Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Визи за Америка

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од butterfly.fly, 28 декември 2011.

1. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    Za turisticka viza za USA - formularot e poseben, mislam I-184 taka nekako beshe, se vika Affidavit od Support i mora da bide original, nemoze da bide po mail. Isto taka mislam deka i prifakaat i obicna garancija - to e pismo od edna strana zavereno kaj notar tamu vo amerika - deka te pokanuvaat i bla bla bla....
    no mora da e original
    za OTRAKANA - dokumentite t.e potvrdata za pari - nema vrska dali e vo denari ili usd ili chf, vazno e da imas nekoja paricka na tvoja smetka i sekako da nebidi cenata do nebo, nesto skromno 1500 eur, 2000 eur a nikako 20 000 eur :)))
    - za drugite dokumenti, neznam so kakov status odis inace ke ti pomognev...dali si studentka, dali rabotis ... i nema caki, vazna e srekata sto ja imas toj den, moe mislenje!!!

[mod-kirilica:2jw34etn][/mod-kirilica:2jw34etn]

2. simona90

simona90 Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    јас лани бев преку агенција но оваа година сакам да одам со туристичка виза дали јас лесно даваат без гарантно писмо како на одиш да шеташ само .

3. otrakana

otrakana Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Јасмина јас работам ама сеусште не сум пријавена, им побарав потврда на газдите ми рекоа дека не е проблем дека ке ми дадат, но не знам како да им кажам да ми дадат потврда за било која намена напишана, значи без потенцирање на некоја фирма или организација пошо сигурно нема да им кажам дека ми е за виза, тазе сум вработена. Ако имате некоја идеа како да им побарам потврда без намена да ми дадат споделете. Извадив потврда за сметка од банка, имам гарантно писмо, и кажете дали да понесам со себе некоја диплома како од факс, сертификат некој на англиски и сл.....се ближи датумот за интервју споделете позитивна мисла иако знам дека напресуден фактор е срекјата :P

4. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    На потврдата нека стои дека ти даваат и одмор (по можност 20 дена платен и по договор неплатен) - само не претерувај бидејќи си тазе вработена, значи не барај повеќе од 2-3 месеци виза, второ - дека стои дека потврдата се издава за лични потреби. Немора да им кажуваш за кај ти е на газдите-а ти излажи ги за кредит во банка Ч)) ама да ти напишат за лични потреби.
    Дипломите не ти играат улога-може да ти речат дека одиш да учиш, туку приложи документи кои го покажуваат твојот статус тука - во смисол, извади документ од стан/куќа - ако е на име на твоите, да видат дека си ситуирана / ако работат родителите - нека извадат потврди од работа само за плата - да видат дека сте финансиски ок, тоа нив ги интересира - што тебе те влече во МК да се вратиш назад.

5. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    А сто се однесува до Симона - а каде ќе престојуваш ако немаш гарантно писмо?? На амбасадата и треба доказ за твојот престој - што значи ќе ти треба хотелска резервација и мислам платена !

6. otrakana

otrakana Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    хеј кажи ми и дали мора на потврдата да има износ на просечна плата? иначе не знам како ке го изведам тоа да ми напише дека меследува одмор хохохо ок фала за помошта многуу јасмина

7. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    Отракана, Ноу проблем :) Ке мораш да се користиш со корисни лаги :)) , мораш некако да се снајдеш...
    Убаво е да стои на потврдата значи од кога си вработена и дека сеуште работиш, дека работата ти е загарантирана по истекот на одморот. Месечен личен доход изнесува..... / И се доделува платен одмор од 26 дена и ....неплатен одмор .... Потврдата се издава за лични потреби.
    А во моментов не ми текнува некоја корисна лага :)) - иначе и тука ќе ти помогнев, еј да...им треба на моите родители !!!!

8. otrakana

otrakana Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    и уште едно прашање: далипотврдата ја проверуваат, т.е. се јавуваат кај работодавачот да проверат? Зошто ако не проверуваат да имам можност да допишам нешто од тоа што наведе погоре, плата, одмор исл., пошо мн ми е едноставна :D позз

9. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    E Jasmina тука неможам да ти одговорам бидејќи незнам навистина. Според мене - немаат време да проверуваат, бидејќи разговорот тече само 3-5 мин, може да те прашаат 1 прашање, може 2-3, а може и ништо. Треба да си самоуверена, храбро да настапиш секако документи спремни и насмевка и јас ти ја посакувам целата среќа на тој ден!

10. simona90

simona90 Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0

11. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    Simona, eden drugar moj pred 3-4 godini dobi na toj nachin, so hotelska rezervacija i avionska rezervacija! Good luck!

[mod-kirilica:2dndliko][/mod-kirilica:2dndliko]

12. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Mоже некој да ми објасни кај е американската амбасада, ми рекоа дека е некаде над Кале ама не сум била и не знам. На интервју сум за неколку дена па ќе ми треба оваа информација.
    И кога би одела некаде од Центар со такси до таму, пример од кај Рекорд таму некаде отприлика колку би ме чинело, да не си се качам јас и ме одерат после :D Да имам претстава малку од малку ми е работава.

13. simona90

simona90 Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0

14. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    Се извинувам на модераторот, заборавам од брзање да пишувам на кирилица. Ветувам во иднина ќе внимавам повеќе.
    А што се однесува до Симона90 - точно е дека во агенција ќе ти речат да ја платиш картата, но неможеш да си сигурна дека ќе ја добиеш визата.
    Ти замоли ги во некоја агенција да ти дадат ред на летање од резервацијата (речи им, треба Америка да ги известиш роднините и цената да ти ја кажат - можно е да те прашаат во Амбасада, како леташ и колку си платила). А во Амбасада ќе им кажеш како што е, неможам да ја платам картата додека не сум сигурна, што е тоа е.

15. otrakana

otrakana Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Ако може некој да ми каже дали на интервјуто во Амбасада прашуваат дали некогаш си учествувал на наградната игра на лотаријата за иселеничка виза што ја има онлајн? И дали треба да носам резервација од авионски билет. Фала

16. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    Отракана - со гарант не прашуваат за лотаријата ако одиш туристички. Братучед мој беше двапати одбиен туристички и доби на лотарија, во Амбасада воопшто не му спомнале за претходните одбиени визи. Значи нема врска едното со другото.
    А што се однесува до авионски билет - не ти треба, ако си имаш уредна гаранција т.е покана од некој од таму, муабетот за авионски билет беше за едно девојче што воопшто немаше гаранција. Така ти само ќе си го потполниш онлајн формуларот и ќе си ставиш кога ти е планирано да патуваш без да носиш резервација. А ако ја имаш, па ништо не е на одмет.

17. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Да ви се пофалам јас си добив виза, летово ќе си го поминам во Америка :)

На sanja gigova, ripkata, Nine25 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Sarce00

Sarce00 Активен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво, би сакала да ве прашам за туристичка виза за Америка. Знам дека ми треба потврда дека сум вработена но ме интересира каква е таа потврда, ја не сум вработена но мозам да средам. Каква е таа потврда за да ја побарам од човекот. И дали знаете некој што мозе да ми среди документација што ми е потребно. Имам 45 години и ми испратија гаранција од таму.

19. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

Едноставна потврда која ја дава фирмата (ја куца во ворд) дека лицето тоа и тоа е вработено во таа фирма од тој датум. Заверена со потпис од управителот и печат од фирмата.
    Што документи се бараат ќе видиш на нивен сајт (извод, венчаница ако си венчана, имотен лист ако имаш нешто на твое име.......)

20. Sarce00

Sarce00 Активен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Благодарам што ме информиравте, позздрав :)