Знае ли некој како можам да вратам сметки од претходни години на порталот на ЕВН ми дава само за 2023та.
За почеток запишете ја состојбата на броилото. Пуштете го само бојлерот еден час и оридете пак кај броилото д видите колку киловати се потрошени. Последните неколку дена многу од високите сметки се ради бигорот во бојлерот ( а притоа е вклучен постојано).Дури, мерено е, за ден час потрошил 53 кв, што не е во ред.Откога го исчистија од бигор, почна да троши нормално за еден час. Доколку се сомневате во некој од куќните апарати (дали баш тој Ви троши струја) еден по еден вклучувајте и правете си сопствена истрага. НИКОЈ нема да дојде и да испита од каде 12 000,00 денари за струја.
Дај не се зафравај моите се греат на дрва трошеа до 700киловати сметките ги вртев до 2020, за месец јануари 1600киловати имаат напишано сигурно од бигорот од бојлерот е .... И на 70години ке уклучуваат и исклучуваат грејни тела небаре немат друга работа оти се пензионери не ме зафркавај ниту јас не сакам да се занимавам со тоа.
Истото го пишав и јас. До сега не платиле сметка поскапа од 2000 денари сега наеднаш по 4500-5. Или јас со две грејни тела што плаќав 6000 макс наеднаш плаќам дупло, каков бојлер какви бакрачи .. и не ми треба никој да испита, знам дека ј да тужам ќе биде џабе, прво зошто и народот е на нивна страна.
Нема можност, има опција за преземање на фактури во рок од една година наназад. Во некој од КЕЦ или евентуално во Инфо центарот во ГТЦ ја има таа опција.
Луѓе, сметка за струја вчера ни стигна 80.307 денари.... 80 илјадии???? Се грееме на еден инвертер, со солар сме и долу само старите што имаат подно во една соба... Предходните години овој период најмногу што има стигнато е 27.000 и тоа со плус вклучени панели. Каде и да се обратиме никој ништо, сите раменици дигаат. Ве молам дали може да ми посочете каде би можеле да се обратиме затоа што ова е премногу и мислам не е нормално едно домаќинство да потроши толку многу, а притоа по 12 часа нема никој дома. Перална и сушара навечер или само недела се пушта, неможам да разберам. Наши пријатели со фирми и под индустриска струја не плаќаат толку многу...
Од ЕВН не верувам дека ке добиете нешто конкретно освен дека се потрошени киловатите.Од РКЕ информираа дека најверојатно поголем дел од приговорите што ги добиле ке се усвојат така да пробајте со Регулаторна комисија за енергетика.
Ви благодарам на одговорите, знам за панелките, затоа и ги изгасивме. До лани ги пуштавме, не дојде толкава сметка, неможам да разберам.... Сега без нив енормно голема... Како и да е ви благоадарам многу.
Јас само што добив одговор од Регулаторна комисија дека морам да поднесам приговор до ЕВН со наведени информации од корисникот и со соодветна документација, па по одлуката која треба да е во рок од 8 дена доколку не сум задоволна да пратам приговор до Регулаторната комисија. Се изненадив од брзиот одговор, вчера пратив маил денес имам одговор.
Заклучокот е, кој се грее на струја на*бал. Во споредба со лани, причината за ваквото драстично покачување на сметките изгледа е ради овај систем на блокови.
80.000ден сметка за струја е рамно на самоубиство Со кои плати да ја платиш бе Абе дирекно да ги тужиш Ма да ги запалиш бре Види ги киловатите на саатот дали се тука недакде со тие на саатот Да ми објасне како се пријавува состојба на броило секој месец во евн
На овие два potrosuvaci@erc.org.mk и erc@erc.org.mk, мегутоа со атачирани документи не се пракаа, морав да отстранам сметки па потоа успешно се прати маилот.
Мора да се најавиш на нивната страна и да го внесеш местото за фактурирање со податоци кои ги има во самата фактура, потоа имаш дел во самата апликација пријави состојба и на тоа место внесуваш.
Можеш директно телефонски на 089089089 се јавуваш следиш инструкции си бираш да разговараш со оператор и можеш да му прочиташ сат а тој забележува.
Мене не ми земвало пари штом имам бесплатни минути,а доколку звонам од припејд број пак не ми трошело толку.
Добро што е со новава ставка на сметките од 200 ден за надомест за пристап на електродистрибутивен систем, еднократно е или секој месец ќе биде? Стварно не се нормални, по 200 ден од цела Македонија која сума е тоа. Ова заслужува масовен протест и бојкот го претераа.