ве молам за совет. Треба да одам со сопругот во Америка за медицински потреби(операција).Треба да одиме првиот пат за преглди и консултации, а потоа да се вратиме повторно за 2-3 месеци за да се изврши интервенцијата. Прочитав претходно дека некој напишал дека после една посета на Америка треба да помине минимум 6месеци за повторен влез. Дали тоа ќе важи и за нас? Друго прашање ми е кога даваат виза на пр на 10 години што значи тоа, дека може во период од 10год неограничено да влагаме и излагаме од Америка или дека имаме период од 10год 1 да влеземе ?
Се зависи каква виза ке добиеш,на пример туристичка или друг тип.Оти американците имаат различни видови на виза зависи кој со која цел сака да оди за Америка.Но за 10 годишна виза на пример можам да ти кажам оти јас ја имам и мозез да одиш кога сакаш колку често сакаш,но престојот во Америка треба да ти е максимум 90 дена(мислам на туристичка виза).Треба да си проверите за кој тип на виза да аплицирате тоа е најважно,и во зависност од тоа да имате подготвено документи за да им потврдите на која основа да ви ја дадат бараната виза...поззз
Ако нагласите дека одите за медицински потреби - ке ви требаат 300 докази од болници, доктори, платени прегледи консултации ..... ако барате туристички и двајцата - многу е важно да имате докази дека сте добро ситуирани тука...деца, плата, работа, имот...многу се важни тие работи Камо среќа да ви дадат 10 годишна виза, тогаш можете колку пати сакате да одите...но престојот зависи од царинската контрола некогаш 3 месеци, некогаш 6 месеци
Zdravo, Moze li nekoj da mi dade informacija dali e potrebno poznavanje na angliski jazik za intervjuto? Majka mi saka da aplicira za turisticka visa no ne moze da ostvari solidna komunikacija. Dali Amerikanskata Ambasada ima preveduvaci za takvite slucai? Blagodaram
^За интервјуто во амбасадата може да одбереш дали сакаш да зборуваш на својот мајчин јазик (и македонски и албански) или пак на англиски. Колку што се секавам кога доагаш на закажаното интервју тетката на шалтер што те прима те прашува на кој јазик сакаш да биде разговорот..
Здраво...сакам да прашам дали некој знае ,дали зависи колку време одиш на работа при поднесување за документите за туристичка виза и дали е можно доколку е мал временски период да го прифатат како невалидно или воопшто тоа не го проверуваат само во предвид ја земаат потврдата од работа? позз
Нормално дека зависи. Јас знам кумот и кумата моја многу брзо се вработија и бараа виза и беа одбијани. Татко ми и мајка ми 3 годни беа на работа и му дадоа.
Здравоо незнам дали тука треба да го поставам ова прашајне за 1 месец ке имам 14 год.и бидејки имам уште 1 година основно сакам средно да учам во Америка ке може или?
Не си единствена што учи 4 година во Америка, само треба да си побараш уште сега тие процедури...школа, виза....
Некој што аплицирал за туристичка виза за САД во последниве неколку месеци?!? Конкретно ме интересира дали амбасадата може да ја провери потврдата за работа која ја доставувате? Знам дека може да се јави во фирмата на бројот кој сте го навеле за контакт, ама прашањето ми е дали може да се обрати во Агенција за вработување, УЈП или некоја друга институција за да провери дали е регуларно вработено тоа лице? Прилично итно ми е
Мислам дека се доста поврзани, на тетин мој (кој има син во америка на црно и еден доби на лотарија), го прашале каде работиш и погледнале во компјутер и потоа колку деца имате и кога тетин ми им рекол две тие му ги кажале имињата... па ти сега види
zdravo na site sakam da ve prasam nesto vo vrska so odmor sakam da idam na panama beach florida e sea mi treba turisticka viza jas sum vraboten zimam dobra plata 800eu i da receme imam povekje od dovolni sredstva vo banka dali imam sansi za viza ili onoa e bas srekja ako ti dadat ok ako ne cao. inace imam predhodni dve j1 vizi za amerika koa studirav na work and travel so mislite da probam ili onoa da ne planiram zaludno
Во иста ситуација се наоѓам и јас како тебе. Според некое правило, нема зашто да те одбијат, ги исполнуваш сите услови. Направи резервација во хотелот каде што ќе престојуваш, резервирај авионска карта, стави пари на сметка и земи потврда од банката, потврда за редовен работен однос, потврда или решение дека ти се дозволува користење на годишен период во тој и тој период и тоа би било тоа. Ако живееш со родители, односи потврди дека се они вработени, имотен лист евентуално плус би било ок. Тоа би било тоа. И јас имам 2 пати одено како студентка на work and travel и уредно се имам враќано, така да тоа би требало да биде позитивно.
Јас аплицирав за виза туристичка за САД и бев одбиена,а инаку потврдата може да се провери но зависи кај кој како...најбитниот документ што ти треба да го однесеш во амбасада е м1 м2 образец,потврда како потврда нема да ти заврши работа ( доколку планирас фалсификат ) а за м1м2 тешко дека би нашла некој да ти се нафати да ти фалсификува но и да ти фалсификува доколку те фатат кривично ке одговараш...јас бев одбиена, и не ми дадоа конкретна причина зошто,едноставно дека можам повторно кога сакам да аплицирам ( 160 долари ) а ако еднаш си одбиен,ти си евидентиран таму....за 2 пат тешка работа....Јас барав туристичка виза бидејки сопругот ми беше во Сад па ајде мислевме тоа е најбрз начин за да дојдам во Сад....но ништо од тоа...си почекавме за другата виза и си добив....Две мои другарки добија туристичка виза ....ни работат ни учат....така добија...само покажаа пари на сметка и гарантно писмо и им дадоа....така да срека е во прашање
Доколку некој бил сега брзо на интервју го замолувам да ми пише лична порака. Поздрав дечки и со среќа на интервјуата!
ме интересира дали може да се добие туристичка виза,ако моментално си во америка со работна виза.. на некој начин да пробам да го продолжам престојот таму. инаку работната виза ми завршува во септември.