И мене ме интересира, добив сметка за 4000 ден повисока од предходната, како да поднесам приговор, и да направат проверка?Ја платив сметката, има ли тоа врска?
Како што прочитав секако треба да си ја платиме сметката без разлика на приговорот, што значи нема врска. Ние добивме сметка за 7 илјади повисока од Декемвриската.
Да и јас тоа прочитав… “Со приговор или без, сметките морало да се платат…” Па чекај малце, зошто воопшто некој би поднел приговор, ако сепак треба да ја плати сметката?!
Ќе си ги прочитате тарифите на саатот и ќе споредите со тие на сметката да видите колку е разликата ако не е ист број. Ќе се јавите на бројот за контакт и ќе побарате корекција со фактичката состојба а не таа што си ја запишале паушал. И читајте им саати. Јас за декември не го прочитав и одма 10 500 сеа за јануари го прочитаав и 3050 е а исто е пуштано се. Гнаси.
Ама каков приговор, што да обжалиме? Ги разбира ли некој сметкиве да објасни тука? Блок 1 исто сум потрошила споредено на двете последни сметки а Блок 2 во јануарскава сметка дупло повеќе е потрошено од декември, како се проверува тоа? Значи не е можно за двособен стан, се е исто како и претходниот месец.
Мислам дека ги собиравме блок 1 и блок два и споредивме со фактичката состојба во моментот на саатот. Ќе го препрашам мм после.
Јас добив сметка за јануари 11 000ден Се јавив таму, ми вика потрошена енергија, во блок 1 толку, во блок 2 толку и блок 3 Е како? Кога истите апарати се исто е. И вика потрошено. Тежок криминал е ова, кретени. А за ноември беше 5500 итоа со се клима, демекври 8000 ај некако си викаш, сеа 11 000 од кај. Кај се поднесува приговор и како?
Колку што знам нема конкретна форма, ќе отвориш word документ и сам ќе направиш. Ќе ја вклучиш шифрата на корисник, број на фактура; по кој основ се жалиш т.е ќе ги споредиш фактурите за декември и јануари по блокови. Формално писмо, ништо страшно и тешко. Можеш и низ интернет да видиш примери. Ќе пратиш до ЕВН на мејл (мејл исто имаат најдоле со ситни букви на секоја фактура). На РКЕ праќаш доколку не добиеш одговор од ЕВН во рок од 8 дена или не си задоволен од одговорот). Имаше за ова повеќе на сајтот sdk.mk, ама накратко праќаш сè (повратниот одговор, фактура во прилог..). *** Може е најдобро сите секој месец сами да си пријавуваме состојба, оти нема аир. Барем тоа го има како опција онлајн.
Значи дека немаш потрошено од 631 kWh до 1050 kWh, во висока тарифа, за 30 дена. За 30 дена: Блок 1: од 0 kWh до 210 kWh Блок 2: oд 211 kWh до 630 kWh Блок 3: од 631 kWh до 1050 kWh Блок 4: од 1051 kWh па нагоре Секои блок има различен износ, поголем број на блок, поголем износ. Значи подобро е што немаш Блок 3 .
Се најавувате на ЕВН Онлајн https://www.evnonline.mk/index/usermanual и потоа имате опција “Пријави Состојба“ https://www.evnonline.mk/index/meterdata
А тие што крадат струја и ламбите што светеа некој мора да ги плати Секако ние сме тие! Иста потрошувачка претходниот месец и овај ми стигна повеќе за цели 6000 денари
Добро а може е малку смешно прашањево, но дали навистина може некој да се приклучи на друго броило пример комшијата на моето? Живееме во зграда, и во подрум имаме саати за сите станари нормално.
Во згради обично е затворен за читање па се отклучува кога доаѓа човек да го чита (барем ова кај старите со сигурност е така). Не би требало да се краде, белки не се до толку.