Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Можеби некои ја потценуваат, ама Нурбану е првата најмоќна противничка на Хурем. И првата непријателка која ќе успее да ја порази. Затоа што Нурбану е баш иста како неа, а другите непријатели на Хурем биле многу различни од неа и затоа не успеале.. бидејќи била помудра од нив, но Нурбану игра на истата карта како и таа затоа ќе ја порази и ќе стани Валиде Султан.
    А и да бидеме реални,Хурем не била бесмртна затоа и вака и онака ако не била Нурбану тогаш некоја друга „снаа“ ќе се обидела да ја падни од тронот..
    Една Султанка доаѓа друга си оди. Како што и еднаш и кажа Хурем на Величенствената, епа сега подобро нека се смири.. и нека и отстапи место на Нурбану како нејзина наследничка.. што мисли Хурем дека ќе живее вечно.
    Јас мислам дека таа нејзина желба за победа ја заслепила, и веќе почна и своите пријатели кои се на нејзината страна да ги гледа како противници.. несвесно дури станува и самата себеси непријателка.
    За прв пат ќе речам дека овој пат, во оваа војна јас сум на страната на Нурбану.. бидејќи да бидеме реални, таа е многу попаметна од Хурем..

На Kaylie и Mahidevranfan им се допаѓа ова.
  2. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    А во што тоа Нурбану ќе ја порази Хурем? И што направила Нурбану за да биде попаметна од Хурем? ;)

3. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Хурем го направи она кое рече дека ни до последен здив не би го направила.
    Избра помеѓу два сопствени сина, го избра Бајазид наспроти Селим кој го назначи за непријател.
    Ова покажува дека Хурем никогаш не гаела вистинска мајчинска љубов, и дека принцовите и биле само пиончиња на патот до моќта и славата.
    Не ја разбирам таа нејзина поврзаност со Бајазид, и зошто го смета Селим за нејзин неприајтел...
    за закана кога и тој е нејзин син.
    Од тука можам целосно да ги оправдам сите постапки на Нурбану.. и можам да кажам дека Хурем заслужи беден крај и иако не го доживеа пак го доби. Никогаш не научи за доста, никогаш не стави крај на војните дури и своите пријатели ги претвори во непријатели..
    Во оваа војна помеѓу двата принцеви веќе е јасно дека победникот ќе биде Селим, затоа што и колку да е моќна Хурем.. сепак одлуката припаѓа на Султанот и тој е оној од кој зависи кој ќе го наследи престолот.

Уште една интересна игра на сценаристите како што прават со сите ликови, на почетокот ја замразивме Махидевран за на крајот да ја сожалуваме,и Ибрахим го замразивме со тоа што и беше најголемиот непријател на Хурем за на крајот да го жалиме што имаше толку тажна смрт, исто и принцот Мустафа и покрај се на крајот пак го сожалувавме и покрај тоа што бевме од страната на Хурем/
    Истото го направија и со Хурем.. ја прикажаа како жртва која се бори да опстои во сарајот каде од сите страни беше опколена со непријатели, и сега на крајот кога „славата и удри во главата“ стана вистинско чудовиште кое на крајот ќе го замразиме..
    Сепак јас мислам дека доколку Мерием сеуште беше во улогата на Хурем.. немаше да ни стани одвратна,
    зошто глумата на Вахиде е премногу груба баш во овие епизоди.. Се повеќе ми наликува на Величенствената.. Тоа не е онаа Хурем која ја знаевме сите, мила, насмеана, весела која со онаа слатка насмевка им се смееше во лице на непријателите кога ќе ги поразеше.

Воопшто не ја оправдувам тоа што и соли памет на Нурбану.. Колку пати само и се спротивставуваше на Величенствената само за да стигне до тоа што е, ама нее.. сега кога дојде некоја друга да го прави истото што го правеше таа не и одговара.. епа секако.
    Нурбану се повеќе во секоја епизода ја претставуваат како Хурем.. тоа ми се допаѓа.. зошто искрено многу повеќе ја сакам онаа Хурем на почетокот одколку оваа бездушната сега. |(

На Kaylie му/ѝ се допаѓа ова.
  4. seagirl

seagirl Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2011
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    27
    128 ма преведена ??

5. donnalia

donnalia Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    212
  6. seagirl

seagirl Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2011
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    27
    Благодараам, абе феминки срцки сте ;)

7. seagirl

seagirl Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2011
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    27
  8. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Sorry girls, ама Нурбану не може да и се фати на малото прсте на Хурем и како што кажа Ана.Н
    Нурбану не била опкружени со толку непријатели/хиени од секоја страна како Хурем.
    Сулејман иако ептен интелегентен сепак се правел Будала за неа, додека Селим е Будала кој се правел паметен да дојде на власт со помош на Нурбану,
    Ја немала подршката на Величествената Ајше Хафса Султан која постојано се обидувала да ги спои
    Сулејман и Махидевран но безуспешно, додека Хурем и ја има дадено целата подршка на Нурбану
    И освен она самата, други миленички му немаат родено принцови на Принцот. А во случајот на Хурем она не се борела со други жени за Принц туку за Султан кој имал едно машко дете Принц од друга жена. Така да Нурбану за мене не преставува жена за која би ја нарекувала Величествена Султанка која заслужува да биде мајка на Султан.

Хурем е како Лавица која е спремна на се
    а Нурбану е обично маченце кое сака да биде како Лавицата ;)

На cresa-jagoda, Sanjichka007, bubac и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. bubac

bubac Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.867
    Шо толку ја дигате Нурбану?
    Па таа само неколку епизоди е присутна а Хурем ја гледаме цела серија
    Ја пронаоѓате Хурем некаде во дел од Нурбану и мислам затоа ја сакате Нурбану

Нели Нурбану и се клањаше на Хурем и ја молеше за живот
    Од тоа е јасно дека Хурем е глевна !!!
    Најглавна од сите

Прикачени фајлови:

• 28lto4h.jpg
      28lto4h.jpg
      Големина на фајлот:
      19,7 KB
      Прегледи:
      142
    На Sanjichka007, Hurrem-Aleksandra, Ana.N и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Јас мислам дека ја сакаат Нурбану затоа што Хурем не е повеќе Мерием, туку е Вахиде.
    Сигурна сум да беше збор за Мерием а не за Вахиде, не би ја критикувале толку многу :)
    Али ги сфаќам, ја што ја гледам на реклама не можам да ја поднесам
    а не па они што редовно ја гледаат.

На cresa-jagoda, Ana.N, Kaylie и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. bubac

bubac Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.867
    Точно!!!
    Ни јас не го гледам со истата страст како што го гледав кога беше Мерием
    Мислам дека не постои жена на планетава која можеше подобо да ја одглуми оваа улога
    А и ја имаше таа убавина, некоја искра во неа....
    Феномен
    Ми фали оваа фацичка :(

Прикачени фајлови:

На Hurrem-Aleksandra и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  12. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Да, Мерием како Хурем беше главна.. Ја имаше таа енергија, тој став, насмевната им се одмаздуваше на непријателите.
    А Вахиде со тој нејзин намрштен поглед, злобна фаца го искриви ликот на Хурем.. и сега навистина не тера да мислиме дека Хурем била грда стара вештерка.

Мерием ја доловуваше онака како што навистина била Хурем.. со насмевнато лице како што значи нејзиното име, убава, нежна, мила.. но во суштина со душа сосема спротивна од тоа.
    Ја засакав Хурем во ликот на Мерием, а сега можам да кажам дека оваа Хурем што сега ја гледаме како да е сосема друга личност.. нова и непозната.
    Да, Нурбану е нејзина копија.. ги прави истите работи што ги правела и таа.. и Хурем најмалку треба да и кажува неа што треба да прави зошто и таа навремето го правела истото.

Во 129 епизода,Нурбану го збриша првиот нејзин непријател.. - Хуриџихан. Тоа ни покажува дека навистина била храбра по патот кој го избрала за своја цел.
    Наскоро таа и Хурем ќе влезат во жестока војна, овој пат Нурбану има силно оружје против Хурем.. игра на истата карта како и неа, и затоа ќе успее да ја порази.
    Да бидиме реални и колку да била Хурем моќна.. сепак еден ден ќе дојде некој помоќен и попаметен од неа. После неа била Нурбану.. која владеела со два султани и постигнала многу повеќе од Хурем,
    па после неколку генерации, дошла и Кошем Султан која владеела највеќе од сите султанки..со мажот, со синот, со внукот.. дури и имало периоди кога владеела и сама со пашите.
    Вистина е дека Хурем го започнала „султанатот на жените“ но имало помоќни султанки од неа.. а тоа биле Нурбану и Кошем.

На Kaylie му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Величествените момци :)

Прикачени фајлови:

На simonna.a, Mahidevranfan, Ammy.Lee и 2 други им се допаѓа ова.
  14. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    Позади камерите :)

На simonna.a, hermosa, Kaylie и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Оваа слика највеќе ја сакам
    Вистинската Хурем Султан со својот најсакан Принц и најсакана Султанка

Прикачени фајлови:

На hermosa и Ana.N им се допаѓа ова.
  16. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Нелогичностите во серијата и понатаму продолжуваат, но мислам дека во 129 епизода ја доживеаа нивната кулминација.

Нурбану ја убива Хуриџихан |( Иако никој не знае дека таа го направила тоа, Хурем е сигурна дека таа е вистинскиот виновник. Кога Хурем ја повикува во својата одаја Нурбану одрекува се но Хурем има доказ, и кога Нурбану сваќа дека е откриена, клекнува на колена пред Хурем и ја моли за прошка. Хурем и вели дека доколку Хуриџихан умре ќе и се пресече главата. Тогаш Нурбану и се заканува дека ќе каже се за смртта на Валерија. Во тој момент стигнува Фахрије за да и ја соопшти веста на Хурем за смртта на Хуриџихан. Следниот ден Хурем смислува нов план. Како убиец на Хуриџихан ја обвинува Рана Султан (миленичката на Бајазит). Агите ја одведуваат и ја убиваат па прават како самата да се самоубила. Потоа Хурем со договор на Рустем и Михримах го назначува Лала Мустафа (тој што беше Лала на Бајазит) како Лала на Селим а Фахрије Калфа ја назначува како Калфа во сарајот во Маниса што на Нурбану тоа воопшто не и се допаѓа. Сега Селим и Нурбану се под надзор на Хурем.

Во што ли се претвори оваа серија?

17. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
  18. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Порано беше најавувано дека ќе биде Фатма Султан но кога се појави во 129 епизода се претстави како Дефне. Таа е испратена од Нурбану како шпион во палатата во Ќутахја

19. bubac

bubac Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.867
  20. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    130 епизода - 1 најава

http://moevideo.net/video/39267.36332a0 ... bb5b80eba0

Нурбану и изјавува војна на Хурем.. :devil:

И се восхитувам на храброста на Нурбану што се исправи и отворено и се закани на една Хасеки Султан.
    Воопшто не е за потценување, да бидеме реални.. можеби Селим не е баш достоен за наследник на престолот но Нурбану навистина е достојна за да биде Валиде Султан за разлика од Хуриџихан која како Хатиџе знаеше само да биде султанка на збор |( И затоа па си доби неславна смрт како што заслужи, исто како мајка и.. Џабе му беа зборовите „Ние сме Династијата“ зошто не е доволно да бидат родени како Султанки туку треба да знаат и да се однесувааат како такви.
    Можам да кажам дека првата „родена“ Султанка што се однесува како што е доследно е Михримах..
    А за Нурбану ќе кажам само дека заслужено ќе стани Валиде Султан. :clap:

На Kaylie и Mahidevranfan им се допаѓа ова.