Кога сме кај нехуманиот третман на жените од тој период, хистеријата се третирала исклучиво ко женска болест и се лекувала така што докторите стимулирале оргазам кај пациентките, некогаш и со употреба на електрични шокови.. Бидејќи се умориле тоа да го прават рачно седнале и измислиле нова направа која подоцна сите ја знаеме ко вибратор..
I nasite pravnuci ce vikaat dedo i babo kako ste ziveele togas.Kako ste mozele da ziveete bez da vozite avion i helihopter i da se truete so dizel i benzin avtomobili namesto so elektricni.Sekoja generacija si nosi svoi predizvici i naucni dostignuvanja. Nie denesnite generacii ne sme ni tretina izdrzlivi,cvrsti,borbeni kako sto bile tie.Naprotiv.Komforot ne napravi slabaci vo sekakva smisla na zborot.Uslovite za zivot ni se drasticno podobreni vo smisla na infrastruktura no duhot na denesnite generacii e katastrofalen.70% od niv ne bi izdrzale pogolema kriza vo zivotot.Pred nekoj den davaa dokumentarec za decata begalci od Egejska Makedonija.Mnogu tazni prikazni.Setani vo razni drzavi,odvoeni od roditelite,odvoeni od svoie braca i sestri no pak formirale semejstva,kuca,dom,pravnuci,rabotele i taka natamu.Kolku od mladite denes bi izdrzale takva zivotna prikazna i da zastanat na noze cvrsto?Eden kup okolu mene znam sto za banalnosti pagjaat vo nekakvi zivotni krizi,pijat apovi za smiruvanje i taka natamu.
Можеш слободно да се осамиш некаде, да ги баталиш сите придобивки на модерното време и да се челичиш гледајќи како децата ти умираат од инфекција која би можела да се излечи со доза пеницилин. А деца бегалци има и денес, и тоа и со полоши судбини, ама тие се Сиријци и Пакистанци така да ич не ти чуе за нив.
Сакате да прочитате нешто уште по језиво? Не отварајте спојлер, прво и последно предупредување... Спојлер Сопружниците, без разлика дали биле жени или мажи неретко ги задржувале лешовите на своите брачни партнери до потполно распаѓање. Симболиката на ваквата култоролошка појава постои поради фактот што од голема љубов не можеле да се одвојат од саканите. Неслучајно во овој период доживуваме експанзивен подем на некрофилијата која датира од Месопотамија. Патем, истото важело и доколку имале деца кои поради разни причини го губеле животот. Им правеле посебна соба, со убав бел кревет, свеќа и ги легнувале да почиваат додека не станат скелети. Сакате фотографии или од етички причини да не постирам? Патем, и ден денес се прават фотографии или видеа за време на бдеењето, ритуалот пред да се закопа починатото лице. Така да верувајте не сме ништо поинакви од Викторијанците.
Do pred 15-20 godini i vo delovi na Mkd i Srbija imase slikanje i snimanje na pogrebi.Pa posle fotografot priogja na semejstvoto i nudi sliki za pari.Kako na svadba bukvalno.Navistina jezivi adeti.Mislam deka denes toa e iskoreneto a ako ima nekade uste ostanato bi bilo interesno da se spodeli nekoe iskustvo.Ne sum slusnal vo Mkd da ima palenje na lesevi za lugje koi bile smetani losi.Bi sakal da znam dali ima takve adeti nekade vo Mkd i koj kraj.Moze i Balkan.
Кремирање сеуште постои, нeофицијално во поедини изолирани села накај Малешевијата. Мештаните често поради немање финансиски средства ги палат телата на членовите на семејството. Додека старите, ако немаат погребални служби неретко сами ги копаат гробовите. Правев истражување одамна, ова е од сигурни примарни извори.
Zdravo.Spored Biblijata samo dobri luge mozat da se zakopaat zatoa sto toa znaci voskresnuvanje a losite se palat.Zatoa me interesira dali imalo takvi religiski praktiki vo Mkd nekakvi pisani izvori da se procita.
Vasil Cakalarov eden od glavnite luge vo TMORO i ucesnik vo Ilindenskoto vostanie.Slikan zaedno so negovata sopruga Olga i kerkata Ekaterina.Epten viktorijanski stil. Justinijana Kanevceva najgolemata ljubov na Goce Delcev
Вајда со алкохол да се пројде.. Да отстои.. Поим немам. Ама смртност 8 од 10 деца и пак они си терале со тоа..
Незнаење,што друго да речам... А и да не е така,баш ми изгледаат како некои луѓе без никакви емоции сачувај боже...
Епа баш ова второво денес на раб го дебатиравме и колега истото го рече. Демек такви биле коа ќе у мислат нешто дека тоа така треба.
Не знам што сте се фатиле за аспекти на морбидност, мене на пример царицава баш ми е кул Е да, корсети носела, фитнес вежбала... Koj како се фотографирал -ваљда таква била модата
Филмот со невестата што ви зборев овој е. The Bride (2017) А друг за ова време и исто ептен језив, ама ептен, исто вака со овие морбидните е овој: The Woman in Black (2012) И други од викторијански период ако ве интересира: From Hell (2001) Far from the Madding Crowd (2015) Victor Frankenstein (2015) The Secret Garden (1993) Oliver! 20,000 Leagues Under the Sea (1954) Oliver Twist (2005) The Illusionist (2006) Crimson Peak (2015) The Elephant Man (1980) The Piano (1993) Anna Karenina (I) (2012) Sherlock Holmes (2009) Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011) The Phantom of the Opera (2004) Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994) Scrooge (1970) The Age of Innocence (1993) Van Helsing (2004) Bram Stoker's Dracula (1992) The Prestige (2006) A Christmas Carol (2009) Anna Karenina (2012) Jane Eyre (2006) The Young Victoria (2009)