Селим го напишал на тубето на Мустафа..
    -Где је он, највчеи меџу принцевима - Султан Мустафа :!:
    Според мене ова е единстевното нешто што Селим направил добро за некого :P

На Marijana93 и Hellen им се допаѓа ова.
  11. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Исто како и Мехмет, и Мустафа ќе биде невино убиен. Факт е дека Сулејман го сметал Мехмет како најдостоен син за наследник на престолот. Јас не го оправдувам убиството на Мустафа, но кога веќе Махидевран го направи првиот чекор со тоа што го уби Мехмет, зошто Хурем да не и врати со истата мера? Доколку Мустафа седнеше на престолот, Селим, Бајазит и Џихангир ќе беа убиени а Хурем и Михримах ќе беа испратени во прогонство. Зошто Хурем би дозволила да се случи тоа кога може да ја промени нејзината судбина и судбината на нејзините деца? Михримах го направи првиот чекор за да биде одмаздена смртта на Мехмет и Хурем конечно ќе го добие тоа што го сакаше - нејзината најголема пречка на патот до власта и моќта веќе нема да постои. Невината смрт на Принцот Мехмет ќе биде одмаздена со невината смрт на Принцот Мустафа. Единствено ми е мило што Махидевран ќе ја почуствува истата болка за смртта на нејзиниот син, како што Хурем ја почуствува за смртта на Мехмет. Конечно Махидевран ќе си го добие тоа што го заслужи бидејќи го уби Мехмет.

На Hurrem-Aleksandra, Sara123, AhThatFemaleProblems и 5 други им се допаѓа ова.
  12. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
  13. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Ќе ми објасни некој,оти сум збунета сега...шо го клаваат Сулејман во вода со мразови и триста чуда?Не зајде нели?Сценаристот не се изглупирал до циркус максимус нели? :!:

14. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Султанот е болен од некоја болест по име „гихт“ почнаа да му се отвораат рани по целото тело,
    и поради тоа што доби висока температура Хурем Султан наредни да го стават во када со мраз.
    Не е умрен.. Султанот моментално (121 епизода, за време на смртта на Мустафа) има 59 години,
    а умира на 71 година. Има уште време без гајле :D

15. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Ооооо Фала ти Господе шо сценаристот не ја сторил и таа глупост...Уште и да зајдеше човекот пред време и то ќе беше цреша на шлагот во серијата :D

16. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.249
    Допаѓања:
    1.667
    ЗОшто Мустафа нареди да се убие Али паша ?

17. Majuv4ence13

Majuv4ence13 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513
    Еве ја нашата лепотица

На Sara123 и bubac им се допаѓа ова.
  18. AhThatFemaleProblems

AhThatFemaleProblems Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    200
    Еве ја 120та епизода без превод. Јас ја пуштив само за да и ја видам фацата на Фатма :D
    Одвратнотилук па до толку не било. Ептен ми е антипатична и злобно настроена. Баш ќе и се врати :)
    http://www.youtube.com/watch?v=axCJrO2ONAM

Очекувам утре на balkanje.com да ја постават со превод.. вообичаено во четврток е ставена, ама еве уште каснат :/

19. Majuv4ence13

Majuv4ence13 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    513
    Сега незнам дали и во серијата ќе биде така ама според историјата Мустафа умира и е закопан заедно со Махидевран која умира во 1580 годин..Месеци подоцна од тага умира и Џихангир...Само незнам овој султанот каков татко е..Како може да си го убие синот??

20. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Махидевран колку шо знам јас сите ќе ги надживее и Селим ќе ја издржува,ќе и помага од почит кон Мустафа :^)