Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    а од историската?
    иначе викендот што убаво ќе ми помини...со Суљо на малите/големите екранчиња :P

2. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Јас мислев дека бараш слика од актерката која ќе ја глуми Фатма Султан :) А од историската немам

3. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    аааа океви...сепак фала ;)

На Ana.N му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Леле значи не знам од кога не сум пишала на темава ццц :D
    Почнав пред некој ден да ве читам и мислам дека најдов една моја заменичка - адвокат на Хурем
    MayDiamonds се вика феминката и ги читам постовите и си викам со
    девојкава исти памет делиме галиба :D ете ме фати и турскиот малце.
    Како што дојде Вахиде ја ниту една епизода не сум видела со нејзе единствено ако ја видам тогаш тоа ќе биде на реклами онака случајно ама не ја пратам серијава веќе. Секако да беше тука Мерием обавезно ќе ја пратев али ништо. Гледам пишувате дека не ви се допаѓа новата Хурем оти не и го доловува ликот како оригиналот. Мислам тоа се знае, ние пратевме цели три сезони со една актерка значи се навикнавме на нејзините и добри и лоши моменти во серијата не може сега да дојде една многу постара актерка со друг став и ние одма хоп да ја прифатиме туку така. Сакав да ја пратам ради принцовите ама и не сум баш импресионирана кога видов дека и силувачот Селим од Фатмаѓул е тука така да нема да бидам заинтересирана да го гледам неговото пијанство и к**варење со харемот а уште помалку неговата романса со снајката на Хурем мммм Нурбахар ли се викаше и како и да е... Исто така прочитав дека уште една сестра на Суљо дошла |( аман веќе и плус му местела некоја си Валерија му ја упика у кревет за да ја нервира Вахиде. Сулејман крајно ме разочара што ја легнал и плус ја забременил со девојче. Значи го гледавме како тагува што Хурем му ја нема, нонстоп се враќал на истото место со едно дрво што беше и гомна јадеше ако Хурем ја нема и него го нема :puke: мислам не ми смета што ја вара Вахиде оти она не е Мерием али пак кога ќе размислам жената го преставува тој лик за кој јас се борев со сите тука во форумов :D и мислам дека колку толку треба да и се почитува тоа. Ако не глумата барем личноста која ја преставува.
    Едвај чекам да умре Хурем (Вахиде) и он у депресија да падне цели 8 години :devil: е после нема плачење, наместо паметен да се прави и со помлади девојки да си “работи“ можеше со нејзе да биде
    кога ќе ја нема ќе се опамети. Овој Сулејман секогаш касно пали [​IMG]

На MayDiamonds и Ana.N им се допаѓа ова.
  5. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    ^ Како може да функционира харемов (форумов) без неговата владетелка Хурем? :D Не не напуштај и ти како Мерием :D Дружи не почесто :D

На Hurrem-Aleksandra му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Што се тиче дружењето тука со вас девојки многу ми фали тоа и многу сакам да биде како порано
    али оваа сезона некако не ми по ќеиф затоа што никого веќе од нив не ги сакам сценаристов ептен претерал дури и тие ликови кои ми беа симпатични ги уништил значи :@
    Ама ако гледам некој топик овдека кој ќе ме заинтересира ја одма влагам у дискусија :D
    иако не ја гледам серијата благодарение на вас се знам што се случува (па отприлика)
    само продолжете така ;)

бај д веј: Мустафа скинал конци??? :^)

7. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Сеуште не можам да се помирам со ова „тажење“ по принцот Мустафа веќе 3 епизоди |(
    Мислам дека сценаристите веќе претераа, и од авион се гледа дека се негови обожаватели.
    Кога Принцот Мехмед умре не го пожалија ни една цела епизода, а Хурем го спомна два пати со само скисната фаца и толку.. а ваму Махидевран припаѓа, вришти, се заканува, коли беси...
    Сепак Мехмед беше првиот син на Хурем, а Џигангир го исплачи повеќе од сите.
    Сепак мислам тука сценаристите скроз ја утнаа работата.
    А и можеа барем ако не да го спомнат од време на време..
    И баш ми е чудно што за смртта негова никој не се загрижи, никој не се зачуди.. никој не побара детално да се разјасни. Ништо.. умре и толку. |(
    Затоа морам да кажам дека се разочарав премногу од серијата, ама ја гледам до крај затоа што многу ме заинтересира овој период од историјата.. за Османлиското царство и харемите, особено жените кои владееле и од робинки станувале султанки.

Во 127 епизода, Хурем и Нурбану стануваат ривалки.
    Не сум против никоја од нив затоа што и на двете им се воодушевувам, и ќе кажам дека Хурем всушност нема право да и го „покажува местото“ затоа што како прво таа самата никогаш не почитуваше никакви правила, не почитуваше никој... таа самата и се бунтуваше на Величенствената Султанка затоа нема никакво право да и соли памет на Нурбану Султан.
    Нурбану била навистина препаметна жена, и морам да признаат дека и покрај тоа што сеуште не се здобила со некоја голема моќ.. многу внимателно ги осмислува сплетките.. за разлика од Хурем која на почетокот само вриштеше низ сарајот, Нурбану игра задкулисно.. со ќутенката. :x

Инаку Вахиде изјави дека серијата ќе има 137 епизоди. Значи не очекуваат уште 10 епизоди (со се 127 што се прикажа вечерва)

Во 128 епизода умира Кара Ахмед Паша (Големиот везир и сопруг на Фатма Султан)

Во 132 умира Хурем Султан

Во 134 умира Рустем Паша (како Голем везир и зет на династијата)

Во 135 умира Принцот Бејазид

Во 136 ќе биде прикажан последниот поход на Султанот

Во 137 Сулејман умира, и Селим станува Султан.

На Kaylie му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    ^ За делот во врска со Принцот Мехмет потполно се согласувам со тебе затоа што сценаристот и додека беше жив Мехмет воопшто не се потруди да го истакни онака како што треба, како тој да беше некој спореден лик. Во врска со Нурбану, Хурем има право да и го покаже нејзиното место и да и соли памет затоа што благодарение на неа, Нурбану сега е она што е. И Нурбану кога дојде во харемот се жалеше, молеше, насилно влезе во одајата на Хурем, па дури и се обиде да се самоубие. Како што Величествената беше над Хурем, така сега Хурем е над Нурбану.

На Hurrem-Aleksandra му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Колку си го сакав тој Принц :inlove: (За Принцот Мехмед зборам)
    Многу го сакав и го сакам мислам дека Принц со толку добра душа а истовремено и одличен борец нема како него тој стварно си беше единствен. А се согласувам со тоа што не е фер едниот принц да го жалат 100 епизоди а другиот само една или две како што викате вие. видов еден трејлер тука во поодминатите страни како сувата Махи оди да и забележи на Хурем за смртта на нејзиниот посран принц Мустафа :puke:
    а бе со кое лице искача пред Хурем кога ЗМИЈАТА прва го убила мојот Принц Мехмед, па уште вришти и се дере ко ненормална и незнам што и кажала на Вахиде оти на турски е трејлерот ама сигурно не било ништо помалку од пцовки и клевети [​IMG]
    Историскиот Сулејман многу жалел за смртта на Мехмед, од што тагувал многу за него па затоа и почесто му го посетувал и гробот. Покажаа нешто такво во серијата? :^) Нешто ми вели дека не, а сигурна сум дека сега за Мустафа сите ќе почнат да си сечат вени на “црниот ден“ кој за мене е реинбоу :devil:
    Принцот Мехмед пред да умри, една негова робинка
    (а мислам и негова сакана затоа што со многу убави зборови ја нарекувал како Суљо и Хурем) ја оставил бремена и мислам дека родила девојче ако не се лажам. Што бидна со малата Султанка на Мехмед?

10. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Во серијата неговата миленчика Нурбахар беше трудна, но кога Хурем дозна нареди таа да абортира затоа што Принцот Мехмед сеуште не беше заминат во провинција а се додека е во престолнината не смее да има деца.
    Во реалноста Принцот Мехмед бил оженет со Есмехан Султан, ќерката на Шах Султан и Љутфи Паша.
    Пиши дека имале ќерка по име Хумашах Султан, не знам дали е коинциденција со ќерката на Михримах Султан и Рустем Паша бидејќи и таа се вика Хумашах или пак во серијата само го презеле нејзиното име затоа што никаде не пиши точна информација како се викале ќерката и синот на Михримах и Рустем.

11. Marijana93

Marijana93 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    9.588

Јас најдов е сега колку е точно незнам за децата на Михримах Султан и Рустем :?:
    Ayşe Hümaşah Sultan
    Sultanzade Murad Bey
    Sultanzade Mehmed Bey

12. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Во 127 епизода, Нурбану и Фатма Султан стануваат сојузници против Хурем.
    Ете колку значело позади еден маж да стои силна и паметна жена.
    Да не била Нурбану Селим тешко дека ќе станел Султан.
    Нурбану игра мудро.. Два опасни сојузи помеѓу султанките. Од една страна Нурбану Султан и Фатма Султан од страната на Селим, а Хурем Султан и Михримах Султан од страната на Бајазид.
    Сепак Селим е посилен бидејќи ја има поддршката од Султанот сепак тој е тој што одлучува кој ќе биде наследникот. Сепак Селим е постар а за разлика од Бајазид е многу посигурен во себе и посталожен, Бејазид е напрасит и брз.. не размислува пред да донесе некоја одлука.. затоа Султанот го избра Селим пред него. Од таа гледна точка Селим повеќе наликува на Султанот.. само што е за мала разлика по наивен и по лесен за манипулирање од Бајазид. Но затоа е тука Нурбану, таа нема да дозволи никој да го изигра.

Во 126 епизода се потсетив кога Хуриџихан се скара со Нурбану и и' влепи шамар велејки и дека и покрај тоа што родила наследници и е миленичка на принцот таа е сепак робинка,
    истата ситуација беше кога Хатиџе и влепи шамар на Хурем велејќи и дека е робинка.
    Од една умислена Хатиџе се ослободивме друга ни дојде |(
    Џабе му беа и на двете титулите „родени султанки“ со кои се бранеа секогаш кога ќе влезеа во кавга со некој кога немаа ум и интелегенција да ги искористат правилно.
    Зошто за да се владее и за да бидеш моќен не ти требат титула „родена султанка“ туку треба памет ама тоа ни Хатиџе ниту Хуриџихан никогаш не го сфатија. Единствена родена султанка која знаеше да ја искористи таа титула беше Михримах.. ама која е мајка 8)

На Kaylie и bubac им се допаѓа ова.
  13. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.630
    Допаѓања:
    9.074
    Од викендот нови епизоди конечно :D .
    Туку,нели Хурем ќе го надживее Сулејман,а пишувате дека прво Хурем ќе умре :?:

14. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Во историјата прво Хурем умира,колку што можам да се сетам тоа беше во 1558 година и 8 години потоа умира Сулејман... :wasntme:
    Патем,катастрофално ужасно страшно ми недостига Џихангир! :inlove:

15. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413

Знам за ова, али ја не викам за таа робинка од Топ Капи Сарај што останала трудна од Мехмед, туку за онаа другата во Маниса. Тогаш веќе Сулејман му ја дал таа провинција да управува од таму во негово име. Мехмед си имал посебен Харем само за него и тие робинки не припаѓале од Харемот на татко му. Овие се други. Сите Принцови имаат хареми во провинциите од кои што управуваат. Така бил зачнат и Мустафа додека Сулејман бил Принц во Маниса.

16. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Кога Принцот/Султанот ќе умри.. сите негови миленички и целиот негов харем се преселува во Ески Сарајот.. или старата палата, таму живееле сите султанки, миленички на починатите принцови и султани.
    После смртта нивна некои ги ослободувале а некои си продолжувале да живеат како робинки.

17. Marijana93

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    9.588
    Махидевран живее во сарајот во Бурса одкако умре принцот Мустафа така или ја лошо сватив коа ја гледав епизодата на турски ? :?:

18. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Таму бил погребан во Бурса, а Махидевран рече дека сакала да живеe каде што е нејзиниот син.
    Махидевран исто умрела и била погребана во Бурса.

На Marijana93 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Marijana93

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    9.588
    Да ама дека Ташлиџали и рече дека сулејман наредил да оди во сарајот во Бурса ...забораив дека така му кажа :)

20. bubac

bubac Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.867