Да и јас мислам дека е заради ова, со блоковите. Иако не се разбирам баш, доаѓа: тој шо троши малку ќе плаќа уште поевтино, а тој шо троши повеќе уште поскапо.
Ниската тарифа (ефтина струја) нема ограничување и не влегува во четирите блока. Често не се врши т.н механичко читање на броилата, онаму каде што нема можност за далечинско читање. Во превод, не доаѓа човек да ви го отчита броилото дадениот месец, па добивате некоја просечна, паушална сметка за тој месец. Затоа е и таа голема разлика во сметките од месец во месец. Е сега, има и друго. Загубите од добро познатите неплаќачки региони, мора да ги плати некој. А тоа сме ние. Колку и да убедува РКЕ дека не им ги признава загубите, тие наоѓаат друг модус да си ги покријат трошоците.
Јас лично си го гледам броилото и нема надпишано киловати ама релано не е можно да ги имам потрошено истите. Значи нешто се случува некој феномен од ЕВН, значи без едно грејно тело и плус отсуство од дома и негреење од неколку дена, а добивам повисока сметка.
Еве и ние исто денес ни кажаа во 3 блок сме отишле, броилото рекло дека сме потрошиле толку струја ...нека ни е со лесно
Јас имам 465 кило ват часови струја потрошено во Декември, од кој 238 во висока тарифа, 226 во ниска тарифа, од тие што се во висока тарифа 204 се во блок 1 додека 34 се во блок 2, или според мојте пресметки ако се ми наплателе во висока тарифа во блок еден ќе заштедев околу 50 денари..
Да, постои. Тарифа за мали потрошувачи. Цените се: 11,93 ден. за висока и 8,78 ден. за ниска тарифа. Плус, 2,30 ден. надоместок за пренос и дистрибуција.
Za Noemvri 10626, za dekemvri 12177 Pred ovie normalni smetki bile 5000 i nesto 6000 i nesto. Ja preteraa do max. Odg vo evn sme vlegle vo 3 blok. A nemame nisto smeneto od prethodno. Ke rabotime za EVN samo izgleda!
Исто и кај нас. Моравме да исклучиме едно грејно тело дома и да мрзнеме со дете од 2 години пошо пари за сметки нема. До кај ќе тераме вака...
Значи ако сум била претходниот месец во 3 доколку трошам помалку струја овој месец може да се вратам блок наназад или како?
Добро постое ли некоја институција некаден каде може да се обратиме луге ова не е нормално сите сме со дуплирани сметки тие што имаме ке платиме ама жално за тиа што немаат, толку сум бесна и револтирана барам екипа од ЕВН да дојде да увиде што е тоа што троши струја кај мене ниту одговараат ниту вракаат, значи вракам сметки 7 години наназад овие киловати ги немам во ниту една сметка ова не е нормално незнам што е тоа што може да не крене на бунт значи пола од лугево се револтирани ама од сектите партиски нема ни да се бунтуваат како стигнавме ваква никаква земја да бидеме .....
А да си провереш на струјометарот киловатите? Па да се јавеш во евн и да им кажеш ако не се поклопуваат. Кај нас така лани имаа натпишано 2 месеци за после да ни дојде сметка од 180 ден. Исто така има можност сами да си ги читате киловатите телефонски на евн.