Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вирално прашање: Мечка или непознат маж во шума?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од RainBow, 7 мај 2024.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.727
    Допаѓања:
    23.958
    Мажите за кои збориме тука, Биљо.
    За оние кои ги тепаат своите жени, кои ги малтретираат и психички и физички, за оние кои ги силуваат во брак и не во брак, за оние кои праат gaslight, за оние кои манипулираат, за оние кои киднапираат....итн итн.

Мислиш ли дека овој однос треба да се промени или таков да си остане? Значи не зборам за сите мажи, зборам за овие погоре шо ги набројав. А ги има во голем број, не само сега, туку и низ историјата.
    Ете ти пример, шо беше пред малку, дошол тука и вика дека не подржува феминизам, незнам дали прочита. Нели феминизмот е жената да има избор? Значи он не подржува жената да има избор. Дали тебе ти е нормално ова? Дали сакаш да се промени? Дали очекуваш да се промени?
    Јас сакам да се промени, ама овие мажи шо го праат тоа не сакаат. Они немаат бенефит од тоа.
    Или треба едноставно да се помириме дека тоа е нормално шо ни го праат и да си продолжиме.
    Не за џабе го измислија 4B движењето.

Мажите од "Сеебистан" пошо да не заборавиме, го силуваа орангутанот Поли и the monitor lizzard. А за нас да не зборуваме.

Едит: и браќата ни, ги силуваат козите и кокошките.

Последна измена од модератор: 5 јуни 2024
    На senjorita-v, Nausicaa, Bezimenka90 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    6.413
    Ај препрочитај пак. Една е дефиницијата за фобија, а не тоа како јас би ја дефинирала. Или дали постоела или не.

3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.727
    Допаѓања:
    23.958
    Како дефинираш ти фобија, кажи.

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.327
    Допаѓања:
    182.154
    Од Католибан лево:!:
    Цело време исти цурац у ново паковање.

Проблемот овде, со прашањето е- непознат маж. Непознат маж ги исклучува сите овие шо се понашаат како што се понашаат со своите жени, девојки, мајки, ќерки, останува само киднапирање и се по ред во ранг на психопатија. Тој проблем не се адресира со етикетирање на сите непознати мажи како психопати, се решава (се надевам) поинаку. Не со тоа што ќе ја учиш ќерка ти дека сите мажи сакаат само едно и дека треба да бега од нив (ко баба ми што ми кажа кога имав 8 и јас се чудев шо збори, па буквално бегав) туку со тоа што ќе ја учиш кое однесување е прифатливо кое не. Можеби и со повеќе реклами кајшто мажот пере и пегла.
    Тој што не поддржувал феминизам негов проблем. Не е ништо поинаков од оној што поддржува феминизам во другата тема, за кого жена е човечко битие во сукња. Ко што реков, скроз исти цурац во различна опаковка.
    Немам појма за 4В, ќе го видам после. Ама мислам дека, историски, бевме во момент кога феминизмот ни го даде најдоброто. Да бидеш жена и да живееш слободно, без страв. Овие новиве не знам кои се, ама гледам дека историскиот момент ни заминува во историјата.

На senjorita-v, potatoface и Dentina им се допаѓа ова.
  5. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.616
    Допаѓања:
    21.733
    Океј да, хипотетички е прашањево.
    Мене уште ме занима ако збориме реално, која што би одбрала?
    Пак мечката?
    Оти сакате да сме реални.
    Ајде, да бидеме.

6. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.727
    Допаѓања:
    23.958
    Ама дали го подржуваш тоа нивно однесување или сакаш да се промени? Одговори.

7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.215
    Допаѓања:
    89.031
    Добро уште не сфаќаш колку генерализираш и дека твоиве мислења се чиста мизандрија(facepalm) потполно исто со машката мизогонија.
    Сфаќаш дека тоа однесување има име и презиме, а не род?
    Или ти е ок сите жени да не наречат психопати зошто жените се склони кон психичко насилство?

На senjorita-v, Bratot, potatoface и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.727
    Допаѓања:
    23.958
    Оди кажи им го тоа на жените кои биле силувани, немора на нас кои едвај сме избегале од таква ситуација, па ќе видиш чие мислење е поблиску до на мажите.

На senjorita-v му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.215
    Допаѓања:
    89.031
    Добро.
    Твоја работа,Мрази ги сите мажи на планетава и сметај ги за исти.
    Ти си имаш проблем кој си требала да го решаваш на друго место.
    Штета што стравот ќе го пренесеш.

На senjorita-v и potatoface им се допаѓа ова.
  10. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    6.413
    Ирационален страв. И што уствари сакаш да доловиш?

11. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.461
    Допаѓања:
    60.953
    Кутрите мажи, секојдневни жртви на мизандрија. Како ли ќе преживеат на улица, на работно место, во општеството.... Страв им е да излезат од дома...

Јас мислам протест против мизандрија да организираме, ептен се обесправени, не ја бива вака.

На senjorita-v, Nausicaa, Bezimenka90 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.327
    Допаѓања:
    182.154
    Какво однесување јас поддржувам? Тоа што го наведе ти, јас го нарекувам неприфатливо. И отсекогаш така било.
    Ко што наведе малтретирање физичко и психичко, контролирање ( маскирано во болна љубомора-ама тој оти ја сака )...што повеќе да објаснувам? Како може да поддржувам однесување кое го категоризирам како неприфатливо. Фала курцу, ене ја вратата.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    6.413
    Не е во ред да генерализираш и една група да ја ставиш пред друга врз база на полот, доколку се работи за жртви. Жртва е жртва. Истото што го сугерираш дека жената ќе ја прашаат што носела, па затоа провоцирала, се прави и тука на форумот на мажи. Ако е маж, не смее да зборува за насилство, како тоа маж на женски форум, дошол да си исполни сексуални фантазии. Буквално твојата емпатија има две лица. Мене искрено ме фати жал за членот со аутизам што раскажа за своите проблеми и те молам не негирај дека беше пречекан со остри критики и напаѓања само затоа што е маж. Ако сакаш да го прикажеш женскиот пол како порационален, поемпатичен, тоа сигурно не е начин да го искажеш. Уште помалку со сарказам.

Статистички е докажано и покажано дека, точно, најголемиот број на криминалци се припадници на машкиот пол. Но, истата таа статистика, кажува дека и самите жртви се повеќе на бројност од машкиот пол. Меѓутоа, дали маж и жена ќе бидат исто третирани пример за силување? Прво, постои огромна нееднаквост кај машкиот пол за пријавување на таков криминал, затоа што од мали ги учиме дека се мажи и да се носат со полот, а не со солзите. Погледни на интернет, не тресам, статистиките тоа покажуваат, ако мислиш дека не сум во право, повели.
    https://www.google.com/amp/s/www.ps...are-domestic-violence-victims-dont-report?amp
    https://centreforafricanjustice.org/sexual-male-violence-why-dont-men-speak-up/
    Не сум тука да ја критикувам жената. Жртви има од обата пола, криминални тенденции има кај обата пола.
    Но, како што и напиша членката погоре, предаторот, криминалецот има име и презиме. Не е цела група на луѓе со инаков полов орган.

Имаат страв да излезат од дома, жртвите. Повторно, не е поврзано тоа со полот. И мажот и жената жртви на некакво насилство, го чувствуваат тој страв.

Можеби нема врска ова со прашањето, но во ред е, кога имаме разбирање за жените кои би ја избрале мечката наспроти мажот, да имаме разбирање и за мажите жртви и да не им се потсмеваме што се повредени затоа што некој не кажал здраво. Има причина, можеби, психичка, не знаеш зошто толку тој збор за некого небитен, влијае на некого. Особено во состојби на аутизам каде таа групација инаку ги доживува одредени настани.

Сакаш промена, тргни од себе. Сочуствувај со сите, а не само одреден пол. Жртва е жртва, има и таа име и презиме, полот е најмалку битен.

А што се однесува до прашањето и што не се разбира што јас пишувам. Ќе разберев истово прашање да се поставеше во трета земја, каде едукацијата е на ниско ниво, свесноста уште помала, закони непостоечки, да се избере ,,помалото" зло наспроти ,,поголемото" (иако тоа е дискутабилно, секој има разна толеранција на стравови), но кога пишуваш од земја каде криминалот не е толку чест, нема ни приближни статистики како тие земји, ти слободно се движиш на улица, се движиш по шуми, е нереално и претерано.

На Cosmi, Bratot и potatoface им се допаѓа ова.
  14. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.461
    Допаѓања:
    60.953
    Интересно е како еден "лош" коментар за мажи и саркастично одговарање на мизандријата ги сфати толку сериозно и ми напиша цел пасус како треба да внимавам како се однесувам и како и мажите се жртви, а кога 34 страници и десетици жени ти укажуваат на истото за женски пол добивме коментри дека хахха па маж зад грмушки најверојатно серел и тоа дека жените се жртви е множено со нула.

Make it make sense.

На senjorita-v, Nausicaa, Bezimenka90 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    6.413
    Кога сум напишала дека жените жртви треба да ги множиме до 0? Ако се чита тоа што одговара, а не што се пишува, сум рекла, еве нека ти биде.
    Само што не е еден коментар за мажите. Бришени и се доста. Сосема еквивалентни ми се коментарите, феминизмот не треба да постои-сите мажи се предатори. Се вреѓаш за едното, вреѓаш друга група со твоето. Што е поентата? Да покажеме кој е поголем сељак на денот? Сосема има право да се навреди маж на темава, не од искуствата на жртвите, туку ревносното сите мажи се пореметени и ќе силуваат.

На Cosmi и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  16. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.634
    Се додека се само навредени, а не повредени
    - ко жртвите, ќе преживеат... :inlove:

На senjorita-v, Nausicaa, Bezimenka90 и 6 други им се допаѓа ова.
  17. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.461
    Допаѓања:
    60.953
    Девојче, пиша дека мажи зад грмушки серат, со тоа не да ги помножи трауми на жени што биле нападнати со нула, матер им еба.

Сите постови ти се за бранење на мажи, а ниеден за разбирање и емпатија кон жени.

На senjorita-v, Nausicaa, Gosh и 6 други им се допаѓа ова.
  18. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    6.413
    Кога целата тема е генерализација на машки пол и вреѓање, ќе ја поддржам групата која е навредена. Ако има друга тема за жртви жени на насилство и ќе прокоментирам, ќе видиш и самата кој наратив ќе го водам. Темава како што гледам нема ама никаква допирна точка со жени жртви, можеби две кои споделија за своето искуство, а сите постови се насочени со огромна омраза према мажите. Која емпатија ја бараш од мене, а ти не ја спроведуваш за да ми покажеш поинаку?

Да ги исечеме грмушките тогаш, бидејќи тоа е оружјето на мажот за напаѓање. Нема грмушки, нема напади, ете го решивме проблемот.

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.727
    Допаѓања:
    23.958
    Јас ќе го решам на лице место, сакаш со психолог сакаш со било шо, ама кога пак ќе ме пресретне манијак надвор, како да го решам? Ајде кажи.

Значи ти фобијата ја сфаќаш како ирационален страв, ама кажа дека едно е ти шо сфаќаш а друго е тоа шо навистина е. Толку. Немаш право да коментираш повеќе тогаш.

Точно така. Ене ја вратата.

20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.727
    Допаѓања:
    23.958
    Ќе ги подржиш напаѓачите а ќе ги окривиш жртвите. Уау.