Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. BI-44

BI-44 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    1.062
    Допаѓања:
    688
  2. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Се си мислам дека сум родена во погрешно време...ќе да беше убаво да си бев султанка :lol:

На Amelia и lealealea им се допаѓа ова.
  3. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
  4. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Дознав една многу интересна информација.
    Разие Султан, ќерката на Сулејман која во серијата ја прикажаа како ќерка на Назенин Хатун..
    инаку во 127 кажаа дека умрела, за жал многу млада.. Всушност била ќерка на Махидевран Султан..
    и била омажена за Ташлиџали Јахја Беи.. најблискиот помошник и пријател на Принцот Мустафа.
    Се мисли дека била родена 1525 година, истата година кога Хурем го родила Принцот Бајазид.
    Значи Сулејман и покрај тоа што веќе имал 3 деца со Хурем - 2 Принца и 1 Принцеза.. пак спиел со Махидевран Султан и таа ја родила Разие Султан. Умрела на 45 години, а не млада како што прикажаа во серијата.

5. Marijana93

Marijana93 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    9.587
    Ја знам дека Махидевран султан освен принцот Мустафа и Разије султан го има родено и принцот Ахмед ама во серијата него го нема а и незнаев дека Разије султан била омажена за Ташлиџали Јахја а вистинскиот Ташлиџали стварно бил заљубен во Михримах султан? како што беше во серијата? :?:

6. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    За Принцот Ахмед не постојат никакви информации затоа што најверојатно е дека умрел уште како бебе.
    Единствен принц кој преживеал бил Мустафа.

Не, никаде не пишува дека Михримах Султан и Ташлиџали Јахја воопшто се познавале. И тоа било невозможно затоа што знаеме нели дека жените на династијата.. т.е. уважените султанки не смеел никој да ги гледа, ниту пашите.. и се движеле доста тајно прекриени со превези.
    Во серијата тоа е малце изменето зошто не би било интересно, и мора да има малце сплетки.. нели серија е.
    Но во вистинскиот живот тоа било многу строго забрането, и било најголем грев да се погледне султанка во очи.. дури и глави летале на тие што ќе го стореле тоа.
    Михримах била омажена многу млада, на 17 години.. така да.. не постои никаква теорија тој да биде заљубен во неа.
    Тогаш пашите кои се женеле за султанки, нив ги гледале дури на првата брачна ноќ.
    Знаеме дека во исламот тие работи се многу строги.

7. Marijana93

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    9.587

Друга информација поврзана за нив имаш? Разије Султан умрела пред принцот Мустафа или не? Затоа што нели Махидевран потоа се сели во Бурса ? : :?:

8. donnalia

donnalia Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    212
  9. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Разие Султан умрела 1570 година, 17 години по Принцот Мустафа. Имала две ќерки со Ташлиџали Јахја Ефенди. Пиши дека умрела во Константинопол, што значи живеела во престолнината со својот татко по смртта на нејзиниот сопруг.

10. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    ќе може линк за овие информации? :!:

11. Marijana93

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    9.587
    Јас најдов кога барав за Махидевран султан дека ги родила Принцот Мустафа Разије Султан и Принцот Ахмед :?:

12. Kaylie

Kaylie Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    1.402
    Најдов слика од Разије Султан:
    А еве и слики од мајка и, Махидевран:

13. lealealea

lealealea Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2013
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    265
  14. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Ја видов втората најава за 128 епизода и можам да кажам дека Нурбану тотално ме разочара :x

15. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    128 епизода - 2 најава

http://vbox7.com/play:828b5fd17d

Нурбану Кралице :bow: :bow: :bow:
    Тое е цената на успехот, тоа е патот по кој до сега одеше само една единствена робинка и така стигна до врвот, ситгна да владее со светот е тоа е Хурем. По истиот тој пат оди и Нурбану, затоа ќе стане и првата најмоќна султанка во историјата после Хурем, дури и помоќна од неа бидејќи ќе биде и Валиде Султан на Селим и на нејзиниот син Мурад.
    Ова мини Хатиџе (Хуриџихан) пошто од по стапките на нејзината мајка затоа ќе си доживее смрт како неа, дури и по трагична. Абе како во крвта да му е на овие султанките ќерќи и внуки на Величенствената да се глупи и без мозок.. Прва на чело Хатиџе после неа и Шах Султан.. Кај да е и Фатма ќе заврши исто така неславно.. Единствено добро кај неа е што се опамети и го поддржа Селим.

За Нурбану немам коментар, ја заслужува целосно титулата Валиде Султан..
    Хурем тотално ме разочара.. желбата за моќ и власт целосно ја заслепи дури и ја направи да бира помеѓу нејзините синови кој од нив ќе живее а кој ќе умри. Никогаш не мислев дека може до толку далеку да стигни.. Принцовите за кои викаше низ целиот сарај кога ги раѓаше, со кои се бранеше кога некој ќе ја навредеше.. ги предаде со сопствените раце на смртта.
    Ќе речам Хурем нема непријатели туку таа самата себеси си е најголем непријател.

На Kaylie му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Нурбану уште сега се замислува Величествена Султанка. Уште Сулејман не умрен, таа знае дека Селим ќе биде Султан. Хурем касно дозна каков човек всушност е Селим и се кае што на времето го поддржа него. Па и на Сулејман тоа му го потврди. Е сега кај Сулејман ништо не можи да се смени но Хурем веќе му ја даде својата поддршка на синот кој таа смета дека е најдостоен наследник на Престолот.

Се ќе беше поинаку доколку Бајазит беше следниот Султан

На Sanjichka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. untouchableGirl

untouchableGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    Мило ми е за Назенин. ]:)

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bubac

bubac Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.867
  19. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Нова фотографија од Мерием :inlove:

Прикачени фајлови:

На hermosa, Kaylie, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Чеееееееееееекај сега.Стоп.Фалш.Сечи.Седнете сите... :D
    Нурбану ќе ја убие мини Хатиџе и таа ќе пцојса на лице место и оп на другиот свет?Така ли? :^)