Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вирално прашање: Мечка или непознат маж во шума?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од RainBow, 7 мај 2024.

1. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Безвезе теории правите, нема погрешен одговор. Тоа е и поента одговор базиран на искуства, сте се фатиле за логика као слеп за стап.
    Секој си знае за себе!

На Bitter-Sweet, jacqueline.s и Mrs. right им се допаѓа ова.
  2. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.079
    Ако во една чинија само една бонбона е со цијанид, а другите не се, веројатно ни една не би пробала.
    Ќе земам друго пакетче со бонбони тие ќе ги јадам.
    Веројатно и ти, ако има само едно отровно бонбонче меѓу стотици, илјадници, други, ќе престанеш да јадеш бонбони?

3. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.492
    Епа другото пакетче бонбони се луѓето шо ги запознаваме кога нема ризик. Едното бонбонче е рандом чоек кога сме сами и под опасност. Супер дополна. Поентата пак иста.

4. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.079
    Тие што ги запознаваш, значи сепак биле непознати. Како знаеш дека треба да им дадеш шанса?

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Шро си запнала да предомислуваш луѓе ?
    Никој не рече дека се исти нити ги став у ист кош, ама фактот дека повеќе жени би биле сами со мечка него маж кажува многу.

Не . Не дека не знаат да проценат сила на мечка, у реду е знаеме колкава е мечката ама избираат “сигурна смрт” него сами со маж …

Кажува какво смрдливо општество сме, и бендиот живот на една жена, колку ствари треба да пазиш, колку треба да си внимателна и паметна.

На Gosh, Ugly Duckling, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  6. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.492
    Нема да можам да продолжам да ти одговорам ако прашањето е нешто шо сум го одговорила. Овај пат ќе се повторам за да не сум офтопик велејќи го ова.

Луѓе, на луѓе, на луѓе. Ретко од тие шо знам се рандом запознавање, особено не кога сум била сама и ситуацијата сум ја перцепирала како опасна. Нормално дека сме социјални суштества и комуницираме ама бираме каде. Во парк, во бар, на работа, најчесто со пријатели на пријатели на пријатели. Не во шума кога врви непознат или пореална ситуација: кога бегам сама дома. Не. Нема да дам шанса на тој зад мене дур бегам во тој момент. Ама ако ми побара запалка во парк дур шетам кучето и има уште незнамколку луѓе - ќе сврзиме муабет и еј, можи и ќе се здружиме. Стварно, не е толку црно и бело како шо сакате да прикажите.

7. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.079
    Колку пати во црна хронина си прочитала за напад врз жена од непознато лице, наспроти во семејството или познат лик?
    Статистички поверојатно е другар на другар ти да ти наштети, отколку рандом маж во шума кој бере тревки за чај.
    И дали постои случај во Македонија каде жена е нападната во шума, со силување и убиство, и дали постои напад од мечка во шума?

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  8. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.492
    Онолку пати колку шо рандом особа ме има вознемирвано ми е сосем доволно искрено. Настрана другите жени во животот.

На Gosh и Adidas888 им се допаѓа ова.
  9. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.079
    Сепак не престануваш да имаш секојдневна интеракција со мажи. Бидејќи да навистина ја избереше мечката, тој страв ќе те превенираше да излезеш од дома, а не да дадеш шанса на други мажи.
    Настрана жртви на сексуално насилство, поради довикување на сексуални зборови од некоја будала некогаш и некаде, ти попрво би избрала да те распарчи мечка?

10. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Ти знаеш она со што се бори.
    Од кај знаеш низ што поминала?

Бог да чува и брани си, не ја сфаќаш поентата на прашањето. Едно си збори она ти сосема друго и враќаш!

На Gosh и Adidas888 им се допаѓа ова.
  11. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.492
    Зошто сум доволно свесна дека 1) не се сите луѓе исти и 2) општеството ни е социјално и ние како луѓе сме социјални. И да, пак ќе одберам да умрам него некој да ме вознемирва пошто после живејме со траумата и цел круг прајме кај шо "се караме" за хипотетичка ситуација без малку да размислите зошто некој бира вака и шо кажва го за нашето општество. Шо кажва за нашето општество ако жена одбира мечка? То е проблемот, а не дека бира мечка.

Поентите пак се тие иако сакаше да ги заокружиш и можеби да ти вратам нешто друго:
    Ова е ставот мој. Колку и да играме танго на темава мора да ми кажиш нешто суштински и доволно аргументирано за да сменам. Пошто секогаш сум отворена за смена на став ако другиот е добро издржан. Ама до сега не видов ни еден таков.

12. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.079
    Ама тоа пробувам јас да ти докажам. Мислиш дека луѓето кои преживеале напад од мечка, немаат трауми? Супер им е. Ако воопшто преживеат за да им биде супер.
    Затоа што на крајот од денот траума е траума, предизвикана од човек или животно. Тоа не значи дека слепо треба да избереш напад од мечка, само затоа што мислиш дека ќе те нападне рандом маж во шума. Мечка на 50 метра далечина, со сигурност ќе те нападне, маж на истата далечина може и да не те нападне. Барем во Македонија нема случај на напад од рандом лице во шума врз жена. Од мечка има.

13. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.492
    Секој има трауми @ArabellaStarfall од нииииззаааа настани. И никој не смета дека то е помалку релевантно. Ама, огромно ама, поентата на прашањето кое се покрена и зошто стана толку популарно е дека жени би одбрале мечка наспроти маж и шо значи то за општеството. Можиш да одиш колку сакаш од околу за да се спротиставиш на ова. Ама прашањето тука е: Шо значи ова за нашето општество? Зошто сме во оваа ситуација? Шо можиме да смениме? Се друго е разводнување на многу сериозна тема. Воедно хипотетичка ситуација е шо е многу важно. Те канам, ако сакаш, да ги видиш и овие прашања без дефокус на се останато.

На Nausicaa, senjorita-v и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    точно тоа и јас сакав да го кажам, се пишува колку е брза мечката или човекот а се промашува главната поента зошто и воопшто постои потреба за вакво хипотетичко прашање.

На sweet-cherry, Lianna Anna, Adidas888 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Која си ти да докажуваш?
    Можеш да приложиш аргументи и толку, а не памет да солиш.

Фиктивно прашање кое би покажало колку безбедно се осеќа жената.
    Тоа е се, не буквално, без многу филозофирање, едноставно маж или мечка?!

16. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.079
    Дали тик ток го претставува цел женски пол? Дали тик ток е релевантен извор за нешто, било што? Дали постои опција за нештото да биде извештачено за да стане вирално?
    На Шар Планина, се наоѓаш сама, биди што е најможно искрена со себе и останатите. Пред тебе се појавува мечка, дали ќе бидеш смирена, или ќе те облее адреналин до плафон? Дали ако истовремено се појави маж, ќе се стрчаш према мечката, или према него со надеж дека ќе те спаси, ако носи оружје?

17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    па ако најлошиот епитет што можеш да ѝ дадеш на една жена е курва, а на маж предатор, баш ти дава простор за размислување, нели?

На Nausicaa, Lianna Anna, Adidas888 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.079
    Не, туку се генерализира. Тоа ми беше поентата. Ниту секоја жена е курва, ниту секој маж е предатор.

На Bitter-Sweet, Mrs. right и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  19. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.492
    Буквално. Првото пак е на штета на жената, пошто ако некоја е "лесна" и "курва" е поголема мета и "сама си го барала". Второто пак е за заштита на жената и максимум вторите ќе имаат повредени чувства (иако не треба), шо пак, е неспоредливо со тоа да е извршено насилство врз тебе. Јас тука ќе преќинам да реплицирам пошто пак се заокружва темата и сум уморна да одам во круг со истите работи само парафразирани. Зато уствари и тебе те цитирав Енџ. :D

На Nausicaa, sweet-cherry, senjorita-v и 4 други им се допаѓа ова.
  20. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    Да земат да се борат мечка и најсилниот маж на планетава, мечката ќе победи. Што е аргумент плус колку заебана е природата на мажите, зошто ако факт факат е дека мечка е физички посилно животно од маж, а некои жени и покрај тоа би преферирале да се соочат сами со мечка наместо маж, доволно ја доловува психолошката и филозофската поента на прашањево.

На Nausicaa, Lianna Anna и theowndemon им се допаѓа ова.