Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. antonina

antonina Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    809
    што ке се случи со изабела? не сум во тек :( ме интересира дали ке ја убијат на крај ? :devil: :devil: или пак слугинката, како што разбрав

2. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    И слугинката и нејзе ќе ја убијат...

3. antonina

antonina Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    809
    ^ o је о јее.. Ти благодарам :) а случајно да не ти се наога линк од таа епизода? :wasntme:

4. spiderboy5

spiderboy5 Активен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    19
    Многу нелогичности има во серијава.
    Принцезата Изабела никогаш не била грабната, таа е уфрлена во серијата заради прмер како европјаните гледале на османлиите. Нигер-халфа и Лео се измислени ликови. Жената со која ја изневерувал Ибрахим Хатиџе се вика поинаку.
    Е сега уште нешто. Изабела Форутна Е ПРИНЦЕЗА, но во нејзиниот дом. Нејзината титула во харемот на Сулејман не важи, таа е најобичен роб, како оние доле што спијат сите заедно. Оној/онаа кој така ќе се обрател на Султанка (во овој случај Изабела на Хурем), главата му летала. Султанки се Хурем и Махидевран, мајки на наследнци, и тие се еден вид припаднички на Сулејман, како и се што мрда во харемот. Ама тие се СУЛТАНКИ и дел од Османската фамилија. За сега се на иста хиарархиска црта. Но Хурем во брак со Сулејман ќе влезе како СЛОБОДНА ЖЕНА.
    Сумбуљ почна да ме нервира со тоа лигавење ''Паша, паша'' бла бла, изгледа се пали на Ибрахим...Теткица обична!!!! Ама ни он не е кри, кастриран си е ХАХАХА!
    Ама сите овие работи се потенцирани заради поголем интерес и гледаност. Во секој случај- серијава ми е најомилена, дека е поразлична од сите други, дека е прикажана силата на срцето на една жена која ги менува законите и традицијата (што фактични од тогаш се земаат во предвид жените во политиката, дека Хурем ќе учествува во некои политички советувања и ќе биде добар соговорник, затоа и во историјата се нарекува ''Кралицата на Турсија''). Борбата за власт, доловување на атмосферата од тоа време, музиката и танците, задкулисните војни и владеењето на Величенствеиот Султан Сулејман-е затоа јa гледам!
    Поздрав :)

На howdoyoudo и Sanniii им се допаѓа ова.
  5. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Јас си гледам на youtube.Не разбирам што зборат, но тоа што прават разбирам. :rofl:

6. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Абе како ќе умре Изабела? :^) Нели некој тука на темава претходно кажа дека само слугинката ќе и умре, а оваа ќе избега м? Ме збунивте сега :worried:

7. antonina

antonina Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    809
    еве и уште една нелогичност во серијата поврзано со изабела. Како што видов на wiki Сулејман е роден 1494 а Изабела е родена 1451 е сега тоа што ми нема логика е..изабела умрела на 26 ноември 1504 - тогаш Слујман имал 10 год.. :^) живи глупости се ова, па уште и ги прикажуваат во љубовни сцени за кои нема шанси да се вистинити. башка тоа што се разлика 40 и кусур години..

http://en.wikipedia.org/wiki/Suleiman_the_Magnificent
    http://en.wikipedia.org/wiki/Isabella_I_of_Castile

8. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Леле па не знам, сега се збунив и јас со Изабела. Како и да е ќе ја снема за некоја епизода, дали ќе умре или ќе избега не е важно :rofl:

9. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.074
    Значи серијата е инспирирана од историјата и од вистински ликови од историјата, серијата не е документарец и не е вистинска, не значи дека се што има во филмот се случувало и во историјата. Филм е, нормално е да има глупави измислици грабнување принцези и султан којшто не се замара со државните работи туку се замара со прислушкување муабети. Мора да биде поинтересно, не се потресувајте толку :D

На FortuneTeller.xD му/ѝ се допаѓа ова.
  10. spiderboy5

spiderboy5 Активен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    19
    Не се буни, почекај до 38 епизода. Таму е нејзината последна сцена. Слуѓинката Кармина-мртва, а Изабела со вреќа на глава и крпа во уста, тогаш Хурем ќе и каже дека било многу глубаво што останала да се бори за султанот и дека и е жал што така заврши. Со телото (ликот) на Изабела нема никогаш да дознаеме што ќе направи Хурем. Дали ќе ја убие и ќе ја фрли во море? Дали ќе ја заразат со чума, или ќе ја испратат дома? (мада третово не ми се верува).

11. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Ама сте се соживеале овде, фали уште маички И ЈАС СУМ ХУРЕМ да се испечатат. :D
    Ај малце оладете ја темава, пола од работите овде се немаат случено навистина, така да не се обидувајте да барате сличности и разлики, кога вистинските Сулејман, Хурем, Махидевран, Хатиџе и компанија им се само основа за серијава. Крај краева, изгледа единствена сличност со вистинските ликови ќе останат само нивните имиња ко што тргнало.

Ај малце chill out. :mm:

На angel92, Okica, A-j-a и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.280
    Во колку часот ќе почни денес?

13. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Хатиџе почна да се нормализира, тоа ми се допаѓа.
    Иначе мислам дека Величенствената овој пат беше во право што така и рече на Хурем. Тие сеуште се во жалост и наоколу владее чума, а таа се забавува. Онака не ја поддржувам, ама сега мислам дека добро направи. Ако таа е Величенствена не треба да застане на нечиве страна, напротив треба да биде неутрална и изборот на миленички да му го препушти на Сулејман.
    А за силикончево сега малку ми падна жал кога слушнав како ќе заврши, ама па само си го бараше. Кога имаше можност-не избега, е сега што да и правиме.
    За султанот не сакам да коментирам. Толку ме извади од такт! Уфф. Бесчувствителен еден!

14. Shpagetta

Shpagetta Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2011
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    2.390
    Во 20:20 :)

15. TheaEsposito

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Сакам стариот термин да ни го вратат. Не е убаво вака! :/

На Shpagetta му/ѝ се допаѓа ова.
  16. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841
    Еј а не почнува во 21 ч :wasntme:

17. TheaEsposito

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    На програмата пишува од 20:20. Шо знам...

18. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.609
    Малку го загледав ова, покрај мајка ми, татко ми тоа време има карташка сесија на компјутер :D па ја дружам.
    Малку ме вади од такт сето тоа Величествен/Величествена по 27 пати во една епизода, ама тоа е, мора некако да им се обраќаат.
    Таа принцезата Изабела мене ми е убавка и нежна, има рафинирани црти, само таа што ја синхронизира кај нас, го има најодвратниот глас на светот веројатно, и тоа влијае нормално на нејзината појава.
    Многу ме интересира што ќе се случи со неа.

Фин лик е оној убавиот турчин, тој мустаќлијата црн, што му умре таа еврејката (описиве мои, еј, ама не ги знам точно по име, изгледав само дел од неколку епизоди).

А многу антипатичен - десната рака на Величествениот, не ми текнува ни неговото име сега, заедно во пакет со жена му Хатиџе, ете неа сум ја запамтила, двајцата се ко скроени еден за друг, толку досадни и одвратни.

Во историјата, Сулејман е опишуван како мошне слаб, ковчест и висок, и сметам дека кастингот е малку утнат, можеле да најдат поверодостоен лик.

А се знае ли колку ќе трае оваа серија?
    :?:

На Sara123 и antonina им се допаѓа ова.
  19. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Ќе биде ваљда како вчера, во 20:20 ќе почне и ќе ја емитуваат пола од претходната епизода, а во 21:00 ќе ја даваат новата. ;)

Работава: stay tuned ONLY on Канал5 2 hours constantly! |(

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Тој антипатичниот што викаш е Ибрахим Паша.Па да заедно се за во пакет со Хатиџе `родената` султанка.. :devil: Серијава мислам има 4 сезони. :)

На Trendafilka му/ѝ се допаѓа ова.