Има порамнување, јас месецов чекам да не изгорат исто, оти претходниов месец имавме сметка од 198 денари
Ние последниве 6 години ноември како што гледав до 2000ден сметка годинава 5000, наздравје бричење. Си трпиме и малку ни е ...
Има некој проблем со превисоки сметки месецов? Претходен месец 5500 сега дупло 11 стигна.. нема шанси толку да сме потрошиле
Ние. Сите сметки ни се движеа некаде 2000-2500, за декември ни стаса 4600. За овој пак ни стигна некаде 2500. Нешто се случува со струјата и цената.
Најдобро е сами да си ја пријавувате состојбата на броилото, барем овие 2-3 месеци кога има поголема потрошувачка. На веб-страницата на ЕВН. Инаку, факт е дека декември-јануари "магично" растат киловатите на броилата.
Јас три месеци по ред имам 24/7 вклучено инвертер клима, и сите три месеци различна сметка добивам, од 1800, па 2200, последната сметка за Декември беше 3200 денари.. Во Декември најмалку бев дома за да трошам струја, да вклучувам шпорет и слично а ми дојде највисока сметка..
Мислам отсекогаш декемвриската/јануарската сметка била повисока, као наводно правеле некое порамнување. Оваа година не, но пред неколку години се случи, декемвриската да дојде 7400, а вообичаено плаќавме околу 2000-2500.
Иста ситуација и кај нас. Ние сме со 2 инвертери ама дека дупло повеќе потрошиле Декември тешко верувам. Плус пола месец бевме по гости, не готвев, не пуштавмр бојлер. Страшно
Јас си ја знам потрошувачката, со инвертер клима, +1000 денари на регуларна сметка за струја ми доаѓа зимно време, нема шанси да потрошам повеќе особено во месец кога повеќе не бев дома него што бев.. Сигурно е од порамнување од повеќе месеци по 100-200 денари што се собирало, друго објаснување немам.. Или пак стварно е повисока цената на струјата..
Прочитав дека оние што се грееле на струја и трошеле повеќе струја во грејна сезона автоматски се префрлале во повисок блок (ако биле 1 или 2) и со тоа плаќале повеќе. Со новото поскапување ова