Мене ми се качи околу 10 дена пред да се породам со близначките. Имав и протеини во урината, не беа сигурни, ама дијагноза најверојатно прееклампсија, демек многу често кај близначка бременост. Пиев метилдопа, се породив природно и се стабилизира за 3-4 дена по породувањето.
Jas imam provereno proteini albumini seto toa ama vo krvta , urina ne sum proverila ovije vo krvta Bea dobri toa bese pred Edna nedela, Sega go merev 125 so 80 cela den si dvizi vaka paga do 110 pa 120 Sega 125, samo sinoka mi otide so 140 so 90 od togas I se nemam napieno apce ama vecer ke se napijam pak polovina Kako prevencija da spijam pomirno, doktor Surlani mi rece dokolku povtorno ne se kaci 140 ne pii nisto Ako se kaci togas a maticnata mi kaza napii se preventivno pa taka I ke nparavam belkim nema steta od polovina Koja nedela se porodivte?
Метилдопа се дозволени во бременост, не се секирај. Штета може да има од притисокот, не од апчето, а твојот не е воопшто висок. Ако оди 140 и повеќе, секако напиј се. Инаку, се породив во 37+4 недела, ама за близнаци полн термин се 37 недели.
со првото во 39та,со второто во 38+3 јас имав и деуги терапии бев со клексани.со првото веќе неможеше да ме чекаат,а второто самото одлучи кога ќе се породам ми пукна водењакот
I jas primam kleksani poradi visoki ddimeri, Ako mi veruvas edvaj cekam da mi zakazat carski, imam ogromni otoci na nozete I toa veke nekolku meseci epten tesko se dvizam, bolki vo polovinata, veke sum vlezena vo 9 pa koga I da me porodat mislam nema da e problem
кај ќе се пораѓаш? ауу отоците ми се повлекоа после 3 месеци неможев на нозе ништо да ставам од обувки
Vo Cair, vo prvata bremenost isto imav mnogu otoci ama mi se povlekoa uste vo bolnicata, ne znam Dali mi davaa nesto za mokrenje no jas pravite 24 casa izmokriv okolu 10kg
И вчера и денес во исто време ..болка во вратот и вртоглавици.. каоо неарно ми беше викам дај да мерам притисок.. 142 со 90 ...пијав течности за да мочкам повеке и одмарав.. сега ми е океу.. мислоте ли дека треба да се консултирам со матичниот ?
Обавезно да се консулираш нај брзо што можеш, висок притисок не е заебанција. Не знам до каде си со бременоста, мене пред време 2 недели ме породија ради висок притисок.
Обавезно консултација јас никаква мака и 160 ми беше еднаш измерен не обрнав внимание а бев 9ти месец веќе светулки ми се појавуваа мислев од железото ми е за на крај од кога заврши царскит на интезивна 200 со 180 да ми се качи едвај го смалија добро е и преекламсија што не сум добила.
Ме интересира која недела ве породија вие што сте со хроничен висок притисок? Читав теорија дека чекаат до 35+4 дена после најбрзо што може, но праксата е веројатно друга на Гак.
Од сам почеток си со висок? Мене почна да ми се качува позле 30та недела, пиев метилдопа, и се породив на термин во 40та недела, природно со 170 со 100 притисок на бокс, и кислородна маска. Ова во Чаир, пред 3 ипил години.
Да т.е. од пред бременоста, со првото природно се си течеше се породив ден пред термин иако имав гестациски висок притисок и на крај се воспостави преклампсија иако сега дознавам дека требало да ме породат кога веќе сум лежела на патолошка тогаш бев во Чаира сега морам на Гак да одам.
Имав притисок од почеток на бременост, ме породија 37+4 на ГАК. Нема шанси пре 37ма да те породат, ептен нешто ако е прекламсија дијагностицирана па така. Инаку 37ма полна се чека.
Засега не е дијагностицирано преклампсија, додуша сега сум 31ва недела и одкако влегов во 7ми месец притисокот ми е значително намален не е како што беше но стравот ми е присутен поради првата бременост па затоа ме интересира другите како ги третираат во тој поглед иако секоја бременост е нели различна.
Јас имав во втората бременост висок притисок и ме породија 38+ со царски. Сега сум бремена со трето и пак имам висок притисок уште од 4 месец, и се додека е под контрола со метил допа нема да форсираат породување. Е сега ако има утврдено преекламсија или е многу висок мислам дека ќр брзаат за породување пред се да ја заштитат мајката.
Пиеш метилдопа? Јас до крај со 4 на ден бев. Не форсираат предвремено породување ако нема индикации, без грижа.