Видео надзор во градинките

Дискусија во 'Дете' започната од iloveyou29, 18 август 2018.

?

Дали се согласувате да има видео надзор во градинките?

1. Да

112 глас(а)
    80,0%
  2. Не

28 глас(а)
    20,0%
  1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Затоа се прави договор ако се злоупотребат снимките, се стегнува тужба и клуч на градинката.

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.015
    Допаѓања:
    42.573
    @simona_baby мхм кај проблеми со говорот кај мали деца психолог препорачува градинка. Океј? Пошто градинката ќе го реши проблемот со зборувањето аха.
    При пречки со говорот се посетува логопед. Логопедот прво што ќе ве праша е колку време дете гледа телевизија, дали има пристап до таблети, телефони и сите слични гаџети..
    Дали вие му зборите, .. И дали му читате на детето .
    Факт е дека децата сега како никогаш порано не знаат да комуницираат,немаат чист поглед, концентрација, повеќето прозборуваат на англиски кој воедно не им е мајчин јазик.
    Сето тоа доаѓа од преголема конзумација на тв.
    Логопедот и родителите можат да го решат тој проблем..кога родителите повеќе ќе му посветуваат време на детето.
    Не да го гледаме спасот во градинката

На Annath и Martka им се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    За проблеми со говорот само логопед.Јас одев на Клинички на логопед.Жената колку ми помогна, мааната ми ја сведе на минимум.Ништо друго не помагаше ни ТВ ни цртани ништо.Само вежби и добра воља.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.300
    Допаѓања:
    182.570
    Да, препорачуваат. Покрај работата со логопед, детето напоредно да посетува и градинка.

На EuHenIa, simona_baby и LiliBoz им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.518
    Допаѓања:
    288.649
    И кај нас, поради закаснет говор, беше препорачано градинка и логопед.

На EuHenIa, karak, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.300
    Допаѓања:
    182.570
    Бај д веј, иако сум вработена, сакам да кажам дека не помислувам дека некоја дома пие кафе, дури детето ѝ е во градинка. Градинката (треба да) е право на секое дете, а кај нас што е мизерија сето ова што се случува, е друга работа. Испаѓа мајките што се дома, по цел ден кафиња пијат. А дека бараат работа во меѓувреме не ви текнало? Лоши сте, многу сте лоши.

На EuHenIa, simona_baby, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593

не ја пратам многу темава, па се убацувам сега оти ми падна у очи твојов коментар...Што има везе дали мајката дома пие кафе по цел ден или меси пити баници, додека и е детето во градинка??

Кој како сака ќе располага со својот живот и со своето време, битно детето и е збринето,во градинка е поинтересно отколу дома да седи...

Многу бе тапи трач моабети правите, па штом она станала рано наутро да разбуди дете и да го среди, па да го однесе во градинка, сигурно му мисли добро..па што сака нека прави дома...
    македонски синдром, туѓи дворови и туѓи животи ни се секогаш под лупа.

На Dadusicka и Feminka22 им се допаѓа ова.
  8. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.300
    Допаѓања:
    182.570
    А зашто мојот коментар ти паѓа во очи?

9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.270
    Допаѓања:
    226.739
    Ратке она не вика дека не треба. баш спротивното..

10. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Последен ти беше:rofl:значи нема везе, само се надоврзав и дадов коментар:)

На Feminka22 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.335
    Допаѓања:
    90.007
    Нема врска дали е вработена или не и кои се причините поради кои го носи детето во градинка.
    Проблемот е што не треба да се претвориме во контрол фрикови за да се решаваат работите во институциите, систематски.

На Harper, Annath, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Каков олош и психопати со триста лица стана човекот, баш е потребно видео надзор насекаде.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  13. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.600
    Допаѓања:
    17.532
    Ти нешто се закачи за мене ама не е фрка..Најпрво фала што ми објасни за што служи логопедот. Родителите можеби најмногу влијаат на детето ама градинката и те како знае да даде голем допринес во одредени работи.Јас на пример дома можам да се молам со него за храна ама он ќе биде упорен и ќе одбива.Ама кога 30 дечиња седат на маса и јадат и на него му станува интересно па и он ќе јаде.Значи кај дечињата е интересно да се натпреваруваат кој побрзо ќе изеде,кој ќе добие Петка,некаква награда и слично.Слично е и со говорот гледа од другите дечиња па полесно се опушта.И немој жити се да ми објаснуваш за говорот колку јас работам или не работам со сопственото дете,колку ние сме добри родители или не.Никаде во моите постови не е спомнато лично мое искуство се ти беше наведено како пример.Моето дете не оди се уште а ако сакаше да се почувствувам како негрижлива мајка и слично еве не ти успеа.Прочита и искуства каде што им било предложено детето да посетува градинка заради говор.Јас си кажав што имав не планирам да се контрам со тебе.

14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.335
    Допаѓања:
    90.007
    Дали тоа значи дека треба сите да имаме камери,чипови со камери,можда?
    Тоа е знак на длабока параноја и насобрани фрустрации.

На Harper, Annath, An-na и 2 други им се допаѓа ова.
  15. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    така некако...камери насекаде..пет пати подрум ми кршат, два пати дома ми влагаат(не само мене, на многумина)..криминалот е на највисоко ниво, негувателки несовесни малтретираат деца, призведувачи на храна се на најниско ниво на хигиена, сообраќајни несреќи секојдневно по десетини, убиства, тепачки....Зарем не сме за камери???

16. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.600
    Допаѓања:
    17.532
    Чекајте малку чекајте тука зборуваме за најранлива категорија мало суштество,кое непроодено кое непрозборено.Дете кое е лесно да го заплашиш да не кажува што се случувало таму.Тебе тоа не ти е потребно зошто можеш самата да се одбраниш возрасна си.И да се случи нешто ќе работиш на себе ќе пребродиш.Ама кај малите деца настануваат поголеми трауми.

17. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Дали некој ќе ми објасни зошто имаат аверзија спрема камерите..абе јас сум цел ден под видео надзор, воопшто не ми пречи, знам дека ми е заштита а и знам дека треба да внимавам како се однесувам оти ако затреба да се отворат камерите и да се погледне содржината, треба да бидам во најдобро светло прикажана...така да и воспитувачките кои се најодговорни за негата и воспитувањето на децата во градинките, кога би имале камери, ќе ги имаат на ум и ќе се однесуваат поодговорно.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.518
    Допаѓања:
    288.649
    Таа, една на икс, кои се изроди и се издераваат(за ќотек не се сеќавам да имам прочитано, не викам не) ќе го држат јазикот до уста. А и да не го држи, врската и така веќе сиг урно долго ја штити. Ќе ја префрлат во друга градинка;).

Сеуште ќе бидат 1 до 2 на 30-40 деца, сеуште таа една нема да престаса пелените на сите да ги смени, сеуште таа една нема да престаса пижами да им облече кога ќе преспиваат(тука прв пат прочитав за тоа), сеуште нема да престаса при секое спречкување на децата за играчка или ред во игра да спречи дискусија која би ескалилара со турнување (а нели, од ништо, баш ништо, може и голема беља да се стори), сеуште нема да има време да разговара/советува/едуцира/учи дека постојат други правила на понашање во група, таа една нема да престаса да каже на секој родител каков бил денот на детето и дали јадело/пиело, градинката ќе си остане иста, инвентарот ќе си остане ист, менито ќе си остане исто(а сум итала дека во некои места се далеку од сјајни)...
    Затоа комотно на камера ќе гледаме, како таа, една, како мува без глава растрчува лево/десно, оти нели, се нафатила на таа работа и мора да може и мора да знае како. Па не дај боже детето да ми има гребнатина или боже сачувај да го апнат.
    Тужба за детето, тужба за неа...а одговорните од министерство и управата нека дигнат нозете во вис и нека гледаат сеир.

На Harper, karak, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  19. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    одиш во друга тема но ајде и така да гледаме..пуштаат камери и ја гледаш таа сама јадничка као работи ефективни осум часа или пак мува не ја лази, си пие кафе и си блене во мобилниот а децата седат со покакани пелени и се гребат и гризат едни со други.

Камерата е доказ, најбитен и најрелевантен за се, а се знае кој гледа на камера и која процедура треба да се запази.

20. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.518
    Допаѓања:
    288.649
    Исто како јас да речам дека јас чекам и чекам на шалтер, а од другата страна, таму преку стаклото, пишува некоја теткица на фемина колку е мачна и колку не и чинат колешките.
    Друга тема е, да.

На Annath, Martka, MacenceEna и 1 друга личност им се допаѓа ова.