Вештачко оплодување и сурогат од духовна точка на гледиште

Discussion in 'Религија' started by daylight, May 14, 2018.

?

Дали го одобрувате вештачкото оплодување?

1. Да

135 vote(s)
    84.9%
  2. Не

8 vote(s)
    5.0%
  3. Не знам, сè уште немам изградено мислење на оваа тема

16 vote(s)
    10.1%
  1. DAngel

DAngel Форумски идол

Ама това важи само за секс во брак, а не и за вештачко оплодување, абортус, врски, сексуалност, нели?
    ;)
    Двојни аршини, двојни аршини насекаде.

2. Silver.E

Silver.E Популарен член

Под тоа 'секој нека си прави како што сака' сакам да кажам дека не осудувам и критикувам други. Секој со паметот свој. Која сум јас некому да кажувам за животот негов.
    Христијанството кажало секс во брак, не за контрацепција, не за абортус, не за вештачко оплодување, итн. А, кој сака да живее христијански, нека живее, кој не сака, негова работа. Мене ич не ми е гајле дали ти ќе имаш секс во брак или со билокој, пример.
    Темава е дадена за од духовна точка како е, а не да ми пишуваш везден реплики за моето мислење зошто пак ќе ти повторам како имам читано така напишав. За подетално прашај си некој поп ако те интересира, ако не теинтересирај фурај си така и чао.
    А, мојот став јас си го знам и си го живеам.

hermosa, daylight and Bitter-Sweet like this.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Пробај и да се смириш малку. Црквата проповеда и смирение.
    Многу напната си некако.
    Активираш тема што не е месец ипол активна за да ми кажеш дека везден ти пишувам реплики? Дали си озбилна со ова, или еднаш во месец ипол ти е денот за карање
    :rofl:

Stressed Out and Someonespecial like this.
  4. Silver.E

Silver.E Популарен член

Нормална појава во Фемина. Ако некој нема шт да ти реплицира - одма те напаѓа со ај смири се, ај шо се расправаш, бла, бла. Тоа е тој женски ефтин контранапад.
    А, зошто е после месец, ете види дека не бев активна, и не сум активна многу.

5. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

каков е тој друг материјал бе? Ти знајш воопшто како се зачнуват бебе? Без разлика дали е природно или со ин витро.

ocicka2014 likes this.
  6. Stressed Out

Те читам те читам и не можам да останам културна,посилно е од мене,си имаш ти психички проблеми,побарај си помош,нормално ако сметаш дека е природно.

bibiiii and ocicka2014 like this.
  7. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Овој ако знае како се изведува постапката и дека се користи јајце клетка и сперматозоид еве на глава ќе си пресечам :rofl:

TeddyGrey, Emma2 and Stressed Out like this.
  8. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Ако си имаш психички проблем оди ти побарај помош нема потреба мене да ми даваш упат, пошто е посилно од тебе и не можеш да се контролираш.

9. Stressed Out

Сепак се исконтролирав и останав културна,ти не го заслужвиш ни ова трошка внимание шо го добиваш на форумов,за жалење си.

bibiiii and Amellie13 like this.
  10. daylight

daylight Популарен член

Би било фер да се држиме до темата - во насловот и воведот е образложена истата. Повелете кажете го вашето мислење на оваа тема, а не за другите членови од форумот.

11. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Ја па пукнав за ваше внимание. Ме заболе уво што и да кажеш. Научи да почитуваш туѓи мислења пошто не сите се твој калибар. А на лечење сама да си идеш или тие дома што ти се да ги упатуваш а не мене.

12. Stressed Out

Ај just go... врска немаш ни која постапката за инвитро,децата ќе биле од друг материјал,каков е тој друг материјал? Ова твоево не е мислење,неписменост е,неедуцираност проследена со вообразеност без никаква емпатија.... бљак!

13. Emma2

Emma2 Популарен член

абе на овој од погоре не дај Боже нешто да му се случи,па да мора да му имплантираат нешто за да преживее, ќе збори дека е робот а не човек! :rofl::rofl::rofl:

lovestoneddd and TeddyGrey like this.
  14. Mantub

Mantub Форумски идол

Jas ne znam shto mu replicirate na ovoj budala Vitaly. Kolku i da saka chovek da ostane kulturen ne moze. Sigurno veruva deka zemjata e ramna i deka rak se lechi so luk i kromid :D Temava e odamna neaktivna ama sega ja gledam i ne mozev da se vozdrzam. Ednostavno treba da znaete deka vakvi lugje samo se obiduvaat da privlechat vnimanie. Na shto ke se majtapime ako ne se oni ]:)
    Izvinete za latinica

bibiiii and lovestoneddd like this.
  15. daylight

daylight Популарен член

@lia22 ја ставам тука репликата како не би се одело вон насловот на другата тема.
    Објаснети се во воведниот текст (во спојлерот) на првата стр. од темава.
    Доколку си верник, веројатно веруваш дека луѓето имаат, покрај физичкото тело, и бестелесна душа. Прашањетo на тeмава оди во таа насока: каде е таа душа? Дали се создава директно при оплодувањето или постои и од претходно? Ако постои од претходно, тогаш дали таа го чека вистинскиот миг да се поврзе со ембрионот при инвитро процесот или е врзана за самиот ембрион? Како таа се чувствува поради тоа?

Last edited: Aug 12, 2019
  16. lia22

lia22 Популарен член

Da vernik sum.
    Ama tvoite svakjanja vo vrska so verata blagje veze si nemaat,meshash baba i zabi,pa pak nesto nekoi informacii nafrlash koi najverojatno ti se citani negde po netov
    Nema shto ponataka da se dokazuvame zavrshen e muabetot megju mene i tebe tolku kraj

17. daylight

daylight Популарен член

Прости, но ти беше прва која ме цитираше и постави прашање, јас само ти го посочив одговорот.

18. Sweet Harmony

Sweet Harmony Активен член

I preku VESTACKOTO OPLODUVANJE i preku PRIRODNOTO OPLODUVANJE,pak novorodenceto kje ima BOZJI DUH...Amin

19. Волшебникот

Волшебникот Истакнат член

Зошто вештачко оплодување? Јас не гледам вештачко оплодување во ова..
    Девојките и жените кои забременуваат по Инвитро пат не забременуваат вештачки ниту децата ќе бида вештачки/клонирани.
    Забременувањето се врши на следниот начин: Постојат донаторски организации за машка сперма. Таа сперма се добива по природен пат, сите знаеме како. И кога мажот-донаторот ќе ја донира таа семена течност т.е сперма се замрзнува еден вид за да бидат живи клетките. Кога ќе дојди девојката, со инструмент донираната сперма се става директно во матката за да можи подобро да ја прифати..
    Незнам кај видовте овде вештачко оплодување..

20. daylight

daylight Популарен член

Еве, како што и самиот велиш: