@Spidy јас го подбрав татко ми пред веридбата. Му реков - Немој да ти текнало да прашуваш зошто дошле. И така ние си седиме и си муабетиме.....и зет од братучетка како од пушка - Ајде сега кажете по што сте дојдени. Еден поглед му упатив а останатите почнаа да се смеат Ич не сакав да правиме веридба. Имав предлог да седнеме во кафана на ручек и да се запознаат нашите. Татко ми инсистираше да имаме гости. Срамота било. Маж ми ми вика - Да дојдеш после тоа кај мене. Роднините да те видат. А ние веќе изнајмивме стан под кирија. Не сакав да се расправам и решив да ги послушам. После веридбата им беше кажано дека за свадба не смеат да писнат.
Мене па "барањето" ми има едно сосема подруго значење.. Да оди да ме побара од родителите, да даде збор на моите дека ќе ме сака, заштитува и почитува..Јес да има серковци по планетава, ама има жени такви па што.. Затоа што колку и да не сакаме да признаеме, родителите се оние под чија што закрила сме од првиот ден во добро и лошо секогаш кај нив ни е сејф плејс.. Такво место треба да ни е и со сопругот.. Инаку како што сум решена никогаш да не се мажам, веројатно нема ни да го дочекам ова
Можеш некој украс. Ако знаеш каков вкус имаат. На интернет ќе најдеш многу изработки. Зависи колку пари ти се даваат. Како што разбрав, ќе прават регистрација? Ако е така, сега однеси нешто ситно. Па за свадбата нешто поголемо.
Девојки ми треба помош... Во недела кумовите наши ќе прават венчавка во црква и потоа мала прослава во ресторан. Дајте некоја идеја за подарок, во моментов ништо не ми иде во глава што би можеле да им земеме... Секоја идеја е добредојдена !
Mozete li da mi predlozete nekoe fustance onaka za veridba nekoe ubavo? Sestra mi i mojot iden zet (ako mozam momentalno taka da go narecam) ke pravat veridba koga ke zastane ovoj proklet virus korona. Pa ajde devojki predlozete nekoi fustancinja. Za sestra mi baram fustancinja, sakam da i ponognam de ama prvo treba da mi pomognete vie.
Девојки од прилепско ,сестра ми се мажеше натаму сега веридба ќе прават ,дали јас како нејзина сестра имам некои обврски и адети за правење или си одам како секој гостин ? Подарок планирам пари да и ставам ,немаат готов спрат таман ќе им се најдат.
Се даруваат и зетот и невестата, а се даруваат и семејствата меѓусебно (потесното семејство). Друг посебен адет нема. На веридба се носат букет цвеќе и бонбоњера за невестата.
Треба ли на веридбата да се купат и разменат бурмите или тоа пред свадба за во црква? Мене вереникот ме запроси пред 2 недели сега во недела ќе дојдат неговите за официјално. Неговите ми рекоа да си одберам злато, облека што сакам да си купам, исто и моите ќе ни дадат пари за тој да си одбере што сака. Покрај тоа треба ли дарови за нив што друго се носи?
Се е ствар договор. Ние се договоривме само да ни дадат нашите по некоја минимална сума пари да си купиме по нешто облека за таа вечер што планираме да облечеме. Не сакавме да им правиме трошоци на нашите за бовчи, злато и слично.
Како сакате така, ништо не мораш. Може да си прославите во кругот на семејството само, обично подароци се разменуваат колку што знам, ама нема правила тука.
Zdravo lugjee, treba da odam na veridba kaj drugarka. Dosega ne sum imala vakov nastan pa me interesira kakov poklon se nosi?
Старосватица сум, ќе прават само регистрација во матично, ме интересира што треба да однесам како подарок (инаку ќе прават и свадба на лето)?