Зависи. Јас живеам во стан и сметката не е висока. Да речеме околу 500 ден. Ама тука мислам дека има вклучено и некоја такса за комуналниот отпад кој го фрламе во контејнерите. Луѓето кои живеат во куќи со дворови кои ги наводнуваат плаќаат доста повисоки суми.
Проверивме, како демек толку била сметката и си плативме, кој со ЕВН излегол на крај. Лопови низаедни
ja ova go testiram kaj moite, tie se great so inverter, zapisuvame kwh cisto informativno. So znam nekako negolicki mi e ova, based on: 1. Moite si legnuvaat rano, 10, max 11 navecer, isklucuvaat klima 2. Se budat 07/8, palat klima - Klimata e isklucena: 10 saati 3. ja palat klimata 08h na primer. - klimata bi potrosila poveke dur da postigne temp (ako ima dobra izolacija, pobrzo kje postigne0 Poefikasno/poevtino e 9h (23:00 - 08:00) klimata da raboti na 18C na primer, cela nok, namesto da e isklucena tie 9h i vo 08h da ja pustis i da postigne temp za 30min do 1h? case 1: klima ne raboti 9h = pustas vo 08h, trosi poveke da postigne temp (30min do 1h) case 2: klima raboti 9h na 18C = pojacuvas temp vo 08h na 24C nz nekako trosokot mi izlgeda ist vo dvata cases, maybe i am wrong..
Нас дома два месеци по ред ни доаѓа по нешто повеќе од 6000, и тоа со штедење што викаш. Ама тоа е, мора и некои од нас да им плаќаат на Арачиновци и сличните на нив.
"Можно е враќање на дневната евтина струја, но за тоа ќе треба да почекаме да заврши оваа грејна сезона, вели првиот човек на РКЕ Бислимоски, коментирајќи ги зголемените најави дека е можно да се врати евтината дневна струја." https://skopjeinfo.mk/kje-se-vrati-dnevnata-evtina-tarifa-na-strujata
Аплицирал некој за субвенционирање на сметката за електрична енергија за домаќинства со ниски приходи и да знае кога ќе бидеме известени за дали и е одобрено? Ние аплициравме за баба ми и еве веќе 2 недели нема никакви информации, а ми е страв да не фали некој документ