1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Венчавање во црква и крштевање-избор или наметнување?

Дискусија во 'Религија' започната од joelle, 16 ноември 2010.

1. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Да не може човек крајот да ми го најде(facepalm), од една страна ги напаѓам поповите за да наредниот пат ги бранам, тоа ти е како не смееш да ми го тепаш братчето, мое си е, само јас смеам да си го тепам.]:):rofl:

На artemidis, Orthophill и danichap им се допаѓа ова.
  2. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.241
    1. Едно е да го образуваш детето во својата вера (тоа е примарна задача на секој родител христијанин), да го насочуваш, да му го покажуваш патот по кој што сакаш да се движи, да го поучуваш согласно вредностите на Светото Писмо, а друго е присилно да му наметнеш „вера“.

2. И да му наметнеш (како што е крштевањето), тоа е само површинско формално наметнување. Ти и да сакаш не можеш да му вметнеш вера во срцето. Тоа е лична одлука и секој човек мора индивидуално да ја донесе во животот. И Хитлер и Сталин биле крстени како бебиња, па тоа воопшто не им го тангирало нивниот понатамошен нехристијански живот.

1. Во Библијата има само 2-3 такви примери и никаде не е експлицитно кажано дека е крштевано бебе или мало дете. Претпоставката дека морало да има бебиња или мали деца во теологијата се нарекува догма од молк и ако на таков начин се толкува Светото Писмо тоа е отворена врата за многу ереси. Ние треба да го правиме она што Бог ни го кажал (а ни кажал доволно), а не она што не ни го кажал, а ние претпоставуваме дека се случило.

2. Дури и да имало некое бебе во тие неколку примери каде што пишува дека се крстил „целиот нивен дом“, тоа не мора да значи дека буквално целиот нивен дом заедно со бебињата биле крстени.
    Разгледај ја на пример следнава случка. Во Библијата пишува дека сите жители на градот Содом, стари и млади, ДО ПОСЛЕДНИОТ ЖИТЕЛ, ја опркужиле куќата на Лот со цел да ги силуваат гостите на Лот (кои биле ангели преправени во луѓе).

„Уште не беа легнале, да одморат, кога жителите на градот, Содомците, млади и стари, целиот народ до последниот човек, ја опкружија куќата. Го викнаа Лота и му рекоа: „Каде се луѓето, кои дојдоа ноќеска кај тебе? Изведи ни ги, за да ги познаеме?”“ (Битие 19:4-5, Библијата)

Дали тоа знаи дека и бебињата дошле да ги силуваат гостите на Лот? Се разира дека не. Дали Библијата има потреба да нагласи дека бебињата не дошле? Се разбира дека не, бидејќи се подразбира дека бебињата не можат да силуваат луѓе :)
    Епа истото е и со крштевањето на бебињата. Дали апостолите имаат потреба да нагласат дека се крштевал целиот дом на Корнелиј освен бебињата? Се разбира дека не, бидејќи се подразбира дека бебињата не можат да поверуваат во Исус. Тоа е кристално јасно наведено во Библијата, особено со примерот на етиопјанецот:

"Етиопјанецот рече: „Еве вода! Што ми пречи да се крстам?”
    А Филип рече: „Ако веруваш од сè срце - можеш"
    Тој одговори и рече: „Верувам дека Исус Христос е Божји Син.”
    (Дела на апостолите 8:36-37, Библијата)

Тука многу јасно го гледаме условот кој треба да го исполнува некој човек за да биде крстен. А тоа е искрената вера во Исус Христос.

Што мислите, дали апостол Филип ќе го крстел етиопјанецот ако тој рекол дека не верува?
    Дали едно бебенце верува или може да верува дека Исус Христос е Божји Син? Дали едно бебенце знае колку букви има во името Исус?

На LUCI 99 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  3. deckoto

deckoto Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2012
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    138
    Се разбира кога ке дојде денот да се оженам во црква обавезно ке се венчаме!!!! Православен сум верувам во бог, и си ја сакам и почитувам верата и црквата. И мислам дека секој верник православен треба да го обави овој чин не дека е некакво наметнвање чиста глупост, со самото тоа покажуваш дека си на еден начин венчан пред господ во божји храм.

На Victorian, Mama25, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Goticarka

Goticarka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    139
    Верата не се стекнува од мали нозе и не е морално, секој жив човек му се случува де се префрли на друга вера, а школото и верата ти не ги мешај, ако било така низ некаде во светот ќе правеа така

На ku4ence, Ekstaza, eloves и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    538
    Јас сметам дека венчавањето во црква е повеќе како популистичка метода,општествена ,и мислам дека многу од паровите се венчаваат во црква ради реда,како под и фолд дека така треба,дека тоа е во општеството прифатено и да не кажам морално,а не дека они навистина веруваат во верските идеологии.

6. berrybush

berrybush Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2015
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    61
    Исто.

Ниту пак би ги крштевал моите деца.
    Кога ќе дојдат на свест, нека бидат и веруваат во што сакаат.

А за тоа што мисли општеството? Што сака.
    Иако гледам дека е наметнато и форсирано целото тоа со црква и крштевки и што не.
    Особено е форсирано од мајки стрини дедовци и баби што ти солат памет. Као демек
    ако јас неќам во црква, не е исправно/правилно? Тие бабештини чувај си ги за себе фала.

На Ekstaza, eloves, ku4ence и 4 други им се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.521
    Допаѓања:
    288.708
    Не знам колку е соодветна темава, но сепак да прашам.
    @Orthophill (или доколку некој друг е запознаен ) имаш ли информација дали е возможно крштевање во Св. Наум Охрид, дали е истото изводливо за викенд, колку унапред треба да се закаже...

8. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    4.671
    Колку што знам таму се извршуваат крштевања и венчавања. Ама која е процедурата не знам. Најдобро да си прашате таму или:
    Митрополија Дебарско-кичевска
    046/266-805
    Црква "свети безсребреници Кузман и Дамјан" - с. Пештани
    046/285-221

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.801
    Допаѓања:
    80.552
    Тоа е наметнато и измислено од црквата. Јас сепак би сакала моето дете да си го крстам, но венчавка во црква не сакам.

10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.655
    Допаѓања:
    273.408
    Дечко ми не е крстен, вака не смрди, или јас имам проблеми со синуси. :^)

На ku4ence, Ekstaza и Papillon.Papi им се допаѓа ова.
  11. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    Па тоа и ми е поантата дека тоа е глупост иначе испаѓа скоро цела Југославија смрделе, тои не се крштевале во социјализмот.

На ku4ence, Ekstaza и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  12. ku4ence

ku4ence Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.755
    Ејј и тука има тетки и дотки шо паметуват ногу ауу, ако, ако, така не е интересно! :D
    Инаку мама и тат не се венчани во црква од Х причини. Кога сум се родила од Х причини и јас не сум била крстена одма, и 2 години сум живеела без никаква вера и глупости и еве мама и сите ми викат јас сум била најчистото бебе, значи бабини деветини се тоа дека некрстено дете на куче мирисало! (facepalm) Или сите имале проблеми со синуси ;)
    После по 2 години кога баба и тетките вршеле притисок на мама и тато, тие морале да ме стават во вера. Дека мама и тато се крстени, па морало и јас и брат ми да сме биле, па ајде, не личело така.(facepalm)
    И еве сега јас веќе неколку години не припаѓам на никоја вера, бидејќи тоа е мојот избор, тоа е мое размислување, чим моите ме одобруваат, нема шо јас од други да слушам бабини деветини.
    А јас кога ќе ми дојде време за венчање, нема да се венчам во црква дека тоа е само наметнување од постарите демек “Господ ќе ме казнел ако идам против неговова воља“ (facepalm) и давање пара на поповите. А и самите попови се такви леви фаци шо они најпрво ги прекршуват 10-те Божји закони (не зборам за сите!!) и после ќе шират религија, демек прави вака, прави така, ако не сапт у пеколо!;) Ама ај, не е тема на муабет сега, така ми дојде да си нашишам.:nod:
    Исто и дете нејќам да крстевам. После 18 само нека си одбере дали сака да припаѓа на некоја ралигија или не. Според мене ова ми е најдобро.

На Ekstaza, CameliaMiller и citiesinflames им се допаѓа ова.
  13. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    :x(facepalm) Крштевањето е света тајна. Нема нешто поубаво од тој свет чин за едно новороденче, дете, па и неговите родители.
    "Преку трикратно целосно потопување во водата во името на Отецот и Синот и Светиот Дух, се очистува од сите гревови, станува мртов за гревот и грешниот живот, повторно се раѓа во духовен, свет живот и добива обновување на образот Божји во себе, кој бил унакажан од гревот."
    "Ако е дете, се очистува од прародителскиот грев; ако е пак возрасен, се очистува и од личните гревови."

Европскиот суд посегна по најсветото на христијаните – Ќе биде забрането крштевањето на бебињата?

Последна измена: 26 јануари 2016
    На Rama и Orthophill им се допаѓа ова.
  14. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    4.671
    И да забрани не треба да се плашиме и да си го реметиме мирот. Никој не може да ни забрани, да дојде дома кај нас попот и да ни ги крсти децата. Ако така правеле во социјализмот, така ќе правиме, (да не даде Господ,) и во времето на дехристијанизирана Европа.

На Rama и friendy им се допаѓа ова.
  15. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.700
    Наметнување. Моите родители се христијани и нормално ме крстиле како мала. Сега кога почнав да размислувам со своја глава, ја сфаќам религијата како една бариера меќу луѓето која попречува љубов, наводно залагајќи се за љубов. Не сакам да се сложите со мене, но да разберете дека детето НЕ е ваша сопственост туку е ЛИЧНОСТ која подоцна ќе има свои гледишта, ставови и мислења. Ако веќе сакате да поседувате живо суштество на кое што ќе му ги наметнувате вашите желби и гледишта, земете папагал. Тој знае да повторува зборови и ќе ве прави горди.

На ku4ence, Ekstaza, eloves и 7 други им се допаѓа ова.
  16. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.015
    Vodenoto krstevanje znaci da se krstis vo bozjiot duh

Toa covek koga ke razbere

I saka da zivee za bog

Go potvrduva sam

I toa e simbol deka vo vodata umira

Stariot covek

A se raga nov

Decata toa ne mozat da go odlucat

i samiot Isus ne e krsten dodeka e bebe neli?
    Znaci ne se zabranuva krstevanjeto ,nego da se krstis koga navistina znaes za Bog i veruvas vo nego ,tuka nikoj ne se buni za protiv krstevanje ,no treba da se svati deka malo dete koe sto tuku doslo na svet da se krsti a i samoto neznae sto se slucuva ,ova za mene e smesno .

Последна измена: 28 јануари 2016
  17. ana-milo

ana-milo Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2016
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    203
    Ке ви кажам еден приемр со крштевањето: керката крстена , оди во црква, литургии, а мајката не.
    Мајката се разболела тешко долго време боледувала, од болница ја отпуштиле, дека веке немаат лек за неа, нема што да сторат повеке.
    Едноставно ја чекале да умре што се вели.
    Керката силно ја молела мајкта да и исполни желба, барем да се крсти и причести пред да го напушти овој свет. Мајката за љубов на керката се согласила на тој чин.
    И чудо Божјо, полека почнала да оздравува додека потполно не станала на нозе како порано.
    Прекрасно Божјо чудо.

На korisnichka, Orthophill и Rama им се допаѓа ова.
  18. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.685
    Допаѓања:
    7.507
    Како мислиш не се крштевале во Југославија?
    Кој те лаже?
    Само тие што не сакале,не се крстеле!

На Rama, Orthophill и ana-milo им се допаѓа ова.
  19. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    7.633
    Дали за венчавката во црква се добива некој документ како што е крштеницата?

20. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.086
    Допаѓања:
    136.647
    да, венчаница