Венчавање во црква и крштевање-избор или наметнување?

Дискусија во 'Религија' започната од joelle, 16 ноември 2010.

1. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    7.633
    А може да ми кажете кои лични податоци се пишуваат во венчаницата?

2. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.085
    Допаѓања:
    136.620
    Мислам дека само имиња, таткови имиња, и презимиња, колку што мене ми има останато у секавање, сепак нека потврди некој што се има венчано у црква што точно пишува.

3. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.015
    Nametnuvanje e spored mene, iste ne roden re etiketiraaat, toa bebe sto tuku dojdeno na svet neznae za vera neznae nukvalno nisto a ako vo crceto covek nem vera kako ke se krsti bezsmisleno e

На EvAngelos, Bender Rodriguez и rose60 им се допаѓа ова.
  4. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.684
    Допаѓања:
    7.507
    Јас немам ништо против венчавки и крштевки.Венчана сум и крстена,а тоа е на доброволна база,никој никого не тера на сила:)

На Vitaly и Rama им се допаѓа ова.
  5. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Наметнување било абе ајде....Ако е така тогаш ајде оставете си ги децата голи да пораснат па да одлучат сами што ќе носат а не вие да им наметнувате облека.. (facepalm)

На agios, Petra777 и Rama им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.653
    Допаѓања:
    273.362
    Начинот на облекување е наметнат.
    Ама потреба од облека, покрив итн, нема врска со наметнување, туку со есенцијални животни потреби.
    Што не е случај со црквата.

На daylight, kjukli, blackwave и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.211
    Ако сметате дека крштевањето ви е наметнато одете во Црква и одкрстете се :D сигурно има таква опција,за вас кои толку ви смета и ви боде очи и сите среќни и задоволни,барем тоа го можете,штом ве крстиле како бебиња наметнато и присилно,а плус сега како возрасни и модерни атеисти,ќе ви биде полесно,без да ви наредува некој или без да ви наметнува,пошто нели возрасни сте и не прифаќате свесно венчавка во Црква :D

На agios, Petra777, Orthophill и 3 други им се допаѓа ова.
  8. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.684
    Допаѓања:
    7.507
    Јас никогаш не би го направила тоа:hai:

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.211
    @anajа1ниту јас! Ова го кажав во контекст на упорниве тврдења на хардкор атеистиве ;)

На Orthophill, Vitaly и anaja1 им се допаѓа ова.
  10. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.241
    И мене ме брцнале во во легенче во некоја православна црква како бебе, но кога станав свесен за себе и дека не се пронаоѓам во таквата православна вера, туку имав натуралистички (атеистички) убедувања, немав потреба да се „открстам“, бидејќи за мене тоа било обично вонредно бањање и ништо повеќе. Да сум фател некоја инфекција или нешто слично е тогаш ќе сум ја тужел таа црква и тој свештеник, но бидејќи ништо не ми направиле што го загрозило моето здравје, немаше потреба за никаква реакција или „открстување“.

23 години подоцна, откако јас лично и на сопствена воља (без принуда) поверував во Исус Христос, тогаш си извршив библиско крштевање на моја лична одлука и воља.

На Sky-butterfly, Bender Rodriguez, rose60 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.653
    Допаѓања:
    273.362
    Нема потреба да се “открстам“, просто сметам дека место пари што дале за црква и ресторан, ете можеле поубава количка да ми купат ;)
    Учам од нивните грешки, мои деца во црква нема да одат.

И не гледам ништо лошо во тоа што сме модерни. Мислам дека е тоа убаво.

На kjukli, Asparagus, rose60 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Зарем модерните луѓе им забрануваат на децата да одат во црква? :) Не ми изгледаш на модерна.Извини.
    Ако не верувате во Бог не значи дека сте модерни.. :D Не ве тера никој со сила да верувате или одите во свет храм, ако сте атеисти не значи дека сте најмодерни и најпаметни... :)

На A-j-a, Sky-butterfly, JollyGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.653
    Допаѓања:
    273.362
    Модерна бев наречена од @Rama, но во негативна конотација, што јас мислам дека е погрешно.
    Паметна не сум поради атеизмот, на крајот, сите се раѓаме како атеисти.

Инаку, не бранам на никого ништо, само не форсирам, крштевам, венчавам, причестувам...

На senjorita-v, kjukli, Bender Rodriguez и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.211
    @CameliaMiller ок е,кога реков модерни атеисти,не го кажав во лоша смисла,не мислев да навредам никој,не ми е тоа целта.
    На крај на краиштата неможам да ве принудам јас на ништо колку и да не се согласувам со вас,ни па обратно вие мене :)
    Само поттикната бев да напишам вака,сепак ова е форум и јас си кажав свој став..
    И нормално секој си го брани она своето,ни јас ќе ве убедам вас ни па вие мене :D
    Само општо земено вие повеќе убедувате и докажувате на нас верниците дека не постои Господ и се смеете на нашите религиозни и верски обреди,церемонии,и сл.
    Ете ова сакав да го доловам.
    А не значи дека ако си верник си најпаметен на свет или обратно ако си атеист,далеку од тоа дека навредувам човечки интелект врз база на не-религиозност :D

15. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.241
    Не е најстрашното што како бебе те „крштеваат“ и те етикетираат со некоја вера за која поима немаш, а камо ли па да ја веруваш. Ајде а биле а не биле 200 евра што ги дале по попови и частење, а можеле како што кажа @CameliaMiller поубава количка да ти земат или сл.
    Пострашно е што кога ќе пораснеш и ќе почнеш да размислуваш со своја глава, можеби ќе увидиш дека тековната вера не ти изгледа баш веродостојна и убедлива и ќе одлучиш да веруваш во некоја друга вера или можеби да бидеш атеист, и тогаш ќе ти кажат: Ама како можеш ти да менуваш вера, во пеколот ќе гориш, тоа е најстрашен грев!!!! Ти лепат вера како бебе и после ти забрануваат или ти вршат притисок да не ја смениш таа вера што друг одлучил ти да ја „веруваш“ :) Бар ти самиот да си ја одбрал, па да те критикуваат што си се предомислил (иако и тоа е во ред, човек учи и дознава работи додека е жив). А не вака, друг одлучил за тебе која вера ќе бидеш, а потоа не ти дава да ја смениш.

На allaround, Sky-butterfly, baba Rada и 3 други им се допаѓа ова.
  16. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.241
    И во Исламските земји е истиот случај, само во Шерјатските земји е пострашно каде што има силен притисок, па дури и смртна казна ако го напуштиш Исламот. Исто и нив уште како бебиња ги прават „муслимани“ (иако не знаат ни М од муслиман што е), и кога ќе пораснат не смеат да ја променат верата што не ја избрале сами. Страшно. Али бар тоа се случува во исламска Шерјатска земја, а ние сме секуларна земја и правото на слободна вероисповед му е загарантирано на секој жител и тоа со уставот. Можеби треба да се покрене свеста дека децата можат да ги пријават родителите заради нарушување на слободата на вероисповед и да има отворена телефонска линија како што има за пријавување семејно насилство.

На Bender Rodriguez и rose60 им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.653
    Допаѓања:
    273.362
    Рама, верниците за кои јас зборувам, се оние истите со кои ако седнам да дискутирам Библија, прво што ќе кажат е дека не ја прочитале.
    Извини, ама не може да се смета некој за писмен ако правопис не знае. Не е верник ако Библијата му е голема/досадна за читање.

И да не зборувам дека кај нас има повеќе традиционално-суеверни обичаи, него христијански.
    Само тие за кои зборувам, тоа не го знаат.

Исто како што МПЦ манипулира со верниците, добро знаеме дека Јован не крштевал бебиња.

На kjukli и ku4ence им се допаѓа ова.
  18. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.211
    @EvAngelos Пак тврдиш нешто што не е така? Види вака јас сум крстена на неколку месеци значи како бебенце,и од тогаш па се до денес моите ниту ми кажувале за вера и религија,за Господ,и да не ме крстеле тие,лично јас сама ќе го прифатев православието,во него се пронајдов сама без ничие поттикнување и наметнување..
    Моите се верници,ама ќе бидам искрена не се онака хардкор,цело знаење и љубов кон верата си стекнав и спознав сама,па така тие дури ме прекоруваат некогаш за тоа колку голем верник сум јас,така да уживај,и во други случаи од околината и секојдневието знам верници на кои родителите не би им рекле ќе гориш во пеколот ако смениш вера или некое си лично убедување или ќе се откажам од тебе,како што опиша ти погоре.
    Само разликата е што јас за ништо на свет не би сменила Православие,во него сум од бебе и така ќе си умрам..

На Orthophill и theowndemon им се допаѓа ова.
  19. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.241
    Не, туку тврдам нешто што е општо позната вистина во нашава земја.
    Да си била крстена во католичка црква и да си живеела во католичко семејство, ќе си се пронашла во католицизмот. Да си се родела во Исламска фамилија, ќе си се пронашла во Исламот итн.

Но дури и ти да си исклучок и еве да речеме дека самата со слободна воља си се пронашла во православието, јас зборев за мнозинството луѓе кои без да ги прашаат како мали бебиња ги крштевале и ги етикетирале како православни и потоа кога ќе пораснат ги критикуваат, а во многу случаи и дури и им забрануваат со својата слободна воља да си изберат некоја друга вера од онаа што ги етикетирале како мали кога не можеле да размислуваат со своја глава. Треба да постои телефонска линија за пријавување за вакви случаи. Сепак е уставно право секој сам да си одлучи во што ќе си верува.

На Lella, Asparagus, Sky-butterfly и 4 други им се допаѓа ова.
  20. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Во денешно време сите со гордост кажуваат дека се атеисти, а ако си припадник на некоја религија треба со пола уста да кажеш...пошто срамота е, глуп си тогаш, немаш свое јас, ти го пере мозокот црквата/џамијата (facepalm) (facepalm) Модерни времиња јебига.

Здравје, еден ден кога ќе имам деца, би требало и нивниот татко да е православен па нормлано дека ќе бидат крстени.
    Според мене тоа е најубав и најсвет чин во секое православно семејство.

Се сложувам со тоа дека треба да е или без пари или поефтино крштевањето, ама нема што се прави, нема како да се влијае тука...како сите, така и ние...поповите мора од некаде пари да земаат (facepalm)
    Во иднина децата ако си имаат поинакви размислувања, нека одат во црква и нека се открстат, никој нема да им забрани...

п.с. Имам приметено дека 98% од атеистите доаѓаат од христијански семејства.
    Кај муслиманите има ама ЕПТЕН РЕТКО некој да се искаже како атеист...па мислите некој кај нив размислува дали сунетот е наметнато нешто? Не, туку сите со гордост и радост присуствуваат на тој чин, а на христијаните само им текнуваат глупости.

п.с.2 Некој пишал да не фател инфекција од крштевањето (facepalm) која инфекција бре што зборувате, во која планина ве крштевале? Две минути попот го држи бебето во раце, му тура вода, кажува молитва и толку...инфекција човече :fubar:

На m.i.g, Victorian, agios и 4 други им се допаѓа ова.