Кога ќе се спомне мистерија, страв, сивило и исчекување мене ми текнува на викторијанскиот период и на луѓето во тоа време. Ептен ми се језиви и страшни, осеќам неудобност и немир кога ги гледам сликите од таа доба. A гледај смешки, јас сакам работи што ме тераат така да се осеќам. Еве и сега што побарав срцето ми чука силно и од што ги гледам се плашам. Не знам дали кај сите така крипи делуваат, ама мене премногу. Е сега кој е многу чуствителен, плашлив или лабилен нека не ме чита понатаму! Кога барав за добава начекав информација за една уште по крипи од нив традиција која се вика post mortem photo или луѓето тогаш се сликале со своите мртви членови на семејството, скоро откако ќе умреле за да бидат запаметени засекогаш и да имаат фамилијарна слика заедно со нив. И постоеле луѓе кои работеле како изнајмувачи на држачи за мртви. Држачи кои ги држеле мртвите тела стабилно додека трае фотографијата. Језивоооо.... Ако не сакате сликиве да ве следат насекаде цел живот, не отварајте и поминете го постов пошто ако сте читате до тука веќе ви ја имам земено позитивната енергија и ви ја претворив во голем страв, не дозволувајте да дојде до нешто полошо. Ако сте ок и сакате да истражувате и дознавате нови и интересни нешта без разлика на степенот на баналност, еве неколку post mortem фотографии каде во секоја фотографија има и еден мртов... Спојлер: НЕ ОТВОРАЈ! Кожа ми се ежи... И уште едно нешто крипи има што правеле ама ме мрзи да ви кажам.
Јас сум од оние што читаат даље и покрај предупредувањето. После си викам, а леле што ми требаше бе ова. Да ја продолжам листата. Им сечеле прамени коса и со истиве украсувале шноли, белегзии, ланчиња и медаљони. Ги седнувале на столици со книги пред нив, им ги отварале очите, да изгледаат како живи. Децата ги легнувале како да спијат. Ова често била и единствената заедничка семејна фотографија. Значи страшно, језиво. Има уште, ај да не забегувам. Се ми се чини имам ваков филм гледано или документарна беше, со бизарниот опис од погоре.
Ја сакам уште да прочитам ама не знам каде. Дома ми кажуваа како некој ако умрел пред денот за пензијата кога стигала не го закопувале за да ја земе пензијата па после. Баба ми викаше така и за неа да направиме да не кажуваме додека не ја земеме пензијата. Ова за 21ви век зборам, не за порано.
На Гугл пиши post mortem photos и memento mori.Има такви фотографии и видеа на вебсајтови,па и објаснувања за концептов.
Нема ваљда живи се сликани. Бар така мислам. Има и еден филм невестата се вика, и баш така почнува почината невеста ја сликаат во ова време исто. Има и други б продукција филмови со ваква тема, да барам ќе најдам ако некој го интересира. Иначе знаев дека ќе се вознемири некој и не секој има желудник за вакви работи, затоа ве предупредив и ви ставив во спојлер. Се понатаму е ваша одговорност. Еве тема ќе биде од постот и ќе ти го кажам таму и другото језиво
Мене периодов ми е омилен, да не речам естетика на периодов ми се многу допаѓа. Омилен жанр на книги ми е historical fiction во овој период. Баш е супер, би можела да читам и да истражувам цел ден за тие години.
Го спремав мислењево за во СДК, ама веќе отишле вашите па-па во нова тема. Не е нешто ептен чудно, така правеле затоа што немале друга фотографија од веќе покојникот, или заедничка со него, па да им остане во спомен. Као да ќе го заборавеле без тоа, али ете, глупи трендови земале замав уште тогаш. На запад ништо ново. Туку се прашувам дали имало мрчатори и колку им било дозволено да се изјаснат.
Порано да, сега тотално невозможно Од викторијанска ера ептен го бендисувам стилот на облекување Боже, пола саат читам минијатурно кругче не можев да сфатам што сакаш да кажеш
Мене една од првите асоцијации за Викторијанското доба ми е Џек Мевосек и убиствата што му се припишуваат на неидентификуваниот поединец, иако има индиции за поинаква вистина.
За таа третата слика имаше на нет некаде дека е фотошоп и ја имаа ставено вистинската слика кај што си е жената со глава, мада не ме чуди и вака да се сликале. Не можам од моб да барам слики и да пишувам ме нерира ептен, утре ќе ви кажам за уште нешто. А @Sejfullai на аватар носи една ваква невеста, дали тоа имаме уште еден фан на језивите викторијанци?