Венчавање во црква и крштевање-избор или наметнување?

Дискусија во 'Религија' започната од joelle, 16 ноември 2010.

1. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    мораш прво во матично тоа е задолжително па потоа се оди во црква. и во самиот закон тоа го пишува кога се стапува во брак прво се регистрира во матично па потоа според желбата на младоженците се венчава во црква или не.

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  2. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Да, така е. Што ми е навистина многу глупаво. Што има да се мешаат Законите со Црквата. Ама ај... И в Црква мораш да го покажиш документот од матично, лично да го види попот... :lol:

3. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Па сметам дека е право на избор , ако не верувате вие зошто тогаш да се изложувате на непотребни церемонии , јас би сакала да се венчам во црква , некако секогаш кога помислувам на свадба , мислам на венчавање пред бога , ако дечко ми не сака ( а знам дека сака ) би била разочарана, така да ако за вашиот вереник преставува посебен момент би требало да го направите па нели за саканите се прави жртви :) а ако и двајцата не сакате па од тоа што ќе речат луѓето и роднини воопшто не е битно

4. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    здраво ме интересира која процедурата и како сте закажале венчавка во црква?

5. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    5.409
    одиш во црквата во која сакаш да се венчаш и си закажуваш термин, види првин матично закажи ако правиш исти ден затоа што матичното е повеќе проблем па после црква. Оставаш име презиме и се договараш таму саат, ден ..... и колку попа сакаш во некој цркви прашуваат. Земи си од црква ливче што се треба да имаш за самиот чин венчавање

На bile1986 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. S.N.E.G.U.L.K.A

S.N.E.G.U.L.K.A Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2013
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    50
    Желба ми е да се венчам во Црква,не само кај матичар.Венчавањето само кај матичар е на лист,а во црква е нешто поинакво,нешто посебно...Имаш благослов и од Господ за бракот.

На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.471
    Допаѓања:
    37.710
    Можеш да се венчаш прво во црква, па во матично. Треба прво да се извади потврда од матично дека имаш закажано регистрација. Таа потврда се носи во црква.

8. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.822
    Допаѓања:
    101.091
    Моите родители не се венчани во црква,па имаа сто пати поубав брак од мојот кој е со сите салтанати.Така да, дека ќе биде благословено и вечно,и љубов ....не држи вода за мене .Чинот на венчавката в црква е преубав...а квалитетот на бракот нема врска со тоа.
    И да не бидам оф,никој не може нешто да ви наметне ако тоа го сакате или не.Ваш е изборот.

На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  9. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Не верувам дека венчавката во црква ќе ми го осигура бракот како успешен. Може се да се случи, тоа не е никакво осигурување. Кога отидовме да го бараме стариот кум, не нечкаше една недела сакам - неќам, јас бев убедена дека ќе прифати ама ете, грешев. Првата работа кога на мм му пукна филмот и рече ќе му се јавам да не не матка од уста ми излезе немој да спиштиш телефон без благослов. Без размислување го кажав тоа. Така и бидна, ни даде благослови имаме нов кум. Сватив колку ми е важен благословот, и дека не би скала да носам бурма која не е благословена. Регистрацијата во матично ми е бла бла, само столиците ми се убави. :lol: Во црквата каде што ќе се венчаме бев летото на венчавка, и мислам дека паднавме во транс колку убаво пееа и колку убаво беше украсено, свето. Одвај чекам да дојде. Никој не ни наметнува, баш напротив. Моите се апсолутни неверници, јас сама се крстев на 20 и кусур години, неговите се крстени, ама не се нешто верници. Не се замараат. Ние самите сме сватиле за себе дека верата ни е важна, и си го тераме тоа. Без притисоци без ништо. Секако дека ќе ги крстам моите деца, како верник важно ми е тоа. Ако решат да сменат вера во животот, слободно можат. Секој има свое право, но јас како иден родител сметам дека треба да ги учам во правецот во кој јас верувам, инаку би била лицемерна. не велам дека не грешам, но ние така веруваме!

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sani4e91

Sani4e91 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    65
    Крштевање и Венчавање

Здраво,ке правиме крштенка а и попот наш и клисарот ни кажуваат различни цени.....ако има некоја од велес на форумов нека пише колку пари зимаат.се заедно ке не чини 10.000 и да се венчаме и да крстиме...нели е многу?

11. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Крштевање и Венчавање

Само крштенка е 3000ден. Некаде 1500 родителите , 1500ден од кумот, а некаде 1800ден родителите 1200ден кумот.
    Венчавката е од 4000-6000ден но поделено помеѓу свекор, татко, кум, кума(старосват).

12. Anabela09

Anabela09 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2011
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    16
    Имам едно прашање... дали е можно после крштевка по желба на родителот да може да те отпише после 5 години од крштевката исто по нивна желба од црквата или треба детето само да одлучи дали сака да биде отпишано.... ? И дали постои некоја дукументација во црквата затоа што два пати да се крштева еден човек нема смисла...

13. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    4.671
    Дали сте свесни што значи тоа да се испиши детето од Црквата? Знаете ли вие што е тоа?
    Постои само еден начин да се исклучи некој од Црквата, а тоа е да биде предаден на анатема. Тогаш се дава документ потпишан од црковниот суд дека човекот се исклучува од општење од Црквата. Но и во тој момент човекот не можи да биде одкрстен. Крштевањето е едно.
    Се чудам колку можи да отпадни еден човек, до тој степен да му смета печатот од Светиот Дух! Ама не за џабе Евангелието ни ја раскажува историјата за бесомачниот, легионот ѓаволи кој пребивал во него и крдото свињи! Кога Христос го избавува човекот од легионот бесови, тогаш ги упатува во крдо свињи. Свињите иако животни и иако нечисти, за разлика од човекот не можат да го поднесат присуството на демоните во себе и се спуштаат в бездна...
    На крштевањето ние го добиваме печатот на Светиот Дух, а:
    Свјатим Духом всјака душа живитсја и чистотоју возвишајетсја, свјетљејетсја тројическим јединством свјашченотајње. (Со Светиот Дух секоја душа живее и со чистота се восдигнува, се светли троичното единство свештенотаинско.)
    Кој се откажи од Светиот Дух и од светото крштение, се предава на вечна смрт и на вечна нечистотија од која дури ни свињите не можат да ја поднесат.

На Witchman му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    ^ Не ја гледам потребата од заплашување за еден да остане верник. Зарем на тоа се сведува религијата, страв од семоќниот? Мислам дека за верниците, неверниците се најголеми грешници :^) Верата треба да го побуди доброто во човекот, стравот не не прави подобри луѓе, напротив, верувам дека ги буди најлошите особини кај некој човек. Верата треба да донесе душевен мир и љубов, разбирање и прошка за другите, стравот може да донесе само немир и несреќа. Ако некој од верниците започнува да се сомнева во својата верба, најлошото нешто е да се заплашува дека ќе "гори во пеколот". Зарем нема други начини да се убеди човек дека вербата може да му донесе надеж, љубов и разбирање?

На vinozito1 и Hipica им се допаѓа ова.
  15. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    4.671
    ^^Јас не заплашувам никого! Говорењето (пишувањето) на вистината не е заплашување. Секој си има слободна волја и секој може да си прави што сака (па дури и како сатанистите да се потсмеваат и да го хулат светиот Крст и да крадат хостии од римокатоличките храмови и да ги сквернат), ама и секој ќе си прими плата за тоа што си го сработил. Мирот и љубовта (во љубовта се вклучени и разбирањето и прошката) доаѓаат само од Бога, преку Неговата Црква, се` друго е лажен мир и лажна љубов. Верата и делата треба да ни се залог за прием во Царството Небеско (Христос вели: „Барајте го најнапред Царството Небеско, а се друго ќе ви се придодаде!“), а не да се грижиме да овде на овој свет и век да направиме некоја замена за истото.
    Душевен мир и љубов, разбирање и прошка за другите, ни донесоа и антифашизмот и социјализмот, ама како завршија сите знаеме. Тие што заедно ја градеа Југославија и беа браќа да си станат најголеми крвни непријатели и она што со пот го граделе, со крв да го растурат.
    Се извинувам ако сум офтопик.

16. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Во Хрватска (станува збор за римокатоличката црква) постои тнр. actus formalis defectionis ab Ecclesia catholica т.е. терминација на членство. Се оди во црквата каде се случило крштевањето а преку тоа и формалното впишување во црковната книга на крстени, и од свештеникот се бара испис. Тука се дадени упатства. Поупатените можат да објаснат како оди таа работа во формално административен поглед со православната црква во Македонија.

Во духовен поглед испишувањето т.е. напуштањето на црквата е одлучувачко.
    Важно е да се знае дека помеѓу материјата, планетата Земја од една страна и Небесното Царство од друга страна, постојат тнр. астрални светови - за луѓето невидливи подрачја каде престојуваат бестелесните души кои сеуште не се доволно прочистени за да можат да влезат во Небото. Во астралните подрачја постојат и црковните организации кои се обидуваат и понатака да влијаат и да ги врзаат за себе луѓето и душите. Доколку човекот свесно се откаже од групата на која и припаѓал, тогаш листот хартија и потписот играат одлучувачка улога и за во астралот, од причина што таа постапка се зацртува односно забележува во самата душа и во астралот е видлив.
    Неприпаѓањето на ниту една црква, религиозна група или гуру(на истокот така ги нарекуваат тнр.духовни учители) е од голема предност за секоја душа која се одлучила за патот кон Бога. Доколку тоа не се стори, тогаш душата по телесната смрт, во астралот автоматски и припаѓа на онаа група на која и припаѓала и на Земјата.

17. Anabela09

Anabela09 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2011
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    16
    Сакам да знам затоа што моите родители биле православни а после ја смениле верата... значи цела фамилија ми е во православна вероисповед и јас сум крстена во црква. Јас себе се чуствувам како православна само ми е страв дека ме имаат и мене отпишано некако па да настанат некои компликации. Кршталниот лист ми го поништиле... За тоа мн им замерувам а сега незнам дали ке ми дадат нов без проблем или ке имам проблеми. А не сакам да ме крштеваат пак кога веќе сум крстена.

18. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.241
    Доколку родителот наместо тебе одлучил да те крсти, се разбира дека е тој има право и да ти ја искине крштеницата. Негова одлука, негово право. Таа крштеница попот му ја дал на родителот. Негова крштеница, негово право. Твоето име само фигурира таму.

Моите родители како бебе мене ме крштевале во МПЦ. Тоа било нивна одлука, нивна желба. Јас немав ништо со тоа, ниту се сеќавам дека ме крштевале (бебе сум бил). Затоа никогаш не сум ни им ја побарал таа крштеница, бидејќи сметам дека јас немам ништо со таа нивна одлука, ниту го сметам тоа како Христијанско (библиско) крштевање.
    Верата не се пренесува преку гените. Верата е личен избор и слободно право загарантирано според уставот. Кога пораснав и се запознав со поголемите вери и религии, поверував во Христос и самостојно одлучив дека сакам да се крштевам согласно Христовото учење. И 10 пати да ме крштевале како бебе, сепак јас ова мое самоиницијативно крштевање ќе си го сметам за прво, вистинско, библиско, Христово. А тие документи, крштеници, папири ич не се замарам што ќе прават со нив. Ако сакаат нека ги кинат, нека ги горат, нека ги продаваат итн. Нивни одлуки, нивно право. Јас одлучив Христос да го следам и се крстив во името на Отецот, Синот и Светиот Дух. Бог го виде и завери тоа. Тоа крштевање никој не може да ми го укине или поништи.

19. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    4.671
    Воопшто не се секирај, Православната Црква не признава поништување на крштение. Убаво е само да знаеш во која црква и кога си крстена и без проблем би требало да ти издадат крштално (документ). Не е лошо да поразговараш и со тамошниот свештеник, или со било кој друг свештеник на тема - твоето враќање во ПЦ. Крштевка сигурно не е потребна, но можеби ќе треба да се откажеш јавно од “црквата“ во која те зачлениле родителите или повторно да те миросаат. Најверојатно ништо од ова нема да биде потребно, но добро е да се консултираш и да бидеш подготвена на се`. ;)
    Искрено ме израдува!

20. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Дефинитивно е избор. Нема никакво наметнување барем во мојот случај, а мислам дека и кај сите е така. Моите се православни христијани, крстени и венчани во црква, јас сум исто така крстена православна христијанка и секако дека ќе си се венчам во црква затоа што јас така сакам и да ви кажам одвај чекам. Каква сум јас православна христијанка ако не се венчам во црква, каде да влезам ако не во црква? Зарем во џамија да влезам? Не ги разбирам некои мислења овде ама секој си има право на свој избор. Мене искрена да бидам листот хартија од матично ама баш НИШТО не ми значи, тоа е за мене наметнување, затоа што неможеш да се венчаш во црква без да склучиш брак во матично. Црквата е за мене духовен мир, венчавањето таму е вистинското спојување на двајца млади кои се сакаат. И секако дека децата мои ќе бидат крстени, со тоа се внесуваат во верата, затоа и претходно детето не смее да влегува во црква затоа што се верува дека сеуште не е внесено во верата.

Да не се навреди некој ама некако како да мора да се оди контра во врска со некои верувања од минатото. Зборам во врска со се не само за ова прашање. Такво чувство имам, дека ако некој постар правел некако и ако не посоветува дека и ние треба така да правиме или па и на нас е ред за такво нешто одма по дифолт тоа е наметнување и застарено. Во ред е да сме современи и се тоа по ред и јас како млада личност се стремам кон тоа ама па за се си има граница, зар дојдовме до тоа дереџе венчавањето во црква да го одбиваме и да не го сакаме? Повеќе ги сфаќам тие што си се атеисти, едноставно така си се определиле и готово, не веруваат во ништо, не слават верски празници, не се молат и крај, си се држат до тоа. Ама овие што се ем православни христијани, ем крстени, ем нејќеле да се венчаат во црква, ем не веруваат, па згора на тоа си ги слават сите празници, епа одлучете се. Ама како што кажав секој со своите размислувања. :)