Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    За последен пат целиот харем ќе се поклонува пред неа

За последен пат ќе биде на своето место и во својата одаја

За последен пат ќе биде заедно со своите најблиски

За последен пат ќе зачекори низ патот во палатата

И на крајот ќе умре покрај оној кој беше смислата на нејзиниот живот, покрај оној за кој беше подготвена на се во животот, покрај оној кој безусловно го сакаше

Прикачени фајлови:

• 48532.jpg
      48532.jpg
      Големина на фајлот:
      51,4 KB
      Прегледи:
      370
    • 48542.jpg
      48542.jpg
      Големина на фајлот:
      122,9 KB
      Прегледи:
      370
    • 48535.jpg
      48535.jpg
      Големина на фајлот:
      121,2 KB
      Прегледи:
      370
    • 48556.jpg
      48556.jpg
      Големина на фајлот:
      78,5 KB
      Прегледи:
      370
    • 48539.jpg
      48539.jpg
      Големина на фајлот:
      97,8 KB
      Прегледи:
      370
    На 123abc, Mahidevranfan, Aryana и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Ane10

Ane10 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    143
    Кога ќе умре сега во сабота во тие 2 епизоди???

3. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Не :) Ова се случи во епизодата која вчера се емитуваше во Турција

На Ane10 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    135 епизода - 1 најава

http://moevideo.net/video/09084.0944c12 ... a59cf152f6

134 епизода со превод ќе излези дури во Недела.

Хурем и Нурбану конечно склучуваат мир! :inlove:

Нурбану: Посакав да ве видам, дај Боже да се опоравите.

Хурем: Дај Боже. Помислив, сакаш да знаеш зошто си сеуште жива.. Тоа е поради големата љубов на Селим спрема тебе. Не сакав да го растажувам, и затоа те испратив далеку од него. А ти тоа го сфати како моја слабост, зарем не?

Нурбану: Не, не е така. Правев многу грешки, но ги направив само да го заштитам Селим и моите деца.
    Сакам човекот кој го сакам да остане жив. Вашата приказна одсекогаш го осветлуваше мојот пат, Султанке. Но ние сме разлилни. Вие се заљубите во Султан кој одамна беше на престолот. А нашата љубов ќе мора да помине низ многу потежок пат.

Хурем: Дали мислиш дека ќе ги доживееш тие денови?

Нурбану: Секако, оваа палата ќе стане мој дом. И мојата епоха ќе започне!

Хурем: Јас поминав низ оган, се борев со лавовите. Ако сакаш да го постигнеш она што го постигнав јас.. биди спремна да гориш во тој оган!

Нурбану: Спремна сум, Султанке!
    8)

Нурбану достојна наследничка на Хурем.

На simonna.a, Kaylie и Mahidevranfan им се допаѓа ова.
  5. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Јас поради новата Хурем, прекинав да ја гледам серијата.
    Не можев веќе антипатична ми беше. :puke:
    И сега еве ќе ја истрпам некако последните епизоди да ги изгледам, ама дефинитивно без Мерием серијата не е тоа што беше.

6. Mahidevranfan

Mahidevranfan Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    2.063
    Последниве епизоди неможам да ги гледам.
    Но, колку и да ја мразам Хурем, неможам да одречам, секогаш мислела два пати, никогаш еднаш, затоа и до крајот си остана на истото место :!:
    Убаво од Нурбану што си призна дека ќе мине низ многу потежок пат отколку Хурем, знае што ја чека.
    :inlove:

На Kaylie му/ѝ се допаѓа ова.
  7. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    То бе Нурбану :muscle:
    земај ги јажињата врзи го јазолот и само Селим ќе го одврзе..
    мислев метафора нешто со јазолот на Александар МАкедонски
    ама кога не ми текнува,не ми текнува... :@
    Да,Нурбану терај го султанатот на жените...да бев јас во твое време имаше растур во Топкапи,дури и султанот ќе абдицираше :lol:

8. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    За едно нешто треба да бидеме реални - Ако Нурбану навистина така се однесувала со Хурем, веќе одамна ќе и летала главата. Тоа било такво време. Не смеело се спротиставуваш на тие кои биле високо над тебе. Е сега во серијата сценаристот сосема спротивно го прикажал тоа. Но како можел да ја прикаже спротивно вистинската врска помеѓу Хурем и Нурбану кога тие биле во сојуз а не една против друга. Но тоа е тоа.

Сега кога Хурем веќе ја нема, се почнува да излегува од контрола. На едната страна Селим и Нурбану, на другата страна Бајазит и Дефне. Во овој случај можеме да кажеме дека и Нурбану и Дефне се еднакви затоа што и двете имаат по еден син. Затоа не знам зошто Нурбану си замислува дека и почнува нејзината епоха кога е на иста скала со Дефне. Пророчицата и предвиде дека династијата ќе продолжи со потомството на лавот и орелот (симболот на Венеција). Е сега Нурбану живее во страв затоа што и Дефне е од Венеција.

И уште нешто. Од оваа гледна точка се претпоставува дека Нурбану ќе мине низ потежок пат од Хурем. Но тоа нема да биде така. "Тешкиот" пат на Нурбану е само додека Сулејман не го убие Бајазит. Е потоа се ќе и биде дадено како на златен послужавник. А да не повторувам низ што се помина Хурем

9. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    На simonna.a и Cka им се допаѓа ова.
  10. donnalia

donnalia Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    212
    Објавете линк кога ќе излезе преведена 134 епизода.

11. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Вистината за Хурем Султан

Хурем Султан била вистинска светица за познатиот Величествен кој владеел од 1520-та година, па се до неговата смрт.
    Кај нас периодов е доста актуелна турската серија „Величествениот“, каде што главна атракција е Хурем Султан која плени со својата убавина и однесување. Но, дали знаете која е вистината за Хурем Султан? Зошто таа била важна фигура во харемот на Величествениот?
    Вистинската Хурем Султан била првата робинка во харемот која станала Султанка. Таа уште со својата прва појава го освоила срцето на Султанот, пред се со својата убавина и див дух. Хурем била првата жена со која некој султан се оженил. Тоа се случило прв пат по четири века на владеење на Султаните, кои имале свои хареми, но не и свои жени.
    Покрај тоа, Хурем е единствената Султанка која по раѓането на Принц наследник и било дозволено да остане во дворецот и да живее со Султанот цел живот.
    Хурем Султан е единствената жена која имала улога на советник на Султанот. Таа станала највлијателната личност во Отоманската империја, по Султанот. Изградила многу народни кујни во Мека и Медина, комплекс објекти со џамии во Ерусалим и многу други работи.
    Хурем била гледана како божица и со нејзината појава пленела голем број срца. Сите жени во харемот и љубомореле и сакале да бидат на нејзиното место. Таа градела верски училишта и објекти и секогаш се грижела за доброто на народот.
    Многумина се прашуваат како всушност изгледала оваа жена. Таа најверојатно била заносна со својата убавина чим веднаш го освоила Величествениот.
    Нејзината портокалова коса и уникатните облини биле доволни за Величествениот да ја изгуби главата и да и даде на оваа жена се што ќе посака.
    По нејзината смрт во 1558-та година, Султанот својата најголема љубов ја погребал во мевзолеум чии ѕидови ја претставувале радоста на рајот.

Извор: puls24.mk

Прикачени фајлови:

На Sanjichka007, LittlePinky и bubac им се допаѓа ова.
  12. bubac

bubac Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.867
    На MayDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kaylie

Kaylie Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    1.402
    Луѓе да си признаеме една работа. Нурбану и Дефне се преубави (иако мене лично Нурабну ми е поубава), ама не се толку убави колку првиве Султанки, Хурем и Махидевран. Нив две и нивната убавина никој не може да ја замени. :inlove:

На Mahidevranfan, cresa-jagoda и Ana.N им се допаѓа ова.
  14. Aryana

Aryana Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    71
    Девојки да не знаете друг линк некој освен овие на султанова дружба и serije.biz зошто на овие два ми прекинува на секое со реклами и разни чуда?

15. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    2.079
    На bubac му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Aryana

Aryana Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    71
    Едвај ги изгледав 134 и 135 епизода и не ми се верува дека најомилената серија ќе ми заврши. Се чувствувам како да се разделувам од љубовникот со кој сум била долги години во врска. Го знаете сите она чувство кога ќе ви заврши серијата и вие сте во стилот како: И сега што да правам со животот? :). Нејсе, многу видовме и многу научивме преку ликовите. Само не ми е јасно кај најдоа толку луѓе за мал милион улоги и уште толку статисти. Импресивно морам да признаам. :D Добро би било да направат уште една ваква серија. Мило ми беше што се дружевме три години, но на се му доаѓа крајот па така и на ова. Како и да е, прекрасно беше.

На Sanjichka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Ај ако навистина има серија за Кошем султан како продолжение од Величествениот нека ја даваат пак во Македонија,ама овој пат без сихронизација само на турски јазик со долу на екранот пишан превод...Па да научиме јазик бре! 8)

18. sagittarius57

sagittarius57 Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2013
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    2.269
    Почувам да жалам дека завршува серијава, нема да го гледам раскошот во кој неможам да му се изнагледам, љубовните песни и зајадливите погледи, ама првите 50-70 епизоди пак ми се на листата за гледање, мислам дека тие ми беа најинтересни, а воедно да се потсетам и на Мерјем ^_^ :lol:

19. Ana.N

Ana.N Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    344
    Документарецот за кој до неодамна се зборуваше дека ќе се емитува по завршувањето на серијата, започна со емитување вчера на местото на новата 136 епизода која ќе биде емитувана следната Среда. Вчера беа емитувани првата и втората епизода од документарецот. Во него ја прикажаа и Мерием но со интервју снимено од пред две години а не како што се шпекулираше дека ќе се врати во Турција и ќе ја прифати соработката со продукцијата за снимањето на документарецот. Сепак добро е што воопшто одлучиле да ја прикажат Мерием бидејќи како што беа гневни на неа, можеа и да не ја прикажат. Но сепак продукцијата знае дека Мерием е најомилена од сите актери во серијата и со тоа сакаа да го зголемат рејтингот

20. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Ја гледав 134 епизода...
    плачев да ви кажам право... ;(
    Мерјеееееем :l:

На Kaylie и cresa-jagoda им се допаѓа ова.