Венчавање во црква и крштевање-избор или наметнување?

Discussion in 'Религија' started by joelle, Nov 16, 2010.

1. Joi

Joi Популарен член

Изгледа јас сум го утнала поимот веронаука. :lol: Мислев за предмет на училиште каде се учи за разни религии, какви што наброја ти. :$

eagle.eye likes this.
  2. joelle

joelle Популарен член

Јас сум мажена веќе 2 години и немавме венчавка во црква. Маж ми не ми правеше воопшто проблем а старите ми се качија на глава посебно моите родители до последен ден но потоа мораа да прифатат.

3. pikolino

pikolino Истакнат член

Вака јас и маж ми несме венчани во црква , двете дециња ми се крстени слушам секогаш различни информации како можеле да ми ги кртат децата а ние не сме венчани дали некој околу ова е упатен и запознаен во црква не ни ни побара венчаница

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Veruvam vo Boga i sum Hristijanka (katolik). Roditelite mi se vernici i me ucele za religijata. Krstena sum. Odev na veronauka, imam zemeno prva pricest, se ispoveduvav i pricestuvav (sega ne bidejki ne sme vencani, i nemam pravo na svetite tajni bidejki ne sum vo crkoven brak)So mm sme registrirani samo vo maticno. Ne sme vencani oti ne pravevme svadba, no vo plan ni e da se vencame. Najverojatno zdravi i zivi drugoto leto. Toa e sto treba site sopruznici da go storat. Da sklopat Hristijanski brak vo crkva. Kerka ni ja krstivme. Jas sum dolzna kako kerka na Hristijanskata vera da ja ucam mojata kerka za verata. Treba da ja neguvame verata i da ja sakame, taa ni e se sto imame na ovoj svet. Muslimanite itekako si ja pocituvaat verata, veruvaat vo Alah, a golema stramota i grev e da ne si ja sakas verata. Gospod koj ne sozdal i ni dal se sto imame. Koga ke se vencam so soprugot (toj e pravoslaven) ke stanam i jas pravoslavna. No toa ne e menuvanje na vera. Hristijanstvoto e podeleno na katolici i pravoslavni.

Orthophill likes this.
  5. kjukli

kjukli Форумски идол

Јас сум крстена уште на 6 месеци, мајка ми бидејќи е верник,ги почитуваат празниците, оди во црква на секој празник, славиме слава, пости итн. цело време се обидува и мене ми влијае, но јас се имам многу разочарано уште како мала и не верувам во ништо над реално, од преголема лична загуба едноставно не верувам дека постои некој севишен. Во никој случај не сакам да се венчавам во црква, децата не сакам да ги крштевам, кога ќе пораснат ако се одлучат да веруваат тоа е сосема нивно право, не сакам ништо да им наметнувам како што мене ми е.

6. galapce

galapce Форумски идол

Jas sum krstena.Moite ne se vencani vo crkva.Majka mi mnogu saka ama tatko mi e nezainteresiran.Jas so verenikot sakavme da se vencame vo crkva no seuste ne sme i odlozivme po porogaj.Zdravje ako dade gospod i krstevka i vencavka.Vernik sum.Ne tolku vo crkvite kolku vo taka da se izrazam smirenieto i poukite kakov covek treba da bideme vo biblijata.Veruvam deka postoi nekoja sila no denesnive svestenici nekako mi pravat otfrlanje od crkvite.
    Procitav nekolku mislenja na prvata strana i moram da ja tagnam @Ariel vrakajki ja godini unazad.:)
    Arielke koga palam sveka ne mislam deka se mi e prosteno.Nitu pak so toj 'ritual'baram da mi se prosti.Toa go pravam za pomoluvanje zdravje za najbliskite i potsetuvanje na bliskite koi ne se veke megu nas.So sveka grev i da mi se prosti djabe ako jas sama nemozam da si prostam.

Ariel likes this.
  7. Ariel

Ariel Форумски идол

@galapce Верниците кои ги познавам кога ќе запалат свеќа се чувствуваат убаво, имаат мир и спокојство во душата. Не мислам дека е барање прошка, можеби повеќе верба во подобра иднина, навистина не знам.

galapce likes this.
  8. galapce

galapce Форумски идол

Mozebi se e individualno.Jas pak cuvstvuvam mir od samiot hram.Pogotovo koga nema guzva ili koga nema od onie veenici koi odat tamu kako da se sobrale za raskazuvanje koja so snaata kako stoi.
    Hramot mi dava mir.Me tera da
    pomislam skoro na sekoj grev sto sum go napravila.Da ne recam sekoja buntovnost nepravednost kon drugite.Me tera da ne bidam samo samoljubiva.I da ne nabrojuvam...Toa mi dava smirenie.

anina and Mishela like this.
  9. Mimi123

Mimi123 Популарен член

Кога ќе ја прочитате и разберете Библијата, тогаш ќе знаете. Човекот се крштева кога наново се преродува, кога верува во Бог со цело свое срце. Што ако го крстиш уште бебе кога тоа ништо не разбира? Се е наметнато од црквите христијански за пари. Да, да за пари. Тие чинови со круни, со вино, со лепче, со вртење кругови низ црквата ми се безмислени. Поповите зборуваат како навијани за побрзо да завршат и сите ко во транс не ги ни слушаат ни ги разбираат што му се чита и зборува. Наместо да прочита убаво проповед за бракот, се прават триста церемонии со кои се одбегнува вистината во Библијата. И што демек ако не платам нема да имам благослов од Бога? Во евангелска црква каде вистински се проучува пишаниот збор слободно може да се венчате без да дадете пари. Со пари не се купува мирот Божји.

babyblond likes this.
  10. danichap

danichap Moderator Staff Member

И ние сакаме да стапиме во црковен брак.
    Дали имаш некаква информација за процедурата за менувањето од католик во православен?

Last edited: Jan 12, 2015
  11. toogood

toogood Популарен член

Jas sakav deteto da go konvertirame od pravoslavno vo katolik i imav trista peripetii.Ne zavrsiv rabota. Za obratnoto neznam.

danichap likes this.
  12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Mislam deka nema nekoi proceduri. Drugarka moja bliska isto katolik bese (dedo i katolicki pop) se venca vo pravoslavna crkva, popot sakase da ja krsti ama taa ne dade deka e krstena, tuku samo ja mirosa, a.ne trebase ni toa. Samo za ovoj slucaj znam, a rece dedo i da ne doznael. Smetam deka nema vrska. Jas koga ke se vencam zdravje ako popot saka da.me krsti pak ili mirosa nema da dadam, zasto tie sveti tajni se pravat ednas vo zivotot. Ednas se ragjas, krstevas, miropomazuvas i vencavas. Treba da se rasprasate. Mozebi ke ti barat krstelno od.katolickata crkva

danichap likes this.
  13. danichap

[
    Веќе разговаравме со едно црквено лице од руската православна црква тука, но мојов е наредниве недели на терен од 06-20.00 и не е изводливо да закажеме термин па сакав првен да слушнам туѓи искуства.
    Инаку јас сум крстена според православните обичаи, а он по сите католички.
    Кога ќе имаме некоја информација од прва рака ќе споделам.

14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Ne te razvbrav najdobro. Ti si pravoslavna, a mt katolik taka? Jas koga razgovarav so katolicki svestenik za vencavanje mi rece ako sakale pak da me krstat da ne sum davala ruku da sme se vencale vo.katolickata pa taka nema da ima povtoeno krstevanje dali na mm ili na mene. Aa dali si.krsten vo.katolicka ili pravioslavna e isto. Sluzbata i liturgijata se e isto. Pred Boga e. Jas sum kuma na pravoslavni isto i deteto si go krstivme vo pravoslavna.

danichap likes this.
  15. danichap

Да, јас сум православна а он католик и сакаме да се венчаме во православна црква.
    Не знаеме точно што треба он да направи.

Не те сватив со ова што ти кажал католичкиот свештеник.

16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Deka vo pravoslavna crkva mozat da barat da se prekrsti mladozenecot ili nevestata, kako sto e slzcaj so drugarkata. A vo katolickata ako saka nekoj pravoslaven da se venca ne barale da se prekrstuva.

danichap likes this.
  17. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Јас кога прашував за мм попот ми кажа дека треба да се крсти според сите православни обичаи, истото важеше за мене доколку сакавме да се венчаме во католичка црква.
    Ние се одлучивме да живееме во грев:devil:ниту тој сакаше да се откажи од неговата вера, ниту јас од мојата, си останавме невенчани а децата сите се крстени во православна црква.

danichap likes this.
  18. danichap

Да требаше децата пола пола ...ќе моравте на четврто да одите:rofl:
    Мир у кучи мора.
    Мојов не се замара многу. Што ќе му кажат ќе направи и нема да му преставува проблем.

bittersweet likes this.
  19. bittersweet

bittersweet Форумски идол

@danichap се договоривме однапред дека децата ќе бидат православни, не се бунеше за тоа ама не сакав да го притискам за венчавање, немаше потреба да си правам проблеми непотребни, знам дека и јас би се наљутила доколку ме притискал да си ја сменам верата.

danichap likes this.
  20. Петре Прличко

Петре Прличко Активен член

Тука не станува збор за никакво менување религија, затоа што католицизмот и православието не се различни религии, туку различни цркви коишто различно го толкуваат христијанството. Таа поделба настанала во Големата Шизма во 1054 година кога Рим и Константинопол се поделиле поради тоа кој треба да владее еден врз друг, но повеќе е поради националните, јазичните и традиционалните разлики коишто владееле во Западното Римско Царство и Источното Римско царство особено кај словенските народи.

Во Источно Римско царство се проповедало на старогрчки, а во Западното на латински јазик. Имало и други недоразбирања и разлики, но пред се било околу моќта и владеењето.

Денес ниту јас, а претпоставувам и поголемиот дел од Европјани ниту ги разбираат, ниту ги знаат разликите помеѓу двете цркви.