Пелистер, Козјак, Смоларски и Колешински водопади, покрај Мавровско езеро...има и други места, но овие се најдобри.
Маврово-Свети Јован Бигорски, по желба може да се скокне и до Галичник, на кој му се вози повеќе, сместување во Маврово, ручек во ресторанот кај манастирот, преубава маршута. Ако е некој за Спа варијанта, хотел Рамада во Гевгелија или Аурора Спа во Берово.
Препорака за сите кои одат кон Маврово и Бигорски, посете го ресторанот „Куќа на Мијаците“ веднаш под манастирот и комплексот „Кораб Трница“ на половина пат од Бигорски кон Маврово.
Јас дојдов да го предложам прекрасното Лазарополе. Мислам дека секоја година има понуда за ноќевање со појадок во хотел „Калин“ преку Grouper. Исто така и Маврово, моето омилено место на планетава ми се чини. Се трудам да го посетувам секоја година. Ми зрачи со посебна енергија и ми ги „полни батерииве“ до максимум. Галичник спаѓа исто во групата на моите омилени. Пештани во Охрид, со најчистата езерска вода во Македонија и бели камчиња кои одблеснуваат како бисери. Село Конско во Преспа, на видик блиско со Албанија од едната и Грција од другата страна. Мирно, неоткриено место идеално за уживање. Обожавам планини, па би препорачала да ја прошетате и нашата Галичица. Во источниот дел на државава сеуште немам прошетано, наредна дестинација за викенд во Македонија ми е Берово.
Има многу убави места за организација на викенд, Охрид со сместување во центарот или на Свети Наум, со посета на манастирот и прошетка низ целиот град, каде има што да се види, понатаму може и Битола со сместување на Пелистер, шетање низ чаршијата, кафе-шема и сл., Берово во Ауро спа, Струмица во хотел Сириус, Гевгелија во хотел Рамада со можна прошетка до Солун, како и Маврово-Свети Јован Бигорски со сместување во Маврово, шетање и уживање.
Девојки, незнаев каде да пишам па мислам дека оваа ми е најсоодветна тема за прашањето. Мојата другарка е во странство веќе 2 месеца и во септември пристигнува во Македонија. Многу ми фали и многу сме блиски како сестри сме. Додека она е во странство јас си најдов работа и почнав да заработувам. Она кога работеше во Мк од секоја плата ме частеше по нешто било да е кафе, блуза, ситници но ми значат. Е сега јас почнав со работа и почнав да зимам плата па сакам кога ќе си дојде во Македонија да ја изненадам да резервирам да посетиме некое убаво место така на еден викенд. Дајте некој предлог во Македонија некој убави места за викенд но да не е многу скапо бидејки сакам да платам и за двете
Здраво, ќе ве молам за препораки за некое убаво место за 2 ноќевања било каде во Македонија. Се работи за изненадување за премногу драга особа. Ми треба некоја луксузна соба или апартман, хотел, вила било што. Сакам објектот да има базен, спа, масажи и обавезно да има џакузи по можност во самата соба (приватно). И по можност но не и најбитно да има нешто убаво и интересно за прошетка во околина природа, планина, езеро, водопади, било што само да биде убава природа.